HCL.HR

Xbox – Pentium 3 u dnevnom boravku, blagoslovom Billa Gatesa

Zoran Žalac 15.11.2021.   •   6 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan prije točno 20 godina u Americi je lansiran Xbox – prva igraća konzola tvrtke Microsoft.

Tvrtka Microsoft poznata je najprije po svojim operativnim sustavima Windows. Međutim, prije samih Windowsa Microsoft se bavio gamingom te je još davne 1982. lansirao simulaciju zrakoplovstva, prvi Microsoft Flight Simulator. U devedesetima su se još uvijek držali PC gaminga uz popularni strateški serijal Age of Empires, a onda su svjedočili Sonyjevom uspjehu na tržištu kućnih konzola.

PlayStation 2 davne je 1999. najavljen kao uređaj šire primjene. Osim igranja igara obećavao je primjerice i reprodukciju filmova na DVD medijima. Tadašnji šef Microsofta, Bill Gates, odlučio je da na to treba reagirati. Gatesova je želja godinama bila da osobna računala progura kao uređaje široke namjene, kao nešto što se ne koristi samo za rad nego i za zabavu. Njegov san o PC-u u dnevnom boravku nije bio ostvaren u 20. stoljeću, ali se krajem devedesetih godina počeo “kuhati” projekt kodnog imena Midway.

Naziv je bio simboličan kao referenca na bitku za Midway u kojoj su američke snage porazile japansku vojsku. U devedesetim su godinama tržištem konzola dominirale japanske tvrtke Sony, Sega i Nintendo, a ekipa iz Microsofta namjerila se na njih. Glavna uzdanica bila im je programsko sučelje DirectX koje su razvili za Windowse.

Glavna uzdanica Microsofta pri ulasku u svijet gaminga bila je programsko sučelje DirectX koje su razvili za Windowse.

Ideja im je bila stvoriti uređaj koji ima pristupačnost konzole i temelj za lako prebacivanje igara rađenih za računala. Upravo je iz DirectX API-ja proizašlo famozno slovo X od kojeg je Microsoftova prva kućna konzola postala Xbox. No, prije nego se došlo do naziva Xbox bilo je tu mnoštvo drugih prijedloga. Među razmatranim nazivima bili su MTG – Microsoft Total Gaming, MIC – Microsoft Interactive Center, DirectX Box, Eleven-X i sl.

Xbox je bio službeno najavljen početkom 2000. godine – baš kad je konkurentni PlayStation 2 lansiran u Japanu. Dvije su se stvari istaknule kod Microsoftove konzole: dolazila je s tvrdim diskom (prva u povijesti konzola) te je dopuštala spajanje na internet pomoću ugrađenog Ethernet porta. U konzoli se našao Intelov Pentium III procesor s radnim taktom na 733 MHz, zatim 64 MB radne memorije i Nvidijin grafički čip NV2A. Bila je to hardverski najsnažnija konzola šeste generacije.

Dvije su se stvari istaknule kod Microsoftove konzole: dolazila je s tvrdim diskom te je dopuštala spajanje na internet.

Xbox je zbog svog hardvera bio interesantan nekim developerima, ali nisu svi bili jednako zainteresirani – pogotovo developeri iz Japana. Microsoft je u sljedećih godinu dana stoga tražio različite partnere koji bi razvijali igre za njihovu konzolu. Najsnažnija je partnerstva Microsoft ostvario s tvrtkama Bethesda i Bungie. Bethesda je tadašnji Elder Scrolls: Morrowind obećala kao Xbox ekskluzivu, dok je Bungie razvio znanstvenofantastičnu pucačinu iz prvog lica zvanu Halo: Combat Evolved.

Xbox konzola lansirana je u prodaju u SAD-u na današnji dan prije 20 godina po cijeni od 300 dolara. Izlazak je popratilo nekoliko istaknutih igara kao što su već spomenuti Halo: Combat Evolved, Project Gotham Racing i Dead or Alive 3. Nije to bilo ni blizu onoga što se nudilo na PlayStationu 2 u to vrijeme (GTA 3, MGS 2, Final Fantasy X, Gran Turismo 3, Silent Hill 2, Tony Hawk’s 3, Soul Reaver 2), ali je Halo kao rijetka konzolaška pucačina iz prvog lica uspio pronaći svoju publiku.

Halo je kao rijetka konzolaška pucačina iz prvog lica uspio pronaći svoju publiku i postati najuspješnija ekskluziva Xbox platforme.

Xbox konzola inače je bila lansirana bez svoje usluge za igranje online. Na nju se čekalo punih godinu dana, ali je vrijedilo jer je Xbox Live postavio standarde koje su kasnije slijedili svi proizvođači konzola.

Iako je konkurencija u vidu PlayStation 2 konzole bila ludo uspješna i nedostižna, Xbox je u periodu od 2002. do 2004. uspio ostvariti brojna partnerstva te rezervirati značajne ekskluzive. Od većih izdavača Microsoftu su se priklonili Sega i Ubisoft, a među značajnijim ekskluzivama Xbox konzole bili su prvi Splinter Cell i Star Wars: Knights of the Old Republic. Iz Microsoftove kuhinje kasnije su uslijedile cijenjene igre kao što su Fable, Halo 2 i Forza Motorsport.

Među značajnijim ekskluzivama Xbox konzole bili su Splinter Cell i Star Wars: Knights of the Old Republic, a iz Microsoftove kuhinje kasnije su uslijedili Fable i Forza Motorsport.

S obzirom da je u utrku sa Sonyjem ušao u zaostatku, Microsoft je Xbox konzolu umirovio relativno rano – nakon nepunih pet godina na tržištu. Nakon najave Xboxa 360 prvi je Xbox postao klinički mrtav. Do petog mjeseca 2006. godine bilo je prodano 24 milijuna primjeraka Xbox konzole, od čega 16 milijuna na domaćem terenu u Americi. U Japanu Xbox nije bio dobro prihvaćen i tako je to ostalo do dana današnjeg.

Xbox je za Microsoft bio financijski neuspješan projekt. Premda su ostvarili dobar prodajni rezultat kao prva američka konzola još od 1993., bilo je to jedva pola od onoga što su čelnici firme predviđali. Međutim, uspjeh im je došao u obliku prepoznatljivog fizičkog proizvoda kakvog do tada nisu imali. Xbox je postao brend koji je kroz uspone i padove ostao sinonim za Microsoftovu viziju gaminga.

Taj brend nikada nije bio vodeći po broju prodanih konzola (iako su s Xboxom 360 imali vodećih perioda), ali to nije zaustavilo Microsoftovo ulaganje u videoigre. Dvadeset godina kasnije Xbox je još uvijek prisutan, ima najveću pretplatničku bazu u industriji igara i nikad veći broj studija pod svojim okriljem.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Komentari (6)

  • vragec25cro

    15.11.2021 - 17:16

    Najbolja era gejminga početak 2000′ godina i ps2i xbox og pržene igre 🙂 Imam dvije igre iz tog razdoblja orginal Ghost recon island thunder i time splitters i obje konzole s orginalnim kontrolerima i jos rade 🙂 Najbolja igra u to doba mi bila Black i CoD:Bro pokraj halo i forze.

  • perisimus

    15.11.2021 - 17:48

    To je bilo dobro doba za igranje, većina igara kasnih 2010-tih i nakon toga je mužnja love na staroj slavi, bez nekih pozitivnih novina, pohlepa je uzela maha a to se najbolje vidi kada se uspoređuju igre u ranoj dobi xboxa i xboxa 360 ( i plejka u tom razdoblju). Možda je zbog toga što sam stariji i došlo je do određenog zasićenja te porasta očekivanja koje dolazi od toga da si odigrao hrpu igara pa očekuješ istu ili višu kvalitetu igara od dosadašnjih ali ovo što se događa u svijetu gaminga zadnjih godina je prava sramota. Nemaštovitost, lijenost i pohlepa su postale konstante današnje igraće industrije. Da ne navodim naslove – dovoljno je pogledati kvalitetu igara koje su se radile do prije 5-6 godina i većina današnjih. Nebo i zemlja u kvaliteti.

  • 312AE

    15.11.2021 - 18:32

    Igra se Classic Xbox i danas, sad je softmodan i skoro cjela pal library je na njemu plus ematori za retro konzole. A i imam jedno 70 orginalni igara u kolekciji. Bila je to skupa stvar 2000 tih,ali i mrcina. Ja onda imal PS 2, ali pogati susjed je imal Xbox, pa smo kod njega igral Dead or alive 3, Halo i Tony Hawk 3. Danas mi je 6. generacija konzola najdraža, Dreamcast, Gamecube, PS2 i Xbox. Sve još imam i sve je to još i danas zabavno.

  • moordrak

    15.11.2021 - 21:08

    Prva asocijacija kada se xbox spomene, meni je xbmc. Nevjerojatni multimedijalni projekt , današnji Kodi, smatram najboljim komadom softvera ikada napisanim. U originalu multimedijalna sviralica , točnije, UI skrojen po mjeri xboxa od grupe entuzijasta, otvorio je neke nove vidike brojnim vlasnicima konzola. Upravo zahvaljujući Microsoftovoj directx kutiji, dobili smo proizvode kakve danas poznajemo te funkcionalnosti bez kojih moderne konzole nisu zamislive. vizionarski potez vrijedan pamćenja. Bez obzira na veću popularnost konkurencije na polju igraćih konzola, Microsoftovu želju za inovacijama i nekim novim poslovnim modelima ipak treba pozdraviti.

  • Samson

    15.11.2021 - 22:33

    Moja prva kućna konzola, najdraže igre moram spomenuti na njoj: Prince of Persia, ninja gaiden, midtown madness 3, SpongeBob battle for bikini bottom!

  • Lazy

    16.11.2021 - 17:43

    Uf uvijek sam bio ljut i zavidan samo na jednoj igRi koju nisam tad bogao igrati…KOTOR 🙂

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?