HCL.HR

WW2: Bunker Simulator izgleda kao Call of Duty – s grafikom prvog CoD-a iz 2003.

Zoran Žalac 11.10.2022.   •   40 komentara


WW2: Bunker Simulator izašao je iz faze early accessa, što se ne bi moglo reći po snimci koja nas je o tome obavijestila.

Dugo već nismo pisali o PlayWay igrama, a i Igor nešto zabušava – već dva tjedna nije snimao nijednu njihovu igru. Vrijeme je zato da vam skrenemo pozornost na, pazite sad – BUNKER SIMULATOR!

Za razliku od većine PlayWayevih igara ova nije neki daleki san nego je jučer lansirana na Steamu, tj. izašla je iz faze early accessa. I onda dobijemo video u kojemu lik prolazi kroz stol i šljem mu magično nestaje s glave. Ma cijeli trailer je nešto što jednostavno morate vidjeti i čuti – ima čak i kuhanje vojničkog graha!

Osim kuhanja, u WW2: Bunker Simulatoru igrač se mora baviti šifriranjem i dešifriranjem poruka koje se šalju centralnom stožeru. No nemojte misliti da je sva akcija u bunkeru – ima i misija gdje uništavate tenkove i nacističke trupe koje jurišaju na vaš bunker.

Uglavnom, cijela stvar izgleda očekivano u odnosu na koliko košta – svega 10 eura.

Komentari (40)

  • SanKa

    11.10.2022 - 09:42

    jesu to kreteni stavili umjesto svastike na zastavu ? par članaka ispod imate anketu jel gaming ide u dobrom ili lošem smjeru ? slika iz ovog članka odgovara na to pitanje. 2000-2005 godine kad su bili commandosi, COD-ovi, MOH-ovi, svastika je bila najnormalnija stvar u igrama jer se tezilo povijesnoj autenticnosti. sad odjednom 20 godina poslije kad je WW II daleko sjecanje, odjednom je to “ekstremizam”, dok je prije 20 godina to nije bio ekstremizam. jebemti ove snowflake generacije. zelim svakom developeru koji smatra da nove generacije ne zasluzuju povijesno tocne igre ,(a radi se o povijesnom naslovu), propast i da se ne bave više tim poslom. svi strahuju od twitter armije i po tome rade biznis strategiju. dno dna

    • Marked91

      @SanKa, 11.10.2022 - 10:26

      Dovoljno ti je da pogledaš neki novi film. Ja ne gledam ništa mainstream snimljeno nakon 2015. Promovira se sve i svašta a najgore mi što uništavaju povijest. Zašto im svastika iz povijesti smeta? Oblikuju povijest kako oni žele.

    • Zoran Žalac

      @SanKa, 11.10.2022 - 11:08

      Stvarnost je takva da danas u Americi javno marširaju neo-nacisti, što se baš i nije događalo prije 20 godina na toj razini, a ti se pitaš zašto se sve manje prikazuje nacistička ikonografija. Kužim donekle frustraciju, ali većina igara u kojima su izbačene svastike ionako nisu povijesno točne. Wolfenstein nije stvarna povijest. Vanguard nije stvarna povijest. WW2 Bunker Simulator nije stvarna povijest. Sniper Elite 5 nije stvarna povijest. Zato mi je smiješno vidjeti kad netko kaže “uništavaju mi povijest i oblikuju je onako kako oni žele”. A ono, što ti radiš u igri nego sudjeluješ u fikciji kroz kontekst povijesnog okruženja. Po toj logici sam si uništavaš povijest tako da rekreiraš nešto što se nije dogodilo.

    • PicardMT

      @Zoran Žalac, 11.10.2022 - 12:23

      Osobno zaista nemam ništa protiv da se prikazuje nacistički kukasti križ u igrama, posebno kada uz današnju grafiku i fiziku u igrama može baš lijepo i dugo goriti ili biti propucan. 🙂 No shvaćam i tebe a i developere jer zaista sve više otužnih nacionalističkih incela, ultrakonzervativnih idiota i neonacista piše po netu da je hitler bio u pravu, glorificira i opravdava genocid i nacističku vojsku, ispadi antisemitizma su u porastu, povijesni revizionizan u istočnoj europi buja, neki naci-čobani bi htjeli igrati SP ige u ulozi nacista i ubijati saveznike i civile, itd.

    • perisimus

      @Zoran Žalac, 11.10.2022 - 13:18

      Zoran je kao i obično fulao cijelu poantu onoga što je prije rečeno. Pratim njegove postove već dulje vrijeme i mogu samo reći – bez ulaženja u detalje – da je to osoba koje ništa ne shvaća i vjerojatno nikad neće ništa shvatiti.

    • perisimus

      @Zoran Žalac, 11.10.2022 - 13:23

      Čak ne bi rekao da je (jako) glup ili ekstremno ljevičarski nastrojen već da miješa kruške i jabuke, čovjek bez osobitog povijesnog i općeg znanja. Kako protumačiti njegov komentar o igranju igara i povijesnoj točnosti. Tu mi ponestaje prostora za komentare jer bi mu mnogo toga morao objasniti. Ali ni tada ne vjerujem da bi bio prosvjetljeniji.

    • Zoran Žalac

      @perisimus, 11.10.2022 - 13:38

      Ponestaje ti prostora za komentare jer si prešao na klasični ad hominem kad se drugačije ni ne znaš izražavati. I ponestat će ti prostora za komentare kad dobiješ trajni ban za nekulturno ponašanje prema drugima. Al eto, pomalo te sažalijevam pa iz tolerancije ne dobivaš ban za vrijeđanje mene. Ali samo čekam kad ćeš to napraviti drugom korisniku na portalu. Tvoj potez.

    • SanKa

      @perisimus, 11.10.2022 - 14:56

      ti si iz nekog razloga skrenuo na vrijeđanje, nema potrebe za time.

    • perisimus

      @Zoran Žalac, 11.10.2022 - 13:40

      Stvarnost je takva da danas u Americi javno marširaju neo-nacisti, što se baš i nije događalo prije 20 godina na toj razini, a ti se pitaš zašto se sve manje prikazuje nacistička ikonografija. Kužim donekle frustraciju, ali većina igara u kojima su izbačene svastike ionako nisu povijesno točne. Wolfenstein nije stvarna povijest. Vanguard nije stvarna povijest. WW2 Bunker Simulator nije stvarna povijest. Sniper Elite 5 nije stvarna povijest. Zato mi je smiješno vidjeti kad netko kaže “uništavaju mi povijest i oblikuju je onako kako oni žele”. A ono, što ti radiš u igri nego sudjeluješ u fikciji kroz kontekst povijesnog okruženja. Po toj logici sam si uništavaš povijest tako da rekreiraš nešto što se nije dogodilo.

      Molim cijenjeno općinstvo da pažljivo pročita ovaj komentar. Zar to vama ima smisla? U Americi marširaju neonacisti? Igre nisu stvarna povijest? Stvarno? A one koje su rađene na temelju stvarne povijesti? Jel i one nisu stvarna redizajnacija povijesti? Većina igara iz koje su izbačene svastike nisu povijesno točne? E tu je nenamjerno Zoran u pravu iako se to tiče stvarnih događanje a ne insignija kao što je kukasti križ. “A ono, što ti radiš u igri nego sudjeluješ u fikciji kroz kontekst povijesnog okruženja” – što to dovraga znači? Cijeli Zokijev komentar je besmislen, kao da ga je pisao petogodišnjak. O tom tipu nisam nikad imao naročito mišljenje ali sada se pitam drogira li se? Pije? Šmrče ljepilo?

    • Zoran Žalac

      @perisimus, 11.10.2022 - 13:46

      Prvo, Charlottesville. Drugo, rekao sam većina igara, i ne, nisu svijetom hodali panzerhundovi iz Wolfenstina. Treće, čestitam ti na banu i doviđenja.

    • SanKa

      @Zoran Žalac, 11.10.2022 - 14:58

      tocno to, ne samo charlottesville, nego i sami proud boysi, sve povezano sam trumpom, jaki surge je dozivjela neonaci scena. samo vise nisu KKK-ovci, nego imaju drugo ime

    • Soldier24

      @Zoran Žalac, 11.10.2022 - 16:39

      Banao si ga a nije uvrijedio drugog korisnika 😂 Čovjek je samo postavljao hipotetska pitanja. Trebate se vi tamo u redakciji naucit kako je nama kad počnu uvrede i provokacije od drugih članova. A sankcija za takve nema. Nenamo cak ni gdje prijaviti uvredljiv komentar. Dugo pratim ovaj portal i stekao sam dojam da su ovdje neki članovi privilegirani jer godinama nekažnjeno vrijedaju i ismijavaju druge. Ili su to mozda vaši alliasi. Ne znam ali to je činjenica

    • ajdin_sa

      @Zoran Žalac, 11.10.2022 - 13:48

      Kakve veze ima što igre koje si naveo nisu radjene po historijskom događaju? One su smještene u tom vremenskom periodu i zbog toga samoga bi trebala da pokazuju historijski tacne oznake . Historija kaže , ako nešto zaboravimo isto se može i hoće ponoviti . Zbog toga treba da se pokazuje ko je i šta je nacista iz tih perioda pa ne bi ni došlo do situacije da neo naciste šetaju po americi

    • Zoran Žalac

      @ajdin_sa, 11.10.2022 - 14:00

      Ne kažem ja da ne bi trebale, nego da mi je smiješno kako netko vidi izostanak neke ikonografije kao MIJENJANJE POVIJESTI u igri koja je recimo alternativna povijest kao Vanguard ili Wolfenstein – znači poanta igre je da ne priča stvarnu povijest. Kužim u igrama koje ciljaju biti povijesno autentične. A to što kažeš ne bi se trebalo zaboraviti – sama svastika ne priča priču nacizma, niti je porijeklo svastike uopće nacističko. Cijeli WW2 možeš opisati kao neku alegoriju i poruka će biti ista. Hoću reći, znakovi dolaze i prolaze – ali sami po sebi nisu cijela priča onoga što je stajalo iza njih. Jedan znak u jedno vrijeme može označavati potpuno drugu stvar od istog znaka u drugo vrijeme… TLDR, ne kažem da se ikonografiju ne bi trebalo koristiti, ali s obzirom na trenutno stanje svijeta treba razumjeti zašto developeri to izbjegavaju.

    • ajdin_sa

      @Zoran Žalac, 11.10.2022 - 14:08

      Razumijem ja šta želiš reći. Svastika je jedan od najstarijih znakova u čovječanstvu i predstavlja sreću i blagostanje, ali svastika na crvenom platnu je nešto drugo što su naciste koristile i treba dati k znanju šta taj pojam znači mlađim naraštajima kako im sutra ne bi neki neo nacist poturao kao nešto kul

    • Zoran Žalac

      @ajdin_sa, 11.10.2022 - 14:20

      Slažem se da treba dati k znanju – prvenstveno u školi koja je tu da educira. Videoigre su tu prvo da zabave i nisu obvezne imati edukativan karakter. U videoigrama je taj mlađi naraštaj uglavnom prepušten da samostalno ekstraktira i tumači činjenice. Npr. Call of Duty WWII je toliko apstraktan u prikazu konc logora da netko tko nedajbože upoznaje povijest iz CoD WWII uopće ne bi dobio jasnu sliku svih užasa. Zašto je tako – jer je igra komercijalni proizvod za zabavu, ne udžbenik. Tj. samo postojanje svastike u igrama neće mlađim naraštajima dati do znanja neke stvari – dok god oni te stvari moraju sami tumačiti. Tako ja to vidim.

    • SanKa

      @Zoran Žalac, 11.10.2022 - 14:59

      ne kazem ja da je to mijenjanje povijesti, nego ne mogu se uzivjeti u atmosferu i u samu igru. djeluje suviše neozbiljno iako se radi o igri….ali kuzim zasto je sad to osjetljivije nego prije 20 godina stoga necu to potezati više

    • SanKa

      @Zoran Žalac, 11.10.2022 - 14:55

      mislim da novi CoD i BF sa ww2 tematikom koji prate povijesno tocne kampanje i misije nemaju ikonografiju. ali kuzim sto zelis reci ovo s pocetka teksta

    • Zoran Žalac

      @SanKa, 11.10.2022 - 15:05

      Tu se slažemo, mislim da bi Company of Heroes i sl. igre trebale imati to, ne znam kakvo je stanje s trojkom.

    • Aldin219

      @Zoran Žalac, 11.10.2022 - 15:14

      Zoran white knight spasava woke nekulturu. Spasavamo ae od nacizma jer sklonimo svastiku iz igre, svaka cast pametni moji.

    • Zoran Žalac

      @Aldin219, 11.10.2022 - 15:50

      Nauči se čitati s razumijevanjem da se ne sramotiš ovako javno.

    • Aldin219

      @Zoran Žalac, 11.10.2022 - 17:55

      Pa u sustini to je to. Mozemo se igrati i pretvarati, ali jasno je zasto se tako nesto radi i POGRESNO je. Ne vidim kako moze pomoci karikiranje ali hajd da se ne sramotim

    • TomzaCRO

      @Zoran Žalac, 11.10.2022 - 23:31

      Zoki nisi u pravu.

    • SanKa

      @Aldin219, 11.10.2022 - 16:58

      omašio si fudbal aldine

    • Dunjak

      @SanKa, 12.10.2022 - 09:28

      Ne nego u sridu i on i perisimus.Ako na primjer nekom ko je debeo i celav kazes da je to sto jeste onda to nisu nikakvi ad hominemi.Ti umjesto da detaljno pojasnis svoj komentar i da ga branis ti se slazes sa strawman argumentom koji je konstruisan umjesto tvoje poante.A poanta je ako sam dobro shvatio da te nervira ukljanjanje svastike iz igara ww2 tematike (neracunajuci teritoriju njemacke) cisto iz politickih razloga?

    • SanKa

      @Dunjak, 13.10.2022 - 14:53

      nervira me zbog povijesne netocnosti i sto glupi developeri misle ako igrac vidi svastiku unutar igre da se radi o automatskoj indoktrinacije ili da studio koji je razvio igru promice fašizam. i jedan i drugi argument su idiotski.

    • Dunjak

      @SanKa, 14.10.2022 - 11:45

      Pa to ti i kazem a zoran se uhvatio za slamku nije bunker ww2 povijest.Sto je strawman obicni.To sto nije bunker simulator povijest ne zanci da treba izbaciti svastiku.

    • djosic85

      @Zoran Žalac, 11.10.2022 - 20:21

      Ne bi se složio da nisu marširali. Razno razne nazi grupe i rasisti su i tada marširali a skinhead pokret je bio na vrhuncu. Mogu se složit da su malo evoluirali po pitanju izgleda ili oblačenja i to je to. Ja mislim da je problem u dežurnim dušebrižnicima, cenzorima itd.

    • voodooguyy

      @djosic85, 12.10.2022 - 10:57

      Upravo to, ako uzmemo 90-te u obzir baš je tad neo-nazi i white power uzeo svoju najjaču formu. Osim toga, u periodu wolfensteina se počinje javljati sve veći pokret negiranja holokausta, a raspadom komunizma se počinjao forsirati strogi revizionizam.

      Ipak imam osjećaj da se danas pokušava sve više toga cenzurirati jer obrazovanje nema toliku presudnu moć kao nekada. Gaming svijet postaje sve popularniji, a na njega umjesto da uče s razumijevanje, uče putem cenzure.

      Cenzura samo dovodi znatiželju, a i opće je poznato da mladi vole tjerati inat pa tako svastika postaje sve popularnije zbog njenog samog cenzuriranja.

    • djosic85

      @voodooguyy, 12.10.2022 - 13:18

      Tako je… Po meni su problematičnije društvene mreže i internet općenito kad je u pitanju ne samo neonacizam nego i druge marginalne grupe. A gaming ovakvu cenzuru ne bi trebao imat jer isto djeluje kontraproduktivno

  • SanKa

    11.10.2022 - 09:44

    p.s. znam da je ovo neozbiljna igra, ali ovo su napravili i ozbiljniji naslovi. kuzim za njemacko trziste, jer je to tamo zabranjeno, ali kad se to napravi za sva trzista, to je baš jadno. pogotovo me commandos remake razocarao.

  • Soldier24

    11.10.2022 - 18:09

    Pa mi ne poštujemo svoje znakovlje iz domovinskog rata. Zabranjujemo znakovlje HOS -a. Pod pritiskom sdss čiji šef saborski zastupnik M. Pupovac za govornicom kaže citiram : “Ne postoji zakonski okvir po kojem bi kokarda koju nose sljedbenici četnickog pokreta bila sankcioniranja u našoj zemlji. Ne postoji ” kraj citata. O čemu mi onda ovdje pričamo ?!

    • djosic85

      @Soldier24, 11.10.2022 - 20:24

      Sinko ti si definitivno fulao portal 🤣

    • Soldier24

      @djosic85, 11.10.2022 - 21:14

      A na kojem si ti portalu tata? Lijevom rekao bih

    • Dunjak

      @djosic85, 12.10.2022 - 14:27

      Pricamo o tome da zaista ne postoji zakonska osnova da se zabrani kokarda bilo koje vrste pa ni one cetnicke.

    • djosic85

      @Dunjak, 12.10.2022 - 15:35

      Nije ti terminologija dobra. Zakonom se uvodi zabrana. A da li ima osnove za donjet takav zakon možemo raspravljati ali ne na ovom pirtalu sunce mu poljubim. ja osobno mislim da itekako ima osnove za donjet zakon koji bi zabranio kokardu zbog onog što se događalo 90tih i 40tih.

    • Dunjak

      @djosic85, 12.10.2022 - 17:00

      Nista ja s tobom ne raaspravljam.Kokarda je par stotina godina starija od 40ih i 90ih.

    • djosic85

      @Dunjak, 12.10.2022 - 19:05

      Ma da je “milijon” godina…

  • Chaos777

    11.10.2022 - 20:25

    Zao mi je sto ne mogu postaviti sliku svog komentara od pre godinu dana kada sam preporucio Igoru da snimi ovo, igra je zapravo snimabilna™ i mislim da je generalno jedan od zanimljivijih simulatora u poslednje vreme…

  • game0wer

    15.10.2022 - 21:01

    Kakvi su ovo nacisti? Po zastavi mi se cini da se ne mogu niti odluciti dal ce ici lijevo ili desno… hahah cega se sve nece sjetit samo da budu pc

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?