HCL.HR

Tražite premium TV za gaming? Nije najjeftiniji, ali evo što može moćni Panasonic LZ2000

sponzorirani članak 07.12.2022.   •   Tehnologija


Panasonic je već godinama poznat po tome da proizvodnji svojih televizora pristupa kao nitko drugi pa evo što su sve dodali u svoju flagship OLED liniju, koja pristupa i gamingu vrlo ozbiljno.

Prije tri godine testirali smo Panasonicov tadašnji flagship 4K OLED televizor i vidjeli svjetlo!

Ozbiljno, taj monstrum je još tada bio sposoban reproducirati 1000 nita svjetlosti, što je bilo neviđeno za OLED televizore. Panasonic je hrabro hodao novim terenom integriravši posebni sustav hlađenja da dodatno „overclockiraju“ svjetlinu svog premium TV-a.

To je značilo da je prekrasno kalibriranu OLED sliku bio sposoban reproducirati još svjetlije od konkurencije, čineći čuda za iznimno impresivnu reprodukciju HDR sadržaja.

Bio je skup, ali bio je vraški dobar – poput gotovo ničega na tržištu. A čini se da je s istom filozofijom Panasonic pristupio i proizvodnji svog najnovijeg flagship TV-a.

„NAJBOLJI TV NA SVIJETU“

Panasonic LZ2000 naziv je najnovijeg 4K OLED modela za 2022. godinu i predstavlja najbolje od najboljeg, ne samo iz Panasonica – već na tržištu općenito. Oko takvih stvari uvijek se vode bitke i lome koplja, a cijela stvar je i dosta subjektivna, ali neki recenzenti su ga proglasili najboljim TV-om godine.

Voljeli bismo vam reći da je razlog jednostavan, ali nije – mnogo je tu detalja trebalo usavršiti da bi Panasonic opet uspio očarati recenzente do te razine. Prije svega, opet su uposlili hollywoodske stručnjake za kalibraciju slike kako bi TV bio sposoban reproducirati boje točno onako kako su to filmaši i zamislili. Taj sloj dodatnog truda oko kalibracije boja nije jeftin i obično nedostaje kod jeftinije konkurencije.

No da hardver televizora nije vrhunski, ne bi ti filmaši imali što kalibrirati. Panasonic je zato za LZ2000 televizore izabrao novu generaciju najnaprednijih Master OLED PRO panela, izrađenih u Japanu sa svrhom pojačavanja svjetline za vrhunski dinamički kontrast i doživljaj gledanja. Istodobno, tu je i njihov hvaljeni HCX Pro AI procesor slike koji je sposoban u trenu analizirati sliku i unaprijediti sve od preciznosti boja, preko kontrasta i jasnoće do performansi kretanja (manje zamućivanja, više oštrine kod objekata u pokretu).

NEVJEROJATNO DOBRA HDR SLIKA

Ovo je naravno sjajno za filmove i serije, ali ujedno je i odlično za gaming. Pogotovo kada pričamo o vrhunskim AAA igrama za najnovije konzole koje se diče ray tracing efektima i sitnim detaljima koji tek u HDR modovima gledanja zaista ožive. Znajući to, Panasonic je u LZ2000 ugradio podršku za sve HDR formate, da vi ne razmišljate o tome. Nije bitno gledate li nešto prilagođeno za Dolby Vision, HLG, HDR10 ili novi HDR10+ Adaptive – ovaj televizor podržava sve.

SAN SNOVA ZA GAMING

Podržava također i sve što je gamerima ovih dana važno u kontekstu spajanja televizora na nove konzole ili računala. Ima HDMI 2.1 ulaze kroz koje podržava i HFR (High Frame Rates) i VRR (Variable Refresh Rate), kao i AMD FreeSync Premium. Znači sve.

A razvili su i poseban način rada zvan Game Mode Extreme za osobito dobre performanse u vidu input laga i općenite responzivnosti prilikom igranja. Čak su dizajnirali i nešto ‘zvano Panasonic Game Control Board, što je zapravo posebno sučelje dizajnirano samo za pregled i podešavanje gamerskih značajki kako biste u svakom trenutku znali sve detalje o slici koju igra isporučuje. Više proizvođača TV-a bi trebalo ići do takve razine podešavanja postavki za gamere.

Za više detalja o gamerskim značajkama ovog TV-a kliknite ovdje.

A ŠTO ĆEMO SA ZVUKOM?

Moderni televizori obično se ne mogu pohvaliti dobrim zvukom, ali LZ2000 i u tom je pogledu „premium“. Naime, ovaj TV dolazi uz posebno dizajniran integrirani sustav za zvuk kojeg zovu 360° Soundscape Pro.

To znači da ima dva seta posebno krojenih zvučnika – jedan set pozicioniran prema stropu i drugi prema naprijed (odnosno vama), pa uz podršku za Dolby Atmos stvara dojam trodimenzionalnog zvuka koji vas okružuje. Za takav efekt obično morate platiti barem 4000 kn koliko koštaju najeftiniji soundbarovi s podrškom za Dolby Atmos, a takvi obično nemaju poseban set zvučnika usmjeren prema stropu pa ne zvuče tako dobro. Nevjerojatno je da takvo što dobivate integrirano u samom televizoru.

Panasonic LZ2000 dostupan je u Hrvatskoj u dimenzijama dijagonale od 55, 65 i 77 inča, početna cijena za najeftiniji model je 19299kn, a za više informacija o značajkama i dostupnosti samo pratite ovaj link.

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?