HCL.HR

Xbox Scorpio podržavat će FreeSync tehnologiju

Zoran Žalac 12.04.2017.   •   7 komentara   •   Tehnologija


Osim što će imati bijesan hardver, Scorpio će po prvi puta u svijet konzola donijeti AMD-ovu tehnologiju stabilnijeg prikaza slike.

Scorpio konfiguracija

Premda će Xbox Scorpio imati dosta snažan hardver ispod haube, nije baš realno očekivati da će svaku igru pokretati u glatkih 60 sličica po sekundi u 4k rezoluciji. U tom pogledu bilo bi zadovoljavajuće kada bi se igre izvodile iznad 30 sličica po sekundi, ali tu onda dolazimo do drugog problema – današnji televizijski ekrani jednostavno nisu pogodni za osvježavanje slike u rasponu između 30 i 60 fps-a.

Znatan dio igrača taj problem ne primijeti – postoje čak i oni koji tvrde da nema razlike između 30 i 60 fps-a. Međutim, zgodno je čuti da Microsoft nije htio prepustiti stvar slučaju te su Xbox Scorpio razvili tako da bude kompatibilan s AMD-ovom FreeSync tehnologijom koja je poznata PC igračima.

Ono što FreeSync omogućava jest da se igre izvode na stabilnijem fps-u i da im nije potrebna v-sync opcija. Riječ je o tehnologiji adaptivnog osvježavanja slike zbog koje u igrama ne morate brinuti o tzv. screen tearingu ili o malom trzuckanju ako se igra izvodi između 30 i 60 sličica po sekundi.

Microsoft je za Xbox Scorpio rezervirao FreeSync 2 standard što znači da će se prednosti ove tehnologije moći iskoristiti u kombinaciji 4K/HDR ekranima. S obzirom da se sadržaj ne mora posebno prilagođavati FreeSyncu, od njega bi koristi mogli imati svi postojeći sadržaji uključujući i starije igre.

Međutim, šanse su da vi nećete imati koristi od FreeSync kompatibilnosti s obzirom da će ta tehnologija na Scorpiu biti ograničena na HDMI 2.1 standard. Televizori s podrškom za HDMI 2.1 tek dolaze, a slična je situacija i s monitorima. U slučaju da imate nešto stariji monitor s FreeSync tehnologijom, njega nećete moći iskoristiti za Xbox Scorpio jer ti monitori koriste DisplayPort umjesto HDMI-ja, a Scorpio nije nadazdan da koristi DisplayPort.

Označeno sa: ,

Komentari (7)

  • oetam

    12.04.2017 - 13:18

    Hmm… rekao bi čak i odličan potez od AMD-a, jer nisu kao nvidia da moraju kupiti baš monitor koji podržava g-sync. Ali koliko vidim ovo je sad FreeSync2 znaći trebati će HDMI 2.1 standard, a monitori još nisu ni došli. Naravno, konzola će izaći čini mi se da bilo riječ oko Božića ove godine?

    Ugl. Sviđa mi se ovo da su uzeli od AMD tehnologiju, jer kad kupuješ novi monitor, ne moraš brinuti da li ima G-sync ili ne, i općenito su skuplji takvi koji imaju od Nvidie G-sync, a standard 2.1 HDMI će biti standard i to ne znači da se 2.1HDMI radio samo za AMD njihov FreeSync2.

    Nvidia je pohlepna i hoće srušit AMD, a AMD radi sve u dobrobit zajednice, makar i oni moraju zaraditi, naravno ali barem nisu pohlepni.

    Možda malo off-Topic, al eto 🙂

    • KhorneFlake

      @oetam, 12.04.2017 - 19:47

      De, de, nisam ni sam zaboravio da je i AMD nekad imao procesore od 1000€ (FX64), dok ih Core2Duo nije zgazio, onda kreši cijene na pola svemu. Sad ubiremo benefite od pristupačnih cijena jer se bore povratiti tržište. Svakako nemam ništa protiv što sam za 570€ kupio procesor koji nudi koliko Intelov od 1200 koliko trenutno košta kod nas.
      A Freesync je super stvar. Što je najbolje, moj monitor koji uopšte nije bio reklamiran kao takav ga podržava. Meni puna kapa.

    • oetam

      @KhorneFlake, 12.04.2017 - 20:38

      A čuj, možemo mi tako nedogled u prošlost ići i gledati dobre i loše poteze zelenih i crvenih. Bit je ono što se dana isporučuje. Nvidia je lakoma to se vidi, i to mi je žao radi toga što je takva, možda za cc 10g ne bude takva, ja samo govorim stanje kakvo je sada i što je dobro i što je loše po mome mišljenju heh 🙂

      Eto, a da si imao neku npr gtx-icu, i nakraju nemaš g-sync jer eto, “trebaš kupiti” monitor koji podržava g-sync… mislim onak…

  • Black op

    12.04.2017 - 13:49

    Televizori i monitori moraju imati podršku za freesync osim podrške za hdmi 2.

  • baDarmageddoN

    12.04.2017 - 14:35

    Znači…imaju podršku za nešto što većina korisnika nema i ne može koristiti? Pametno.

    • zeljo024

      @baDarmageddoN, 12.04.2017 - 17:50

      ali sto bi vecina korisnika (medju kojima sam i ja) volela da ima i da moze kosristiti 😉

  • PppPP

    12.04.2017 - 16:14

    haha tko tvrdi da nema razlike između 30 i 60, nije nikad ni igrao u 60 lol

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?