HCL.HR

Windows 10 napokon će dobiti vidljivu opciju za postavljanje frekvencije osvježavanja slike

Zoran Žalac 14.10.2020.   •   6 komentara   •   Tehnologija


Jedna od promjena u nadolazećem ažuriranju operativnog sustava Windows 10 bit će vrlo korisna za vlasnike monitora s višim frekvencijama osvježavanja slike.

Današnji monitori za gaming imaju visoke frekvencije osvježavanja slike, no ako se pita Windowse 10, postavka odabira tzv. refresh ratea za monitor praktički je zanemariva. Ili je barem zatrpana/skrivena te se do nje dolazi u pet koraka. Prvo pokrenete Settings, pa odaberete Display, pa kliknete na mali tekst “Advanced Display Settings” pa zatim na “Display Adapter Properties” pa na Monitor. I sve se to odvija u nekom skočnom prozoru koji je dio stare jezgre Windowsa, a ne aktualnih postavki Windowsa 10.

No, to će se uskoro promijeniti.

U testiranje je krenula nova verzija Windows 10 Insider Previewa u kojoj je najavljeno da će postavka za frekvenciju osvježavanja ekrana ubuduće biti uvrštena pod spomenutim “Advanced Display Settings” menijem. Što znači barem dva koraka manje da bi korisnik došao do nje. Naravno, onima koji frekvenciju osvježavanja mijenjaju kroz aplikacije Nvidije i AMD-a ovo ništa ne znači, ali dobro je znati da Microsoft radi male pomake na ovome.

Nedavno su tako testirali opciju postavljanja namjene računala za gaming prilikom instalacije operativnog sustava. Premda je to još uvijek u testu i možda nikada ni ne zaživi u stvarnim uvjetima, svejedno se može reći da je Windows 10 gamerima najskloniji OS iz Microsofta do sada.

Označeno sa:

Komentari (6)

  • Strahinja Radonjic

    14.10.2020 - 22:01

    Nadam se da će u narednih 5 godina ubaciti apsolutno sva Windows podešavanja u taj Settings app dizajn. Nešto radim u Control panel, nešto u Settings, za nešto moraju da se traže skrivene komande, podešavanja itd. Ja sam mislio da će za svega par godina tako i biti kad ono Settings je i dalje siromašan sa podešavanjima.

    • Saren

      @Strahinja Radonjic, 14.10.2020 - 23:04

      Da ne tipkam sad sve posebno evo ti link koji objasnjava kako do tzv. God Mode mape sa kojekavim podesavanjima (skrivenim) itd ako ga vec ne koristis.

  • rolac69

    14.10.2020 - 23:32

    Pa i sada je vidljivo…

    • Zoran Žalac

      @rolac69, 15.10.2020 - 08:21

      Pa vidljivo je, naravno, samo treba pet menija da dođeš do toga ako ne koristiš nešto od AMD-a ili Nvidije. Pola korisnika ni ne zna gdje se to nalazi.

  • rolac69

    14.10.2020 - 23:33
  • Drunkenstein

    15.10.2020 - 10:44

    ..svejedno se može reći da je Windows 10 gamerima najskloniji OS iz Microsofta do sada.Šta reć na to osim da je isti sklon jedino mazohistima.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?