HCL.HR

Stare grafičke nisu za baciti – “poboljšale” su se zahvaljujući AMD-u

Zoran Žalac 04.10.2023.   •   20 komentara   •   Tehnologija


Nekad najpopularnija grafička kartica među PC gamerima neslužbeno podržava novu AMD-ovu tehnologiju FSR 3 i prema prvim testiranjima – od nje ima korist.

Tvrtka AMD ovoga je tjedna lansirala FSR 3 – novu verziju svoje upscaling tehnologije koja ima mogućnost ubacivanja “umjetnih” frejmova kako bi podigla ukupan broj sličica po sekundi i donijela fluidniji prikaz igara. Trenutno FSR 3 podržavaju dvije PC igre: Immortals of Aveum te Forspoken, a iz AMD-a preporučuju da se generiranje frejmova koristi na karticama Radeon RX 5700 i novijima ili na RTX 20 seriji.

Međutim, FSR 3 tehnički nije zaključan na starijim / slabijim grafičkim karticama. Pitanje je samo koliko koristi od njega imaju te grafičke kartice. Konkretno, generiranje frejmova radi najbolje kad igra u startu drži izvedbu od 60 sličica po sekundi. A kako to obično biva, starije grafičke kartice obično ne dosežu tu brojku u novim igrama.

Ipak, uz malo kemijanja i pomoću generiranja frejmova, čak i sedam godina stara grafička GeForce GTX 1060 može imati donijeti bolju izvedbu igara uz kompromise. Sudeći prema testiranju, GTX 1060 u Immortals of Aveumu može skočiti s 20-ak sličica po sekundi na stabilnih 60 fps-ako se koristi kombinacija generiranja frejmova i snižavanja rezolucije uz FSR 3 kroz performance mod.

Kompromis je taj što igra u tom slučaju izgleda mutno i zrnasto, odaziv kontrola je sporiji, ali hej – Unreal Engine 5 igra doseže 60 fps-a na sedam godina starom hardveru. Pa ako baš nemate drugog izbora… može i ovo poslužiti?

U cijeloj ovoj priči interesantno je da vlasnici starih Nvidijinih grafičkih kartica danas imaju više koristi od rada tvrtke AMD nego od kompanije koja je proizvela GeForce grafičke. Nvidia pak zaključava funkcionalnosti prema generacijama, pa je tako generiranje frejmova službeno dostupno jedino na najnovijoj RTX 40 seriji proizvoda.

Komentari (20)

  • Ki-ya Karate Monster

    04.10.2023 - 15:34

    Samo želim da ostave ovo otključano, ne tražim previše, jel tako?

  • MeDoNjA

    04.10.2023 - 15:56

    Ma dzaba , moram upgrejdati pc pa moram , samo sto me ta lenjost dovela do toga da cu morati malo vise da se otvorim, ali kao i uvek samo odlazem i odlazem , toliko da mi je sve outdated nece mi ni fsr 10 pomoci pa taman da je u pikselima skroz…

  • MrPhilips

    04.10.2023 - 17:01

    Ta “frame generation” tehnologija, ili bolje rečeno fake generation tehnologija je jedan veliki scam od strane AMD. Igra prikazuje veći frame rate npr. 60 fps, ali u stvarnosti, igra, posebno se vidi po pokretima miša, se ponaša kao da ide 20 fps. Evo vam i dokaza ta to.

    • Mrkvicaa

      @MrPhilips, 04.10.2023 - 17:47

      Šta je onda FSR,DLSS lažn pixel?

    • Djelo_Jerboa

      @Mrkvicaa, 04.10.2023 - 20:13

      Ma lupa frajer gluposti i to žešće.

    • MrPhilips

      @Djelo_Jerboa, 04.10.2023 - 20:25

      Ne lupa, čovjek je stručnjak što se tiče grafičkih kartici i ima višegodišnje iskustvo.

    • Mrkvicaa

      @MrPhilips, 04.10.2023 - 22:15

      To što lik vrti kameru na 40fps to je ispod onoga što AMD navodi.

      AFMF is recommended to be enabled for games running at a minimum fps of 55 FPS for 1080p displays, and 70 FPS for 1440p or above displays.
      https://www.amd.com/en/support/kb/release-notes/rn-rad-win-23-30-afmf-tech-preview

    • Mrkvicaa

      @Mrkvicaa, 04.10.2023 - 22:29

      AMD Adrenalin Fluid Motion Preview Drivers | FSR3 Frame Generation inside the Drivers!

      https://www.youtube.com/watch?v=p-_nrSDLIKc&t=999s

    • DarioIlic

      @Mrkvicaa, 05.10.2023 - 17:13

      AMD Adrenalin Fluid Motion je u centru od AMD i nije isto kao FSR 3 Frame Generation, i to sve sto je receno u videu je tacno, samo trebate saslusati lepo sta se kaze, frejm renderovan od strane AI i frame od strane GPU ne moze biti nikad isti i uvjek ce se vidjeti razlika, da li to bilo manje slicica u sekundi a bolja kvaliteta ili obrnuto, sto se tice njihovi zahtjeva, zahtjevi su takvi da trazi veci broj slicica u sekundi, medjutim sto ih vise ima, to se manje primeti. Prije nego sto ubacite neku svoju suludu tvrdnju pokusajte proveriti sve informacije i sagledati sve segmente i poslusati drugog-a i cinjenice uzeti u obzir, na kraju krajeva, vidim da mnogi ne znaju kako Frame Generation u opste radi, komplikovano je, ali je lako za shvatiti, ne napraviti naravno.

    • Mrkvicaa

      @DarioIlic, 05.10.2023 - 18:23

      Tko kaže da je isto?
      Ovo je na strani AMD Drivers i svakako je dobar bonus koji podržava širi opseg igara.Tako da može biti samo plus na strani AMD kartica, a ne minus kao šta neki žele predstaviti.Kao da Nvidia nema AI-Generated Frames:)

    • Mrkvicaa

      @Mrkvicaa, 05.10.2023 - 18:45

      Open source, can be used with most modern GPUs, including but not limited to AMD, Intel and NVIDIA cards.

      FidelityFX Super Resolution 3.0
      AMD FidelityFX Super Resolution 3.0 (FSR 3) is an upcoming temporal upscaler with frame interpolation technology (similar to DLSS Frame Generation),
      https://www.pcgamingwiki.com/wiki/FidelityFX_Super_Resolution

    • DarioIlic

      @Mrkvicaa, 05.10.2023 - 21:55

      Kao sto sam vec i rekao fluid motion frames interpolira nove slike na temelju postojecih podataka slika i umece ih izmedju slika ili kako bi to englezi rekli frejmova koji je renderovan od strane AI naravno baziran na sofware koje su prikazane pomocu potpuno trodimenzionalne cjevovodne obrade. NVIDIA je to malo drugacije odradila, na zalost i na srecu uz pomoc hardware iz AdaL chipa tj te generacije. Prakticki hardware koji je poboljsan AI-om, i takodjer ubacuje frejmove izmedju frejmova ali renderovane od strane hardware naravno ima tu ulogu i tensor cores pa tako samo 4000 generacija podrzava Frame Gen od NVIDIA. Tako da Frame Generation kod NVIDIA i AMD nije isti i ako ima istu ulogu daleko se razlikuju u koristenju resursa za isti.
      Poenta svega jeste da u videu onom gore nije nista receno lose kao i ja sto ne govorim lose, ali objektivno, to nisu pravi frejmovi ni od NVIDIA a najvise od AMD jer je bezirano na software.
      Dakle o cemu mi raspravljamo onda?

    • Mrkvicaa

      @DarioIlic, 05.10.2023 - 23:05

      Naravno da nisu pravi frejmovi i ptice na grani znaju da svaki televizor malo bolji koristi interpolaciju pokreta. Tako možež reći za svaki televizor koji koristi mutation interpolation da je scam od strane brendova.Mani se tih gluposti ispod moji komentara.

    • Mrkvicaa

      @Mrkvicaa, 05.10.2023 - 23:07

      *Motion Interpolation

    • DarioIlic

      @Mrkvicaa, 06.10.2023 - 03:43

      A jesi ubacio primjer TV-a haha, bilo kako bilo, nigde u proslom tekstu nisam spomenuo scam, niti sam glupost rekao, bar u mom subjektivnom pogledu. Mislim da je tu rasprava i zavrsena, ziv ti meni bio i prijatna vecer!

    • Mrkvicaa

      @Mrkvicaa, 06.10.2023 - 11:17

      Normalno sve se to prikazuje na ekranu, herci i pikseli se moraju popuniti na panelu, bilo to nativno ili umjetno.

  • Apocalypse4987

    04.10.2023 - 18:18

    Ok, ovaj članak me sad malo razbudija, ka gledam 5700 da je stara grafička a moja 580 je još starija od nje 2 godine sigurno. Vrime je da se počastim za Božić

  • monacor

    04.10.2023 - 18:44

    Po meni FSR je teško sranje, ne znam ovaj FSR 3, ali ranija izvedba toliko uništi prikaz, pa bolje je igrati na LOW postavkama nego uključivati fsr. To je moje mišljenje, i kažem da nisam probao novu verziju.

  • matrix_4_life

    05.10.2023 - 06:19

    Nista bez dobre PC konfiguracije i dobre grafe. Mogu oni sanjati o umjetnom FPS, ali najjace je ovo. Igra se vrti u 60 slicica, aliiiii komande nisu bas precizne. Pa kojih je to 60 molim ja tebe 😂😂😂😂😂

  • DarioIlic

    05.10.2023 - 18:28

    Fluid Motion Frames interpolira nove slike na temelju postojecih podataka slika i umece ih izmedju slika ili kako bi to englezi rekli frejmova koji je renderovan od strane AI naravno baziran na sofware koje su prikazane pomocu potpuno trodimenzionalne cjevovodne obrade. NVIDIA je to malo drugacije odradila, na zalost uz pomoc hardware iz AdaL chipa tj te generacije. Prakticki hardware koji je poboljsan AI-om, i takodjer ubacuje frejmove izmedju frejmova ali renderovane od strane hardware naravno ima tu ulogu i tensor cores pa tako samo 4000 generacija podrzava Frame Gen od NVIDIA.
    Zakljucak, NISTA KAO NATIVNA REZOLUCIJA…

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?