HCL.HR

Sonic the Hedgehog – ježić bježić

Zoran Žalac 23.06.2022.   •   13 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan prije točno 31 godinu pojavio se najpoznatiji lik japanske tvrtke SEGA – plavi jež Sonic the Hedgehog.

Krajem osamdesetih godina konzole su prodavale maskote. Nintendo je imao Marija, Namco je imao Pac-Mana, a Sega je imala… Alexa Kidda. Sjeća li se itko nesretnog Alexa? Vjerojatno ne, ali srećom po Segu, na današnji dan prije točno 31 godinu jedan je lik uhvatio zalet te je do dana današnjeg nezaustavljiv.

Bio je to plavi jež Sonic the Hedgehog, koji je svoju igru dobio za tadašnju Sega Mega Drive konzolu. Tijekom razvoja igre nije od samoga starta bilo zacrtano da će Sonic biti jež. Razmatrale su se i druge brze životinje poput vjeverice, zeca ili pasanca, ali na kraju je prevladala ideja o ježu.

Tijekom razvoja igre nije od samoga starta bilo zacrtano da će Sonic biti jež.

Lik isto tako nije odmah bio plave boje nego je bio zamišljen kao tirkizni jež, ali su ga morali obojati u tamniju boju da bi se bolje isticao među okolinom. Ime Sonic također je došlo kasnije tijekom razvoja – isprva se lik zvao Mr. Hedgehog. Sonicov glavni protivnik, dr. Ivo Robotnik zapravo je bio dizajniran prije nego je protagonist igre imao izgled.

Sonic the Hedgehog interno je nosio radni naziv “Defeat Mario” te je na igri radilo sedmero ljudi. Njihova želja da nadmaše Nintendov hit bila je ogromna, toliko da su na razvoju Sonica mjesecima radili po 19 sati dnevno. Razvojni tim predvođen Yujijem Nakom bio je posebno ponosan što su stvorili najbržeg lika u svijetu videoigara. No, pravi je izazov bio dizajnirati brzu igru u kojoj se igrači ne bi izgubili. Leveli za Sonica stoga su bili redizajnirani više puta dok ekipa nije postala zadovoljna njima.

Sonic the Hedgehog interno je nosio radni naziv “Defeat Mario”.

Sonic the Hedgehog u konačnoj je verziji bio unikatan 2D platformer u kojemu je naslovni jež trčao po uzbrdicama i nizbrdicama šarenih svjetova, udarajući robote i skupljajući zlatno prstenje. Igra je imala šest zona, od kojih je svaka brojala tri poglavlja, kulminirajući u završnom sukobu s Dr. Ivom Robotnikom.

Premda Sonic nije izazvao revoluciju kao Mario u svoje vrijeme, igra mu je bila hvaljena na sve strane. Najviše se isticala vizualna strana Sonica, zatim brz, a jednostavan gameplay te odličan dizajn levela. Vijest o tome da Sega napokon ima odgovor na Marija brzo se pročula te je igra 1991. dosegnula milijun prodanih primjeraka, a već je sljedeće godine Sonic pomogao Segi da od prodaje Mega Drive konzola zarade prvu milijardu dolara. Sonic se na Mega Drive konzoli u konačnici prodao u više od 15 milijuna primjeraka.

Sonic se na Mega Drive konzoli u konačnici prodao u više od 15 milijuna primjeraka.

Sonic je u devedesetima bio ekskluzivan za Segine konzole te im je pomogao da preteknu Nintendo tijekom 1991. i 1992., ali je kasnije zaživio na gotovo svim drugim platformama, od PC-a, Androida pa čak i do nezamislivih konzola konkurencije iz Nintenda. Prije nego se Sonic pojavio na Nintendu, postojale su piratizirane verzije u kojima se lik zvao Somari.

Sonic je u ovih 30+ godina postao ogromna franšiza. Imao je nekoliko uspješnih nastavaka, iako mu brzina izlaženja novih igara često nije išla u korist. U zadnjih 20 godina pamtimo tek nekoliko dobrih naslova, uključujući Sonic Maniu na čijem su razvoju radili fanovi Sonica, a ne njegovi vlasnici.

U 2020. je godini Sonic dobio svoju filmsku adaptaciju. Izgled filmskog Sonica u početku je rezultirao velikim negodovanjem fanova, no nakon redizajna stvari su sjele na svoje mjesto i dobili smo iznenađujuće solidan film koji je ostvario zapažen rezultat pa je 2022. dobio i nastavak s proširenom postavom (Tails, Knuckles) te je postigao još veći uspjeh od prvog filma. Baš na današnji dan izlazi i nova remaster kolekcija Sonic Origins.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Komentari (13)

  • razer1234559

    23.06.2021 - 19:39

    Prva i meni najbolja Sonic igra. Znam si tako u kasnim večernjim satima lijepo leći u krevet, upalit si svoju Sega Megadrive Mini konzolu sa 40 igara koja je ukopćana na moj veliki Samsung Monitor od 31,5″ full HD rezolucija, pokrenuti Sonica i tak malo trčati, skakati i ubijati tamo nekakve ježeve i ostala stvorenja. Taman da se malo odmorim i opustim od RPG igara koje od ranog jutra tamburam.

    • Skoropazao665

      @razer1234559, 23.06.2021 - 23:52

      Uspeo si u životu zavideti sviiiii

    • Darac83

      @Skoropazao665, 24.06.2021 - 09:01

      😂😂😂

  • butjer1010

    23.06.2021 - 20:07

    Naravno da je “16-bitni” Sonic, kada sam kupio Mega Drive krajem ’91., bio daleko bolja igra od samo “8-bitnog” Maria, što grafički, što dizajn levelom. Sjećam se da sam Maria prešao 20-ak puta, natjecao se sam sa sobom u brzini prelaska, bodovima, brojem života,…., ali Sonic jedinicu nikada nisam završio do kraja. Bila je puno teža igra od Maria, i igrao sam ju, ako ne i više, onda barem isti broj puta kao i Maria. Dan danas ju znam odigrati, i najdalje dođem do scrap brain zone! Nikada u ovih 30 godina u final zone nisam ušao 🙂 Igra koja je definitivno ušla u Povijest! Šteta što poslije dvojke mi više nisu bile ni približno zanimljive kao te prve dvije (iako dvojku nisam igrao tako puno).

  • djosic85

    23.06.2021 - 21:05

    Nisam imao nintendo nego sega mega drive, mislim da dalje ne moram pisat… Sonic 2 prešao puno puta. Nintendove igre sam igrao jedino na gameboyu kojeg sam imao još prije sege

  • mili1985

    23.06.2021 - 22:25

    Moja prva igra uopće i to Master system 2 verzija. Meni osobno trojka i Sonic & Knuckles najbolji, ali ovo je postavilo temelje. Danas se Sonic malo pogubio nažalost, iako je Mania vratila taj nostalgični dio.
    Inače, sjećam se Alexa jako dobro. Ugrađen u Master system 2 kao ekstra igra. Jako teška igra, koju nažalost nikada nisam uspio završiti. Remake je izašao jučer, pa me zanima da li je neka recenzija u planu? Prema onome što vidim, izgleda jako dobro.

    • MightyAloy

      @mili1985, 23.06.2021 - 22:52

      I moja, to je bila prva igra koju sam posjedovao (8-bitni Master System 2 Sonic), da nije bilo nešto što bi igrao kod prijatelja ili u gostima. Igrao sam poslije i 16-bitnu verziju, no 8-bitni Sonic mi je bio i ostao nešto posebno. Prešao sam ga nebrojeno puta i znao napamet sve što se nalazilo u igri, bez problema bih ga prolazio bez izgubljenog života uz sve skupljene iteme. Zbog Sonica i Sege sam gamer iako je prva igra koja me opčinila bio Super Mario Bros na NES-u.

  • kebbab

    23.06.2021 - 22:52

    Sonic the Hedgehog je bila vrhunska igra. Još danas je teško zaboraviti soundtrack iz Green Hill Zone ali za mene je kralj Super Mario Bros 1985.

    • razer1234559

      @kebbab, 25.06.2021 - 01:40

      Meni je Super Mario Bros 3 jako dobar ali samo verzija za NES.

  • Skoropazao665

    23.06.2021 - 23:51

    Meni je Sonic uvek bio kao neki kineski Super Mario. Ali 16 bit igre su mi bile dobre sve posle toga nekako meh.

  • Klaudio89

    24.06.2021 - 00:43

    O tom Sonicu u vrijeme osnovne škole nisam apsolutno ništa čuo sve dok se pod pomalo sretnim okolnostima nije našao CD sa svim preprženim Seginim igricama,i onda je krenulo,prvi nastavak,prva igrica Sonica,njen izgled,nešto neopisivo,bio sam oduševljen samim likom i cijelom igricom u toj mjeri da sam praktički zavolio Sonica,no to vrijeme ipak pamtim samo po njegovom upoznavanju iako sam tada otprobao ostalih 6 igrica njegovih,no tek sad u starijoj dobi sam raspoznao njegov značaj i koliko sam ga tada više cijenio od svega da sam uspio nabaviti kolekciju Seginih igrica za PS3,odmah sam ga prvim mahom od prvog do 6 nastavka cijelog prešao,prvi je bio osnovni početak,drugi je po meni najbolji,fliperski Sonic je kul,treći je puno teži,prijateljstvo s Achidnom je zanimljiva kreacija a 3D verzija je maštovita,još sam za PC nabavio trkaću verziju,a za PS3 Sonic&Sega Racing Transform koji je zabavan,a osim Sonica zavolio sam i Milesa Prowera(Tails),kao i sve ostale Sonic likove

  • 312AE

    24.06.2021 - 09:19

    Pa naravno, radi Sonica se Super Nintendo prodaval i nabavljal Sega Mega Drive 2. Uvjek mi je to bila zanjimljivija konzola. No, Sonic 2 mi je ipak bil puno bolja igra, ustvari sam uvjek favoriziral Tailsa. Bilo kak bilo, ostal do danas Sonic and Tails fan. 😁

  • Cone3006

    23.06.2022 - 15:31

    Prva sonic igra i ujedno i moja omiljena jeste sonic 1.Danima sam je igrao i nisam silzao sa njega.2 dio je isto dobar kao i 1 ali ovo ostalo je sve meh

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?