HCL.HR

Tvorac Metro serijala tražen je u Rusiji, prijeti mu do 15 godina zatvora

Zoran Žalac 09.06.2022.   •   36 komentara   •   Industrija videoigara


Ruski autor i novinar Dmitry Glukhovsky, poznat i kao pisac Metro romana i igara, stavljen je na listu izdajica Rusije zbog javnih objava s molbom da se rat prekine. U Rusiji mu prijeti minimalno deset godina zatvora.

Prema izvješću Reutersa, ruski pisac Dmitry Glukhovsky stavljen je na listu traženih osoba u Rusiji zbog pozivanja na prekid rata u Ukrajini. Glukhovsky je gamerima poznat kao tvorac romana i scenarist igara iz serijala Metro, koje je razvijao u suradnji s ukrajinskim timom 4A Games. Prema novom ruskom zakonu, prijeti mu 10-15 godina zatvora na temelju “namjerne distribucije lažnih informacija” o ruskoj vojnoj operaciji.

Glukhovsky je tako postao prvi književnik koji se našao na listi osoba traženih od strane ruskih vlasti. Prema neslužbenim informacijama, Glukhovsky trenutno ne boravi u Rusiji. Nije poznato ni radi li na sljedećoj igri iz Metro serijala, koja je potvrđeno u razvoju kod 4A Gamesa. Ta se ekipa inače preselila iz Ukrajine na Maltu, gdje im se sada nalazi glavni ured.

____________________________

Redakcija HCL-a apelira da u komentiranju ovakvih vijesti ne zalazite u geopolitičke rasprave i prepirke. Nalazite se na gaming portalu gdje razgovaramo o temama koje imaju veze s gamingom. Sukob Rusije i Ukrajine neminovno će ostaviti posljedice na svijet gaminga, ali HCL portal nije mjesto za rasprave o politici i ratu. Stav redakcije je antiratni: osuđujemo agresiju i komentari koji slave rat ili pozivaju na sukobe bit će uklonjeni bez dodatnog obrazloženja. 

Komentari (36)

  • butjer1010

    09.06.2022 - 09:39

    …..”ali HCL portal nije mjesto za rasprave o politici i ratu”….. I onda napišete ovakav tekst, braneći se (znam odgovor) da to ima veze s gamingom zato jer je Gluhovsky netko ko ima veze s gamingom. Pa to je isto kao da ja napišem da moj susjed koji je osvojio par turnira u Fifi 2763 otišao u rat ubijati jedne ili druge, nije bitno! Jel’ to dovoljno gaming vijest? Daj stvarno, na kakve grane se neki ovdje spuštaju….

    • SPGamerAzrael

      @butjer1010, 09.06.2022 - 09:47

      Jako je vazno ovo gaming, prije svega ako ga uhvate i osude nece moci sudjelovati u izradi sljedece Metro igre, ako i budu nastavili raditi postoji mogucnost da bez glavnog tvorca (pisca), scentarista bude ispod razine kvalitete starih igara, pogotovo je ovo udarna vijest za gamere koji vole Metro serijal.

    • SPGamerAzrael

      @SPGamerAzrael, 09.06.2022 - 09:49

      Sa druge strane “Nije poznato ni radi li na sljedećoj igri iz Metro serijala”… ako ne radi na igri onda i njegovo moguce hapsenje i nece imati uticaja na samu igru.

    • djosic85

      @butjer1010, 09.06.2022 - 09:50

      Jesi ti pročitao članak ili ti noge smrde… Čovjek je scenarist jednog od najboljih fps serijala ikad, ako to nema veze s gamingom onda ja ne znam šta ima. A usporedba sa susjedom koji igra fifu i odlazi ubijat u rat je dokaz da imaš daleko veći problem od smrdljivih nogu.

    • Darac83

      @djosic85, 09.06.2022 - 22:23

      Zašto čovjek ne može pročitat članak i imat smrdljive noge? Zašto ili-ili? 🤔

    • djosic85

      @Darac83, 09.06.2022 - 23:28

      Pa jedna varijanta je da je pročitao članak pa piše idiotarije što znači da mu smrde noge, a druga varijanta je da nije pročitao članak nego samo naslov recimo pa ne zna o čem piše, što ne znači da mu i u drugoj varijanti ne smrde noge. Inače fraza smrdljive noge je metafora za bit udaren u glavu, ali ne jako, nije potrebna hospitalizacija nego samo lijekovi.

    • butjer1010

      @djosic85, 11.06.2022 - 17:14

      Zamisli samo koliko je jadan neki Djosic85, koji nikad nije izašao iz svoje ulice, dođe na gaming portal nametati svoje mišljenje o situaciji u zemlji u kojoj nikada nije bio, nema tamo niti jednog prijatelja, a sve što zna o toj zemlji je iz zadnjih par mjeseci što je čuo na dnevniku!!! I taj isti jadnik baca metafore o ljudima udarenima u glavu???? Da mi bar noge smrde, nebi uopće doživljavao ovakve jadnike…. ovako me čak i malko razljutio 🙂

    • djosic85

      @butjer1010, 12.06.2022 - 06:29

      Možeš ti sad mlatiti praznu slamu koliko hoćeš, dobio si što si zaslužio gore 🧐

    • butjer1010

      @djosic85, 12.06.2022 - 13:31

      Da je to napisao netko tko ima završeno više od 2 velika školska odmora – ok, ali ovako….. 🙂 Pozdrav

    • djosic85

      @butjer1010, 12.06.2022 - 13:58

      A odakle ti znaš koliko ja imam škole, vidovit si jel?

    • butjer1010

      @djosic85, 12.06.2022 - 20:09

      Nije to baš tako teško shvatiti, nakon ovakvih komentara…. ne treba čovjek biti vidovit!

    • djosic85

      @butjer1010, 12.06.2022 - 20:52

      Pa nakon tvog prvog komentara ja sam pomislio da ti nisi došao dalje od vrtića. Usporedio si jednog književnika koji je radio scenarije za igre sa susjedom koji igra fifu i odlazi u rat. Ma bravo…

    • butjer1010

      @djosic85, 12.06.2022 - 23:28

      Pogodio sam sa završenom školom, vidim da teško shvaćaš! Nisi skužio ni 1% onoga što sam ja napisao.

    • djosic85

      @butjer1010, 13.06.2022 - 07:25

      Uopće nije potrebna škola da bi se shvatio taj tvoj literarni rad, dovoljno je poznavat abecedu. Ti i još nekolicina čitatelja ovdje za svaki članak o ruskim i ukrajinskim developerima i igrama tvrdite da nemaju veze s gamingom. Ja otkad čitam hcl objavljeno je barem stotinjak članaka koji imaju manje veze s gamingom nego ovaj članak. Gluhovsky definitivno zaslužuje imat članak na gaming portalima zbog sranja kroz koje prolazi. Nisi baš mudar ko Bruce Lee sinko, prouči njegovo životno djelo pa ćeš znat kako bi on postupio u ovom slučaju.

    • butjer1010

      @djosic85, 13.06.2022 - 11:06

      Ohohoho, vidim da se izgubila noć na internetu smišljajući kako napisati ovu lektiru! Neka sinko, uči samo, uči, neće ti škoditi! Šteta samo što si napisao neistinu, ali forma je ok. Čak si me natjerao da “skrolam” po svojim komentarima, da vidim gdje sam ja to komentirao ruske i ukrajinske developere, ali nisam našao. Rek’o, možda sam komentirao kasno, poslije neke fešte, pa da se ne sjećam, ali, srećom po mene – nisam! Bruce Lee je za tebe samo fantazija, možda si vidio koji video njegovog udaranja na netu, ali to je maximum što tvoja spužva u glavi može upiti. Ne daj se malac samo zajebavati. Pozdrav

    • djosic85

      @butjer1010, 13.06.2022 - 11:33

      Bruce Leea sam gledao na VHSu, iznajmljivao u videotekama. Ne znam koliko imaš godina, ako nisi čuo za to, guglaj pa otprilike izračunaj koliko imam godina, nisam baš malac sinko. Možda nisi prijašnje članke komentirao ali si zato ovaj “razvalio” prvim komentarom. Ne dam na Gluhovskog, imam kući njegove knjige, iznajmi, pročitaj, bit će ti lakše…

    • butjer1010

      @djosic85, 13.06.2022 - 13:31

      Po ovom komentaru iskazuješ i godine i inteligenciju. “Ne dam na Gluhovskog,…”???? Ajde mi molim te reci gdje sam ja rekao išta PROTIV njega? Na kraju ispada da tebi “noge smrde”, i to jebački!!! Ja sam komentirao da ovakve vijesti, koje su preuzete s političkih portala i novina, nemaju mjesto na gaming portalu! Moraš se skoncentrirati malo više, prije nego kreneš u napad. Pretpostavljam da je 85 u nicku godina rođenja, i ako je, onda zaostaješ jako, a sad si pokazao da u “smradu nogu” nemaš puno jačih ovdje. Sad malo razmisli prije idućeg komentara, čisto da se ne sramotiš dalje, nemoj odmah pisati, promisli, vjerojatno nisi loš lik, ali fali ti malo “koncentracije”.

    • djosic85

      @butjer1010, 13.06.2022 - 13:42

      Mislio sam da ćeš matematički doć do izračuna godišta a ne po nicku, varaš, tako si i u školi prepisivao sigurno 😁 . E pa ja tvrdim da je ovoj vijesti itekako mjesto na gaming portalu i sva sreća da hcl razmišlja na taj način. Nisi rekao ništa protiv ali nemaš nimalo empatije prema čovjeku, nego odma bljuješ vatru da je to politika. Bolje preskoči ubuduće te “političke” članke da nas poštediš ovakve zamorne rasprave.

    • Zoran Žalac

      @butjer1010, 09.06.2022 - 09:58

      Ova vijest nije nikakv diskurs o politici i ratu, niti je išta od napisanog izričiti poziv na javnu raspravu oko tih tema. Činjenično je prenesena informacija koja se tiče čovjeka koji sudjeluje u kreiranju igara koje konzumiraju milijuni igrača. Dok igre ne počnu raditi roboti, vijesti o ljudima koji stvaraju videoigre su gaming vijesti.

    • Susjed

      @Zoran Žalac, 09.06.2022 - 11:20

      Pohvale cijeloj redakciji i tebi Zoki na debelim živcima. Vijesti o gamingu neće nestat s početkom rata kao što će i svaka kriza (bila ona oružani sukob i/ili financijske prirode) ostaviti svog traga i na svijetu videoigara i o tome bi svaki portal koji prati tu scenu trebao i morao izvještavati ako planiraju zadržati nekakav novinarski integritet.

      I poprilično jasnu poruku ste ostavili ekipi na kraju svakog članka tako da se nemaju što ložit bezveze.

    • MAJSTOR RINGO

      @Zoran Žalac, 09.06.2022 - 15:07

      Pa mislim niste trebali objaviti uopste, jer clanak potencira sasvim nesto drugo, rat u Ukrajini i nekakvu poternicu i to da li je covek radio nesto protiv ustava i zakona drzave Rusije to nema veze sa gamingom i to je politicka tema i pitanje, i ne ulazim u to jel ispravno ili nije, mislim da takve informacije ne bi trebale uopste pustati u etar(na HCL-u) iako kao sto kazes da ima veze sa covekom koji ucestvuje u kreiranju igara, u ovom kontekstu potencira sasvim nesto drugo, a posto je ovo iskljucivo i striktno gaming portal, shodno time trebalo bi da objavljute clanke koji su iskljucivo vezani samo sa gamingom tj. Informaciju na pr. da doticni gospodin ucestvuje na nekoj novoj igri, da je u razvoju, da se objavi nekakv okvirni datum izlaska i slicno bilo bi ok, ovako se pravi prostor za raznorazno polemisanje o nekim stvarima koje nemaju veze sa gamingom!

    • djosic85

      @MAJSTOR RINGO, 09.06.2022 - 15:53

      Nije ovo prvi članak o privatnim stvarima ljudi koji rade na igrama. Gluhovski samo rekao svoje mišljenje i sad ga progone i zašto to ne bi bila vijest za gaming zajednicu. Pročitao sam svakakvih članaka ovdje ali ovaj svakako zaslužuje bit na portalu

    • MAJSTOR RINGO

      @djosic85, 09.06.2022 - 16:28

      Pa nije rekao svoje misljenje o nekoj novoj igri, vec izneo stav o desavanjima u Ukrajini i ratu, to je cista politika, ok njegovo misljenje ali to nema veze sa gamingom, kao sto sam rekao ne ulazim u to jel je opravdano ili ne, jel on u pravu ili nije.
      Da se ne ponavljam, ali ako te zanima tebe, mene, bilo kog, stvari van gaminga tj. Politika, brate postoje zilion portala i novina od indexa, N1, kurira pa do sun-a, bbc-a, sky, cnn, new york times-a, sputnjika i vostoka, pa mozes se do mile volje informisati, ovde mislim da tome nije mesto ma u bilo kom kontekstu sem geminga, to je moje misljenje druze!

    • djosic85

      @MAJSTOR RINGO, 09.06.2022 - 17:08

      Nema veze što razlog progona nije gamerski, objavljivalo se ovdje i kad nekom iz gamerske industrije ugine mačka ili umre baka pa može i ovo, preskočiš članak ako te ne zanima i ideš dalje.

    • MAJSTOR RINGO

      @djosic85, 09.06.2022 - 17:24

      Pa nije bas isto, ali ok, ma naravno druze, necu ja da im uredjujem portal, nek objavljuju sta hoce, evo mogu da angazuju Dejana Andjusa pa da to podignu na jos visi nivo😄😄😄.

    • rsvlado

      @Zoran Žalac, 09.06.2022 - 23:08

      Zorane, nemoj se pravdati. Ako nekome od nas, koji smo na bilo koji način uključeni u svijet igara, prijeti kazna zatvora od 10-15 godina zbog suprotstavljanja, i to daj zamisli samo, ni više ni manje nego mišljenjem, jednom nakaradnom fašističkom i poremećenom režimu koji proganja, ubija i razara, onda vijest i te kako pripada ovdje.

    • butjer1010

      @rsvlado, 11.06.2022 - 17:16

      ahahahahahhahaa, taman se vratio iz Rusije sa svježim informacijama o režimu tamo? Kakav patethic looser!

    • rsvlado

      @butjer1010, 07.10.2022 - 17:50

      Kako si ono rekao? Patetic looser, jelda? No dobro, ako ti tako kažeš.

  • HyPo

    09.06.2022 - 11:15

    A šteta. Samo da ga ne ulove.

  • HeimdallTheWhite

    09.06.2022 - 11:34

    Bas sam jucer konacno zavrsio Metro Exodus. Genijalni serijal i jako radao bih nabavio set knjiga pa jos jednom sve skupa prosao.

  • Fenner

    09.06.2022 - 12:44

    Ako se ne smije politički komentirati čemu onda uopće ovaj članak? U samome naslovu je navedeno da je tražen i da mu prijeti 15 g. zatvora u rusiji! Sigurno mu ne prijeti zato što je napravio remek djelo zvano METRO, nego svi znamo zašto.

  • Duanador

    09.06.2022 - 15:10

    Mozda mu bijeg dadne inspracije za jos neku dobru knjigu pa igru. A kako je krenulo mozda se njegova Metro knjiga pretvori u surovu realnost.

  • Stitrek

    09.06.2022 - 18:11

    Svaka cast gospodinu Dimitry-u, ovo je klasicno medijsko zastrasivanje preplasenog ruskog diktatora, da se nebi slucajno svi umjetnici digli u drzavi i progovorili kontra sistemu.
    U Americi je jos luđe, tamo za vrijeme napada na Irak, Bush The Stupid je bio glavna tema u nekim videospotovima, mogla se paliti americka zastava, prozivati sve…

  • KhorneFlake

    10.06.2022 - 00:11

    Jedina izdaja zbog koje ga mogu uhapsiti je ona gdje je prerano, svojim knjigama, otkrio da mu vlada sprema metroe za skloništa od nadolazećeg nuklearnog holokausta.

  • Gojko Knez

    10.06.2022 - 03:48

    Prvu knjigu serijala bih preporučio svima, vrhunsko štivo. Al ni slučajno na hrvatskom. Prijevod je opasno govno. Ostavio mi je dojam da je prevedeno sa engleskog a ne sa originala.
    Ove dalje knjige su dubiozne, ali prva je med.
    Jedino moram kazat da je puno vise comfy bilo citat ovo tamo 2010 nego danas.

  • TheCaptainCrash

    10.06.2022 - 07:51

    znaci ako molis da se rat prekine, nesto sto nebi trebalo bit nenormalno jer jeli…rat je, ljudi umiru u mukama, gledaju kako im frendovi obitelj ginu, i sad ako to ne zelis, ti “namjerno distributiras lazi” o jebenoj vojnoj operaciji?? i ljudi te zele osudit na 15 godina zatvora jer ne zelis gledat kako se ljudi ubijaju i muce? ja mislim da je sve vec receno

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?