HCL.HR

Steam Deck dobio dugo očekivani update sustava za 2023. godinu

Zoran Žalac 17.11.2023.   •   4 komentara


Vlasnici Steam Decka od danas u stabilnoj verziji mogu pronaći SteamOS 3.5.5 koji poboljšava boje i otvara neke nove mogućnosti za postojeći uređaj.

Jučer je u prodaju lansiran Steam Deck OLED, ali su i vlasnici postojećih LCD modela dobili razlog za veselje. Naime, konačno je do stabilne verzije dogurao SteamOS 3.5.5.

Najznačajnije ažuriranje Steam Deckovog operativnog sustava u 2023. godini donosi promjene u prikazu boja te slike na eksternom monitoru. Naime, Steam Deck LCD sada standardno emulira sRGB gamut kako bi mu slika bila blago toplijih i vibrantnijih boja. Temperaturu i vibrantnost boja i sami možete podesiti po volji u postavkama ekrana.

Uređaj od sada podržava HDR i VRR, ali samo kad ga se spoji na eksterni monitor. Steam Deck OLED, međutim, podržava HDR i u prijenosnom načinu rada.

Druga poboljšanja uključuju nižu latenciju u različitim scenarijima, generalno poboljšane performanse (posebno se spominje bolja izvedba Starfielda), ljepši prijelaz između aplikacija u glavnom meniju, poboljšana stabilnost Bluetootha, malo brže “buđenje” uređaja iz Sleep moda, itd. Ispod haube ažuriran je sam Linux te je KDE Plasma sučelje sada na najnovijoj verziji s poboljšanom pretragom, novim sustavom raspoređivanja prozora, itd.

Označeno sa: ,

Komentari (4)

  • Aldin219

    17.11.2023 - 10:35

    Naaajs

  • RaspudicT1986

    18.11.2023 - 16:21

    Koliko košta to čudo, i dali je dobro igrat fc24 na njoj? Molim nekog ko je probao da komentira

    • Tomislav88

      @RaspudicT1986, 19.11.2023 - 21:28

      Nazalost neces moc pokrenut fc24 jel radi samo s windowsima, a steam deck je na linuxu. Postoje fora da napravis dual-boot i stavis windows na steam deck ali to moras procuti po internetu kako se radi.

    • perkan666

      @RaspudicT1986, 21.11.2023 - 07:55

      Mali ispravak !Sve pc igre izvedive su na Steam decku u teoriji! Steam
      Deck koristi Linux ali i proton koji mu omogućuje igranje pc igara! Daying Light 2, gta v, Cyberpunk , starfield sve su igre samo za pc ali rade na Steam deck nativno ! Sa fc 24 nije problem sto je Windows igra nego sto anti cheat program od ea koji proton nemoze emulirati ali 95 posto pc igara radi na Steam deck na linuksu nativno!

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?