HCL.HR

Sud je presudio da Ubisoft nema ekskluzivno pravo učiti vas sviranju gitare pomoću igre

Zoran Žalac 13.08.2019.   •   1 komentara   •   Zanimljivosti


Američki je sud odbacio tužbu francuske tvrtke Ubisoft protiv tvoraca aplikacije Yousican koja koristi sličnu mehaniku kao edukativna igra Rocksmith.

Ovih dana završen je sudski spor koji je inicirala tužba tvrtke Ubisoft, podnesena još 2015. godine. Francuska kompanija tada je tužila tvorce mobilne aplikacije Yousican koja preko različitih mini-igara korisnike uči sviranju različitih instrumenata, između ostalih i gitare. Ubisoftu je to bilo sporno jer su za svoju hit igru Rocksmith patentirali termin interaktivne igre s gitarom pa su smatrali da je aplikacijom Yousican povrijeđen njihov patent.

Međutim, američki sud na kraju se nije složio s njima. Slučaj je otišao u korist tvoraca aplikacije uz obrazloženje da su metode učenja u Ubisoftovom patentu preopćenite da bi se mogle zaštiti. Premda je Rocksmith specifičan po tome što dopušta spajanje gitare na konzolu/PC, to nije dovoljno. U službenom pojašnjenju tako stoji:

“Učenje korisnika kako svirati instrument uz evaluaciju izvedbe i generiranje prikladnih vježbi za poboljšanje te izvedbe je apstraktna ideja koja se ne može patentirati dodavanjem prisutnosti računala.”

Ubisoftu je po zaključenju slučaja izrečena i zabrana žalbe, odnosno zabrana da ponovno podignu tužbu na temelju iste tvrdnje.

Komentari (1)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?