HCL.HR

Tužna vijest: kontroler za PS4 neće se moći koristiti za PlayStation 5 igre

Zoran Žalac 03.08.2020.   •   194 komentara   •   Tehnologija


Sony je objavio vijest koju budući vlasnici PlayStation 5 konzole nisu htjeli čuti. Trenutni DualShock 4 kontroler bit će polovično funkcionalan na novoj konzoli.

Sony je upravo objavio nove informacije o kompatibilnosti PlayStation 4 periferije na PlayStationu 5 i stvari su, izuzev jedne “sitnice”, dosta pozitivne. Ukratko, svi dodaci za kontroliranje igara koji rade na PS4 bit će podržani i za PS5. To uključuje volane, arkadne kontrolere i slično. Radit će također i sve slušalice/headseti koji se mogu spojiti preko USB-a ili 3.5mm utora. Radit će i prastari Move kontroleri iz ere PlayStationa 3.

Ali, ima tu jedno prilično veliko “ali”. Naime, otkriveno je kako će se DualShock 4 kontroler (ovaj za PlayStation 4) na PlayStationu 5 moći koristiti samo za igre s PlayStationa 4. Za PS5 verzije igara koristit će se isključivo novi DualSense kontroler.

I to je pljuska fanovima PlayStationa.

Naime, tehnički gledano u kontekstu kontrola ništa s DualShockom 4 ne bi bilo neizvedivo u igrama za PlayStation 5. Ako zanemarimo puhanje u mikrofon. To jest, DualSense nema više tipki nego DualShock 4, nema neke drugačije tipke ni ništa tome slično. Drugim riječima, na hardverskoj razini bilo bi skroz moguće iskoristiti ga i za PlayStation 5 igre. Međutim, Sony se odlučio blokirati tu mogućnost sa softverske strane. Jer žele da se PS5 igre dožive jedino s novim vibracijama DualSense kontrolera.

Kažem da je to pljuska jer službeni kontroleri za PlayStation konzole nisu jeftini, a različiti trikovi s vibracijama i triggerima neće imati nikakav utjecaj na gameplay. Time bi cijela ideja cross-playa pala u vodu jer onda ne bi imalo smisla da igrači s PS4 i PS5 konzolama igraju zajedno ako jedni zbog kontrolera imaju prednost nad drugima. A ovako su igrači zbog kojekakvih vibracija zakinuti za lokalni multiplayer s PS4 kontrolerima.

Primjerice, zamislimo scenarij da želite na PS5 igrati Fifu 21 s frendom koji ima PS4. U slučaju da obojica imate igru, možete ju igrati zajedno – svatko od svoje kuće. No, ako ju želite igrati na novoj PS5 konzoli, možete igrati samo PS4 verziju, jer ako se na PS5 konzoli nadogradi PS4 verzija onda gubite mogućnost igranja s DualShockom 4.

Usporedbe radi, na Xbox Series X stari će kontroleri raditi jednako kao i novi, i novi će raditi na staroj konzoli.

Od drugih važnih informacija vrijedi spomenuti onu da PlayStation VR / PlayStation kamera neće raditi s PlayStationom 5 odmah “iz kutije”. Odnosno, PSVR i kamera radit će tek uz dodatni adapter koji će Sony podijeliti svim vlasnicima PlayStation VR-a. Kako točno – još se ne zna. Valjda ćemo morati slikati svoje VR uređaje uz svježe novine pa ih tako poslati kao dokaz da bismo dobili potrebni adapter.

Komentari (194)

  • gamer12345

    03.08.2020 - 14:49

    Nisam ni planirao igrat ps5 igre sa kontrolerom za ps4, tako da nothing special.

    • doctorsparta

      @gamer12345, 03.08.2020 - 17:07

      Upravo tako. Dual sense haptičko sučelje, plus mikrofon daleko će imati više mogućnosti nego dual shock. Mislim, pa čemu čuđenje da će biti polovično funkcionalna stara verzija kontrolora? Ja sam iznenađen i za ovo polovično. Pitanje koje je važnije HDMI 2.0 ili 1.4 na ps5?

    • Cro_Maher

      @doctorsparta, 03.08.2020 - 17:46

      a šta ti taj mikrofon znači, nemoj molim te to navodit kao neku prednost.

    • doctorsparta

      @Cro_Maher, 03.08.2020 - 17:55

      Mikrofon je senzor za zvučne vibracije pa ovisno o developerima može se koristiti i kao upravljačka jedinica. Mikrofon je samo još jedan senzor na kontroloru (recimo puhneš u mikrofon i ugasiš svjeću, ili makneš prašinu s nečega, dozoveš psa/konja u igri fučkanjem…), šteta što ga ljudi vide samo za razgovor s drugima. Mikrofon kombiniran s AI sofotverom za analizu prirodnog govora može biti ozbiljna stvar (naredbe za paljenje-gašenje konzole, otvaranje menija i slični niz glasovnih naredbi tokom gameplaya).

    • Zoran Žalac

      @doctorsparta, 03.08.2020 - 18:11

      To puhanje s razlogom neće zaživjeti – ljudima je glupo pomicati kontroler prema ustima. A prepoznavanje glasa u igrama još neće biti korišteno jako, jako dugo. Uostalom, to može biti korišteno samo kao neki gimmick. Industrija ide prema tome da uključuje što više ljudi, što podrazumijeva ljude s hendikepima. Stavi u igri naredbu fićukanja za dozivanja konja i automatski si onemogućio igranje ljudima koji su nijemi. Što se tiče ovog voice asistenta i sl., bilo bi korisno – ali to što kažeš, na razini sustava konzole, ne u samim igrama. Što se samih igara tiče, stvarno ne vidim zašto DualShock 4 ne bi bio podržan ako im je u cilju ići u susret kupaca. Uvijek bi dobio PS5 kontroler i ništa ne bi bilo isključeno po defaultu… A ovako su samo po defaultu isključili mogućnost lokalnog mp-a ako ne kupiš još jedan DualSense. Mislim, potrudili su se da fakin Move kontrolere osposobe na konzoli, jer tu nemaju alternativu. A daleko bi korisnije bilo da su ukinuli podršku za Move, za tim nitko ne bi žalio, i dostavili nešto naprednije, nešto što ne izgubi signal kad se okreneš za 180 stupnjeva.

    • Zoran Žalac

      @doctorsparta, 03.08.2020 - 18:14

      Inače, prvih godinu dana Xbox One je dolazio s mikrofonom u obliku Kinecta i baš nitko se nije trudio da ga iskoristi za išta ozbiljno i korisno. Sjećam se onih demonstracija otprije deset godina – kad se u Ghost Reconu reloadalo vikanjem RELOAD, a u Fifi se psovalo sudca pa bi dobio žuti/crveni karton. S obzirom da su te stvari već davno zaboravljene, prilično je jasno koliko je to bilo nepotrebno i korišteno od strane samih igrača.

    • personauser

      @doctorsparta, 03.08.2020 - 18:20

      Jos nam fali da nas Sony prisluskuje sta pricamo jer je npr. Microsoft jos do prosle godine prisluskivao Xbox igrace, a tek od 2019. prestao prisluskivati xbox igrace

    • Bogy

      @doctorsparta, 03.08.2020 - 18:00

      Problem što vjerojatno neće većina 3 party devlopera neće iskoristiti mogućnosti Dualsensa, a dualshock skoro u svakom pogledu ima sve isto kao Dualsense. Bolje da su kao xbox ostavili kompatibilnost.

    • doctorsparta

      @Bogy, 03.08.2020 - 18:15

      Vjerojatno si upravu. Ali srećom sony ima vraški dobre (ako ne i najbolje) razvojne studije pod svojim krilima koji će te nove mogućnosti itekako dobro iskoristit. A ako se ljudima svide te inovacije 3rdParty developeri će biti primorani slijediti “dobru” praksu. Kontroler je po meni dosta dugi niz godina bio zapostavljan kao glavni medij interakcije između igrača i igre. Fino da je to sony prepoznao i konačno uveo značajnije pomake u njegovim mogućnostima. Xbox ide sada sa sirovom snagom i backward compatibility-om. Ali na kraju dana konzolu prodaje nova igra a ne obrnuto. I tu Sony vlada sa svojim nevjerojatnim ekskluzivizma. Novi GoT i Tlou2 dokazuje što se sve može sa prastarim hardverom ako ga poznaš u dušu. Kapa dolje. Iz MS-a kažu da novi Halo neće baš izgledat SOTA u grafici, a mislim pa čemu pupanje tolike snage u konzolu onda?

    • Zoran Žalac

      @doctorsparta, 03.08.2020 - 18:25

      To sve stoji, ali mogli su DS4 onemogućit za PS5 ekskluzive svoje, a ostalo ostaviti developerima na odluku. Ovako sad za cross-gen naslove za koje imaš besplatan update moraš razmišljati – ako updejtam igru, gubim mogućnost da ju igram u lokal multiju s nekime tko ima ps4 kontroler.

    • doctorsparta

      @Zoran Žalac, 03.08.2020 - 23:32

      Koliko sam skužio mikrofon nema smisla? 😉 Ja ipak mislim da će on biti iskorišten dosta solidno već u početku. Postoje propali primjeri istina, ali koliko dugo postoje električni auti? Zapravo prvi auto je bio električni. Sve se svodi na marketing i utjecaj raznih lobija/PR-a/sad i “influencera”. Voice command već sada funkcionira solidno na TV-ima, smartphonovima (chat botovi već su daleko dogurali), tako da se tu ne slažem. Naravno za hendikepirane će biti omogućen “classic mod”. Ali mislim da će recimo opcija kad ti kažeš “SAVE” i on spremi igru ili “Exit” pa se izađe iz igre, ili pokrenut igru kad se kaže ime igre postat jedan od “key feature” ps5 (AI marketing ako ništa drugo). S tako jako jakim GPU-om, ta razina AI-ja je itekako moguća. Naravno sve će se to moći i “pješke” raditi. Ne znam zašto ne bi mogao fučkat ili umjesto toga stisnut trokut da pozoveš konja? Pa sada, svako prema preferencijama/fizičkim mogućnostima bira kako će to učinit. Puhanje izaziva jake zvučne valove tako da mislim da neće biti potrebno nabiti kontrolor u usta da ugasiš svijeću. Jednu stvar za koju je bitan mikrofon je i 3D zvuk koji se prilagođuje ovisno o trenutnoj buci u prostoriji. Što se tiče crossplaya. Pa ako smo preživjeli jaz između miša/tipkovnice i konzolaških kontrolora, mislim da ćemo preživjet i jaz između dual sensa i dual shocka 😉 Neki mučki provokatori tvrde da se i na konzolama igra s mišom i tipkovnicom. Blasphemy! Uglavnom špekulacije na špekulaciju. Živi bili pa vidili (osima ako se netko hoće kladiti 😉 ).

    • Tomina

      @doctorsparta, 04.08.2020 - 07:43

      stari ti zivis u Zemlji čudesa kad imas ovako bujnu mastu? Problem je jer neces moci koristiti stari ds4 za MP kad dode ekipa, isto kao i kad bacis 500kn za igru, a bez pretplate neces moci igrati online. I dalje brujim o tome i nadam se da ce to jednom biti promjenjeno. Ziher budem puhao u idiot u mic.

    • Zoran Žalac

      @doctorsparta, 04.08.2020 - 09:52

      Daleko od toga da nema smisla – dobro je da su ga stavili, ali za MP komunikaciju i evetnualno nekog asistenta. Kažem samo da u igrama to baš nema puno smisla. Jer kao što navodiš, ako nešto i stave, moraju staviti alternativu za one koji to iz nekog razloga ne mogu koristiti. Upravo u tom principu nema smisla blokirati stari DualShock 4 – ako bi za DualSense ionako morali stavljati alternative koje se mogu odraditi i uz DualShock 4. Naravno, nema smisla iz tehničke perspektive, za Sony ima smisla jer će tjerati ljude da kupuju nove kontrolere umjesto da koriste stare. Kod crossplaya je većinom input-based, npr. Fortnite igraš s igračima koji igraju na kontroleru, bez obzira PC ili konzola; a kad su u pitanju dva kontrolera ne može Sony raditi podjele. Jer ako će razdvojiti one koji igraju s DualShockom 4 i one koji igraju s DualSensom, onda će automatski razdvojiti PS4 i PS5 multiplayere, pogotovo zbog činjenice da DualSense vrlo vjerojatno neće raditi na PS4.

    • Masterchief

      @Zoran Žalac, 04.08.2020 - 15:56

      Ako bi se koristio za komunikaciju u mp igrama, onda bi trebao gumb da se isključi, inače bi stalno poslušao kako odaraju po gumbima, netko se svađa u drugoj sobi itd.

    • Zoran Žalac

      @Masterchief, 04.08.2020 - 16:09

      Pa ima gumb za to – eno ga nasred DualSensa.

    • doctorsparta

      @Zoran Žalac, 04.08.2020 - 16:11

      Ja i dalje ne vidim di je panika. Imaš ps5 i dsense, igraš FIFU202x (optimiziranu za ps5 i kontrolor), netko ima ps4 i dshock – igraš FIFU202x (regular), oboje preko ps-plusa igrate jedan protiv drugog on-line bez ikakvih problema. Problem je jedino ako hoćeš imati dsense i dshock na istom ps5 i igrati ps5 optimiziranu FIFU202x. To nebu funkcioniralo, opet očekivano. Slažem se da je tu zarada ključni igrač. Znači cca 700kn kupiš novi dsense ili posudiš jedan od svojih brojnih prijatelja za game night i taj užas od problema riješen? Nigdje nije napisano da će se u MP-u preko ps-plusa neće moći igrati zajedno ovi s ps5 i ps4 verzijama igara. Jedino je problem lokalno spajanje na istu konzolu dva različita kontrolora. Iskreno ne znam kako će to haptičko sučelje i novi triggeri funkcionirati. Baš u FIFI i drugim sportskim igrama bi to moglo dati znatnu prednost pred ps4 kontrolorom (neki infulenceri su rekli da je dsense nešto totalno drugačije što se tiče feelinga igranja i kontrole).

    • Bogy

      @doctorsparta, 03.08.2020 - 20:49

      Tako je software je ono što prodaje playstation, samo da ne naprave isto što je bilo s dualshock 4 da first party igre slabo koriste novitete, iako je npr touchpad bila dobra zamisao koju su većina first party devlopera napustili nakon godinu dana.

    • Tiger I

      @doctorsparta, 03.08.2020 - 21:40

      *Najgore

    • Gogy990

      @doctorsparta, 03.08.2020 - 19:12

      A display port?

    • doctorsparta

      @Gogy990, 03.08.2020 - 23:43

      Eh da, to bi bio pravi game changer 😉 U tom trenutku bi nam priznali. Ok konzole su zapravo mala računala koje ne možete nadograđivati (već morati kupiti novo za cca 5 godina). Ali ništa od toga nažalost. Zaboravio dodati HDMI 2.1 možda? To će nam dati prave smjernice što Sony misli o budućnosti 8K i high-fps gaminga. Mislim da će 60 fps biti max na 4K Native što se tiče GPU/CPU-a. Pitanje je dali to može popustit HDMI 1.4. Ja mislim da u nativnoj 4k ne (30fps top, ili checkerboard 4k u 60 fps). Zanimljivo taj podatak o PS5 ne mogu naći.

    • Cro_Maher

      @doctorsparta, 04.08.2020 - 14:25

      hoćeš se kladit u 500 kuna da nijedna igra osim one playroom neće ozbiljno koristit mikrofon ? Imam koju godinu i nagledao sam se tih “revolucija” koje nikada nisu zaživjele.

  • GAMEmaher

    03.08.2020 - 14:51

    Tu odluku za kontrolere je vjerovatno donio isti lik koji je zahebao Ps Vitu sa sonyjevim memorijskim preskupim karticama umjesto microsd 🙂

    • personauser

      @GAMEmaher, 03.08.2020 - 15:14

      Sonyju ocito nije stalo do fanova, pa se slazem sa tobom

    • pleto

      @personauser, 03.08.2020 - 20:13

      Al ga lupaš, ne kužim što si tako ljut na sony. Nije im stalo do fanova, lol. Kakvih fanova? Misliš do kupaca i zarade? Ne bih rekao da im nije stalo.

    • personauser

      @pleto, 03.08.2020 - 20:27

      Mislio sam na nas potrosace. Volim Sony, ali ne vidim nikakav problem da se PS5 igre mogu igrati i sa DS4 ako netko ne kupi dodatni DualSense.

    • Bogy

      @personauser, 03.08.2020 - 21:06

      Nije da ne brinu ali svakako treba pohvaliti xbox za support xbox one kontrolera.

    • personauser

      @Bogy, 03.08.2020 - 21:28

      Microsoft sada nije napravio niti jednu pogresku. Silno se trude da se ne pojavi scenarij kao sa XONE. Mislio da ce i Sony kao i Microsoft omoguciti igranje PS5 igra sa DS4

    • Bogy

      @personauser, 03.08.2020 - 21:42

      Nadao sam se i ja da će sony omogućiti dualshock 4 bude podržan na ps5 , ali što se tiče grešaka i Sony i xbox dalje griješe oko nekih stvari. Ali neće se dogoditi slučaj kao s ps3 ili xbox one.

    • pleto

      @personauser, 04.08.2020 - 11:49

      Oni su napravili toliko pogrešaka u prošloj generaciji da si ne mogu priuštit novu pogrešku. Sony ima svoje kupce i sad može gurat DS, dok Microsoft mora ljubit guzice da bi privukao kupce, bolje da su privlačili s više boljih ekskluziva, ovako pored dobrog PC-a bio bi lud da kupim njihovu konzolu. Osim toga ni nemaju neke inovacije naspram prošlog kontrolera, nisu uložili pare u razvoj pa zašto bi onda postavljali ograničenja na novoj konzoli, napuhali su hardware kolko su mogli i to je sve, sad se boje da to neće biti dovoljno pa mjenjaju pretplatničke usluge da privuku ljude.

    • pleto

      @personauser, 04.08.2020 - 11:40

      Ne vidim ni ja, očito da su korporacija kao i sve druge korporacije i moraju mislit prvenstveno na svoju zaradu. Tako to ide.

    • Emperor Ghaleon

      @GAMEmaher, 03.08.2020 - 15:40

      Ja još uvijek čekam da mi netko objasni zašto se na PS TV konzoli – iliti Vita koja se spaja na TV – ne mogu igrati sve PSP igre. Baš me zanima objašnjenje.

    • GAMEmaher

      @Emperor Ghaleon, 03.08.2020 - 17:02

      Misliš ne mogu se igrati sve ps vita igre? Da…i to one najbolje pa stoga ta Vita TV isto promašaj a dobar koncept u startu. Kad se sjetim da bila 100 eura startna a brzo pala na 30 eura a ni to joj nije pomoglo…

    • Emperor Ghaleon

      @GAMEmaher, 03.08.2020 - 17:34

      Ne, mislim baš na PSP igre. Vita podržava PSP igre (i neke PSOne klasike) koje si kupio sa Storea. Ali iz nekog razloga skoro nijedna ne radi na PS TV.
      Ali da, i lista tih Vita igara koje na PS TV-u ne rade je poveća.

    • personauser

      @Emperor Ghaleon, 03.08.2020 - 18:24

      Ja cekam dan kada cemo moci igrati normalno PS Vita igre putem emulatora na PC-u

    • GAMEmaher

      @Emperor Ghaleon, 03.08.2020 - 19:54

      Nisam znao da ne podržava psp igre… totalna glupost onda. Ajd ovo za Vita donekle kužim jer su neke na touch screen pa ajd iako to na kraju sve najbolji naslovi… Ta Vita TV isto promašaj.

    • personauser

      @GAMEmaher, 03.08.2020 - 20:35

      Mozes instalirati PSP emulator na PSP Vita da igras PSP igre

    • personauser

      @personauser, 03.08.2020 - 20:40

      PS Vita*

    • GAMEmaher

      @personauser, 04.08.2020 - 11:32

      Ma znam da mogu… i Vita uredno vrti psp koje kupiš. Baš iz tog razloga čudno da Vita TV to onda ne omogućuje jer bi baš bilo fora i psp na nekom manjem tv igrat pa tako krekat i tu vita tv konzolu ako ide

  • Emperor Ghaleon

    03.08.2020 - 14:53

    Nakon DS1 svaki Sonyjev kontroler je konstantno sve lošiji i lošiji. Na stranu nešto pozitivno što svaki donosi, i ajde, ovaj zadnji ti barem daje neki osjećaj da držiš kontroler u ruci, ali kvaliteta izrade je loša. DS3 je imao nevjerojatno loše analogne stickove, koji se nakon par mjeseci uporabe uopće ne bi vraćali u prvobitni položaj. DS4 je očito ispravio to (provjereno, jer sam ga bacao po sobi kad sam igrao Soul Level 1 run u Dark Soulsu), ali su zato triggeri koma (počeli se klimati još dok kontroler nisam bacao). Super je što se može koristiti na PS3, ali zato ne možeš s njime ući u onaj glavni meni (koji se pojavi kad upališ PS3, kako se to uopće zove). Baš me zanima što će DualSense (Dvostruko Osjetljivi) novog donijeti.

    • Dr.Gamer

      @Emperor Ghaleon, 03.08.2020 - 16:56

      Predvidjen je za igranje ne za bacanje po sobi. Jesi li probao žonglirati sa njim? Mislim da sony nije o tome razmišljao lol

    • Emperor Ghaleon

      @Dr.Gamer, 03.08.2020 - 17:03

      Ne, to sam radio sa PS1 memorijskim karticama.

    • moordrak

      @Emperor Ghaleon, 04.08.2020 - 08:32

      Samo ću reći: fucki’n valkire….
      @Dr.Gamer: nisu oni razmišljali o ničemu osim o cijeni. Kontroler im je zadnji šrot. Ako imaš imalo strasti za ono što voliš raditi, onda se ne ponašaš kao mrtvo puhalo nego se veseliš, vičeš, skidaš sve svece sa neba, po potrebi psuješ k’o kočijaš, ukratko: regairaš na ono što se događa oko tebe. Upravljački uređaj ne bi trebao biti pahuljica nego robustan komad opreme. Sony je napravio goli k*rac od kontrolera. Microsoftov gamepad je miljama ispred Sonyevog.

  • mili1985

    03.08.2020 - 14:53

    Seruckanje na n-tu! Umjesto da olakšaju svima, oni udri komplikaciju.

  • Chimichangas

    03.08.2020 - 15:00

    Jel netko od vas ima problema s igranjem fife s frendom online, mi se nikako ne možemo spojit da igramo jedan protiv drugog

    • bAbU144590

      @Chimichangas, 03.08.2020 - 15:18

      Probaj sa dva kontrolera na istoj konzoli.

    • Chimichangas

      @bAbU144590, 03.08.2020 - 15:18

      thanks sherlock

    • marko1106

      @Chimichangas, 03.08.2020 - 15:28

      Ps plus morate imati obojica. I party napravite izvan same igre u Sonyevom sucelju.

    • Chimichangas

      @marko1106, 03.08.2020 - 15:37

      sve smo to napravili, i neće da nas spoji. Čitam po forumima da se i drugim ljudima to događa

    • movie

      @Chimichangas, 03.08.2020 - 15:40

      To ti je do interneta. Ja sam imao tih problema prije koju godinu i riješio ih zamjenom routera. Ne sjećam se više točno ali bila je neka shema ja koristim ovaj net a fren onaj i ako imamo ove routere neće nas spojiti. Problem je bio s thompson routerima. Bar kod nas je takav problem bio.

    • Chimichangas

      @movie, 03.08.2020 - 15:45

      e da, to sam čitao da može bit do rutera..

    • Jurex

      @Chimichangas, 03.08.2020 - 18:01

      Nazovi operatera i reci da ne vidis online ekipu a da ti sve radi drugo net itd, problem je u NAT-u.
      Pogotovo ak je neko iskon imaju NAT u strict mode malo malo nisam mogo kak spada igrat online.
      Ok ja sam im reko da mi stave ruter u bridge mode i sad upravljam svojom mrezom sam preko mikrotika al to ti ne savjetujem ako neznas nista o tome. Samo ih nazovi.

    • pleto

      @Chimichangas, 03.08.2020 - 20:18

      To te ograničava teleoperater… Vjerojatno koristite drugi NAT type

    • Chimichangas

      @pleto, 04.08.2020 - 08:39

      NAT sam sredio još odavno, odkad zbog NAT-a nisam mogao pričat s ekipom u partyu. Tak da mislim da nije do tog

    • personauser

      @Chimichangas, 04.08.2020 - 15:11
  • ivan.frakin

    03.08.2020 - 15:12

    Xbox mi se sada cini sve bolji i bolji…

    • Tomina

      @ivan.frakin, 03.08.2020 - 15:41

      i meni, jos ako ostane da svaka igra moze MP bez pretplate-nema se sta razmisljati.

    • bAbU144590

      @Tomina, 03.08.2020 - 20:38

      E to nejde tako prijatelju mora pretplata nažalost😰😝😁

    • movie

      @ivan.frakin, 03.08.2020 - 15:45

      Da baš. Logično mi je da na novoj konzoli s naprednijim gamepadom želim koristiti stari gamepad a sony mi ne da. Šokiran sam. Što nam nisu ponudili ništa novog s gamepadom kao microsoft pa ne bi bilo problema nego ovako….

    • personauser

      @movie, 03.08.2020 - 15:48

      Na dualsense nema nesto novo sta prije nije bilo osim tipke crete

    • Zoran Zabac

      @personauser, 03.08.2020 - 17:17

      Ma za tebe je i čovječe ne ljuti se prenapredan 😄

    • personauser

      @Zoran Zabac, 03.08.2020 - 17:21

      Nintendo Switch ima haptic vibraciju, puhanje je od NDS

    • personauser

      @personauser, 03.08.2020 - 17:22

      Zelim reci da DualSense nema nista revolucionarno, tj. inovativno da prije toga nije bilo

    • movie

      @personauser, 03.08.2020 - 22:05

      No ima dovoljno toga novog da bi kompaktibilnost sa starim igrama bila dovedena u pitanje. Osim toga napraviš novi gamepad, podariš novo igračko iskustvo i logično je da želiš da ga igrači koriste i osjete.

    • movie

      @personauser, 03.08.2020 - 22:04

      Kako nema? A haptička vibracija koja će obilježiti novu konzolu pa zvuk pa mikrofon preko kojeg ćeš moći komunicirati? Trigeri imaju veću osjetljivost nego do sada i raspoznaju ne znam koliko slojeva otpora ili kako se to već zove. I tko zna što još a što nismo čuli.

    • personauser

      @movie, 03.08.2020 - 22:26

      Hapticku vibraciju imas na Nintendo Switch, pa to nije nista novo. Sony je to preuzeo od Nintenda

    • movie

      @personauser, 03.08.2020 - 22:55

      Kažeš da na novom gamepadu nema ništa novog. Ja sam ti nabrojao što ima novog a što nije bilo na starom gamepadu. Pričamo o PS a ne o nintendu.

    • personauser

      @movie, 03.08.2020 - 23:07

      Rijetko koja ce igra podrzavati haptic vibraciju. Developeri nece u potpunosti iskoristiti sve novine kontrolera kao sta je bilo sa PS4 igre

    • movie

      @personauser, 04.08.2020 - 09:36

      Imaš info iz prve ruke ili opet laprdaš napamet?

    • personauser

      @movie, 04.08.2020 - 09:40

      Na NS haptic vibraciju koristi tek 5% igara. Ne ocekuj od multi-platformskih igara haptic vibraciju. Sve novine dualsensa ce jedino koristiti first-party igre

    • movie

      @personauser, 04.08.2020 - 14:14

      Sony nije nintendo koji ima problema sa svim studijima. Uopće ne govorim hoće li sve te novotarije na novom gamepadu imati smisla niti me brige. No koliko znam svi studiji koji će raditi igre za PS5 morat će zadovoljit neke standarde sonya po tom pitanju. Sony će gurati svoje ideje koje će izdavaću implementirtai u igre za PS5. Brzo će izaći konzola pa ćemo vidjeti.

    • Emperor Ghaleon

      @movie, 04.08.2020 - 14:20

      ”Sony nije nintendo koji ima problema sa svim studijima.”
      U pravu si. Sony je taj koji kupuje studije, preimenuje ih u Studio _______ (ono, da se zna da je taj studio u vlasništvu Sonyja, da ne bi zaboravili), pa kad izdaju igru koja se ne proda u dovoljnom broju onda taj isti studio zatvore, ljude prebace na druga mjesta, a navedenu igru muzu koliko mogu sa re-re-releasenjem HD verzija. Najbolji primjer je Wipeout, davno umrlog studia Psygnosis koji su neki pacijenti preimenovali u Studio Liverpool.

    • movie

      @Emperor Ghaleon, 06.08.2020 - 09:59

      I što je loše u tome? Ne žive u socijalizmu gdje svi rade bez rezultata tog rada a država pokriva gubitke tog istog rada. Stvari su jednostavne. Ono što ne donosi zaradu se gasi da ne akumulira gubitke. Lijepo je od njih što ljude prebace na druga radna mjesta a ne na burzu.

    • moordrak

      @movie, 04.08.2020 - 09:17

      Aha… i onda je svizac umotao čokoladu…. Još hrpa nepotrebnih potrošača baterije. Očito ćemo neke stvari morati isključivati lemilicom… kao i do sada.

    • movie

      @moordrak, 04.08.2020 - 09:37

      Jednostavnije ti je promijenit konzolu koja to nema.

    • Kratosov Boy!

      @ivan.frakin, 03.08.2020 - 15:50

      Da jer puno je bolje imati mogućnost igrati igre sa starim hardverom nego nove ( i vjerojatno odlične ) ekskluzive. Podržavam.

  • personauser

    03.08.2020 - 15:34

    Dodatni dualsense ce biti bome skup

    • movie

      @personauser, 03.08.2020 - 15:47

      Koliko? Pa sad je gamepad 499 kn. Novi će onda biti 999 kn?

    • personauser

      @movie, 03.08.2020 - 15:50

      Kostat ce sigurno do 600 kn, npr. Nintendo Switch Pro Controller kod nas kosta 599 kn

    • Bogy

      @personauser, 03.08.2020 - 17:40

      Nintendo switch nije službeno podržan u Hrvatskoj a PlayStation je zastupljen već godinama zato je razlika u cijeni.

    • Zoran Žalac

      @Bogy, 03.08.2020 - 17:46

      Nije nužno do toga. Nintendov kontroler je i na stranom tržištu skuplji nego Sonyjev. Ali isto tako ima i bolju bateriju.

    • personauser

      @Bogy, 03.08.2020 - 18:05

      Zelio sam reci da ce DualSense sigurno kostati 100 kn vise od DS4 jer posto DS4 kod nas kosta 499 kn, onda ce DualSense kostati sigurno 599 kn

    • pleto

      @personauser, 03.08.2020 - 20:22

      To ti je Zato što nintendo mrzi svoje fanove hahahaha, kao što si sam za sony rekao

    • movie

      @personauser, 03.08.2020 - 22:07

      Hoće li koštati 499 ili 599 kuna sasvim mi je svejedno a saznanje da pruža nešto više od starog je dovoljan razlog da kopletna ekipa uživa u novim mogućnostima nove konzole i gamepada.

    • Bogy

      @movie, 03.08.2020 - 16:34

      A sigurno će se moći kupiti na popustu kao i prošlih godina za 350 ili 300 kn

    • movie

      @Bogy, 03.08.2020 - 22:08

      Možda odmah u startu. Tko zna.

  • Okramtaker

    03.08.2020 - 15:39

    Istina, doć ce dualsense sa ps5, al npr. ako dobijes uz Ps5 2 dualsensa a želiš igrat igru uz tri igrača(znači sa tri jostyicka) nemoš igrat osim ako ti neki drugi frend ima ps5.

  • Tomina

    03.08.2020 - 15:40

    iskreno igram bez vibracija, i mislim da je sve ovo samo marketing oko dualsense za ps5 kontroler.

    • Zoran Zabac

      @Tomina, 03.08.2020 - 17:11

      marketing je u svemu, moraju zaradit nešto…znači strašno kako konzola izlazi svakih 8 godina i dolazi sa kontrolerom koji je čudo pored starog, a cicije se stisle za kontroler od 60€ al zato svake godine cicije imaju za isti mobitel 800€…🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡

    • movie

      @personauser, 03.08.2020 - 22:12

      Logično, dolazi kraj svijeta. Neće niti toliko.

    • personauser

      @movie, 03.08.2020 - 22:31

      PS4 je trajao 7 godina, a PS5 navodno ce trajati 5 godina. Smanjuje se trajanje jedne konzole jer brzo napreduje tehnologija

    • Cro_Maher

      @Zoran Zabac, 03.08.2020 - 17:50

      Tko kupuje novi mobitel svake godine ? Ako kupiš mobitel od 800-1000 eura, onda ga bez ikakvih problema možeš koristiti 3-4 godine.

    • movie

      @Cro_Maher, 03.08.2020 - 22:14

      Tko uopće kupuje mobitel za toliko novca kada ga dobiješ uz ugovor za dvadeset posto vrijednosti? Ugovor mi traje dvije godine a već nakon godinu i pol mogu zatražiti novi i novi mobitel. I tako stalno…

    • Idealist

      @Zoran Zabac, 03.08.2020 - 19:34

      Ako si jedan od dečurlije na ovom forumu, onda shvaćam tvoje komentare, ali ako si nešto stariji i imaš više od par daski u glavi onda bi ti trebalo biti jasno da takva praksa nije dobra, imao ti za 1 gamepad mjesečno ili za njih 10! Nije uopće u tome stvar!

    • Zoran Zabac

      @Idealist, 03.08.2020 - 19:42

      pa nije dobra ali nije ni strasno jer ima razlog…uglavnom glupo da ljudi govore idem na xbox zbog kontrolera 😂😂😂 nije ni ds3 mogao na ps4 pa je ps4 svejedno razvalio xbox xD

    • moordrak

      @Tomina, 04.08.2020 - 09:24

      Također. I vibracije mi uopće ne fale. Sonyev preserans u stilu: ovo imamo samo mi. Zapravo je obrnuto: napredniji kontroler IMAJU SVI OSIM NJIH.

  • Dr.Gamer

    03.08.2020 - 15:42

    Šamar fanovima? Eto, kupiću PS5 da igram na njemu igre sa PS4 džojstikom

    • Emperor Ghaleon

      @Dr.Gamer, 03.08.2020 - 20:25

      PlayStation nikad nije imao džojstik. Džojstick je ona velika palica koju pomičeš okolo.

    • Dr.Gamer

      @Emperor Ghaleon, 03.08.2020 - 22:15

      Prijatelju, pravilno se zove kontroler ali mi Srbi govorimo i zovemo ga džojstik. Jeste, zove se ta palica džojstik ali ko je koristi više, svi çe reći džojstik za isti na konzoli. Mi Srbi kažemo tastatura Hrvati kažu tipkovnica. Oni kažu okolo kućno vodopišalo dok mi kažemo oluk na kući 😂. Prema tome sve je do navike i izgovora nema potrebe da se praviš pametan 😊

    • Emperor Ghaleon

      @Dr.Gamer, 04.08.2020 - 00:57

      Nemoj se izvlačiti na nacionalnost, kolega. Ne mogu reći da sam previše upućen u srpsku gramatiku, znam samo da se pravite pametni kad netko naručuje pizzu.
      >Daj mi bre mešanu.
      >Kod nas nije mešana već kombinovanu.
      >Daj mi bre kombinovanu.
      >Kod nas nije kombinovana već mešana.
      Ja, iako jedem ljutu, ću prvom prilikom kad odem (opet) u Beograd naručiti miksovanu, pa da vidim tko će mene jebat.
      Kako dovraga prevodite i joystick i controller kao džojstik? Jel i DVDe zoveš CDima?

    • Dr.Gamer

      @Emperor Ghaleon, 04.08.2020 - 08:51

      Mešanu? Ja govorim ijekavski ne ekavski. Ne živim u Srbiji-Beogradu nego u Republici Srpskoj. Kombinovana i miješana pizza? Nikada čuo. Kod nas imaš ime pizze i kažeš mala, velika ili porodična. Porodična je najveć. Na gaming portalu pričaš o picama! Ima vas raznoraznih ovde majke mi xD. DVD eve ne zovem CDvima jer je CD kapaciteta od 750 megabajta dok je DVD 4.7 GB. Možeš reći i tako ali mi kažemo u prodavnici, dajte mi dvd disk prazan ili, dajte mi CD od 700 mb. Kako prevodimo controller kao džojstik! Isto kao što vi Hrvati film Prohujalo sa Vihorom prevodite Zameo ih vjetar 😂

    • Emperor Ghaleon

      @Dr.Gamer, 04.08.2020 - 09:50

      Ako je ovo “jab” na hrvatsku gramatiku i impliciranje da namjerno koristimo druge riječi samo da ne bi ispali kako su nam jezici isti, a možda to nekome i jest cilj (realno, bolje razumijem Srbina nego Dalmatinca), kako se onda zove čin preimenovanja gradova u Republici Srpskoj i micanje prefiksa ‘bosanski’ da vas ne podsjeća u kojoj državi živite?

    • Dr.Gamer

      @Emperor Ghaleon, 04.08.2020 - 11:32

      Gaming portal ne portal za politiku. Jezici nam nisu isti samo su do nekle slični. Prefiks bosanski? Koji onda prefiks makoše Muslimani da ne bi bilo kako govore Srpskim jezikom? Za Hrvate barem znaš da su godinama koristili i da koriste svoj naglasak, svoje fraze za razliku od Muslimana koji su to uradili preko noći samo da bi bili drugačiji od nas Srba. Ali kako sam rekao gaming portal

    • Emperor Ghaleon

      @Dr.Gamer, 04.08.2020 - 14:34

      Aha, pardon. Ipak imaš granicu. OK je sprdati se sa jezikom i našim prijevodima filmova, ali nije u redu pitati te zašto je Bosanski Brod preimenovan u Brod. To je već politički.

    • Karthasiz

      @Emperor Ghaleon, 05.08.2020 - 17:21

      Odgovor je jasan u vezi oba slucaja mrznja i distanciranje.

  • Lord_Sec

    03.08.2020 - 15:50

    Sad za vise igraca kad se ekipa okupi ce sada tribat kupovat jos kontrolera,ocekivao sam da ce radit, prelose

    • Zoran Zabac

      @Lord_Sec, 03.08.2020 - 17:09

      ako nemate 60€ za kontroler igrajte čovječe ne ljuti se 🤡🤡🤡🤡

    • personauser

      @Zoran Zabac, 03.08.2020 - 17:25

      DualSense ce kostati negdje do 600kn, a mozda i vise jer kod nas NS Pro kontroler kosta 599 kn

    • personauser

      @personauser, 03.08.2020 - 18:27

      Da nebi me krivo shvatio NS Pro kontroler sam naveo kao primjer da i kontroler moze biti bome skup

    • movie

      @personauser, 03.08.2020 - 22:17

      Je li tebi ante slipčević s index foruma nešto u rodu ili još bolje, jesu li to isti profili. Isti stil pisanja i odgovaranja samom sebi. Baš gledam…

    • personauser

      @movie, 03.08.2020 - 22:32

      Ne, nije nista u rodu i nisu isti profili. Trebaju uvesti edit ovdje na portalu

    • Dad of Boy

      @movie, 03.08.2020 - 23:27

      😂😂

    • Lord_Sec

      @Zoran Zabac, 03.08.2020 - 18:24

      Ma nek ponese svak svoj controller i gotovo,pare nedam

  • Emperor Ghaleon

    03.08.2020 - 15:51

    Hoće li barem stari HDMI kablovi raditi?

    • personauser

      @Emperor Ghaleon, 03.08.2020 - 15:54

      Hoce, HDMI je univerzalan

    • movie

      @personauser, 03.08.2020 - 22:57

      E i tu je problem. Stari HDMI je 2.0b a novi HDMI je 2.1. Stari će raditi ali ako hoćeš iskoristiti sve nove mogućnosti konzole i imaš novi tv trebat će ti HDMI 2.1 pa ti stari neće biti opcija.

    • personauser

      @movie, 03.08.2020 - 23:11

      TV sa HDMI 2.1 koristi jako mali broj ljudi

  • Zoran Žalac

    03.08.2020 - 15:52

    Jasno je da će uz svaki PS5 dolaziti kontroler za PS5, ali u paketu s konzolom neće dolaziti dva DualSensa, a ovako nećeš moći iskoristiti stari ili polovni DualShock ako želiš igrati igrati u dvoje. Još ako nabiju cijenu DualSensa na jedno 80 eura, a DualShock 4 bude po starome, onda je to baš podlo. Jer kažem – gameplay wise ti ništa ne dobivaš drugačije nego igrač na DS4. I nema razlike u PS5 i PS4 igrama koja bi ti diktirala razlog zašto se PS5 igre ne mogu igrat s PS4 kontrolerom. To je samo Sonyjeva odluka na štetu postojećih korisnika. Ja sam se recimo baš navikao na ovaj back button attachment za DS4 i vidim da on nije kompatibilan s DualSensom. Znači morat ću mijenjati korisnu funkcionalnost starog kontrolera za nekakve vibracijske gimmicke novog. Kamo sreće da me iznenade i da to bude skroz novi doživljaj, uvijek rado volim isprobati novi gamepad, ali dosadašnjim iskustvom te vibracije nikad nisu bile ništa više od gimmicka. I Nintendo Switch ima haptičku vibraciju pa to koristi 5% igara ako i toliko.

    • personauser

      @Zoran Žalac, 03.08.2020 - 16:35

      Npr. NS Lite nema haptic vibraciju

    • personauser

      @personauser, 03.08.2020 - 16:39

      A sta se tice PS5 igara haptic vibraciju ce sigurno koristiti samo first party igre, a rijetko 3rd party igre

    • Dr.Gamer

      @Zoran Žalac, 03.08.2020 - 17:00

      Uz onakav svemirski dizajn konzole i džojpeda, nije li malo šugavo da se može koristiti stari. Po mom ukusu ps4 kontroler je super. Minimalizam, kvalitet i funkionalnost ali nije on za onakvu konzolu. Odudara xD

    • Zoran Žalac

      @Dr.Gamer, 03.08.2020 - 17:22

      Pa ne mislim da će ga itko koristiti kao glavni kontroler ili nešto. Naravno da želim na PS5 igrati s PS5 kontrolerom. Ali, ako će mi ekipa doći i ako ćemo nabaciti lokalni multiplayer, je li meni isplativije imati par komada jeftinijeg dualshocka ili skupljeg dualsensa? Ne bi me smetalo da su rekli da se ne može koristiti uopće – znači da su prešli na neki novi mod rada, jači signal ili tako nešto. Ne – kontroler je u suštini isti + mikrofon i drugačija vibracija; isti broj tipki i svega – može igrati PS4 igre, ali ne i PS5. I ako će većina cross-gen naslova na PS4 i PS5 biti identična gameplayem (jer sam sony traži da se sve buduće ps4 igre mogu igrati i na ps5, tj. da nisu zakinute sadržajem na ps5), ova zabrana je umjetna i ništa drugo nego tjeranje ljudi na novu potrošnju.

    • Dr.Gamer

      @Zoran Žalac, 03.08.2020 - 22:10

      Sa te strane se slažem sa tobom u potpunosti, u pravu si. Ne igram ništa sem singlplayer igara pa mi ovo toliko ne smeta. Ali možda će dual sense biti cijenom kao i dual shock. Hm, mislim da će onda sve ovo imati smisla ako cijena bude 50-60 evra

    • personauser

      @Dr.Gamer, 04.08.2020 - 11:32

      Ako bude kontroler kostao 50-60 eura, onda kod nas ocekuj najmanje 70-80 eura

    • Zoran Zabac

      @Zoran Žalac, 03.08.2020 - 17:15

      To sve što navodiš je tvoj problem, a ne sonyjem…da nova konzola izlazi svake godine i da svake traže novi kontroler nekako bi svhatio…ali ovako nakon 8 godina ako je ljudima žao dat 60€ za kontroler koji je čudo pored starog, onda kupi čovječe ne ljuti se i igraj…i zašto bi sony dopustio da im ljudi prenose krive dojmove konzole i igara zato što je netko bio škrt i igra sa starim kontrolerom koji nemože dočarat sve prednosti nove konzole??? ev samo ovo posljednje pitanje ruši svaku teoriju koju ti možeš smislit da opravdaš korištenje starog kontrolera

    • Zoran Žalac

      @Zoran Zabac, 03.08.2020 - 17:26

      Ne bi nitko prenosio krive dojmove jer uz svaki ps5 dolazi ps5 kontroler. Prilično sam siguran da nitko ne bi išao prodati novi kontroler jer može koristiti stari. Nije u tome stvar.

    • mg

      @Zoran Žalac, 03.08.2020 - 17:44

      Ta lošija baterija u dualsock4 propada do izlaska ps5.

    • Dr.Gamer

      @Zoran Zabac, 03.08.2020 - 22:11

      Mislim da ste i ti i Zoran na svoj način potpuno u pravu u vezi ovoga.

    • liam

      @Zoran Žalac, 03.08.2020 - 18:06

      Sta je sa headsetom koji se spaja preko usb i optickog audio izlaza?

    • Zoran Žalac

      @liam, 03.08.2020 - 18:21

      Trebao bi raditi.

    • liam

      @Zoran Žalac, 03.08.2020 - 19:58

      Nadam se…

    • moordrak

      @liam, 04.08.2020 - 11:20

      Imam kombinaciju sluške-baza sa optičkim ulazom zato pozorno pratim tematiku jerbo dotične nisu bile jeftine, a bome, nisam ih niti izraubao.
      Mislim da nam Zoran daje lažne nade 🙂 Nisam nigdje vidio slikice petače “zguza”, a glavni konkurent također nema optički izlaz. Optika je maknuta sa četvorke. Nije baš ružičasto.

      Dodatno sam potvrdio strahove čitajući dostupne materijale, pogotovu njihovu službenu izjavu. Naime Sony nije izričito naveo kompatibilnost sa uređajima koji koriste optički audio port niti su službeno potvrdili postojanje optičkog tos-linka, točnije opće ne spominje uređaje ovoga tipa. Molim da me netko ispravi ako griješim.
      Lako moguće da ćeš te sluške (kao i ja) morati objesiti o klin ako tvoja televizija nema optički izlaz (uglavnom TV-ovi imaju optički izlaz, može se iskoristiti za sluške, USB prikopčan na PS je samo za napajanje baze). Klasični 5.1 zvuk prolazi kroz TV što znači, trebao bi biti dekodiran na receiveru bez problema. Što se događa sa 3d zvukom, e to ne znam. Premalo informacija.

    • liam

      @moordrak, 04.08.2020 - 12:54

      Znam za to preko tv, al koliko citam nije bas ootimalno,stvara se leg od 1sec… Tako da nije to to… Imam u rezervi dobri stari GOLD …

    • moordrak

      @liam, 04.08.2020 - 13:57

      Sekundu laga? To audio signal ide ide preko ruskog satelita ili !? 🙂 Ma neće biti baš toliko. Da, uvijek postoji određeno kašnjenje od par milisekundi zbog digital-analog konverzije no to su zanemarive vrijednosti koje možeš zabilježiti samo mjernom opremom nikako uhom. Eventualno ako TV radi komprimiranje audia (pretvorbu iz formata u format) onda da. Ebiga. Rekodiranje u realnom vremenu traži određeni buffer. Već se godinama takve stvari ne rade. Koristi se digital passtrough.

    • liam

      @moordrak, 04.08.2020 - 14:09

      Koje headset imas?

    • moordrak

      @liam, 04.08.2020 - 18:43

      Kroz godine ih se nabralo. Bežično Razer Tresher ultimate i Sony gold v2, žično Razer Kraken tournament i Xcloud Alpha.Uglavnom koristim Tresherice.

    • liam

      @moordrak, 04.08.2020 - 19:21

      Ha,bas sam mislija da imas razer… Te i ja koristim… Al cini mi se da se vracamo na GOLD. Uzivaj…

  • Sayan

    03.08.2020 - 15:52

    Ocekivano.

  • Kratosov Boy!

    03.08.2020 - 15:53

    Mislim da ste ovo malo prenapuhali. Pa nije to nikakav gamechanger. Istina malo je iritantno ali nis pretjerano.

  • bornfrompain1993

    03.08.2020 - 16:26

    A joj, bas sam htio igrat novu konzolu s 4 godine starim joysitckom

  • NomadCro

    03.08.2020 - 16:26

    Koji šok.. isto kad sam saznao da mi kazetofon iz starog golfa dvojke ne pase u šesticu …

    • Dr.Gamer

      @NomadCro, 03.08.2020 - 17:02

      Hahahaah ili da mi VHS kaseta ne može na preko 4K televizora 😂

    • Zoran Žalac

      @NomadCro, 03.08.2020 - 17:28

      Kriva usporedba totalno. Ovo je kao da si saznao da ti kazetofon iz starog golfa u novom može raditi, ali samo dok voziš po prtenom putu.

  • vragec25cro

    03.08.2020 - 16:52

    Pa to normalno da na novu konzolu novi kontroler,jedino kad dođe frend/buraz onda treba kupiti još jedan kontroler.

  • Zoran Zabac

    03.08.2020 - 17:05

    pa šta je problem? kontroler je kao prvo napredniji, i sa DS4 nebi bio isti dozivljaj igrati i samim time ti ljudi prenose krive dojmove drugim ljudima…mozda je ta vibracija stvarno nesto posebno…druga stvar, zasto nebi oni zaradili nešto? najbolje da ti na novom mercedesu dopuste da umjesto laserskih svjetala staviš obične sijalice od 30 kuna…nadalje, kome bi se dalo uopće igrati sa starim kontrolerom na novoj konzoli? baš ste dosadni stalno sa žaljenjem, najbolje da vam ponude update za 20€ gdje će ps4 odjednom postat ps4 a ds4 ds5 😂😂😂 cicije obične

    • personauser

      @Zoran Zabac, 03.08.2020 - 17:27

      Haptic vibracija nije nesto novo jer to vec ima NS

    • Zoran Žalac

      @Zoran Zabac, 03.08.2020 - 17:35

      Jadni, nakon što im iskeširam 500 eura za konzolu, i nakon što uzmi 30% od svake prodane igre i 100% zarade od ekskluzivnih igara, zašto oni ne bi zaradili nešto? Vau.

    • Smrad83

      @Zoran Žalac, 03.08.2020 - 20:39

      Pa da upravo to zasto ne bi zaradili? Ako cemo tako – I vi zbog njih zaradujete nesto, jadni, pa jel bas sve ostavljate sebi? Jel nalazite nove nacine da zardite vise? Ne?

    • Zoran Žalac

      @Zoran Zabac, 03.08.2020 - 17:37

      Zaboravio sam još i PS Plus pretplatu. Stvarno, zašto oni ne bi zaradili još nešto tjerajući ljude da kupuju nešto samo zato što to mogu, iako možda već imaju kontroler koji je potpuno funkcionalan u igrama koje su kontrolama identične na obje konzole.

    • _Someone_

      @Zoran Zabac, 03.08.2020 - 20:42

      Ajme care naporan si i argumenti ti nemaju smisla. Netko tko kupi PS5 ce dobiti i novi kontroler, dakle ta neka teorija kako ce prenositi krive dojmove jer je skrt ti apsolutno nema smisla. Ovo je djubretarski potez od strane Sonyja, jer nema nikakvog hardverskog razloga zasto ja ne bih mogao iskoristiti svoje PS4 kontrolere kao DODATNE kontrolere za PS5, osim njihove pohlepe

    • Smrad83

      @_Someone_, 03.08.2020 - 22:33

      Nenznamo hoce li biti prednost, mozda u pojedinim segmentima hoce, al ce definitovno biti disbalans. Svi tupe o funkcionalnosti a ne vidim da itko spominje ergonomiju ili specifikacije (npr preciznost gljive). Samo ergonomija je promjena unacajna, bila ona na gore ili bolje. Za specke isto – vjerojatno ce biti drugacije neke od specki sto utjecu na gameplay.

    • personauser

      @Smrad83, 03.08.2020 - 22:37

      U ovoj generaciji XONE kontroler ima daleko bolju ergonomiju od DS4

    • _Someone_

      @_Someone_, 04.08.2020 - 00:23

      Nije rijec ovdje o vidovitosti, nego o zdravoj logici. Ocito je da hardverske prepreke nema. Sve da i postoji prednost igrajuci s dualsenseom, nemoj mi softverski blokirati tu mogucnost, pusti me da radim sto hocu. Kad mi dode ekipa zasto ne bih mogao iskoristiti stare kontrolere.

  • Zoran Zabac

    03.08.2020 - 17:08

    nema iste funkcije, a ljudi žele puni doživljaj nove generacije, a ne da bude: ma dobra je konzola, al igram statim kontrolerom pa neznam baš točno šta su novo donijeli…imaš novca-kupi drugi kontroler..nemaš novca- skupi pa kupi…i to je to

    • Zoran Žalac

      @Zoran Zabac, 03.08.2020 - 17:32

      Funkcije su apsolutno iste. Sve tipke kao i DS4. Novost je mikrofon kojega su igrači, kad je predstavljen u Astro Botu, ismijali i vikali kako Sony kopira Nintendo. Mislim, kad kupim novi mobitel, ne očekujem da 50% baterije mogu punit s bilo kojim punjačem, a do 100% samo originalnim. Takvo što bi bilo za osudu, kao i ovo umjetno ograničavanje Sonyjevo. A mene prozivaju da sam Sonyjev plaćenik.

    • Bogy

      @Zoran Žalac, 03.08.2020 - 17:44

      Novi iphone i Samsung navodno ne dolaze s punjačam tako da je sve moguće 😂

    • personauser

      @Bogy, 03.08.2020 - 18:07

      Cak je i Nintendo 3DS dolazio bez punjaca

    • mg

      @Zoran Žalac, 03.08.2020 - 21:56

      Najviše lajkova i komentara imate na račun
      Sonya…:)

    • mg

      @Zoran Zabac, 03.08.2020 - 23:35

      Moraš da znaš šta je novo?

  • Emperor Ghaleon

    03.08.2020 - 17:10

    Sad malo kad čitam ove postove, sve mi je jasnije zašto cijene igara (na idućoj generaciji) idu gore. Jer se nitko ne žali.

    • Cro_Maher

      @Emperor Ghaleon, 03.08.2020 - 17:51

      konzumerske generacije prihvaćaju sve što im njihove drage korporacije serviraju..

    • Karthasiz

      @Emperor Ghaleon, 03.08.2020 - 18:02

      Trickster zabac i ostali pokorne sluge

    • Emperor Ghaleon

      @Karthasiz, 04.08.2020 - 01:02

      Kvragu, bio si u pravu. 😁

    • personauser

      @Emperor Ghaleon, 03.08.2020 - 18:49

      Za PC i Xbox se ne treba brinuti jer ce se sve igrati putem GP

    • personauser

      @Emperor Ghaleon, 03.08.2020 - 23:09

      Uncharted 4 ima MP osim SP ako se ne varam

  • Cros80

    03.08.2020 - 17:11

    Bas šok. Nisam ni vidjao zamjene za ps4 samo za ps3 u novine vrijeme

  • Zoran Žalac

    03.08.2020 - 17:34

    Sa Ps3 na PS4 je bila jasna promjena – uveden je novi touchpad kojega ne možeš emulirati na PS3 kontroleru. Isto je recimo bilo i s PS3 nakon PS2 – kontroler je postao bežični, uveli su sixaxis. Ali, u eri PS2 Sony nije blokirao korisnike da spoje PS1 kontroler da bi igrali PS2 igre. Jer su kontroleri praktički bili isti, koristili iste tehnologije – baš kao i PS4/PS5.

    • Zoran Žalac

      @Zoran Žalac, 04.08.2020 - 07:07

      Za osnovno funkcioniranje (vibracija u igri nije obavezna) oba koriste istu tehnologiju – bluetooth. I već znamo da to nije najnoviji bt 5.0 jer onda ne bi bio kompatibilan sa starima.

  • Jurex

    03.08.2020 - 18:02

    Sony se poceo ponasat kao Intel, a vidimo kak je intel dobio po prstima od AMD-a.

  • kebbab

    03.08.2020 - 18:13

    Da, naravno da ne. Ps4 igre igrat ćete na ps5 sa ps4 kontrolerom. Software igara za ps5 podržava prilagodljive trigere u dual sense kontroleru a ps4 nema te tehnologije i tako ni igre ne podržavaju toga. Zato je dual shock 4 podržan na ps5 kako bi igrali ps4 igre. Iz istog razloga nemože obrnuto.

    • Zoran Žalac

      @kebbab, 03.08.2020 - 18:29

      Prilagodljivi triggeri u DualSensu trebali bi ti samo simulirati nekakav otpor. U kontekstu gameplaya radit će kao i prijašnji triggeri. Moraju tako, jer kao što rekoh, ne smiješ zbog nekih triggera mehanički dati prednost igračima na PS5/s dualsensom. Onda ako oni imaju nešto što utječe na gameplay, ili je gameplay ikako drugačiji zbog toga od last-gen verzije, s kojom je obećan cross-play, onda i sam cross-play ne smije biti podržan. A bit će. Tako da se ipak nemoj nadati nekim gameplay inovacijama na temelju tih triggera – to je sve simuliranje.

    • kebbab

      @Zoran Žalac, 04.08.2020 - 21:28

      Osobno sam jako razočaran trenutnom generacijom konzola. Ps3 je imao puno više dobrih igara. Nadam se da će se s ps5 vratiti neke serije koje su ostale na ps3 ili čak na ps2. Nova Toca i Larry su već najavljeni. Nadam se da će biti i novi Burnout, Wipeout, OutRun, Midnight Club, Ridge Racer, Silent Hill, Quake, Prince of Persia, Virtua Fighter, Fight Night.., Ninja Gaiden, Rayman, Soldier of Fortune, normalan Half Life ne VR, Driver, Splinter Cell, Shinobi, Onimusha (bio je samo remasteted), Wild Arms, Sengoku Basara,…. Mene to više zanima od samog kontrolera. Ali to su igre koje su ostale zaključane u svom vremenu.

  • Jasterrr

    03.08.2020 - 21:33

    Oprostit ćemo im ako cijena same konzole bude niska.

  • Tiger I

    03.08.2020 - 21:43

    Damage control mode:ACTIVATED

  • personauser

    03.08.2020 - 22:49

    Prema ovome ispada da je Microsoft najposteniji prema korisnicima jer omogucio igranje sa XONE kontrolerom XSX igre bez da kupuju dodatni kontroler za XSX

  • mg

    04.08.2020 - 07:43

    Its from u/viper_on_fire, the person who had the dualsense in hands and posted it in this subreddit, but then deleted it. they tried the controller and he told me what he felt with it The Buttons: The D-pad and the main buttons feel similar to the dualshock 4 with no differences overall However, the Touchpad does feel more responsive and clicky as he tried it. The triggers are interesting, the L1 and R1 dont click, they push down as they’re triggers, the L2 and R2 however, felt harder to push down than normal, even without the tension points activated. Battery Life: They noted that it averaged around 3 to 4 hours more than the dualshock 4 The Comfort of it: They noted that it is much more comfortable than the dualshock 4 and less bulky overall, they even noted that it was more comfortable than the Xbox one controller in thier eyes. Haptic Feedback and the Microphone: They told me that they didnt get a chance to play with those features around, however they did tell me that they would try it in a later point and that they would notify me. Other Stuff: The Lightstrip is much dimmer than the dualshock 4’s lightbar They also noted that PSVR wont support this controller due to not having a lightbar. Note: i had to delete the previous one due to the fact he didnt like to reveal himself, now that he got to, i decided to repost it

    EDIT: Still dont believe me? this video is his hands on of the controller, the one he deleted

    https://www.reddit.com/r/PS5/comments/i20q60/i_have_information_on_the_dualsense_and_its_from/?sort=top

    • Zoran Žalac

      @mg, 04.08.2020 - 10:15

      Ako je ovo s PSVR-om istina, onemogućavanje DualShocka za PS5 igre je baš veliki fijasko. Onda bi za PS VR na PlayStationu 5 trebao imati dva različita kontrolera, od kojih se nijedan ne može koristiti za sve. Stvarno se nadam da to nije istina.

    • mg

      @Zoran Žalac, 04.08.2020 - 12:11

      Ne treba suditi, dok se ne opipa.
      Zamisli VR.. njena duga kosa je viorila sve dok si puhao:)

  • moordrak

    04.08.2020 - 10:25

    No krasno. Ponašaju se kao da su ponovno otkrili Ameriku, a zapravo, jedino oni nemaju napredni kontroler proizveden u vlastitoj kući. Haptic-vibro sranja iskopčavam po defaultu tako da mi ova funkcionalnost nije uopće napeta. Važnije mi je hoću li moći spojiti kvalitetne bežične sluške putem BT-a (o tome ni slova btw.), ne prokletog USB dongla. Važno mi je koliko će trajati baterija, ne nekakav crni mikrofon, upravljanja glasom i slične gimick funkcionalnosti. Nisam očekivao bahaćenje Sonya u stilu Appla, no očito sam se prevario. Ipak treba iscijediti svaki dolar od korisnika. Bilo je samo pitanje vremena kada će objaviti ovakvu vijest. Očekivao sam nekompatibilnost čim su u prezentaciji pokazali dodatnu periferiju. Nova generacija konzola, novi set igračaka. Tako to ide.

  • Fenner

    04.08.2020 - 13:51

    Da li će se na PS5 moći igrat sve PS4 igre, ili? Može li mi netko molim vas potvrditi tu informaciju? Thx

    • Zoran Žalac

      @Fenner, 04.08.2020 - 14:29

      Od prvog dana kad krene u prodaju – ne. Samo one najpopularnije. Nakon nekoliko godina – možda.

    • Fenner

      @Zoran Žalac, 04.08.2020 - 14:40

      Ah, šteta. Zorane, hvala na odgovoru.

    • personauser

      @Fenner, 04.08.2020 - 15:23

      Square Enix je potvrdio da ces moci igrati PS4 verziju FF VII Remake na PS5 jer nece izaci PS5 vezija za prvi dio

    • Fenner

      @Fenner, 05.08.2020 - 16:57

      Da, pročitao sam negdje prije par mjeseci da će se na PS5 moći igrati sve PS4 igre, baš iz tog razloga da ljudi mogu zadržati svoju kolekciju PS4 igara, koje su skupljali godinama, a ono na kraju šipak!

  • Iceman73

    04.08.2020 - 16:27

    Je i kaj,kupiš 5ticu i dobiš i kontroler uz nju,a ako očeš igrat igre od 4tvorke,imaš đoju od 4tvorke,i sve ok!!!

    • personauser

      @Iceman73, 04.08.2020 - 18:20

      Onda moras kupovati i dodatni dualsense za PS5

    • Iceman73

      @personauser, 05.08.2020 - 10:31

      Zakaj,ak sam koristiš konzolu???

    • personauser

      @Iceman73, 05.08.2020 - 10:35

      Dodatni kontroler je super imati da nemoras cekati da se prvi napuni ili nedaj boze da se dogodi neki kvar na kontroleru

  • Luka The Dodge

    04.08.2020 - 19:00

    A ono ocekivao sam pa nije toliko loše mi, ali loše je

  • Smrad83

    04.08.2020 - 22:18

    Kako ne ide u korist nikom? Sto je sa ps platformom koja pruza sve to? Ne ide useru, al ako cemo tako nista sto kupis ne ide useru u korist jer to platis… mislim citam i ne vjerujem logici koju neki ljudi imaju. Mene zanima ekipa koja navija za ful kompatibilnost jesu li ikad radili u nekoj firmi, ili imali svoju mozda? Znaci ako zelis imati 2 kontrilera, jedan moras kupit, uzmi da se proda cca jednako konzola ps5 kao i ps4, koliko oara bi izgubili da svi ostave onaj od ps4? Covjece odes van poloces controler u dvije veceri … Meni se cini da su svi koji zagovaraju kompatibilnost na drzavnoj ili maminoj sisi (odgobor na tvoje jel netlo zaradjuje svoje).. Svi jbt u teskom socijalizmu u glavama, samo da se negdje ogrebat … izlazi nova konzola, dolazi i controler novi, plati il nemoj…

    • Smrad83

      @Smrad83, 06.08.2020 - 22:25

      Moze, dam ti te pare za top igru ili joystick tvoje kucne radinosti. Imas to? Nemas. Bas o tom stavu i pricam, daj meni stavu. Zasto? Ajd jedan jedini razlog mi daj zasto? Meno kao pojedincu je potpuno jednako kao firmi bilo kojoj. Ja sam na strani da firma isporucuje dobar proizvod za realnu cijenu dobro meni firma zaradjuje i razvija daljem Fakat ne kuzim gdje je problem.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?