HCL.HR

VIVE Facial Tracker prati vaša usta i izraze lica pa ih prebacuje u igru

Josip Klanfar 11.03.2021.   •   2 komentara   •   Tehnologija


Dobro poznati VR uređaj HTC Vive uskoro će dobiti dodatak Vive Facial Tracker, pomoću kojega će pratiti izraze lica i pokrete usana igrača, a sve u svrhu boljeg virtualnog iskustva.

HTC Vive je među najzastupljenijim VR uređajima na tržištu i već ima čitav niz dodataka, od kontrolera preko punjača do higijenskih maski. Uskoro će se na toj listi dodataka naći Vive Facial Tracker – dodatak koji bi mogao napraviti korak naprijed u približavanju virtualnog svijeta stvarnome životu.

Kao što i sam naziv uređaja sugerira, Vive Facial Tracker prati pokrete i izraze lica, s fokusom na usta i usne. U tu svrhu koristi dvije kamere kojima nadzire donji dio lica iz više uglova, a za uvjete slabijeg osvjetljenja koristi infracrveno svijetlo. Za korištenje uređaja neće biti potrebni nikakvi dodatni adapteri jer će se napajati kroz USB Type-C.

Iz tvrtke HTC navode kako će uređaj biti sposoban prepoznati do 38 različitih izraza lica, a da budu sigurni da će to raditi u stvarnom vremenu, vrijeme odziva će biti manje od 10 milisekundi uz osvježenje od 60Hz. Sa softverske strane, Vive Facial Tracker će podržavati Unreal Engine kao i Unity Engine, odnosno moći će se implementirati u proizvode bazirane na tim pokretačima. 

Iz HTC-a se nadaju kako će ovaj dodatak podignuti ljudsku interakciju u virtualnom svijetu na jednu bolju i novu razinu, a ovakva praksa bi se mogla odraziti u svakodnevnim aktivnostima poput edukacije, kreativnog stvaralaštva pa čak i za medicinske potrebe. Naravno da ni gaming opcija nije isključena, ali treba vidjeti koliko će se to u praksi koristiti.

Uređaj je dostupan za narudžbu po cijeni od 139,99 eura.

Komentari (2)

  • NikolaPro

    11.03.2021 - 15:41

    Mogu tek zamislit Vr za 5-6 godina auu to će da kida

  • CosmicSativa

    11.03.2021 - 16:08

    Ovo me sjeti na obećanja za Kinect haha

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?