HCL.HR

Windows 10 donosi PC gaming na Xboxov način

Zoran Žalac 21.01.2015.   •   5 komentara


Microsoft je na predstavljanju Windowsa 10 otkrio kako će korisnici osobnih računala ubuduće imati gotovo sve mogućnosti kao i korisnici Xbox konzola – pa čak i igranje Xbox igara, na određen način.

Na upravo održanom predstavljanju Windowsa 10, polusatnu prezentaciju imao je i voditelj Xbox ogranka Phil Spencer koji je još ranije najavio kako je vrijeme da Microsoft počne govoriti o PC gamingu, odnosno kako će novi Windowsi biti dosad najbolji OS za PC gaming. Ovisno o tome s koje strane gledate – na prezentaciji smo dobili velike najave – ili pak malo značajnije najave.

Za početak, Windows 10 imat će ugrađenu snimalicu za video materijale iz igara, kakvu ima i Xbox One konzola. Kombinacijom tipki Windows+G u Windowsima 10 moći ćemo snimiti zadnjih 30 sekundi gameplaya, a potom ga uređivati i dijeliti na društvenim mrežama. Nije spomenuto hoćemo li vidjeti nešto više postavki pri odabiru kvalitete negoli kod iste opcije na konzoli.

Nadalje, s Windowsima će doći i Xbox aplikacija s kojom ćete se moći prijaviti na Xbox Live račun i ondje dobiti pristup svemu što vidite i na konzoli. Drugim riječima, moći ćete pričati s Xbox Live kontaktima, pregledavati svoje i njihove snimke, achievemente i slično, kupovati digitalne igre itd.

Korisnici osobnih računala dodatno će se spojiti s Xbox platformama kroz određene igre preko Xbox Live usluge. Ono što je nekada omogućavao tek Shadowrun za X360 sada će omogućiti Fable Legends koji je potvrđen za PC – mrežni kooperativni multiplayer u Fableu bit će moguć između PC i Xbox igrača. Novi Fable je zasad jedina igra s takvom funkcijom te ostaje za vidjeti hoće li ju koristiti samo Microsoftovi naslovi ili će to prihvatiti i drugi developeri.

Igranje Xbox One i Xbox 360 igara bit će moguće na PC-u, ali pod uvjetom da imate te konzole. Naime, uz Xbox aplikaciju dolazi i mogućnost streamanja bilo kojih igara za Xbox konzole na PC, ali i tablet s Windows 10 OS-om. Osim streamanja koje radi isključivo unutar kuće, ovim putem bit će moguće davati određene naredbe konzoli – poput paljenja ili gašenja.

A ako pak želite Windows iskustvo na konzoli, i to će biti moguće. Windowsi 10 stižu i na Xbox One, iako nije prikazano u kakvom obliku. Ipak, već je ranije otkriveno kako će Windows Store aplikacije raditi jednako na svim uređajima, pa tako i na Xbox-u.

Naposljetku, možda i najveselija stvar za PC gaming iz Microsofta – DirectX 12 koji će doći s Windowsima 10 omogućit će proizvođačima igara više iskoristive snage računalnog hardvera za igre. Konkretno, igre koje se uvelike oslanjaju na procesorsku snagu s DX12 API-jem moći će do 50% bolje iskoristiti procesor. Interesantno, od DX12 neće profitirati samo PC korisnici već i oni koji se vole igrati na mobilnim uređajima, gdje će DX12 igre trošiti do upola manje baterije.

I to je to što su iz Microsofta priredili za ovu prezentaciju. Više vijesti očekujemo na Game Developers Conferenceu u ožujku, gdje bismo mogli vidjeti i najave nekih novih igara. Windowsi 10 inače stižu krajem ove godine besplatno za sve postojeće korisnike sedmice i osmice, a kroz nekoliko tjedana dobit ćemo preview verziju – doduše bez DirectX 12-ice.

Komentari (5)

  • KhorneFlake

    21.01.2015 - 19:49

    Ne želim Xbox igre na PC-ju na neki način. Želim fino port Halo MCC sa svim pogodnostima PC platforme za koji ne bih žalio ni da iskeširam lovu, i to još koliko čekam od porta dvojke iz prastarih vremena Viste. Fino da su se sjetili napokon da napišu API koji pristojno koristi resurse… Ali i uprkos tome opet su našli načina da guraju Xbox u nos. Samo se nadam da ove Xbox-aste pogodnosti koje desetka donosi neće biti uvođenje na mala vrata novog GFWL, koji je potonuo i skoro svi developeri lagano evakuišu svoje igre sa te (ne)usluge. Inače, gledam cijene sedmice sada, možda uz neki popust čak i za nas prljave Pirate sa Balkana možda se isplati napokon jednom uzeti i nadograditi se za džaba na desetku. Zanimljivo da je 32-bitna verzija malčice skuplja od 64-bitne.

  • ultimate

    21.01.2015 - 20:02

    Malo po malo PC-u se i konzole "uvlace"

  • IaMarmageddoN

    21.01.2015 - 22:24

    Snimiti mogu sa grafičkom što, kada i koliko god želim već i sada pa mi to neće biti nešto novoga. DX12 je već nešto što bi htio vidjeti na djelu pošto mi ga grafulja podržava. A igranje XO igara na PCu je bezveze jer ako imam konzolu stvarno ne vidim smisla da streamam igre na PC pa prenašam kontroler na PC… Nešto drugo bi bilo da naprave nešto kao Playstation Now ali to što si oni zamišljaju je po meni glupost.

  • jo

    22.01.2015 - 08:32

    Ja bih više volio da Win 10 ima u sebi neki emulator pa da mogu igre s X360…

  • crocop97

    22.01.2015 - 11:20

    +100000000

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?