HCL.HR

Metro: Last Light – svjetlo na kraju tunela

Zoran Žalac 14.05.2022.   •   8 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan prije devet godina lansiran je Metro: Last Light, drugi dio postapokaliptičnog serijala Metro i jedna od najboljih pucačina zadnjeg desetljeća.

Postoje igre koje imaju sve uvjete za uspjeh, a dožive fijasko. S druge strane postoje igre koje ostvare uspjeh usprkos uvjetima koji im ne idu u prilog. Ovoj drugoj kategoriji pripada Metro: Last Light, igru koju je ukrajinski 4A Games razvijao u jako lošim uvjetima.

Igra je razvijana u skučenim prostorijama koje često nisu bile ni grijane, a ekipa je radila na budžetu koji je bio neusporedivo manji od budžeta drugih pucačina prije desetak godina. Sam izdavač igre, tadašnji THQ, u to je vrijeme također bio pred bankrotom i pravo je čudo da je Metro: Last Light izašao na današnji dan prije devet godina, kao iznimno kompetentna i kvalitetna pucačina.

Metro: Last Light bio je izravan nastavak na Metro 2033, ali ne na radnju romana nego na igru i njezin gori kraj od dva ponuđena. Premda je već postojao nastavak priče u obliku romana Metro 2034, developeri su smatrali kako ju ne mogu na pravi način pretočiti u igru zbog totalno drugačijeg tona. Stoga su osmislili svoju verziju priče, uz pomoć samog autora serijala, Dmitryja Gluhkovskog.

Metro: Last Light bio je izravan nastavak na Metro 2033, ali ne na radnju istoimenog romana nego na prethodnu igru.

Igrači su ponovno preuzeli ulogu Artyoma, koji je iz podzemlja izašao u potrazi za jednim preživjelim bićem vrste koju su ljudi nazivali Dark Ones. U ovom dijelu Artyomu je društvo pravila snajperistica Anna, koja se pojavila i u trećem dijelu.

Metro: Last Light bio je linearna pucačina s elementima horora. Za razliku od prvog dijela imao je kvalitetnije napucavanje, bolju protivničku inteligenciju i za to vrijeme nevjerojatnu vizualnu prezentaciju. Igru je pokretao 4A Engine koji je imao napredan sustav osvjetljenja i efekata. 

Nekoliko mjeseci prije planiranog izlaska Metro: Last Lighta, izdavačka kuća THQ je bankrotirala te je serijal stavljen na aukciju, gdje je pripao europskoj firmi Deep Silver. To nije naštetilo igri te je ista lansirana na PC-ju, PlayStation i Xbox konzolama. Verzija za Nintendo Wii U također je bila u razvoju, no nikad nije zaživjela.

Nije poznat precizan broj prodanih primjeraka za Metro: Last Light, no zna se da je igru zaigralo više od 1,5 milijuna igrača, što je postavilo dobar temelj za još jedan nastavak, zvan Metro: Exodus.

Kasnije je Metro: Last Light prerađen za PlayStation 4 i Xbox One platforme kao Metro: Last Light Redux, te se prodavao zajedno u paketu s prvim dijelom.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Komentari (8)

  • matej931

    14.05.2022 - 15:47

    Dokaz, gdje ima volje ima i načina.

  • StargateFan

    14.05.2022 - 15:53

    Poslije MassEffect trilogije napadam Metro trilogiju na Xu 😍😍

  • Stecajni_upravnik

    14.05.2022 - 16:04

    Jedna od vecnih igara

  • Strange Man

    14.05.2022 - 18:51

    Meni osobno Metro jedna od najboljih trilogija, a baš ovaj Last Light po priči najbolji Metro. Nego dosta dugo čekam neke novosti vezane uz novi Metro koji su bili najavili još prije godinu dana da je krenuo novi izazov za njih. Samo ime Metro ostaje po licenci, ali priča neka nova njihova i da će biti MP ovoga puta. Nažalost, sada se to još malo odužilo. Rat je u Ukrajini i kao kolege kod Stalkera morali su nastaviti sa radom iznad svoje domovine, što naravno dosta otežava.

  • markan3333

    14.05.2022 - 22:16

    Odigrao sam sve tri i meni je Metro jedna od najboljih FPS trilogija. Priča je odlična i likovi su zanimljivi. Preporučio bih svakome tko voli FPS da odigra sve tri.

  • Demon90

    14.05.2022 - 23:17

    Ja sam mislio da su imali puno bolje prodajne rezultate. Ono koliko su igre hvaljene. Meni osobnp nikada nisu sjele iako imam sve.

  • MD2

    15.05.2022 - 13:59

    Jebena igra.

  • Klaudio89

    15.05.2022 - 21:46

    Zanimljiva igrica u kojem sam uživao do samoga kraja,iako nije bilo posve lako od samoga početka,ponajviše što se tiče tih samih stvorenja,ali i samog okoliša te igrice koja je bila izuzetno zeznuta po svemu,ali sam uživao

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?