HCL.HR

Zelda Serijal

Matej Majcenović 28.12.2006.   •   2 komentara


Pročitajte više o povijesti igre koja je stvorila žanr akcijskih RPGova. Naš Matej pripremio je za vas opsežan tekst posvećen Zelda serijalu video igara.

The Legend of Zelda System: Nintendo Entertainment System (NES)
Datum Izlaska: Lipanj 1987

Igra koja je sve započela. Prvijenac, Legend of Zelda serijala koja nam je po prvi put ispričala priču o dječaku Linku koji mora spasiti princezu Hyrule, iz ruku kralja zla, Ganon-a. Link mora sakupiti 8 dijelova Triforce-a koje je Zelda razbacala po Hyrule-u da bi mogao poraziti zlog Ganon-a.

The Legend of Zelda bila je prva NES igra koja je donijela spremanje pozicije, te su tako svi igrači mogli nastaviti svoju avanturu. Svi nadolazeći nastavci Zelde imali su ovu mogućnost.

Zelda II: The Adventure of Link System: Nintendo Entertainment System (NES)
Datum Izlaska: Prosinac 1988.

Zli čarobnjak začarao je princezu Zeldu koja je zapala u vječan san. Link pokušava naći način da oslobodi Zeldu te čarolije i doznaje da je jedini način da zapečati palaču koja čuva čarobnjaka, tako da sakupi 6 dijelova magičnog kristala.

Zelda 2: Adventures of Link druga je igra koja je akciju stavljala u jedan totalno drukčiji pogled. Igra nas je također upoznala s nekim RPG elementima kao što su dobivanje exp. pri svakom ubijenom, te level up s kojim smo mogli unaprijediti Linkovu magiju, snagu i snagu napada.

The Legend Of Zelda: A Link to the Past System: Super Nintendo Entertainment System (SNES)
Datum Izlaska: Svibanj 1992.

Prije mnogo vremena, snaga, odvažnost i mudrost suprostavljale su se svijetu kaosa. Stvorili su svijet Hyrule, i u njemu ostavili simbol snage, Triforce, kojeg su sakrili u svetim spiljama Hyrule-a. Jednog dana vrata svetih spilja otvorila su se nepoznatom liku koji se pokušavao borbom probiti do zlata. Zla energija počela je prolaziti svetim spiljama, pa je Kralj Hyrule-a naredio da se sedam pečata zapečate iza vrata spilja, te zaključaju zlu moć zauvijek. Mnogo je vremena prošlo od tada, a priča je uskoro postala legenda. No Zli čarobnjak imena Agahnim preuzeo je kontrolu nad Hyrule-om, te upotrijebio svoje moći da oslobodi Ganona. Agahnim uspije razbiti 7 pečata koji su zapečatili tajne svete spilje. Jednu noć dječak imena Link, začuje plač i poziv upomoć, od Princeze Zelde, koja je zarobljena u Dvorskoj tamnici. Link mora spasiti Zeldu, naći legendarni Master Sword, te pobjediti Agahnim-a i Ganona da bi vratio mir u Hyrule.

The Legend of Zelda: A Link To The Past, vraća se korijenima te sve više podsjeća na prvijenac iz 1987. Njegova avantura na SNES-u također mu je dala i mogućnost da istraži dva svijeta, te dodala nova oružja i mogućnosti.

The Legend of Zelda: Link’s Awakening System: Game Boy/Game Boy Color
Datum Izlaska: Kolovoz 1993/ Studeni 1998.

Nakon pobjede nad Ganonom, Link je odlučio otići iz Hyrule-a i tražiti nevolje da bi mogao pomoći drugima, a ne samo stanovnicima Hyrule-a. Jedne noći dok je Link plovio morem, oluja ga je uvalila u nevolje. Izgubio je kontrolu nad brodom, a nakon brodoloma našao se na misterioznom otoku – Koholintu. Ovaj je otok poznat po velikom jajetu koje stoji nasred otoka. Čim stigne na pozdravlja ga djevojka imena Marin koja izgleda veoma slično kao i Zelda. Ona mu objasni kako će mu odgovor na pitanje kako je dospio ovamo odgovoriti samo ‘Wind Fish’. Link, pitajući se što je Wind Fish kreće u avanturu koja ga natjera da sakupi 8 instrumenata koje pripadaju sirenama te kako bi uz pomoć njega probudio ‘Wind Fish’ i otkrio tajnu misterioznog otoka i na kraju se sretno vratio u Hyrule.

The Legend of Zelda: Link’s Awakening prva je Zelda igra koju smo mogli odigrati na prijenosnim konzolama. Re-release za Gameboy color 1998. sadržao je nove tamnice, te puno ljepšu i pregledniju grafiku.

The Legend of Zelda: Ocarina of Time System: Nintendo 64 (N64)
Datum izlaska: Studeni 1998

Rano ujutro jedan je dječak iz Kokiri-a imao noćnu moru, istu kao i svake večeri. Nakon oluje Link bi se našao u misterioznom dvorcu. Jahač na konju nosio bi i djevojku, koja bi u jednom trenutku pogledala Linka. Tada bi se pojavio drugi jahač, veliki, cijeli u crnom, te nakon što bi pogledao Linka, noćna mora bi završila. Linka je odjednom probudila vila imenom Navi. Link je inače bio jedini dječak u Kokiri šumi koji nije imao vilu. Navi kaže Linku kako ju je poslao Great Dekku Tree. Great Dekku Tree je zaštitnik Kokiri šume i svih bića koji žive u njoj. GDT zamoli Linka da uđe u njega te zaustavi kletvu koju je na njega bacio čudan lik u crnom. Link ulazi unutra te uspješno spriječi kletvu. Great Dekku Tree zna da je Link poseban dječak te ga šalje u Hyrule dvorac da upozna Princezu Sudbine. Prije smrti Great Dekku Tree daje Linku duševni kamen šume. Link se treba domoći svih kamena, te spriječiti misterioznog čovjeka u crnom da upotrijebi moć skrivenu u Temple of Time.

Ocarina Of Time prva je potpuna 3D Zelda igra, te prvi Zelda naslov na N64. Ocarina je postavila standarnde u akcijskim RPG-ovima te uvela revolucionarnu Z tipku za lock on. Igra je igraču omogućavala da igranje kao stariji Link što je bilo moguće uz pomoć Ocarine i Temple Of Time-a. Link je po prvi put naučio i svirati nekoliko pjesama na Ocarini, a također je uvedeno i jahanje na konju, točnije Eponima.

The Legend of Zelda: Majora’s Mask System: Nintendo 64 (N64)
Datum izlaska: Listopad 2000

U pustolovini pronalaženja njegovog prijatelja koji se izgubio pred sam kraj posljednje avanture Link se iznenada nađe u misterioznom svijetu zvanom Termina. Uskoro doznaje da će na taj svijet uskoro pasti mjesec koji će ga sravnati sa zemljom, a odgorovrnost za to preuzima zagonetni dječak ‘Skull Kid’ koji postaje zao čim na sebe stavi Majora’s Mask. Uskoro taj Skull Kid otme Linku njegovu Ocarinu, te ga pretvori u Deku Child-a. Link uz pomoć misteriozne vile nazvane Tatl mora još jednom spasiti svijet, vratiti se u svoj originalni oblik, uzeti svoju Ocarinu, zaustaviti zlu moč Majora’s Maske, te spasiti Terminu od mogućeg sravnavanja sa zemljom.

The Legend Of Zelda: Ocarina Of Time 2 je drugi po redu nastavak Zelde na N64, a koristi isti setting kao i Ocarina Of Time. Link na raspolaganje dobije samo 3 dana da spasi Terminu, a u tome mu pomaže i Ocarina koja može vratiti vrijeme unatrag. Link, također, unutar igre, može skupiti različite maske, koje mu omogućuju transformaciju u određene likove poput Goron-a, Deku Child-a, i Zore. Kroz 72 sata Link će utjecati na živote stanovnika Clock Town-a, te riješavati njihove probleme. Za igranje ove igre obvezan je bio Expansion Pack koji je povećevao broj enemy-a na ekranu te malo poboljšao grafiku.

The Legend Of Zelda: Oracle Of Ages System: Game Boy Color
Datum Izlaska: Svibanj 2001

Jednog dana Link se probudi u čudnoj šumi. Otkrije kako se nalazi u zemlji Labrynni, a unutra je dospio us pomoć Triforce-a. Dok putuje dublje u šumu, pronađe mladu ženu koja pjeva. Pridružuje se grupi životinja koje su sjedile i slušale njenu pjesmu. Pjesma ga je dirnula u srce. Bio je to glas Nayru-a, Proroka Godina, koji je kontrolirao vrijeme u Labrynni. Odjednom, tama je počela okruživati Nayru-a. “Nayru, Proroče Godina, Ja Veran, Čarobnjak Sjena, zaposjet ću te. Sjena zvana Veran proširila se šumom prije ulaska u tijelo pjevačice – Nayru-a. Veliko je svijetlo izašlo iz Nayru-a. Link je primjetio kako se smješak polagano skidao s lica. “Ha, ha, ha, ha, ha napokon, moć Proroka Vremena je moja. Mogu putovati kroz vrijeme kad god hoću”. I u tom trenutku Veran je nestao. Čim je Prorok nestao čudne su se stvari počele događati u Labrynn-i, poremećen je tijek vremena. Veranov plan bio je da putujući kroz vrijeme skupi moć ljudi iz Labrynne da bi mogao stvoriti godinu sjena. Link mora naći Harp Of Ages, i putovati kroz vrijeme, sadašnjost i prošlost, da sakupi 8 Elemenata vremena kako bi mogao spasiti Prorola i zemlju Labrynn-u.

The Legend Of Zelda: Oracle Of Ages izdana je paralelno s The Legend Of Zelda: Oracle Of Seasons. Obe igre nudile su druge avanture i drukčije stvari. Ovisi o tome kako ste igrali, Link se mogao sprijateljiti s mnogim novim likovima poput, Moosh leteći Medvjed, Ricky i Dimitri. Kad bi igrač završio igru u jednog igrača mogao je preći na na drugu koristeći link/password opciju. Koristeći istu, igraći su mogli prenositi razne iteme te otključavati nova, jača oružja i jedino bi s povezivanjem igrači mogli otkriti pravu moć koja se krije iza kaosa.

The Legend Of Zelda: Oracle Of Seasons System: Game Boy Color
Datum Izlaska: Svibanj 2001

Jednog dana, snažna misteriozna sila izvukla je Link-a, duboko izvan Hyrule Dvorca, Triforce se odmarao. Link, Link, prihvati ovaj zadatak od Triforce-a. Svijetlo ga je obuzelo a Link se odjednom našao u šumi, koju dosad nije vidio. Čuo je glazbu i smijeh duboko u šumi. Link je sljedio zvuk dok nije došao do grupe glumaca. Odjednom ga je obuzela ljepota mlade žene koja je plesala pokraj njega. Kad je Djevojka vidjela Link-a, slatko se nasmijala i rekla: “Dobrodošao u zemlju Holodrum. Ja sam Din, Plesačica. Bi li htio plesat sa mnom. Ne srami se. Biti će zabavnije ako plešemo zajedno. I Link je uhvatio za ruku. Na nesreću taj trenutak nije mnogo trajao. Nebom je odjednom zavladala tama, čuo se jak prolom munje. “ Pronašao sam te Din! Ne možeš me prevariti svojim odjevanjem u plesačicu. Ja sam Onox, General Tame. Sad se otkrij – Proroće godišnjih doba. I tada se iz neba stvorio ogroman Tornado, koji je pokupio i Din. “Pomozi mi Link!” – plačuči zavapi. Link je odbačen radi velike snage Tornada, a Din je bila usisana.

I tada su se čudne stvari počele događati u Holodrum-u. Život se polako crpio iz zemlje, a sva živuća bića pala su u san. Nastao je kaos između godišnjih doba. Onox je počeo sa svojim planom o svojoj viziji svijeta – svijetu tame. Link treba pronaći Rod of Season i upotrijebiti njegovu moć da promjeni godišnje doba, te sakupiti 8 elemenata prirode da bi spasio Proročicu i zemlju Holodrum.

The Legend Of Zelda: Oracle Of Seasons izdana je paralelno s The Legend Of Zelda: Oracle Of Ages. Obe igre nudile su druge avanture i drukčije stvari. Ovisi o tome kako ste igrali, Link se mogao sprijateljiti s mnogim novim likovima poput, Moosh leteći Medvjed, Ricky i Dimitri. Kad bi igrač završio igru u jednog igrača mogao je preći na na drugu koristeći link/password opciju. Koristeći istu, igraći su mogli prenositi razne iteme te otključavati nova, jača oružja i jedino bi s povezivanjem igrači mogli otkriti pravu moć koja se krije iza kaosa.

The Legend Of Zelda: A Link To The Past/Four Swords System: Game Boy Advance (GBA)
Datum Izlaska: Prosinac 2002

Ova verzija sasrži re-make SNES-ovog klasika The Legend Of Zelda: A Link To Past (Za detaljniji opis odscrollajte gore) a također sadrži novu igru The Legend Of Zelda: Four Swords.

Prije mnogo vremena, u kraljevstvu Hyrule-a živio je čarobnjak imena Vaati. Vaati je imao moć savijanja vijetra a nju je koristio da bi terorizirao mještane Hyrule-a. U jednom od napada Vaati je uhvatio i mladu djevojku koja mu se posebno svidjela. Mnogi vitezovi su pokušali ubiti čarobnjaka i spasiti djevojku ali svi su pali od snažnog Vaati-a. Taman kad su ljudi počeli gubiti nadu, pojavio se dječak sa mačom i štitom. Čim je dječak čuo što se događa rekao je samo: “Ja ću pobjediti čarobnjaka”. Čim je ušao u Vaati-evu palaču zarobio je Vaati-a u svom maču, te vratio mlade djevojke u selo. Dječak je otišao duboko u šumu i nestao. Mještani su pitali kako je tako mali dječak mogao pobjediti Snažnog čarobnjaka a jedni od najvećih vitezova nisu uspjeli. Mlade su djevojke ispričale priču o dječaku koji je mahnuo mačom te se razdjelio na 4 identična dijela. Tako je lakše mogao pobjediti Vaati-a. Iako mještani nisu vjerovali ipak su napravili mjesto na kojem se čuvao Four Sword. U to vrijeme u kraljevstvu je živjela Princeza Zelda koja je rođena sa sposobnošću osjeta zlih snaga. Bila je predodređena da čuva taj mač. Jednog je dana dok je bila u Dvorcu, Zelda osjetila neku misterioznu silu blizu mjesta na kojem se nalazio Four Sword. I tako je došla na ideju da pita dječaka Linka hoće li joj se pridružiti u istraživanju…

The Legend Of Zelda: A Link To Past/Four Sword Adventures bila je 1. Zelda sa Multiplayer modom. Najviše 3 GBA moguće je povezati da bi igru mogli igrati utroje, čime bi lakše riješavali zagonetke ili pobjeđivali neprijatelje.

The Legend of Zelda: Wind Waker System: Nintendo Gamecube
Datum izlaska: Veljača 2003

Prije mnogo vremena postojalo je kraljevstvo u kojem je bila skrivena moć zlata. Jednog je dana, veoma zao čovjek pronašao tu moć i uzeo je za sebe, a uz njenu pomoć, raširio je tamu preko cijelog kraljevstva. Ali tada, kada je sva nada umrla, pojavio se dječak u zelenom. Noseći svoj mač. Zapečatio je zlo koje je vladalo kraljevstvom. Taj je dječak nakon nekog vremena prozvan “Herojem Vremena”. Priča o tom dječaku pričala se generacijama dok nije postala legenda. I tada je došao dan kad je vjetar počeo puhati kraljesvtvom, i veliko zlo ponovno je zavladalo svim njegovim djelovima. Ljudi su mislili da će se Heroj Vremena ponovno pojaviti da ih spasi. Ali Heroj se nije pojavio. Na određenom otoku, postojalo je pravilo da se svaki dječak u zelenom pošalje u pomoć. Stanovnici su se samo nadali da će vojska takve djece uspijeti samo ako spoznaju moć Heroja Vremena. Jednog je dana, na malom otoku Outsetu-u, jedan dječak zvan Link slavio rođendan. Bio je obućen u zeleno da bi što svečanije proslavio rođendan. Dok je pričao sa sestrom Aryll, Link je primjetio ogromnu pticu koja je nosila mladu djevojku. Ptica je bila progonjena od velikog gusarskog broda, koji je hvatao djevojku. Brod je uskoro pogodio pticu, a mlada je djevojka ispala u dubine Outset šume. Link je otišao istražiti situaciju. Dok se vraćao iz šume, velika je ptica otela njegovu sestu, koja ga je htijela pozdraviti na povratku. Na obali poštar Quill je objasnio gusarima i, da je Link spasio djevojku u šumi – Tetru. Quill je također objasnio kako je ptica zamjenila Linkovu sestru s Tetrom. Link je rekao gusarima da mu je potrebna vožnja da bi mogao spasiti sestru. Ia tako Link i Tetra ukrcali su se na gusarski brod.

The Legend Of Zelda: The Wind Waker bila ke prva Gamecube Zelda igra, a također prva koja je koristila Cell Shading Grafiku. Uz ovaj efekt Link je mogao bolje pokazivati osjećaje, a grafika kao iz Crtića savršeno se uklapala u samu igru. Link je naučio koristiti Wind Waker koji bi mu pomogao ploviti po oceanu i neotkrivenim područjima. Igra je također koristila spojivost s GBA radi lakšeg otkrivanja tajni, čitanja mapa, te dobivanje savjeta prikazanih na GBA.

The Legend Of Zelda: Four Sword Adventures System: Nintendo Gamecube
Datum Izlaska: Lipanj 2004

Prije mnogo vremena, duboko u Hyrule šumi, zli čarobnjak Vaati počeo je otimati mlade djevice, jednu za drugom. Nitko ga nije mogao zaustaviti pa su ljudi u Hyrule-u postali očajni. No u Hyrule došao je hrabri mladi avanturist. Imao je i mač, a kad ga je izvadio razdjelio se na 4 jednaka dijela. Legenda kaže da četvrica moraju raditi kao jedan da bi pobjedili Vaati-a. Avanturist je uspio zarobiti Vaati-a unutar tog mača. Od tada to se mjesto zvalo Realm of the Four Swords. Nakon mnogo vremena zla sijena prevarila je Link-a i natjerala ga da izvadi mač, sa svetog mjesta. Vaati je izbio na slobodu te zarobio Zeldu. Sada, podjeljeni na četri jednake osobe, četvero Linka moraju se ujediniti da bi spasili Princezu Zeldu od tame.

The Legend of Zelda: Four Swords Adventures donio je povezivanje GBA sa GC na način da pomoću više GBA, više igrača može sudjelovati u igri na velikom ekranu. Osim poboljšane grafike u odnosu na GBC verziju GC verzija nam nudi i mnoge druge opcije. Co-operative mod bio je sam vrhunac igre te je ovo prva zelda koja je baš posvećena za Mp igranje.

The Legend of Zelda: The Minish Cap System: Game Boy Advance (GBA)
Datum izlaska: Siječanj 2005

Prije mnogo vremena, zli duhovi nadvili su se nad zemljom Hyrule-a. Baš kada se činilo da će svijet zapasti u tamu, mala bića zvana Picori, pojavila se iz neba te poklonile ljudima svijetleće zlatno svijetlo i obićan mač. Najhrabriji ljudi koristili su taj mač i svijetlost kako bi pobjedili sile zla. Ljudi su bili toliko zahvalni Picori na pomoči da su pripremili zabavu u njihovu čast, a ona se trebala održavati svake godine. Zabava se nastavljala iz godine u godinu, no prošlo je toliko vremena da su se Picori počeli smatrati legendama. Legenda o Picori govori o tajnom prolazu koji se otvara svakih 100 godina. Kad je otvoren Picori se mogu prebaciti u Hyrule. Ova godina je upravo ta stota godina, a festival je kao i obično velik. Dvorac Hyrule-a, i ove je godine održavao borbu mačevima u velikom turniru. Ovogodišnji prvak bio je čovjek zvan Vaati. Pobjedio je na turniru sa nevjerojatnom lakoćom pa su se mnogi pitali dali je on uopće čovijek. Mali dječak imena Link bio je na turniru da predstavi pobjednika. I nakon uručene nagrade Vaati je otkrio svoje namjere te razbio sveti mač, koji je otključao škrinju nevjerovatnog zla. Prije nestajanja bacio je kletvu na princezu Zeldu te je ona isti čas skamenjena. Link je pao u nesvijest, no čim se probudio kralj ga je poslao na zadatak da potraži legendarni Picori Blade. Upotrebljavajući moć mističnog šešira zvanog Minish Cap, Link je bio u mogućnosti smanjiti se na microskopsku veličinu, te pošao u avanturu da još jednom spasi Zeldu i pobjedi zlog Vaati-a.

The Legend of Zelda: The Minish Cap zasad posljednji je Zeldin nastavak za Nintendov GBA. Igra koristi istu grafiku kao i Four Swords, ali ima novu priču i lokacije. Igrači su u mogućnosti koristiti nove iteme kao Minish Cap, Gust Jar, i misteriozni Kingstones da riješi zagonetke i otključa skrivena područja.

Ostala izdanja: The Legend of Zelda: Ocarina of Time/Master Quest System: Nintendo Gamecube
Datum Izlaska: Veljača 2003

Nintendovo re izdanje najbolje igre u serijalu Legend Of Zelda: Ocarina Of Time, koje sadrži nikad prije objavljenu The Legend of Zelda: Ocarina of Time Master Quest. Legend of Zelda: Ocarina of Time Master Quest bila je proizvedena za N64 no nikad nije izašla, pa je ova verzija omogućena samo igračima Gamecube-a. . Legend of Zelda: Ocarina of Time Master Quest u sebi je sadržao djelove Ocarine ali sa mnogo izazovnijim tamnicama i težim zagonetkama. Mnogi su se fanovi žalili da je igra preteška.

The Legend of Zelda: Collector’s Edition System: Nintendo Gamecube
Datum Izlaska: Studeni 2003

Must Have za svakog koji posjeduje Gamecube, ovaj je paket sadržavao re izdanja 4 verzije Zelde. The Legend of Zelda, Zelda II: The Adventure of Link, The Legend of Zelda: Ocarina of Time, i The Legend of Zelda: Majora’s Mask. Disk je također sadržavao 20 minutni igrivi demo Legend of Zelda: Wind Waker-a, te pogled na dotadašnje Zelda igre. Ova je igra bila omogućena samo onima koji su 2003 kupili posebu Holiday verziju Gamecube-a, ili oni koji su svoj Gamecube i 2 orginal igre registrirali na službenoj Nintendo Web Stranici.

Classic NES Series: The Legend of Zelda System: Game Boy Advance
Datum Izlaska: Lipanj 2004

Gameboy Advance Prerada orginalnog Legend of Zelda naslova. Za detaljniji opis odscrollajte na početak.

Classic NES Series: Zelda II: The Adventure of Link System: Game Boy Advance (GBA)
Datum izlaska: Listopad 2004

Komentari (2)

  • sedf

    03.08.2017 - 10:23

    nema

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?