HCL.HR

Retro Doza #159 – Tamagotchi

Gregor Stojev 21.02.2016.   •   16 komentara


Nedjeljne Retro doze HCL-a se vraćaju! U 159. epizodi prisjetite se s nama Tamagotchia – revolucionarne simulacije života i čišćenja kakice.

tamagotchi-retro-doza

Neki malo stariji od vas vjerojatno će se sjećati invazije jajašca skrivenih iza malenih ekrančića zvanih Tamagotchi koje su u kasnim devedesetima svi klinci jednostavno morali imati.

U neku ruku slični Pokemonima, Tamagotchi su bila mala stvorenja o kojima se bilo potrebno brinuti, no za razliku od danas još uvijek mega-popularnih Pokemona, Tamagotchi su s naših područja nestali brzinom kojom su iz i Japana došli. Prvi Tamagotchi na tržište sletio je 1996. godine, a do 2010. prodao se u više od 70 milijuna primjeraka. To očito govori da je nekome Tamagotchi ipak i bilo zabavan, jako zabavan.

Riječ je o malom digitalnom uređaju sa svega tri tipke. Doslovan prijevod Tamagotchija sastoji se od Japanskih riječi za “jaje” i “sat”, iako je zapravo više u stilu privjeska za ključeve nego sata kojega bi nosili na ruci. Svaki Tamagotchi započeo bi u obliku jajeta iz kojega bi se čudnovato biće ubrzo izleglo, a zatim ga je bilo potrebno maziti, paziti i hraniti kako bi ostao sretan, i ponajprije živ. Da cijela stvar postane genijalna, taj Tamagotchi bio je pravi mali smrad jer bi vlasnici njegovu kakicu trebali često i za njim čistiti, a da štos bude još veći, jedna od ponuđenih interakcija bila je i trenirati ga da sam odlazi na školjku…

Nekoliko metražnih statistika poput gladi, zdravlja i discipline tjerale bi vas da konstantno pazite na njega, umjesto da, ne znam, pazite kako prelazite cestu. Spas od konstantne brige dobili bi noću kad bi to malo čudo otišlo spavati, no već ujutro bi se cijeli ciklus nastavio. S njime bi se naravno morali i igrati, a taj dio bio je predočen u primitivnoj mini-igri u kojoj pogađate u koju će se on stranu sljedeće okrenuti (kakve li zabave!). Iako su svi Tamagotchi bazirani na kojekakvim životinjama, po službenoj priči (da to čudo izgleda ima i neku priču) ispada da se zapravo radi o izvanzemaljskom eksperimentu koji ispituju uvjete života na Zemlji.

Kasnije verzije imale su mogućnost da infra-red tehnologijom sprijateljite vašega Tamagotchija s onim od vašeg frenda. Oni se tada ne bi samo igrali zajedno, već bi i stupili u brak te tako i stvorili novoga smrada, zvan smrad junior. Osim fizičke varijante, Tamagotchi je također imao izdanja i za Gameboy, PSX, Wii i 3DS, a najmodernije verzije stigle su i na današnje iPhone i Android uređaje, no za sada pogledajte jednu reklamu kako je to izgledalo dok je još bilo friško.

Komentari (16)

  • Apocalypse4987

    21.02.2016 - 10:15

    Čak smo u školi imali politiku da je bilo dopušteno nahranit maloga smrada za vrijeme nastave.

  • krosis

    21.02.2016 - 12:31

    Mislim da se za android zove “pop” ili tako nešto…i malecki izgleda kao malo g*vance…mozes ga kupati, igrati s njim neke arkadne igrice, uglavnom zanimljiva igra kad se odsutan od kompa, pa ti je dosadno… 😀

    • PppPP

      @krosis, 21.02.2016 - 15:40

      Mae.

    • Dom3gaming

      @krosis, 03.04.2016 - 13:33

      Zove se Pou. Moj brat ima Poua na tabletu.

  • Loneguy

    21.02.2016 - 12:53

    Imao sam ih desetak i stvarno su bili iritantni uvijek bi nešt bilo. Sad je gladan, sad bolestan, sad treba očistiti kakicu. Jedino preko noći bude mir a kad ga ujutro pogledaš on mrtav.

  • Vexido

    21.02.2016 - 13:15

    sjecam se da sam ja bio preglup da skuzim da nije dobro nahraniti ga do 100% i da ga zapravo time ubijam , pa mi nikad nije dugo zivio, ali bas je bio fora, iz bebe se mogao razviti po randomu u pterodaktila , t rexa ili brontosaurusa …

    • l)oolvl

      @Vexido, 21.02.2016 - 13:43

      da, uvijek je bilo zanimljivo očekivati u čeg će se sljedeće razviti, i koji je zapravo posljednji stadij (do kojega se najčešće ne bi ni došlo heh)

  • l)oolvl

    21.02.2016 - 13:41

    e, ovo je bilo fora…. šteta što danas nema nešto slično na mobitelima, tj. ono što ima je dosta drukčije od te zarazne jednostavnosti dobrog starog Tamagotchija… btw super što ste vratili Retro dozu ! 😀

  • pervan

    21.02.2016 - 14:33

    wtf sto koja glupost ! tko bi to igro

    • krs_cro

      @pervan, 21.02.2016 - 18:57

      baš, ja sam ga dobio odmah sam ga ubio i ostale živote ako se ne varam imao ih je 3 i bacio 😀

  • WinterTux

    21.02.2016 - 21:38

    Imao sam ovo kao mali. Jedno dva komada.
    Oba su mi crkla, ne mogu se upaliti više :c (da probao sam da zamenim baterije)
    Kako mi ne dostaju ovi mali smradovi :c

  • baDarmageddoN

    21.02.2016 - 23:10

    Dobra stara vremena. Zabavna ali i malčice poučna igra. Šteta što to nisu unaprijedili barem korak više dok je to nama klincima bilo zanimljivo. Ne znam što su ostali radili sa tom igračkom ali sestra i ja smo uvijek imali natjecanje čiji će ljubimac levelirati više. Na žalost, zadnji level je bio smrt ali nebitno jer smo do tog trenutka pazili na maleckog.

  • trulex

    22.02.2016 - 00:10

    Sjećam se za vrijeme rata kad sam pobjego u izbjeglište, pa onda ja kao malo siroče gledam u onaj Tamagoći na kiosku i kod prijatelja u rukama, ja onako jadan gledam nikad ga nisam mogo imat. Zato sad tjeram high end komponente i igre na ultra, ostali cvile kako je prezahtjevno.

    • Dom3gaming

      @trulex, 03.04.2016 - 13:36

      Hahahaha smrade meni moj laptop jedva može GTA IV upalit na medium. (Uz lag)

  • gamer90ih

    22.02.2016 - 01:22

    Ta đubrad je brzo krepavala. 😀

  • Talijan

    22.02.2016 - 10:45

    a jooj, kad ga starci uzmu.. odmah u šok, nemoj umrijet će.. hahahhaha

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?