HCL.HR

SteamOS je po prvim testovima lošiji za igranje od Windowsa 10

Zoran Žalac 16.11.2015.   •   3 komentara


Valveov operativni sustav temeljen na Linuxu za sada ne ispunjava obećano igranje uz bolju iskoristivost hardverske snage. Baš suprotno – prvi testovi pokazuju kako je značajno sporiji od Windowsa.

Steam mašine lansirane su prošlog tjedna, a zajedno s njima i SteamOS – prilagođeni operativni sustav temeljen na Linuxu koji je obećavao bolju iskoristivost hardvera za pokretanje igara. Kako Windowsi zapravo nikada nisu bili gamerski orijentirani sve do desetke, takvo što zvučalo je dobro – na papiru. Međutim, praksa barem za sada pokazuje sasvim suprotne rezultate.

Portal Ars Tehnica proveo je testiranje šest igara na SteamOS-u verzije 2.0 i došao do rezultata koji nikako ne idu u prilog Valveovoj želji da promovira igranje na Linuxu. Naime, pokazalo se da igre na SteamOS-u u prosjeku imaju od 21% do čak 54% slabiji framerete, odnosno lošije performanse u odnosu na verzije za Windowse (10). Testirani su Middle-earth: Shadow of Mordor, Metro: Redux, DOTA 2, Team Fortress 2, Portal i Left 4 Dead 2. Od navedenih je samo L4D2 uspio držati korak s Windows inačicom dok su ostali na SteamOS-u bili upola sporiji.

Teško je na temelju jednog testa odrediti krivca za ovakvu situaciju. Ipak, bez obzira tko je tu na gubitku, treba reći kako ovo nije propast Valveove ideje jer još uvijek trebamo dočekati igre s podrškom za Vulkan API, odnosno konkurencijom za DirectX 12, koje bi mogle dobro funkcionirati u tandemu sa SteamOS-om.

Komentari (3)

  • KhorneFlake

    16.11.2015 - 16:26

    Šta je tu čudno, Linux nikad nije bio OS za igranje, i ovo što sad igara ima se za podršku i to je zahvaljujući Valveovoj podršci i logistici poslednjih par godina, a prije toga podrška je bila čak još i jadnija. Iako sam na Windowsu, uopšte nemam ništa protiv da bilo ko uzdrma Microsoftov monoploizam po ovom pitanju, a ako iko to može to je Valve, s toga se nadam da će nastaviti da guraju ovu ideju i alternativne API-je kao što je Vulkan. Mada će sigurno dosta vode ispod mosta proteći dok se ovaj sistem ne pretvorni u pristojan gejming OS, ni sad nije na lošem putu.

  • VladoShady 980

    16.11.2015 - 20:06

    Evo pogledajte testove…. http://wccftech.com/nvdia-amd-steamos-gaming-performance/ Katastrova za amd….zar nisu mogli uci u saradnju sa valveom? Aj kad u odnosu na konkurenciju slabo saradjuju sa razvojnim timovima al zar i ovo da dopuste?

  • DjokaBA

    16.11.2015 - 23:56

    A jes mi drago.. batalite ove gluposti ljudi aman i radite ono sto radite najbolje, pravite igre… HL 3, PORTAL 3, L4D 3… sve sa 3 !

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?