HCL.HR

Tekken – prvi “milijunaš” na PlayStationu

Zoran Žalac 31.03.2023.   •   7 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan prije točno 28 godina u Japanu je lansiran prvi Tekken za prvi PlayStation, te pokrenuo jednu od najdužih sapunica u gamingu.

Tekken je danas poznati borilački serijal u svijetu igara, no jeste li znali da se u početku uopće nije trebao zvati Tekken, niti je u početku razvoja uopće bio tabačina? Davne 1993. tvrtka Namco interno je razvijala alat za animiranje različitih 3D likova, kad se tvorac PlayStationa Ken Kuturagi došao raspitati kod njih imaju li u planu kakvu igru za Sonyjevu prvu konzolu. Naime, Sonyju je tada trebao odgovor na Segin borilački serijal Virtua Fighter.

Malo po malo, Namco je došao do borilačke igre koju su planirali nazvati Rave War. Igru su neko vrijeme promovirali pod tim imenom, ali su se u konačnici odlučili za kraći naziv – Tekken. Kako je bio slučaj sa svim Tekkenima, i prvi je dio bio lansiran na arkadnim strojevima, da bi se na današnji dan prije 27 godina pojavio na prvom PlayStationu, barem što se japanskog tržišta tiče.

Tekken je u više aspekata predstavljao revoluciju u žanru borilačkih igara tog vremena. Za razliku od drugih igara sličnog tipa u kojima su se različite tipke kontrolera koristile za različite jačine napada, Tekken je svoje poteze na tipke rasporedio po udarcima koje se izvodilo različitim dijelovima tijela (rukama i nogama). U izvođenju posebnih poteza naglasak je također postavio na ritmičnost naredbi.

Tekken je bio jedna od prvih 3D igara koje su se na konzoli izvodile u 60 sličica po sekundi.

S tehničke je strane Tekken bio jedna od najranijih borilačkih igara u 3D okruženju, uz već spomenuti Virtua Fighter. Isto tako je bio jedna od prvih 3D igara koje su se na konzoli izvodile u 60 sličica po sekundi.

Tekken je za današnje pojmove imao dosta siromašnu postavu boraca, ali je zanimljivo da su gotovo svi bili dobro prihvaćeni te su se pojavili u kasnijim nastavcima. Kazuya, Heihachi, Yoshimitsu, King, Nina, Paul i drugi bili su prvi sudionici prvog King of the Iron Fist turnira od kojega je krenula saga o obitelji Mishima koja se rastegnula kroz sljedećih 20-ak godina, sve do Tekkena 8.

Tekken je kao jedna od prvih igara za PlayStation brzo postao sinonim za glavnu šoru na toj platformi. Ne čudi stoga da je postao prva igra u povijesti PlayStationa koja se prodala u više od milijun primjeraka. Kasniji su nastavci ostvarili još bolje rezultate, čime je Tekken postao peti najuspješniji serijal na prvom PlayStationu.

Originalni Tekken osim na PlayStationu 1 pojavio se i na PS2 konzoli u sklopu Tekkena 5 koji je donio Arcady History mod.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Komentari (7)

  • sparrowpunk

    01.04.2022 - 20:55

    Volim zaigrati Tekken i nisam imao pojma za ovaj Rave War prvobitni naziv igre. Ali, siguran sam da niti autor ovog članka (kao i većina posjetitelja portala) ne zna da lik iz Tekkena Marshall Law ima potez koji se zove Rave War, što je sigurno referenca na naziv koji su htjeli dati igri…. I da, kad se već spominje Virtua Fighter u članku, verzija Virtua Fightera 5 se može igrati u Yakuza 6 kao jedna od mnogih mini-igara.

  • vjk zg

    03.04.2022 - 07:17

    Oduševila me te 98.Razvalio ju i ostalo na tome do dns;(

  • Klaudio89

    04.04.2022 - 21:54

    drugi i treći nastavak su mi bile odlične igrice,nažalost,nikad prvi nastavak nisam igrao,iako je za današnje pojmove sam stil borbe jednostavno čudniji radi letenja zrakom duže od 5 sek.,volio bih da sam ikad bio na tom mjestu u to vrijeme

  • 312AE

    31.03.2023 - 17:05

    Ohh Tekken je bil luda igra,Tekken 2 je bila moja prva igra ( i Gran Turismo ) Igrali sam i poslje prvi dio,no razlika u grafici je onda bila čudo. No trojka je onda jednostavno rasturila, ti modovi ,ti borci,ta grafika. Na svu sreću su od ovog napravili dobar serijal. Zato se još ove godine nadam osmici.

  • PS2MASTE®

    31.03.2023 - 19:43

    Ah, lepe 95te bile tad

  • Cone3006

    31.03.2023 - 22:19

    Kakva igretina.Znam da sam i mamu tjerao da igramo

  • Tigar91

    02.04.2023 - 11:07

    Tekken 3 zlatni

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?