HCL.HR

HCL preporučuje: C-Smash VRS – futuristički skvoš u VR okruženju

Stjepan Fikter 14.07.2023.   •   5 komentara


VR okruženje za sportove otvara potpuno novi način igranja što C-Smash VRS odlično iskorištava stavljajući nas na futuristički teren kako bi napucavali lopticu i uništavali blokove.

Cosmic Smash nije igra poznata široj gamerskoj javnosti na ovim prostorima. To leži u razlogu što je bila Sega Dreamcast ekskluziva, a ta konzola nije uživala popularnost kakvu je imao PlayStation u našem okruženju (op.ur. ili općenito u svijetu). Sad, 22 godine kasnije stigao nam je C-Smash VRS – spiritualni nastavak te arkadne igre i to na PS VR2 platformu koja je puni pogodak za malo virtualnog napucavanja loptica. Novi način kontroliranja našeg lika unutar virtualne stvarnosti otvorio je potpuno novu dimenziju za doživljaj razbijanja blokova – bilo da igrate samostalno ili pak protiv drugog igrača online.

O kakvoj igri se tu radi?

  • Futuristička verzija skvoša – Loptica i blokovi. Cilj je jednostavan. Napucavajući lopticu držeći reket u ruci moraju se uništiti svi blokovi dok vrijeme curi. Budući da se igra u VR okruženju, to znači kako reket držimo u ruci i imamo potpunu kontrolu nad zamahom. Stvar funkcionira odlično, bilo to u single-playeru ili multiplayeru. Samostalno igranje se bazira na opuštenijem napucavanju bez vraćanja na početak kad sat pokaže nulu, a tu je i standardni mod za ekipu koja želi napucavati lopticu malo ozbiljnije. Kampanja je napravljena u obliku kozmičkog putovanja tijekom kojeg se bira koje planete želimo posjetiti, što je u biti samo odabir težine. Također, već je najavljeno kako dolazi novi sadržaj među kojima će biti i Infinity mod za beskonačno igranje.

  • Retro futurizam kao odlična prezentacija – Čiste linije, minimalni kontrasti, sve uredno i oštro. Jednostavna i efikasna prezentacija koja odiše retro futurizmom. Bilo da prevladava bijela pozadina s plavim ili narančastim blokovima ili crna pozadina s crvenim blokovima, igra izgleda vrlo kvalitetno. Ponekad je jednostavnost vrlina i to se ovdje jasno vidi.

Zašto bih ovo trebao igrati?

  • Napucavanje loptice je izuzetno zabavno – Kako je riječ o sportskoj igri u kojoj napucavamo lopticu, detekcija udaraca treba biti odlična – što je i slučaj u ovoj igri. Položaj reketa u ruci kao i kut pod kojim se udari loptica se odlično prenosi unutar igre i kad se malo uhodate, dobijete zapravo sličan osjećaj kao kad se igrate skvoš uživo. Doduše, ovdje se krećete samo po jednoj liniji, odnosno lijevo – desno. Nema naprijed i nazad, no isto tako igra kvalitetno detektira kada je loptica visoko u zraku ili tek iznad poda. Još kad se u cijelu priču uključi i nekoliko specijalnih udaraca loptice, cijela stvar dobije još bolji dojam tijekom igranja. C-Smash VRS neće značajno oznojiti igrača, no kada se u komadu odigra duži period to ćete osjetiti na tijelu. Što je naravno pozitivna stvar.

  • Multiplayer za otvaranje novih vidika – Za razliku od samostalnog razbijanja blokova, multiplayer je kruna ove igre. Iako moramo napomenuti, broj igrača nije velik što znači kako se ne može uvijek pronaći protivnika. No, kad se isti pojavi, C-Smash VRS postaje još zabavnija igra. Svaki od četiri dostupna moda je interesantan na svoj način. Tu je klasično razbijanje blokova iza protivničkog igrača kao i gađanje blokova koji su u početku maleni i nose najviše bodova, a kako vrijeme prolazi tako se povećavaju, a pogodak nosi manje bodova. Zatim mod u kojemu se moraju pogoditi blokovi na zidu koji se pomiče prema igraču s manje označenih blokova te zadnji mod u kojemu je cilj pogoditi protivnika u tijelo lopticom – bilo vlastitom ili njegovom. S time kako je teren ovdje vrlo uzak, odnosno ne može se kretati lijevo i desno. Ovo je potpuno drugačije multiplayer iskustvo koje se ne može doživjeti van virtualne stvarnosti.

  • Glazba koja fantastično upotpunjuje osjećaj igranja – Ken Ishii i Danalogue možda vam neće biti poznata imena, ali ovaj dvojac zaslužan je za odličnu glazbenu podlogu. Stvari koje sviraju dok se napucava loptica nisu napadne i ne odvlače fokus od sljedećeg udarca nego u pozadini odlično nadopunjuju vizualni segment. Fanovima elektroničke glazbe, soundtrack će vrlo lagano ući u uho, a upravo taj glazbeni žanr poprilično fino odgovara ovakvoj vrsti igre.

Gdje ću pronaći igru?

C-Smash VRS može se ekskluzivno zaigrati na PlayStation VR2 platformi te je potrebno izdvojiti 28,80 eura za neograničeni pristup futurističkim terenima. Trenutačno nema informacija hoće li igra kasnije doći na ostale VR platforme.

Zašto ovo nije recenzija? Gdje je ocjena igre?

Komentari (5)

  • Chronosus

    14.07.2023 - 13:29

    Pozdravljam i format recenzije bez ocjene i što napokon pišete o VR-u. Možemo li možda očekivati i recenziju Synapse?

  • Berkut

    14.07.2023 - 15:05

    Bravo za format.Bio sam skeptican prema vt-u dok nisam probao odlicna stvar za kracu upotrebu.

  • PS2MASTE®

    14.07.2023 - 18:12

    Skvoš je za rekreaciju super u VR. Ko i boks. Preporucujem Creed. 😁

  • Lepoglava

    14.07.2023 - 19:36

    A zašto je cijena u kunama?Znate, od 1.1.2023. godine……

  • vragec25cro

    15.07.2023 - 15:49

    To bi moglo biti zanimljivo ako slicno ko bejzbol na kinectu

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?