HCL.HR

Napravili smo svoju top listu najboljih generacija Pokémon igara, nemojte nas osuđivati

Žarko Ćurić 21.07.2021.   •   14 komentara


Došlo je vrijeme da se uhvatimo fizički teškog posla… rangiranja najboljih generacija glavni Pokemon igara! Evo kako smo ih poredali…

Serijal igara Pokemon već godinama slovi za udarni proizvod Nintendovih prijenosnih konzola. Prodajni rezultati se obično broje u desecima milijuna primjeraka – iz godine u godinu. Nakon 25 godina postojanja serijala, odlučili smo rangirati osam generacija Pokemon igara, od najgore do najbolje.

Za ovu listu uzeli smo brojne kriterije, od komercijalnog uspjeha, novih mehanika serijala, prihvaćanja od strane fanova, prodajnih rezultata, ali i osobnih afiniteta. Upravo zbog toga je ovo naš osobni izbor te ćemo kroz tekst pokušati i objasniti zašto stojimo iza svojih odabira. Naravno, očekujemo i vaše liste u komentarima te razloge zašto vi smatrate određenu generaciju najboljom.

Samo mala napomena prije nego krenemo s listom. Kada smo radili ovu listu, u izbor nismo uzeli:

 • spin off dijelove – igre kao što su Pokemon Go, Snap, Colloseum, Mystery Dungeon i slične nisu bile u izboru za ovaj popis. Dakle, samo glavni dijelovi serijala
 • prerade prošlih generacija – FireRed, HearthGold, ili Let’s Go također nisu ušli u izbor, jer bi navedene igre dobile nepoštenu prednost u odnosu na generacije koje nemaju nove verzije

S obzirom da postavljena pravila, krenimo od najgore plasirane generacije!

8. Pokemon X / Y (šesta generacija)

Regija Konzole Godine izlaska
Kalos (uzor Francuska) Nintendo 3DS 2013.

Nisam siguran odakle da krenem s ovim. Možda od najmanjeg broja novih Pokemona u generaciji? Ili od užasne mehanike Mega evolucija za vrijeme borbe? Iste mehanike koja je započela alternativni vremenski tok priče i stvorila ne-mega i mega univerzume.

Mnogo je stvari na kraju je utjecalo da sam osobno najmanje uživao u šestoj generaciji. Bez obzira što smo s X i Y dijelovima dobili prvu glavnu Pokemon igru u tri dimenzije, 3DS se nije baš najbolje nosio te je pad performansi bio vidljiv, pogotovo tijekom borbe.

Mislim da dovoljno govori podatak da je ovo jedina generacija Pokemon igara (uz trenutnu osmu, no ona ima DLC proširenja) koja nije dobila dodatnu verziju nakon izlaska prva dva dijela. Izgleda da ni sami GameFreak nije imao želje popravljati nešto, nego su odlučili okrenuti potpuno novi list.

7. Pokemon Sword / Shield (osma generacija)

Regija Konzole Godine izlaska
Galar (uzor Ujedinjeno Kraljestvo) Nintendo Switch 2019.

Najsvježije izdanje Pokemon svijeta stiglo nam je prije dvi godine i donijelo nam po prvi put određene rute gdje smo mogli slobodno okretati kameru u sve tri dimenzije i tražiti obližnje pokemone. Nažalost, grafika istog područja bila je prilično rudimentarna te su pojedine teksture drveća podsjećale kao da dolaze s Nintenda 64.

Mnogi su se veselili ukidanju mega pokemona, no umjesto iste dobili smo sličnu mehaniku koja je podjednako narušila balans kompetitivne scene. U pitanju su Dynamax napadi koji bi učinili Pokemone ogromnima te im dali priliku za par snažnih udaraca.

Ipak, mora se priznati da nije bilo sve tako crno u regiji Galar. Dizajn Pokemona bio je odličan, a i sama kompetitivna scena približena je širem kadru igrača. Napokon smo mogli preskočiti brdo nepotrebnih tutorijala od kojih su patile sve prethodne generacije. Također, konačno smo dobili i DLC dodatke umjesto prodaje treće verzije igre iz iste generacije po punoj cijeni.

6. Pokemon Black / White i Black 2 / White 2 (peta generacija)

Regija Konzole Godine izlaska
Unova (uzor New York) Nintendo DS 2010. i 2012.

Peta generacija Pokemona okušala se malo više u smjeru filozofske priče te likova koji nisu baš tipično crno-bijeli (čudno, s obzirom na naziv igara). Tim Plasma promovirao je slobodu Pokemona te zabranu lovljenja istih, što je generalno zagolicalo maštu ljubitelja serijala.

Još jedna hrabra ideja s kojom su išli s petom generacijom jest postava od čak 156 novih Pokemona, te je do prelaska osnovne igre moguće susresti i uloviti samo nove primjerke. Nažalost, očigledno je ogroman broj novih čudovišta utjecao i na njihovu kvalitetu, jer se upravo Pokemoni iz ove generacije smatraju najmanje maštovitim.

Također, jedna od većih zamjerki pete generacije je i manjak inovativnosti što se tiče samih borbi. Naravno, dobili smo borbe tri protiv tri Pokemona, no iskreno, tko je to tražio?!

5. Pokemon Green / Red / Blue / Yellow (prva generacija)

Regija Konzole Godine izlaska
Kanto (uzor otok Hoshu, Japan) Game Boy i Game Boy Color 1996. i 1998.

Znam da ću vjerojatno pokupiti nešto teških riječi radi stavljanja prve generacije ovako nisko na listi, no iskreno, ista je prilično loše ostarjela. Svi znamo da su Green i Red edicije bile začetnici čitave pokemanije i vjerojatno vaš prvi susret s ovim magičnim serijalom. No, on je usput i ogromni svezak problema i nelogičnosti danas.

Psychic tip je bio premoćan u odnosu na konkurenciju, kritični napadi bili su vezani uz brzinu Pokemona, a buđenje istih je uvijek trajalo jedan dodatni krug. Jasno se vidi da je ovo bio začetak serijala te da se inicijalno nije previše razmišljalo o čitavom balansu.

Naravno, ovo ne poništava sve ono dobro što smo dobili s prvim dijelom. Onaj osjećaj vraćanja u prvi grad te otvaranja do tada nedostupnog Indigo Plateaua i dan danas sigurno nije nadmašen.

4. Pokemon Diamond / Pearl / Platinum (četvrta generacija)

Regija Konzole Godine izlaska
Sinnoh (uzor otok Hokkaido, Japan) Nintendo DS 2006. i 2008.

Diamond i Pearl napravili su prvi skok prema mrežnim borbama i razmjeni Pokemona. S obzirom da su se pokemoni do tada fizički razmjenjivali pomoću kabela, ovo je bila dobrodošla promjena i dašak svježine. Otvaranjem internacionalne pozornice krenule su i prve prave kompetitivne borbe, razrade strategija te generalno puna veća posvećenost uzgajanju pokemona.

Zapravo, glavna zamjerka kod četvrte generacije je nedostatak većih inovacija. Izvan mrežnih borbi nismo dobili neko pretjerano drugačije iskustvo u odnosu na prethodne tri generacije te se ovo smatra jednim od “najsigurnije” odigranih generacija.

Ne pomaže puno ni činjenica da je igra grafički minorno napredovala u odnosu na GBA prethodnika, iako se vrtjela na tada prilično jačem Nintendo DS-u.

3. Pokemon Ruby / Sapphire / Emerald (treća generacija)

Regija Konzole Godine izlaska
Hoenn (uzor otok Kyushu, Japan) Game Boy Advance 2002. i 2004.

Treća generacija pokemona donijela nam je brdo novih elemenata koji su se zadržali do danas i postali sastavni dio DNK pokemon borbi. Zapravo, kada bolje razmislim, imao sam osjećaj da su neke opcije tu od prve generacije te mi je prilično teško sada zamisliti borbe bez istih.

Tu primarno mislim na Abilityje koje svakom tipu pokemona daju određenu prednost izvan suhoparnne statistike jačine napada, obrane i brzine. Bilo da je u pitanju Insomnia koja čini Pokemona otpornim na napad spavanjem ili Clear Body koji onemogućuje da se statistika pokemona smanjuje za vrijeme borbe.

Osim toga, dobili smo i borbe dva na dva, karakter svakog pokemona (nature) koji je utjecao na povećanje i smanjivanje određenih statistika pokemona te to sve zapakirao u novi šareni svijet kojeg je nudila GBA konzola.

2. Pokemon Sun / Moon / Ultra Sun / Ultra Moon (sedma generacija)

Regija Konzole Godine izlaska
Alola (uzor Havaji) Nintendo 3DS 2016. i 2017.

Pokemon Sun i Moon bio je toliko različit od svih generacija do tada. Prvi put izbačeni su Pokemon Gymovi te zamijenjeni s raznim izazovima razbacanim po tropskim otocima. HM potezi koji su do tada bili potrebni za transport zamijenjeni su pokemonima s kojima smo putovali. Čak su imali i Battle Royal borbe do zadnjeg Pokemona prije nego je čitav žanr postao popularan!

Unatoč svim silnim promjenama, meni je sedma generacija bila nekako najbliže onom osjećaju kada sam dobio prve pokemone. Taj osjećaj istraživanja, druženja, istraživanja priče i ulaska u neke izazove za koje nisam uopće znao do tada. Sve se činilo tako poznato, no opet novo i osvježeno.

Vjerujem da mi i dan danas Zoran zamjera onih 95 za Sun i Moon recenziju, no iskreno, ponovio bih to bez razmišljanja, jer me upravo sedma generacija vratila korijenima i ponovno naučila da uživam u serijalu.

1. Pokemon Gold / Silver / Crystal (druga generacija)

Regija Konzole Godine izlaska
Johto (uzor regija Kansai, Japan) Game Boy i Game Boy Color 1999. i 2000.

Nakon inicijalnog booma kojeg je ostvarila prva generacija pokemona, svi su čekali kako će GameFreak odgovoriti nastavkom. I onda smo dobili Gold i Silver, koji je digao čitav serijal par razina iznad.

Uvođenjem spolova pokemona i razmnožavanja kasnije će se stvoriti cijela znanost oko uzgajanja. Tu je također prva implementacija ciklusa dana i noći te Pokemona koji se pojavljuju samo za određeno razdoblje u danu, zbog čega se tada taj svijet činio kao stvaran.

Radilo se i na balansu, čemu je najviše doprinijelo uvođenje nova dva tipa Steel i Dark te ispravak brojnih bugova iz prve generacije.

Ako vam se ovo sve ne čini dovoljno za prvo mjesto, mogu samo napomenuti da nakon prelaska glavne igre i istraživanja kompletne Johtno regije otvarate i Kanto regiju te novih osam pokemon dvorana. Da, dobro ste pročitali, otvarate čitavu mapu prve igre!

Nultu kategoriju nemamo pa ste sada vi na redu. U komentarima nam napišite koje su vama najdraže generacije Pokemon igara.

Označeno sa:

Komentari (14)

 • BozanicJosip

  21.07.2021 - 14:00

  Iss kako se gejmalo na gemboju s frendovima crystal, gold i silver..

 • razer1234559

  21.07.2021 - 14:11

  Lijepa vremena kada smo svi skidali Gameboy emulatore samo da bi Pokemone igrali. Živo nam se fučkalo za sve igre kada su nam Pokemoni bili najbolji. Zasitio sam se glavnih Pokemon igara i prešao na spin off. Pokemon Conquest je najbolja Pokemon igra koju sam igrao.

 • Blackbeard

  21.07.2021 - 14:16

  Iskreno, meni su Sun and Moon(Ultra Sind i Ultra Moon) najgori, pa onda Sword and Shield. Diamon and Pearl mi je bolji od Ruby i Saphir, i na prvo mjesto bi stavio Blue and Red, a na drugo Gold i Silver. Inače sve sam odigro i sve imam dan danas, pa je to samo moje misljenje.

 • crolink07

  21.07.2021 - 14:17

  1. Pokemon Gold/Silver i GameBoyColor. Imaju kod mene počasno mjesto iza stakla.😃

 • Manitou

  21.07.2021 - 15:31

  Super, hajde sad sastavite liste najboljih pucačina, pa tabačina, pa side-scrollera, rpg-ova, horror survivala itd. pa nas ovako obradujte barem jednom tjedno. Obećavamo da vas nećemo pljuvati u komentarima.

  • alan40rt

   @Manitou, 27.07.2021 - 13:41

   Ako se u članku radi o nečem kaj me ne zanima, ja ga ne otvaram i ne komentiram.

 • kebbab

  21.07.2021 - 15:45

  Definitivno se slažem. Druga generacija pokemona su daleko najbolji. No, danas igram onaj “remaster” na 3DSu jer na GB Color me zaboli glava zbog lošeg zaslona.

  • kebbab

   @kebbab, 21.07.2021 - 15:46

   Pokemon Gold 💗

  • razer1234559

   @kebbab, 21.07.2021 - 17:06

   Što imaš GameBoy Color?

 • tuvvok1701

  21.07.2021 - 16:12

  Slažem se s prvim mjestom, ipak je povratak u Kanto nakon prelaska bio nešto čudesno. Sun i Moon nisam igrao, nekako sam stao kod šeste generacije, ne da mi se više petljat s emulatorima, a Switch mi je preskup da ga kupim samo radi Pokemona. Ruby/Sapphire definitivno drugo, a prva gen. bronca. Čak su mi Diamond i Pearl jako dobro sjele jer sam ih gledao kao more of the same treće generacije, koja je također bila odlična.

 • mamojebac

  21.07.2021 - 16:18

  Ja sam si upravo naručio pokemon let’s go sa pikachuom, idem na more a noga u gipsu haha

 • Dragan[MKD]

  21.07.2021 - 19:49

  Black and White mi je možda najbolja, to je ujedno i zadnja koju sam igrao, jer nisam imao 3DS,a tada nije bilo neke emulatore za tu konzolu, a to je i ujedno zadnja regija koju sam pratio preko Animea, dobro pratio sam i Kalos malo, ali ne previše.

 • Deratizat0R

  22.07.2021 - 12:06

  Prva pokemon igra koju sam igrao je bila pokemon diamond i nekako mi je najviše ostala u sjećanju.

 • Klaudio89

  23.07.2021 - 12:23

  I dan danas se sjećam,na jednom Talijanskom zimovalištu,kad je moj brat u jednom Hotelu pronašao zeleni GBC,i sa njom igricu Pokemon Yellow,to je bilo nevjerovatno,jednako kao i zakupljenost u toj igrici koju je moj brat,a povremeno i ja imao,bilo je to zaista nevjerovatno iskustvo i sjećanje,ali za razliku od danas kad vidim ovo,puno je drukčije nego što je danas,iako ni u online,ni u ovome nebih ponovio jer nisam taj tip

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?