HCL.HR

Xbox je najavio veliki povratak demo igara, tako što će naplaćivati pristup demo verzijama

Zoran Žalac 09.06.2022.   •   5 komentara   •   Industrija videoigara


Microsoft je najavio program kroz koji će financijski poticati tvorce igara da razvijaju demo verzije svojih igara za pretplatnike Game Passa.

Neko smo vrijeme kukali kako nitko više ne lansira demo verzije igara i da se igre jako rijetko mogu isprobati prije nego krenu u prodaju. E pa stvari bi se u budućnosti mogle promijeniti, barem na konzolama, ali ćemo tu promjenu platiti.

Već smo vidjeli da će Sony pretplatnicima PS Plus Premium usluge davati mogućnost isprobavanja novih igara na određeni vremenski period. Sada je Microsoft najavio svoj odgovor tome – Project Moorcroft. Iza ovog neobičnog naziva zapravo se nalazi dodatna pogodnost za pretplatnike usluge Xbox Game Pass Ultimate, a to je mogućnost da zaigrate kraću demo verziju igre koja je još u razvoju.

Ako malo karikiramo, ovo znači da je isprobavanje demo igara sada pogodnost za koju treba platiti najskuplju razinu pretplate Sonyju ili Microsoftu.

Za razliku od PlayStationa, Xbox neće “prisiljavati” developere da omoguće isprobavanje novih igara kroz Game Pass Ultimate, nego će ih financijski poticati na to. Microsoftova nepresušna vreća novca ponovno će poslužiti za to da developeri dobiju novčanu naknadu ako naprave demo verziju svoje igre za Game Pass (podrazumijeva se, vjerojatno, da to bude ekskluzivan demo koji nije dostupan na drugim konzolama). Još nije otkriveno koliko će developeri igara biti plaćeni da bi radili demo verzije za Game Pass.

Naravno, može se ovo gledati na više načina. Prvi je taj da Xbox želi naplaćivati demo verzije, što je u principu donekle istina. Drugi je taj da je ovo dodatna pogodnost koja povećava vrijednost Game Pass (Ultimate) pretplate, što isto nije loše ako cijena usluge ostaje ista.

A treći je način gledanja nada da bi od ove inicijative svi igrači mogli imati koristi. To što će demo verzije nekih igara u razvoju biti ekskluzivne za pretplatnike Game Passa, ne znači nužno da će zauvijek biti ekskluzivne. Nije nemoguće zamisliti scenarij da neka igra na Game Passu dobije demo verziju usred razvoja, pa onda pred izlazak/nakon izlaska na drugim platformama. Developer bi u tom slučaju bio kompenziran za izradu demo verzije koju inače možda ne bi napravio, a ona mu kasnije može poslužiti za promociju igre na drugim platformama, do koje opet ne bi došlo da Microsoft nije platio izradu demo verzije.

Naravno, tek treba vidjeti koliko će developeri biti zainteresirani za Microsoftovo financiranje demo verzija. Za sada je rečeno tek da će program krenuti 2023. godine i da će se u početku fokusirati na nezavisne developere, odnosno indie igre.

Komentari (5)

  • marko1106

    09.06.2022 - 15:47

    Ma glupost ali oduvijek je tako bilo. Nekada se kupovalo časopis sa demo igrama

    • Zoran Žalac

      @marko1106, 09.06.2022 - 15:50

      Istina, da, u slučaju konzola. Tad se još plaćalo i da vidiš trailere na demo disku 🙂 U slučaju PC-ja časopisi su bili tu da ti ne moraš sam skidati više stotina MB na svom internetu koji je išao tempom pospanog puža.

    • Dick Johnson

      @Zoran Žalac, 09.06.2022 - 16:47

      I programa korisnih je bilo gro

  • Iron666

    09.06.2022 - 16:49

    S tim kakve nam igre serviraju, definitivno mi je drago da nekolicina odluči izbaciti demo verziju. Masu igara sam probao u demo verzijama, masu njih me razočaralo, a opet i masa pozitivno iznenadila. Primjerice Monster Hunter Rise sam probao, super, dok bubam onaj souls-like Thymesia me totalno razočarao. Treba ponovno ubaciti ovo u praksu. Em bolje za igrače, em bolje za developere/izdavače da vide i čuju kritiku i možda i poprave nešto prije full release-a. Svaka igra danas izgleda dobro preko gameplaya i trailera, 60fps-ića, sve ide smooth, glatko, fino, a ono kada probaš doma shvatiš da je to prečesto razlika nebo-zemlja xd

  • vragec25cro

    09.06.2022 - 16:54

    Nema tu skuplje jeftinije kod Xboxa 🙂 Xbox gold(5euri) je samo multiplayer i “free” igre ko ps plus(onaj klasicni),game pass je bez multipleyera s knjiznicom igara(posebno za konzolu,a posebno za pc 10euri nesto slicno ps now),a xbox game pass ultimate je usluga koja ujedinjuje sve u jedno gold(multiplayer),gamepass za konzolu i pc(300-500 igri) za 13euri mjesecno.To su razlicite usluge i jedna koja ih sve ujedinjuje,nema tu nikakvih rankova ili skuplje jeftinije.Mislim Zorane da si počeo malo fušariti jer ovo več drugi članak o Xboxu gdje izbacuješ netocnosti 😉

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?