HCL.HR

The Elder Scrolls: Arena – počelo je prije 30 godina

Zoran Žalac 25.03.2024.   •   1 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan prije točno 30 godina prvi put smo kročili u zemlju Tamriel i započet je fantastični serijal The Elder Scrolls.

Neki su svjetovi u igrama jednostavno čarobna mjesta s pričom za sebe, a jedan od takvih je i kontinent zvan Tamriel. Ondje su igrači prvi put mogli kročiti prije točno 30 godina kad se igra The Elder Scrolls: Arena pojavila za tadašnja računala bazirana na MS-DOS-u.

TES: Arena svojim je ambicijama bila igra ispred svog vremena. Imala je veliki otvoreni svijet, dinamičnu izmjenu dana i noći, a bila je jedna od prvih igara gdje je ponašanje likova bilo uvjetovano internim satom. Po noći su se likovi zatvarali u kuće, a divlji goblini i druga čudovišta vodili bi kolo po ulicama.

TES: Arena bila je jedna od prvih igara gdje je ponašanje likova bilo uvjetovano internim satom.

Ovu se avanturu igralo isključivo s pogledom iz prvog lica. Neprijatelje se moglo poraziti udaranjem ili magijom, a igra je bila upamćena po tome što je bila iznimno teška u početku te je postajala progresivno lakša kako je avantura odmicala. Dakle, totalna suprotnost onome kako se igre danas dizajniraju.

Glavni zadatak u TES: Areni bio je pronaći fragmente Staff of Chaosa koji su bili razbacani po 17 različitih tamnica u Tamrielu. Priča je postavila temelje o carskoj lozi Septima, čije smo nasljednike štitili i u kasnijim igrama.

Zanimljivo je kako prvi Elder Scrolls isprva nije bila zamišljen kao role-playing naslov već kao akcijska igra fokusirana na turnire po različitim gradovima. To je ujedno i poveznica s podnaslovom Arena jer su se turnirske borbe trebale odvijati po arenama. Razlog zašto je igra zadržala podnaslov Arena pomalo je smiješan: u Bethesdi su bili isprintali sve promotivne materijale i bilo im je skupo izostaviti tu riječ iz naziva igre.

Podnaslov Arena na kraju nije imao nikakve veze sa samom igrom, ali u Bethesdi su već bili isprintali sve materijale i promjena bi ih skupo koštala.

 

TES: Arena u imala je skromne početke u distribuciji. Isprva je bilo proizvedeno samo 3000 primjeraka te igre. Međutim, među PC gamerima brzo se pročulo za taj naslov i prodaja je na kraju bila dovoljno dobra da Elder Scrolls preraste u serijal s nastavkom koji je uslijedio tri godine kasnije. Svaki sljedeći Elder Scrolls bilježio je sve veću popularnost, a 18 godina kasnije serijal je dobio jednu od najprodavanijih role-playing igara svih vremena.

Što se TES: Arene tiče, nju su u Bethesdi od 2004. krenuli dijeliti besplatno. Igru se može zaigrati i dan danas na Steamu ili GOG-u.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Komentari (1)

  • vuxwest44

    30.03.2024 - 08:58

    Najjača igrica ubjedljivo

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?