HCL.HR

Vlasnici GTA serijala kupili srpski studio Nordeus za 225 milijuna dolara

Zoran Žalac 03.06.2021.   •   6 komentara   •   Industrija videoigara


Tvorci uspješne mobilne igre Top Eleven dobili su novog vlasnika u američkoj tvrtki Take-Two Interactive.

Najuspješniji proizvođač mobilnih igara u Srbiji, tvrtka Nordeus, od jučer ima novog vlasnika. Američka firma Take-Two Interactive (ista ona u čijem je vlasništvu serijal igara GTA) otkupila je beogradski tim koji se proslavio mobilnim hitom Top Eleven, inače menadžerskom simulacijom nogometa.

Take-Two je vlasništvo nad Nordeusom i Top Elevenom platio 225 milijuna američkih dolara – u gotovini. No, srpski će developeri dobiti još 153 milijuna dolara ako njihova igra nastaviti nizati uspjehe. Do sada je Top Eleven prikupio 240 milijuna registriranih igrača, a u Nordeusu se nadaju da će se uz partnerstvo s tvrtkom Take-Two probiti i na američko tržište gdje baš i nemaju mnogo igrača.

Studio inače nastavlja s radom u istom sastavu te će ga i dalje voditi Branko Milutinović, Milan Jović, Ivan Stojisavljević i Tomislav Mihajlović. Take-Two poručuje da će se njihova nova ekipa nastaviti baviti nogometnim videoigrama. Ne isključuju mogućnost da im daju priliku da rade na NBA ili WWE naslovima (za koje posjeduju licencu), ali kažu kako ništa takvo za sada nije u planu i ako do toga dođe, bit će to na obostrano zanimanje, a ne kroz prisilu.

Ovaj posao, oko kojega su Take-Two i Nordeus pregovarali još od 2020., od velikog je značaja za industriju videoigara na području Srbije. Kako kaže predsjednik Nordeusa, Branko Milutinović:

“Imamo jako puno posla za napraviti. Radili smo najbolje što znamo, i sa edukacijske strane i općenito za ekosustav. Kad pogledam unazad deset godina ovdje nije postojalo ništa vezano uz gaming, mi smo bili jedini start-up vezan uz igre. Danas imamo 150 kompanija koje proizvode videoigre u Srbiji, uključujući i neke jako uspješne. Mi smo prije nekoliko mjeseci pokrenuli zakladu u koju ćemo uložiti tri milijuna dolara kako bismo unaprijedili obrazovanje u ovoj zemlji. Tako da djeca ubuduće imaju veće šanse za globalni uspjeh iz Srbije nego što smo mi imali.”

Komentari (6)

  • DjokaBA

    03.06.2021 - 10:07

    Svaka cast majstori. Moja kompanije je u neposrednoj blizini Nordeusa i znam dosta koji rade kod njih. Sve su to izuzetni i inteligentni ljudi koji su velikim radom zasluzili ovo. Gaming bas napreduje na nasim prostorima, sve vise.

    • Nemanjazzz

      @DjokaBA, 03.06.2021 - 11:06

      Svaka čast

    • Rastmahatta

      @DjokaBA, 04.06.2021 - 11:19

      Samo neka rastu i napreduju!

  • Omniweb

    03.06.2021 - 11:34

    Ljudi, kapa dolje!

  • Arthur

    03.06.2021 - 12:08

    Hajde dosta dobra vijest. Nisam baš za mobile igre ali je ovo lijepo za čuti. Samo ne znam točno što ovo može značiti za igre od strane take-two. Da li oni sada mogu napraviti još jedan nogometni naslov kao što su FIFA i pes ili košarkaški kao što je 2kNBA. Jer ako su kupili kompaniju koja ima te licence da li mogu to tek tako iskoristiti jer sada imaju sva prava. Stvarno to ne bi želio jer su dva nogometna naslova i više nego dosta, tri ako računamo footbal menager. I isto tako NBA od strane 2K i EA. Radije bi da nastave u ovome smjeru u kojemu su do sada jer ih je to do sada odlično išlo. Neka me netko slobodno ispravi ako sam u krivu ali po ovome što sam pročitao take-two sada ima sva prava i ove licence može iskoristiti kako želi. I naravno kapa do poda i samo naprijed😀😀.

  • Strahinja Radonjic

    03.06.2021 - 22:50

    Top Eleven Srpska igra? Nisam ni znao. 😀

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?