HCL.HR

Igre iz Xbox aplikacije na PC-u napokon podržavaju modove

Zoran Žalac 06.06.2020.   •   3 komentara   •   Industrija videoigara, Tehnologija


Nedavno ažuriranje Xbox aplikacije za PC omogućilo je pojedinim igrama podršku za modificiranje.

Preko Microsoftove Xbox Game Pass usluge na PC-u je za sitan novac moguće zaigrati veći broj aktualnih igara. No, verzije igara koje dobivate kroz Xbox aplikaciju za PC jednim su dijelom inferiornije od verzija na Steamu i drugim platformama. Naime, sve igre na Xbox (Game Pass) platformi izvode se kao UWP aplikacije koje ne podržavaju modificiranje, odnosno korisničke modove. Zato primjerice Cities Skylines: Windows 10 Edition nema istu vrijednost kao i obični Cities: Skylines na Steamu.

No, i to se polako mijenja. Microsoft je ovih dana ažurirao Xbox aplikaciju za PC i dodao prvu podršku za modificiranje igara. Doduše, samo ju jedna igra za sada podržava – strateški naslov Into the Breach. Prilikom pokretanja te igre u izborniku je moguće uključiti podršku za modifikacije nakon čega slijedi poruka da se Microsoft ograđuje od potencijalne štete koja može nastati instaliranjem korisničkih modifikacija za igre.

Omogućavanjem ovoga Microsoft radi presedan za UWP aplikacije koje dolaze iz zatvorenog ekosustava, sličnog onome na konzolama gdje također nema instaliranja modifikacija osim u nekoliko iznimki kao što su Fallout 4 i Skyrim. Međutim, za razliku od Steam Workshopa koji izravno u Steamu promovira korisničke modove, Microsoft ne nudi i vjerojatno ni neće nuditi svoju “trgovinu” modifikacija nego ih igrači sami moraju tražiti po internetu.

Označeno sa: , ,

Komentari (3)

  • funky0308

    06.06.2020 - 11:35

    Stvarno je krajnje vrijeme da se i MSov store, a i Xbox Game Pass dovedu u neke standarde koje su postavili ostali. Uzas zivi im je i store i manipulacija fileovima i igrama. Mora ga MS iskomplicirati i izmisljati toplu vodu. Dok na Windows Storeu pronadjem library pa u moru potrebnih i nepotrebnih app i ostalih cuda pronadjem ono sto trazim prodje me volja za igrom. Maksimalno izbjegavam kupiti bilo sto tamo dol se sve skupa ne dovede u red.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?