HCL.HR

TES IV: Oblivion – Horse Armor DLC – ej, imaš išta sitno?

Zoran Žalac 03.04.2023.   •   26 komentara   •   Industrija videoigara


Na današnji dan, prije točno 17 godina, pojavio se zloglasni dodatak za The Elder Scrolls IV: Oblivion koji je ušao u anale bezobrazluka.

Prije 17 godina u svijetu videoigara nismo imali nešto što bismo zvali DLC paketom. Imali smo ekspanzije, korisničke modifikacije, totalne konverzije i sl. Novi sadržaji u igru su dolazili kroz patcheve iliti zakrpe. A onda je došao taj sudbonosni dan, 3. 4. 2006., kada je za tadašnji The Elder Scrolls IV: Oblivion lansiran Horse Armor Pack.

Bio je to dodatak u obliku dva oklopa za konja. Prodavao se zasebno na Xbox Live tržnici te na Bethesdinoj stranici po cijeni od 2,50 dolara za Xbox 360 te 1,99 dolara za PC. Možda to danas ne zvuči blesavo u vrijeme kada pojedini skinovi koštaju više od toga, ali dok još nije bilo LoL-a, Overwatcha i sličnih igara, mnogima je bilo glupo dati dva i pol dolara za teksturu od 2,56 megabajta. Posebno je bilo smiješno što je to tada bio prvi i jedini DLC u ponudi za Oblivion, dok je Morrowind prethodno dobivao besplatne dodatke.

Reakcija igrača bila je izrazito negativna. Mnogi su osuđivali te ismijavali Bethesdin oklop za konja, no tvorci igre ostali su pri svome tvrdeći kako je stvar potpuno opcionalna – ako ju ne želite, nemojte ju kupiti i gotova stvar. Igrači na PC-ju kasnije su dočekali znatno bolje verzije tih oklopa kroz korisničke modifikacije, potpuno besplatno; pa je Horse Armor Pack u konačnici maknut iz prodaje. Međutim, u verziji za Xbox 360 još uvijek se može kupiti. I još uvijek košta dva i pol dolara.

Mnogi su osuđivali te ismijavali Bethesdin oklop za konja, no tvorci igre branili su ga tvrdeći kako je stvar potpuno opcionalna.

Iako je Oblivion kasnije dobio bolje i sadržajnije DLC dodatke (npr. Knights of the Nine za tri dolara), nakon neslavnog oklopa za konje brojni su se izdavači igara odvažili te su od tada kao DLC dodatke pokušavali prodati sve i svašta. Primjerice, za Saints Row 3 prodavale su se šifre/varke (koje su nekad bile besplatne), Mortal Kombat X prodavao je opciju za lakše izvođenje Fatalitityja, Prince of Persia dobio je pravi kraj priče tek uz DLC paket, a u recentnije vrijeme Call of Duty: Black Ops 4 prodavao je laserski nišan za jedan dolar.

Voljeli bismo reći da su u Bethesdi naučili lekciju. I neko vrijeme smo mislili da jesu, uz sadržajne dodatke kao što su Shivering Isles, Dragonborn i sl. Međutim, onda se dogodio Fallout 76 u kojemu su cijene kozmetičkih predmeta i ostalih dodataka ponovno bile bezobrazno visoke, više čak i od konjskog oklopa. Ondje se za jedan običan šešir plaća oko pet eura – tko voli neka izvoli!

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Komentari (26)

  • Dragon3

    03.04.2019 - 11:39

    Jedini dodaci koje priznam pod plaćeni su isključivo DLC leveli za kampanje…. sve ostalo tipa mazanje očiju kao i pay to win DLC pakiti bi trebalo trajno ukinuti. Nek se ugledaju u jedan GT Sport koji raste iz mjeseca u mjesec isključivo pod Free.

    • marko1106

      @Dragon3, 03.04.2019 - 15:56

      Dobar primjer su Apex i Fortnite. Napravus igru i das ju djabe i oni koji ju vole igrati ce dati bar mali dio kolaca. Ja sam ba Apex dao eto reda radi i zato sto imam vec nekih 50sati igranja.

    • funky0308

      @marko1106, 04.04.2019 - 13:15

      To je OK. Napravi kvalitetnu igru i daj je besplatno pa kroz nju zaradi nesto (opet samo i jeeino kroz kozmetiku). Neka stave i reklamu za Colu ako hoce na zid neke zgrade ali prodati igru za 60 i vise eura i onda raditi ovakve bezobrazne fore…ma jooj. Ali opet se vracamo na ono – dokle god ima naivaca koji kupuju sesir za 5€ biti ce i trgovine koja ih prodaje. Mi smo ti koji moraju reci dosta i stvari ce se promijeniti. Na zalost, koliko god se kuka i prigovara, lose stvari se i dalje podupiru kroz kupovinu i tesko da ce se ista, ikada promjeniti.

    • svraka12_LIX

      @funky0308, 04.04.2019 - 15:59

      Ma meni je iskreno draže kad 1 put platiš igru i gotovo. Aj dobro neka stave neke kozmetičke stvari za kupiti, nemam ništa protiv toga sve dok ne stavljaju stvari koje znatno mijenjaju igru. Ili isto ovo sad relativno novo u zadnje 2 godine u vezi igara za mobitele. Naprave igru besplatnom, ali P2W. Pravi primjer toga je Last Day on Earth, igru više uopće ne možeš igrati normalno bez plačanja.

    • funky0308

      @svraka12_LIX, 05.04.2019 - 10:01

      Neki dan smo tu negdje pod nekim tekstom raspravljali o slicnoj temi i bas sam rekao nesto slicno ovome – po meni, odnosno da ja mogu odluciti igre bi se prodavale iskljucivo u hard copy izdanju, sve launchere, odnosno nametanje launchera kao uvijet za pokretanje igre bih maknio i zabranio ovakav nacin poslovanja. Cijene bi pale jer nema treceg u lancu, samo developer i izdavac. Zasto bi nas moralo biti briga hoce oni dobiti vise na Epicu ili Steamu, mi cemo dobiti vise ako nema ni Epica ni Steama. Neka postoje svi launcheri pa tko voli nek’ izvoli ali kada kupis hard copy izdanje igre pokreces igru bez ikakvih launchera i nametanja bilo cega. Ako ces je kasnije prodati prodaj ako ces je igrati za 45 god igraj. Ovako mi svi ovisimo o tim kompanijama i Boga molimo da se nista lose ne dogodi da mozemo nastaviti igrati?! Kupio si prava za igru na neograniceno vrijeme, trebali bi onda to i dobiti. Sto ako Steam u svemu ovome ipak potone? Znam da je to jako tesko ali padali su i veci. Sto onda? Sto ako nitko ne uspije nastaviti naraditi ono sto je radio Valve….ma joooj, ode ja u desetu temu ali nisam sretan ni malo sa svime sto se dogadja.

    • Sackboy

      @funky0308, 04.04.2021 - 22:52

      Hard copy izdanja u danšnje vrijeme baš nemaju nekog smisla kada moraš skidati patch velik ko cijela igra… A sa druge strane nema do praktičnosti digitalnog izdanja, 2 klika i skida se igra, jedina druga opcija je naručivanje poštom jer nemam dućan nigdje u blizini. Btw ok neke gluposti sa tih launchera ali cloud saves je zakon.

    • esse

      @Sackboy, 04.04.2023 - 16:22

      Kupis igru,zavrsis i prodas. Hajde prodaj digitalno izdanje.
      Btw Patch skidas sa neta svakako tako da ti taj dio ne drzi vodu….

    • The_Miks

      @funky0308, 05.04.2022 - 18:36

      Slazem se sa svime osim s ovim da bi cijene pale. Samo bi vise islo u dzep izdavaca.

  • NeoGames

    03.04.2019 - 11:47

    8 dolara za plavu boju u Fallout 76

    • SPGamerAzrael

      @NeoGames, 04.04.2022 - 02:27

      Nisam ga nikad upalio, na gamepass-u je besplatan, mislio sam probati jer sam igrao sve Fallout, ali poslije tvog komentara nema sanse hahah

    • Darac83

      @SPGamerAzrael, 03.04.2023 - 18:14

      Ma probaj. Ne moraš uzimat ništa niti ima potrebe.

  • Caweline

    03.04.2019 - 11:51

    ovo je samo dokaz da je Bethesda imala ideju mikrotransakcija skor pa cak i prije EA ali su im modovi stali na put.Oblivion i skyrim imaju ma tisuce modovo koji su besplatni pa nije imalo smisla uvest mikrotransakcije!

    • sallaD

      @Caweline, 03.04.2019 - 13:12

      Smiješno jest da je Bethseda nekoliko puta pokušao profitirati na to s uvođenjem trgovinom modova u Skyrimu i Fallout4 gdje su korisnici mogli kupovati modove s pravim parama, što je naravno izazvalo lavinu reakcija od igrača i modera.

  • SMECHAR

    03.04.2019 - 14:04

    Sve je to ok dok nema veze s on line igranjem gdje onda pay to win može jako smetati, npr. WOT. Ovako te nitko ne tjera da nešto kupiš, poglavito ne šešir za 5 $ koji ne služi ničemu. Općenito, odlučio sam ne igrati pay to win igre i samim tim se previše ne sekiram.

    • Demon90

      @SMECHAR, 03.04.2019 - 14:50

      Upravo to jedino ja osobno ne volim ni kupovinu DLC paketa budući da smatram da bi isti trebali biti dio igre koju si već platio

    • Sackboy

      @Demon90, 04.04.2021 - 22:54

      Imaš DLC i DLC, ako dodaju jednu 2 misije ok da je besplatno ali kada naprave ekspanziju veliku skoro kao original igra?

  • SanKa

    03.04.2019 - 15:16

    have you heard of the high elves ?

  • Darcoolio

    03.04.2019 - 18:36

    Kasnije su EA i Bioware izdominirali tim kretenizmom, Dragon Age je imao više dodatnog sadržaja nego osnovne igre, uslovno rečeno.

  • klinickislucaj

    03.04.2021 - 11:20

    Prodaju DLC-ova koji uključuju proširenje igre i dodatne sate u igri u potpunosti podržavam jer kada mi se igra svidi u vecini slucajeva cu izdvojiti novce za više sati novog sadržaja u igri, ali bilo kakav p2w crap ili to da ti izdavači uslovljavaju završetak glavne priče u igri kroz plaćeni DLC, za to novce nikad ne dam.

  • macgyver

    03.04.2021 - 13:15

    Malo off topic, al kad se pojavio izraz DLC? Ne kao ekspanzija, add on ili sta već, nego baš izraz?

    • Sackboy

      @macgyver, 04.04.2021 - 22:57

      Izguglaj “when was the first dlc made” iskreno nisam znao da to postoji tako dugo, ja bi rekao 15 god max…

  • CrashLP

    03.04.2023 - 19:49

    Jedini DLC-ovi koje priznajem su oni koje smo nekada zvali “EKSPANZIJE” dakle cisto PROSIRENJE na vec postojecu igru u obliku nastavka kampanje, dodatnih levela, veceg skill treea i slicno…

    Sve ove idiote koji aktivno placaju battle passove, skinove i slicno koji aktivno enablaju nastavak stancanja istih treba streljat skupa sa pohlepnim smecem od devova koje truje gaming u cijelosti

  • Tigar91

    04.04.2023 - 11:30

    A jbg i puske dolaze u razlicitim bojama ljubicasta roza zelena crvena zuta da se klinci mogu kurcit 🤣

  • esse

    04.04.2023 - 16:23

    Dok je ovaca nece falit vune.
    Poblem je to mikrotrankacije ubacuju i igre za klince , i onda ti mali nabije 1000 eu racun na debilane…

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?