HCL.HR

Star Wars Battlefront – pobuna u dalekoj galaksiji

Zoran Žalac 21.09.2023.   •   8 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan prije točno 19 godina pojavilo se Star Wars Battlefront – prva Star Wars igra fokusirana na kompetitivni multiplayer u mrežnom okruženju.

Stare igre po franšizi Star Wars uglavnom su bile single-player formata. Tek se početkom 21. stoljeća počelo spajati ljubitelje daleke galaksije u online okruženje. Prvo je došao Star Wars Galaxies MMO, a potom i kompetitivni Star Wars Battlefront. Upravo je potonji izašao na današnji dan prije 19 godina.

Star Wars Battlefront bio je kreacija tada perspektivnog Pandemic Studiosa koji si je dao zadatak stvoriti igru koja bi konkurirala tadašnjim velikanima online multiplayera – Battlefieldu i Unreal Tournamentu. Star Wars im je bio idealna premisa, ali trebalo je velike bitke iz filmova posložiti u smislenu igru, što im je nekako i uspjelo.

U igri su igrači birali između četiriju frakcija: republike, separatista, imperija i pobunjenika. Svaka je strana imala po jednu unikatnu klasu i četiri dijeljene klase. Osim toga, tijekom mečeva bi se povremeno pojavili neigrivi likovi iz filmova, poput Darth Vadera, Lukea Skywalkera i drugih. Bitke između zaraćenih strana već su tada bile dosta atraktivne te se tijekom mečeva moglo upravljati različitim vozilima, a vozni je park bio uistinu bogat s 25 modela.

Najveće su se bitke vodile na PC-ju gdje je Battlefront istovremeno moglo igrati do 32 igrača. Na PlayStation 2 konzoli taj je limit bio znatno manji te je u mečevima sudjelovalo najviše 16 igrača. Postojala je i opcija solo igranja, te su se događaji iz filmova mogli vidjeti iz perspektiva obaju zaraćenih strana.

Star Wars Battlefront bio je dobro prihvaćen i od publike i od kritike. Već je nakon godinu dana uslijedio nastavak, a jedno se vrijeme radilo i na trećem dijelu. No, Pandemic Studios brzo je izgorio te je bio zatvoren 2009. godine. Od tada je Star Wars Battlefront bio samo lijepo sjećanje, a onda ga je Electronic Arts uručio tvorcima Battlefielda. Povratak serijala 2015. godine nije prošao baš najbolje, a isto se isprva nije moglo reći ni za nastavak iz 2017.

Nekim je fanovima i dan danas draže zaigrati originalni Battlefront nego njegove moderne verzije. To je od 2020. godine moguće na PC-ju jer se igra vratila na Steam i ima funkcionalan online multiplayer. Prodaje se po cijeni od 9,75 eura.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Komentari (8)

  • Croatomic

    21.09.2021 - 19:07

    Aaaah memories….

  • Mihael5555

    21.09.2021 - 19:13

    Neznam po cemu je novi battlefront losa igra ali dobro. Kada je izasao katastrofa ali su sve ljepo popravili i igra je odlicna.

    • hexagram

      @Mihael5555, 22.09.2021 - 08:20

      baš zato prijatelju. ne vole ljudi iskupljenje ako u startu nije bilo dobro.
      ja sa druge strane sam ga kupio kada je postao dobar tako da nisam mjerodavan

    • Mrky

      @Mihael5555, 22.09.2021 - 08:39

      Igra je super, ali veliku primjedbu koju imam su serveri, koji su katastrofalni, za AAA standarde

  • ukek

    21.09.2021 - 20:32

    Remek djelo, bas kao i Republic Commando.

  • Mrky

    22.09.2021 - 08:38

    Novi Battlefront je dosta zabavan, i dan danas ga igram, ima dosta mana, ali ono sto igra sadrzi je fina zabava. Dobro su capturali soundtrack iz filmova, i scenarij u mapama je osjecaj kao da si u filmovima.

  • Rastmahatta

    24.09.2021 - 08:50

    Epska igra

  • seizure91

    21.09.2023 - 11:31

    a omg, split screen na ps2, buraz i ja, čips, cola, lijepe uspomene

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?