HCL.HR

Tibia – jedna od najstarijih MMO igara – danas slavi 25. rođendan

Domagoj Plantak 07.01.2022.   •   1 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan prije točno 25 godina lansirana je Tibia – jedna od prvih MMO igara koja je na životu još i dan danas. I ima blistavu budućnost.

Prošle godine pisali smo vam o Tibiji, MMO igri koja se žestoko igrala i na našim prostorima. Igra koja vas stavlja na golemu otvorenu mapu na kojoj su se gradila i gubila prijateljstva, svoje je servere upalila na današnji dan prije 25 godina. Ljude kojima bi i zapela za oko, često bi podsjetila na originalni Runescape, a vjerovali ili ne, Tibia je starija čak i od tog naslova.

U prigodnom rođendanskom videu njemački razvojni studio CipSoft pokazao je svoje uredske prostore, mjesto gdje je Tibia 1997. započela svoj put. Developeri su demonstrirali i kako igraju prvu prvcatu verziju te igre, a na kraju su sva četiri tvorca Tibije iskazala neizmjernu zahvalnost vjernoj zajednici igrača koja Tibiju još uvijek donekle drži na životu.

Koliko god da je Tibia napredovala sadržajem i hrpetinom pomoćnih opcija kojih nije bilo 2007. kad je broj igrača bio na vrhuncu, danas svojom retro grafikom iz ptičje perspektive sve teže dolazi do novih i mladih igrača. Tibiju je u najslavnijim danima istovremeno igralo rekordnih 64 028 igrača, a CipSoft tvrdi i kako je od svojih začetaka do danas, njihov MMORPG imao više od pola milijuna aktivnih igrača. To je možda malo u usporedbi s World of Warcraftom, no Tibia je kao jedna od najdugovječnijih naslova svoga žanra ostavila nasljeđe čiji su dašak pokupile i igre poput WoW-a.

Tibiju je u najslavnijim danima istovremeno igralo rekordnih 64 028 igrača.

Ono što je Tibiju izdvajalo bila je surovost koju je nudila. Sa samo četiri klase koje ste mogli odabrati (Knight, Paladin, Sorcerer, Druid), bilo je dovoljno slobode za eksploataciju svake vrste, kojom ste stjecali prijatelje i neprijatelje. Nije bilo tutoriala, već ste bili prepušteni sami sebi ili suigračima koje ste upoznali, a koje ste mogli tada hladno iskoristiti, pokrasti, ili ubiti. U tome je bila, vjerovali ili ne, gotovo sva zabava, a PewDiePie je posvetio i dva videa o svojoj najdražoj igri, koja je bila upravo Tibia.

U Tibiji se često znala čuti i misao da kad ti lik umre, kao da umre i dio tebe. Tako je zapravo i dan danas – Tibia, kao i u pravom životu (iako znatno slabije), kažnjava umiranje oduzimanjem dobrog dijela iskustva, za koje ste nekad i tjednima morali raditi kako biste se vratili na pozitivnu nulu. U današnjim igrama ovakvo nešto je rijetkost, gdje je praksa jednostavno se respawnati, bez ozbiljnijih posljedica.

Tibiji zato čestitamo 25. rođendan, a nadamo se kako će još dugo ostati upamćena, a posebno živa na svojim serverima. Najavljeni događaji povodom obljetnice trajat će čitav mjesec, a u sklopu istih bit će prilike i zaigrati igru sa samim kreatorima. Za kraj su najavili i kako će Tibia ove godine dobiti podršku za zvuk, iako nakon svih tih godina postoji svaka moguća playlista za nabrijavanje. Hoće li to biti dovoljno da se stari igrači vrate u tibijske prašnjave cipele, ostaje nam za vidjeti.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Označeno sa: ,

Komentari (1)

  • brato_mo

    07.01.2022 - 19:17

    Krenuo da je igram 2009, eto i dan danas je igram. To je zaraza bila kad se sjetim, citava ulica igrala. I evo docekasmo da uvedu zvuk. Bravo 🙂

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?