HCL.HR

Sony ima neke zanimljive ideje za PS VR na PlayStationu 5

Zoran Žalac 15.04.2019.   •   7 komentara   •   Industrija videoigara


Sony je patentirao dvije ideje za tehnologije koje bismo mogli koristiti u bližoj budućnosti, a vezane su za PlayStation VR.

Iako PlayStation VR nije bio pun pogodak za Sony, čini se kako japanska tvrtka ne planira odustati od te platforme u skorijoj budućnosti. Sudeći prema patentima koji su nedavno registrirani, u Sonyju razmatraju ideje kako iskoristiti PS VR na inovativne načine, ako već ne za ovu generaciju PlayStationa, onda za neku iduću.

Prvi patent prikazuje ideju kojom se VR nastoji spojiti s stvarnim događajima, npr. esports turnirima ili konferencijama. Ideja je zapravo banalna – korisnika PS VR headseta stavlja se u virtualnu dvoranu gdje promatra događaj s drugim gledateljima, primjerice – kao u kinu. Sony je nedavno pokrenuo digitalni program “State of Play” pa već vidimo kako bi VR dvoranu mogli spojiti s time. Još samo da nam daju neku motivaciju da taj program gledamo u virtualnoj stvarnosti…

Drugi patent također se veže uz promatranje događaja, ali onih virtualnih. Znate kako na PS4 konzoli možete zatražiti od svojih prijatelja da gledate kako oni igraju neku igru? Sony ima ideju da tu opciju proširi tako da vaš avatar završi u igri koju promatrate. Na primjer, preko interneta gledate kako vam prijatelj igra neku igru utrkivanja, recimo Gran Turismo Sport. Ideja je da se vaš lik njemu pojavljuje u igri, kao gledatelj koji stoji pokraj staze i promatra utrku.

Naravno, ovo ne znači da će se ovi patenti nužno materijalizirati, odnosno da će ove funkcionalnosti postati stvarnost. Možda od svega ovoga na kraju ne bude ništa, a možda patenti posluže kao ideje u razvijanju nečega sasvim drugog. Svejedno, zanimljivo je vidjeti kakve se ideje vrte u Sonyju jer nam to ukazuje da za PlayStation 5 definitivno žele predstaviti neke nove oblike igranja, odnosno sudjelovanja u igranju.

Komentari (7)

  • justgamer

    15.04.2019 - 11:13

    Samo neka rade na tome. 3 milijuna prodanih primjeraka nije mala brojka a psvr je u startu skup, igre nisu dovoljno kvalitetne i postoje neki nedostaci sa pračenjem. Ja bi čak rekao da je toliki broj prodanih primjeraka neočekivano velik. Ps5 će imati ogroman napredak u hardveru a to je najveći problem i još ako omoguće konekciju prve generacije psvr-a a znamo da bi ps5 trebao u sebi imati onu jedinicu koja se sad dobije zasebno i ako ćemo imati backwards kompatibilnost o čemu se na veliko priča i ako će pečirati igre da se mogu barem pokretati u višim rezolucijama, ako već nećemo dobiti grafički napredak tih starih igara- mogli bi se mnogi iznenaditi sa uspješnim lančiranjem VRa daleko iznad 3 milijuna primjeraka

  • 4mal

    15.04.2019 - 12:31

    Ready Player One koncep …hmmm zanimljivo ??

  • Mtobi

    15.04.2019 - 19:37

    Sve si dobro rekao.
    Očekujem puno od iduće generacije PSVRa.
    Ne može mi se mjeriti neka dobra igra u vru i 2d pogotovo trkača igra kada si u bolidu osječaj je nemjeriv.
    Eto samo da rezolucija bude dobra,zatim kontroleri i volio bi da bude bežična.
    https://m.youtube.com/watch?v=wKKIF50gqco

  • Smrad83

    15.04.2019 - 23:20

    Meni je najveci problem VR-a ta njegova robustnost, beskonacni kabeli i stavljanje u prostor. Mislim da bi wireless transfer plus manji set puno vise doprinio prodaji, samo ne znam ni sam koliko je tehnicki izvediv wireless protok podataka za tu svrhu. Nezgrapan mi je jbg, tlaka mi se prispajati, steze mi glavusinu, puno vise mi je to problem nego sadrzaj.

    • Zoran Žalac

      @Smrad83, 16.04.2019 - 07:23

      Rješenje bi bilo – playstation na leđa.

  • Smrad83

    15.04.2019 - 23:21

    Ovo ostalo za sto su prijavili patente .. meeeh .. 🙂

  • moordrak

    16.04.2019 - 11:34

    PSVR je nevjerojatna tehnička igračka i doslovno samo to: igračka. Ljubitelj sam gadgeta, volim novotarije i ako okolnosti dopuštaju, vrlo rano ću ih prihvatiti odnosno podržati kupovinom.
    Objektivno, VR tehnologija mora još malo “dozrijeti”. Dok netko ne osmisli kako direktno projicirati računalnu sliku u naš vidni korteks, headset je nezaobilazan komad hardvera. Prva i osnovna stvar: Kvaliteta projekcije. Prikaz bi trebao biti daleko, daleko kvalitetniji. Ispred naših očiju je projiciran ekran veličine kino-platna ali kvaliteta slike je ubitačno loša, rekli bi LOW REZ. U usporedbi sa recimo 4k panelom, korisnik ima osjećaj kao da je prešao sa konja na magarca. Vidljivost grida je još jedan detalj poznat svim vlasnicima PSVR-a. Grid treba ukloniti (a to opet vuče drugačiju konstrukciju ekrana…)
    Druga vrlo važna sitnica su kablovi. Treba ih potpuno eliminirati. E sada, kako pomiriti robusnost aparature i kvalitetu prikaza, nemam ideje. Ja sam prvi kojem komad bilo čega na glavi smeta. Posebno nakon par sati korištenja.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?