HCL.HR

Sudjelujte u radionici pod nazivom “Filmska poetizacija videoigara”

Zoran Žalac 25.05.2018.   •   0 komentara   •   Zanimljivosti


Na ovogodišnjim Danima hrvatskog filma održat će se zanimljiva radionica za ljubitelje videoigara u kojoj će polaznici naučiti tehnike filmskog izražavanja u videoigrama.

Sredinom idućeg mjeseca u Zagrebu će se održati 27. Dani hrvatskog filma. Na prvi pogled ovo nema veze s vašim omiljenim hobijem igranja videoigara, no zanimljivost je da će se u sklopu te manifestacije održati i radionica pod nazivom “Filmska poetizacija videoigara”. Radionicu će voditi teoretičar videoigara i novih medija Ilija Barišić, a u njoj će moći sudjelovati učenici srednjih škola i studenti koji se do 10. lipnja prijave na mail: [email protected].

Radionica će polaznike upoznati s načinima na koje je filmsko poetsko izlaganje prisutno u videoigrama te načinima na koje takvi izlagački elementi utječu na modeliranje raspoloženja ili duševnog stanja kod igrača.

U uvodnom predavanju polaznici će biti upoznati s oglednim primjerima videoigara u kojima je poetsko izlaganje dominantno, odnosno onima koje i svojom mehanikom igranja teže ostvarivanju učinka koji bi se mogao opisati kao poetski. Iz raznovrsnih primjera nazrijet će se i određena tipologija prema kojoj je moguće razvrstati raznolike tipove poetskih videoigara (igre meditativne dokolice, igre transa, ushita, autorefleksivne). Neki od primjera uključuju igre Flow, Soundself  i Antichamber.

Polaznici će osmisliti osnovnu strukturu poetske videoigre, vizualni i auditivni dizajn koji će slijediti pravila filmskog poetskog izlaganja te nastojati skicirati i mehaniku igre koja će biti usklađena s odabranom temom, odnosno s filmskim izražajnim sredstvima.
U završnom dijelu slijedi evaluacija i razgovor o rezultatima radionice, te upute i savjeti
za daljnji rad koji može postati osnova nekog budućeg projekta.

Trajanje radionice je 180 minuta, a održat će se 17. lipnja u Zagrebu, Centru za kulturu Trešnjevka (Park Stara Trešnjevka 1).

Komentari (0)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?