HCL.HR

Snimanje videa napokon je postalo dostupno na Steamu

Zoran Žalac 27.06.2024.   •   3 komentara   •   Tehnologija


Najnovija mogućnost na platformi Steam je Game Recording i kao što sam naziv kaže – omogućuje izradu videosnimki iz igara koje igramo te naknadno uređivanje i dijeljenje istih bez potrebe za popratnim alatima.

Opcija snimanja videa iz igara na Steamu od sada se nalazi u beta testiranju i dostupna je za sve zainteresirane igrače.

Takozvani Game Recording donosi ugrađeni sustav snimanja, uređivanja i dijeljenja videosnimki na Steamu, bez potrebe za ikakvim dodatnim alatima. Snimanje funkcionira slično kao i na konzolama: može biti pozadinsko ili ručno pokrenuto.

U slučaju pozadinskog snimanja možemo odrediti koliko dugačku snimku želimo imati i u kojoj kvaliteti, a Steam vam onda izračuna koliko će vam pozadinsko snimanje zauzeti prostora na disku.

Zgodna je stvar da snimati možete bilo koju igru, uključujući i one koje nemate na Steamu. Pritom se snimaju samo igre, ne i desktop. Za enkodiranje videa koriste se grafičke kartice tako da ne bi bilo udara na procesor.

Za razliku od drugih alata slične namjene, Steam u snimanju videa ima nekoliko prednosti i pogodnosti. Primjerice, automatski će vam za sve igre u snimkama staviti oznaku kad ostvarite neki achievement. U slučaju da igra ima posebnu podršku za Game Recording, sustav će automatski dodavati markere događaja prema sadržaju, a u traci videa bit će različitom teksturom označeni trenuci kad snimka sadrži vrijeme provedeno u meniju, lobbyju i čistom gameplayu.

Snimku je moguće uređivati (rezati / skraćivati) te ju onda snimiti kao video datoteku ili ju poslati direktno prijateljima na Steamu. Također je moguće poslati ju na mobitel, Steam Deck ili neki drugi uređaj, kao i kreirati poveznicu za dijeljenje videosadržaja.

Što se Steam Decka tiče, Game Recording opcija također je dostupna i na tom uređaju.

Proći će još neko vrijeme prije nego Game Recording na Steamu postane standardni dio, no pristupiti mu možete već sada tako da se u postavkama Steama prijavite za beta testiranje.

Komentari (3)

 • Logicni

  27.06.2024 - 09:23

  Jutros usao na steam i prva stvar koju sam primjetio je ova. Ono sto me zanima je kakva ce kvaliteta biti i moze li parirati nvidinom instant replayu. Vidio sam da ima nekih podesavanja ovde ali nisam imao vremena da pregledam sve.

 • JCD-Bionicman

  27.06.2024 - 16:04

  Probao sam na najvišim postavkama (24 Mbps) i kvalitet videa je katastrofa. Mnogo je mračnije i izgleda kao da je igrano u 720p rezoluciji, a ne 2K.

  • Mrkvicaa

   @JCD-Bionicman, 27.06.2024 - 19:31

   Ne znači mi previše, kad ne mogu direkntno objaviti snimak na Steamu, bar za sada.Steam cloud ima 19GB prostora za slike, ne bih škodilo da dopuste bar do 50MB po video isječku.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?