HCL.HR

Milijardu uređaja sada koristi Windows 10

Zoran Žalac 17.03.2020.   •   2 komentara   •   Zanimljivosti


Microsoft je konačno uspio ostvariti cilj koji si je zacrtao s operativnim sustavom Windows 10. Dvije godine kasnije.

Operativni sustav Windows 10 već je nekoliko godina vladar tržišta. No, tek je prisilno umirovljenje podrške za Windows 7 pomoglo ekipi iz Microsofta da postignu rezultat kakav su si zacrtali davne 2015. godine po lansiranju ovog sustava.

Tada su rekli da će OS biti instaliran na milijardu uređaja diljem svijeta za neke dvije do tri godine. Odužilo se to zbog fijaska mobilne inačice, ali sada je službeno – uz 20 mjeseci kašnjenja Windows 10 sada je instaliran na više od milijardu uređaja.

To se odnosi na različite vrste uređaja, od osobnih računala, Xbox konzola, uređaja za proširenu stvarnost i VR te Surface tableta. Najnovije izdanje operativnog sustava zove se Windows 10X i namijenjeno je radu na računalima s dva zasebna ekrana.

Iako neki imaju prigovore na određene segmente Microsoftove platforme, jasno je da će Windows 10 i u budućnosti biti dominantna platforma za gaming na PC-u. Microsoftova je ideja bila stvoriti sustav koji će godinama nadograđivati, bez potrebe da razvijaju Windows 11, i gledajući unatrag pet godina doista su konstantno mijenjali i unapređivali sustav u raznim aspektima pa tako i za igrače. Dodan je između ostaloga Game Boost mod, podrška za HDR, aplikacija za Xbox nekoliko se puta mijenjala, a u sklopu DirectX 12 API-ja dodana je i podrška za raytracing.

Označeno sa: , ,

Komentari (2)

  • karlod1997

    17.03.2020 - 21:39

    također. Zadovoljan korisnik. :b

    • karlod1997

      @karlod1997, 18.03.2020 - 16:16

      da haha, a tek XP… eh

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?