HCL.HR

Muke po virtualnom nogometu, dio prvi

Zoran Žalac 16.05.2018.   •   15 komentara


Povodom nadolazećeg svjetskog prvenstva u nogometu odlučili smo donijeti temeljiti presjek razvoja nogometa u videoigrama, ali i nogometnih videoigara kao takvih.

Nogomet u virtualnom svijetu danas izgleda bolje nego ikad prije. Okej, diskutabilno je koliko FIFA i PES dostojno simuliraju stvarni nogomet, ali dopustite nam da vas povodom nadolazećeg svjetskog prvenstva povedemo na trnovit put razvoja nogometnih videoigara. Na njemu ćete vidjeti koliko je vremena bilo potrebno da stvarni nogomet bude vjerno prenesen u virtualni oblik.

Naime, u današnjim nogometnim igrama uzimamo zdravo za gotovo da u njima igramo po svim pravilima stvarnog nogometa. To pak nije bio slučaj prije četrdeset i više godine kada su se prve nogometne videoigre počele pojavljivati. Zbog ograničenja tadašnjeg hardvera tvorci igara nisu mogli napraviti nogometnu igru koja bi se igrala po svim pravilima tog sporta.

Teško je precizno odrediti prvu nogometnu videoigru, no znamo da se na uređaju zvanom Binatone TV Master Mark IV godine 1976. nalazio mod igre zvan „Football“. To jest, nalazio se na europskom tržištu, dok se u Americi isti mod koristio za hokej. Binatone TV Master bio je uređaj s varijacijama na osnovu kultnog Ponga, što je značilo da su igrači mogli „šutati“ lopticu lijevo i desno. Osim udaranja lopte i gađanja praznine koja je označavala okvir gola, ova igra nije imala nikakve druge veze s nogometom. Ipak, to je tada bio vrhunac onoga što se na prvoj generaciji konzola moglo ostvariti.

Značajan pomak nogometne su igre ostvarile u drugoj generaciji konzola. Točnije rečeno, pomak je ostvarila jedna igra – NASL Soccer iz 1979. za Intellivision konzolu. NASL Soccer (kratica za North America Soccer League) bio je prva nogometna videoigra u boji, prva nogometna videoigra s modelima nogometaša koji imaju udove, prva igra koja je donekle poštivala pravila nogometa i stavila nas na donekle vjeran prikaz nogometnog travnjaka.

Kad kažem „donekle“, pritom mislim da se NASL Soccer igrao skoro kao pravi nogomet. Bilo je tu ubacivanja iz auta, kornera, pa čak i produžetaka kad je rezultat bio neriješen. Igrala su se dva poluvremena, na dvije polovice terena i na dva gola. Međutim, nije bilo prekršaja niti zaleđa, a lopta se mogla kretati samo po terenu – ne i po zraku. Dakle, nije bilo nabacivanja, udaraca glavom, igranja rukom i sl. Teren je bio skoro pa pravilan, osim što je imao dvije dodatne crte između centra i šesnaesterca. Na njemu se tijekom utakmice nalazilo ukupno osam nogometaša – na svakoj strani po trojica + golman.

NASL Soccer je prije 39 godina koristio isti format kao i današnje sportske igre. Kamera je bila postavljena bočno po terenu te je pratila kretanje lopte. Kontrole su bile malo drugačije, ali su već tada postojale dvije osnovne naredbe – za dodavanje i pucanje; a mogao se kontrolirati i vratar. Doduše, NASL Soccer imao je jednu specifičnost utoliko što zapravo nije imao protivnički AI. Drugim riječima, prva nogometna videoigra mogla se igrati samo s drugim, živim igračem.

Isto ograničenje imala je i druga nogometna igra, Atari Soccer, koju je moralo igrati četvero igrača. No, Atari Soccer bio je dostupan samo kao specifična arkadna mašina, a samom razvoju nogometa u videoigrama nije donio mnogo toga. Bila je to arkada bez prekršaja, a lopta nije mogla izaći izvan terena. Jedini doprinosi ove igre bili su prikaz lopte s crno bijelim poljima, te točan prikaz terena sa svim oznakama. Vrijedi također zabilježiti da je ovo bila prva nogometna igra s kamerom iz ptičje perspektive.

Iste 1980. godine izašao je i Pelé’s Soccer, prva igra koju je sponzorirao neki stvarni nogometaš. I to ne bilo koji, nego tadašnja megazvijezda Brazila – Edson Arantes do Nascimento iliti kraće – Pelé. Doduše, Pelé u samoj igri nije bio licenciran, ali je igru promovirao u jednoj televizijskoj reklami.

Igra je bila takva da su nogometaši bili točkice i ono što je posebno zanimljivo – kretali su se zajedno. Da, istovremeno ste kontrolirali po tri nogometaša, ali ne da je svaki išao svojim smjerom nego su se svi kretali sinkronizirano. Mogao se kontrolirati i vratar, ali samo nakon obrane, tj. kad je imao loptu u posjedu.

No, koliko god nam bio primitivan, Pelé’s Soccer bio je prva nogometna igra u kojoj se moglo igrati protiv računalnog protivnika, i to na tri razine težine. Zanimljivo je da je osim težine protivnika igru bilo moguće dodatno otežati ili olakšati mijenjanjem dužine gola. Pelé’s Soccer također je bio i prva nogometna igra koja je uključivala vizualnu proslavu postizanja zgoditka. Ekran bi se zatamnio i prikazao bi se svojevrsni „vatromet“.

Dakle, ulaskom u osamdesete godine virtualni je nogomet napravio neki pomak, no i dalje je bio daleko od prave stvari. Još uvijek se igralo s po maksimalno osam igrača na terenu, a lopta nije odskakala nego je samo išla ravno. Kada se to promijenilo i s kojim videoigrama doznat ćete u sljedećem tekstu našeg serijala „Muke po virtualnom nogometu“.

Komentari (15)

  • Mojo Risin

    16.05.2018 - 21:56

    Prvi nogomet koji sam ikada igrao je bio na Super Comu tamo negdje 1996. ako se ne varam… Ne znam kako se zove, ne mogu se sjetiti, ali se sjećam gameplaya i tlocrt kamere. U svakom slučaju, bilo je to tada tip top, nadam se da će biti spomenut u ovom serijalu.

    • movie

      @Mojo Risin, 17.05.2018 - 16:01

      U to vrijeme si već imao ozbiljnog nogometa u liku actua soccera i fife. Da ne pričam tamo davne 1992 kada se pojavio sensible soccer koji je stekao kultni status i dugi niz godina nakon što se prestao proizvoditi. Svakako jedan od najdražih nogometa ikada koje sam igrao. 1995 sam otkrio i ISS koji mi je od tog trenutka sljedećih par godina bio najvažniji nogomet. Da ne pričam o prvoj pojavi PES-a. Lijepa su to vemena bila.

  • Aldin219

    16.05.2018 - 22:26

    Ja se sjecam jedne igre koja nije bila tako popularna nit revolucionarna za zanr u mnogo stvari, ali je imala nesto sto nijedna druga nije imala. AI je bio prilagodljiv i bolje ekipe su uvijek bile teze za pobjediti. Igra se zvala “This is Football” i igrao sam je tamo neka oko 2000e koliko se sjecam. Nije to bio bog zna kakav gameplay, ali igra je uspjela napraviti takmicarsku atmosferu perfektno.

    • MoGaming

      @Aldin219, 16.05.2018 - 22:51

      I meni je taj nogomet ostao u dobrom sjećanju. Sjećam se da je imao čak mod školska liga koja se igrala na školskom igralištu.

  • Aldin219

    16.05.2018 - 22:27

    Sada citam komentar i shvatam da mnoge igre imaju neki takav sistem, ali ova je to stvarno dovela do prilicno “realnog” nivoa sto je bilo fascinanto.

  • krolesi

    17.05.2018 - 10:01

    Sensible world of soccer

  • burgi

    17.05.2018 - 10:57

    Sjecam se nje sa amige:D imali su cak i hr ligu…ako se ne varam i 2.ligu hhh

  • butjer1010

    17.05.2018 - 11:17

    Čekaj, da baš nitko nije spomenuo prvi nogomet koji je ličio bar malo na nogomet? Emlyn Hughes international soccer, prvo na commodoreu, a kasnije “rapsodija” grafike na Amigi 500??? Kraj osamdesetih????
    E sad ste me razočarali 🙂

    • Zoran Žalac

      @butjer1010, 17.05.2018 - 18:56

      … koji je izašao 1988., a mi ovdje pričamo o igrama iz 1979. i početka osamdeseti. Ne trči pred rudo :))

    • butjer1010

      @Zoran Žalac, 20.05.2018 - 16:51

      E jebaj ga, nisam vidio “prvi dio” 🙂

  • pleto

    17.05.2018 - 13:04

    Jesu to u ovom gore clipu EA i Konami udružili snage pa napravili novu igru? Grafika iz PES-a i gameplay iz FIFE? :p

  • SanKa

    17.05.2018 - 14:13

    prvi fudbal koji sam igrao je bio SWS. legendarna igra, mjesece sam ostavio na tome ko klinac.

  • funky0308

    17.05.2018 - 18:53

    Zanimljiv clanak, pojma nisam imao da se tako nesto uopce radilo u to vrijeme. Samo nastavite s ovakvim specijalima, ovo je bas dobro.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?