HCL.HR

Završio je štrajk glumaca u videoigrama, nisu postigli baš mnogo toga

Zoran Žalac 26.09.2017.   •   3 komentara   •   Zanimljivosti


Prosvjed glumaca koji rade u industriji videoigara završen je nakon čak 11 mjeseci, ali sami glumci nisu se izborili za mnogo bolje plaće.

nikobellic

Proteklih jedanaest mjeseci sindikat američkih glumaca bojkotirao je velike izdavačke kuće u industriji igara tražeći pravedniju plaću za svoj rad. Naime, profesionalni glumci koji posuđuju svoj glas u igrama ili kompletno glume u njima, uglavnom su plaćeni jednokratno na temelju svog angažmana. Bez obzira na to koliko igra kasnije zaradi u prodaji, primjerice ako ta prodaja bude bolja od predviđene, glumci ne dobivaju nikakve dodatne kompenzacije, što nije slučaj u filmskoj industriji.

U štrajku su bili članovi sindikata SAG-AFTRA, koji čine tek 25% glumačke snage u industriji videoigara. Štrajk je formalno završen prošle subote jer je postignut obostrani dogovor između sindikata i izdavačkih kuća kao što su EA, Activision, Warner Bros. Interactive, Take-Two i drugih.

Dogovoreno je kako će glumci ubuduće imati pravo na bonus koji im mora biti isplaćen prije izlaska igre, a iznos istoga ovisi o tome koliko je sesija glumac imao prilikom produkcije igre, počevši sa 75 dolara za prvo snimanje, odnosno 2,100 dolara za 10 obavljenih sesija u studiju.

Druga stvar za koju se sindikat izborio je transparentnost angažmana, što znači da će glumci koji glume u igrama sada imati pravo unaprijed znati hoće li njihova uloga zahtijevati korištenje vulgarnih izraza, hoće li biti postavljena u kontekst seksualnog sadržaja ili nasilnog ponašanja, odnosno što će se sve od njih tražiti prilikom snimanja.

Dogovor ipak još nije konačan, a hoće li ga sindikat glumaca prihvatiti vidjet ćemo u 10. mjesecu.

Označeno sa: ,

Komentari (3)

  • siblyx

    26.09.2017 - 12:12

    Ne kuzim sto su postigli uopce?
    Pa ako su se izborii za vise placene sesije, to i dalje ne znaci da ce biti placeni bonus u slucaju dobre igrine zarade.

    Isto i ovo za psovanje; pa to je samo stvar kvalitetnog briefa od strane poslodavca, nista vise. I onda ako oni imaju drugacije satnice za posvanje ili nesto trece, to im oni sami moraju isprezentirati.

    • Dukindra

      @siblyx, 26.09.2017 - 13:38

      Postigli su to da ce dobiti bar neki dodatak,bolje ista nego nista.

    • Drunkenstein

      @siblyx, 26.09.2017 - 14:19

      Bilo ih je oko 25%, a to nije dovoljno. Industrija ih je i dalje drzala u saci, a ovi su ocito bili ocajni i muzli praznu kravu. I to je nesto za pocetak, mozda ih drugi put bude strajkalo znatno vise pa i urodi plodon.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?