HCL.HR

Petar Popovski ‘Cope’

Matej Majcenović 28.12.2006.   •   0 komentara


Cope, živuća legenda poznata samo čitateljima kolumni Zorana Žmirića aka Ganda. Cope, koji je postao poznat po svojm izjavama i postupcima odlučio je dati nam malo svog vremena kako bismo napravili intervju s njim.

W: Evo za početak jedno neobično pitanje. Kad sam nekima davao da sastave pitanja za ovaj intervju, govorili su mi kako Cope nije stvaran, kako je on samo plod Gandove mašte. Pa, khm, jesi li stvaran ili ova pitanja odgovara Gand?

Ja mislim da ti nisi stvaran, i da je ova pitanja smislio Gand kako bi me zajebavao. Nekako sumnjam da neke gejmere zanima moje mišljenje o bilo čemu pogotovo zato jer ja igre smatam krajnje budalastim trošenjem vremena.

W: Javnost (gameri) upoznali su te kao Gandov glas savjesti, i mogli bismo reći kao njegovu sjenu. Odgovara li ti život u Gandovoj sjeni?

Glas savjesti? Ne mogu ja biti ničiji glas savjesti jer prvenstveno ne mogu sebe staviti na red. Sjena u sjeni? Ti mene pokušavaš zbuniti? Ne mogu ja biti Gandova sjena, i ujedno u Gandovoj sjeni.

W: Osjećaš li se manje vrijedan? Da li te uopće briga?

Pričaš o tome kao da je Gand planetarno poznata osoba, a ja mu čistim cipele. U našem kvartu ima ljudi koji nemaju pojma da se on bavi pisanjem i igrama. Neki dan smo sjedili na kavi i naišla je jedna naša susjeda koja je u novinama pročitala recenziju zadnje knjige. Uletila je sa šprehom: “Zoraneeee pa zar si ti nekakvu knjigu napisaooooOooOOoooOoo?” Čovjek piše godinama, a susjeda ga zna kao lika s drugog kata s kojim se pozdravi kad se sretnu u trgovini. Osjećam li se manje vrijedan? Zbog čega? Jer nisam idol generacije koja ronda po PC-jima? Ahahahahahahahahaahahahahahahaaaaaaaaaaaaa.

W: Ako je vjerovati Gandovim kolumnama, vi i Gand imate poprilično zanimljiv ‘život’ kad ste udruženi. Sve neprilike u koje upadate, sve vaše dogodovštine… Mislite li da bi neka televizija profitirala snimanjem serije o vašim dogodovštinama? Nešto kao hrvatske “Mućke” 🙂

Ne.

W: U Gandovoj knjizi piše: Sve Textove odabrao: Petar Popovski Cope. Pa s obzirom da Gand spominje kako te njegove kolumne ne zanimaju previše, koliko si siguran u dobar odabir textova.

Naravno da me zanimaju njegove kolumne! Pa skoro u svakoj spominje mene. A koliko sam siguran u to što sam odabrao, nisam uopće. Zar je uopće bitno? Ako je Gand imao muda meni prepustiti izbor, i ako je vidio da to ne štima, mogao je preko mog izbora napravio svoj.

W: Kako su mnogi primijetili ilustracije u knjizi pokazuju Gand-a, veoma sličnog kao u stvarnosti. Pitanje je, da li si ti isti kao na slikama?

Otprilike. Jedino šta sam ja malo manji, i nemam dugu plavu kosu nego kratku smeđu, i što mi je nos ispao premalen a usta prevelika. Ali inače je OK. Lik je Ganda crtao na osnovu slike iz novina, a mene po Gandovom opisu.

W: Kako čujem veliki si protivnik svih novih tehnologija, poput mobitela, pc-a, i sličnog. Zar ne misliš da će te mnogi radi toga smatrati manje učenim, ili da budem grub, glupljim?

Moj IQ nije rezultat korištenja PC-ja, kao što nije niti tvoj. Imam završena dva faksa i nikad nisam koristio PC da bih nešto naučio, a sva sam predavanja zabilježio olovkom u bilježnici. Nikakva tehnološki napredna naprava me ne može učiniti ni pametnijim ni glupljim, radi se samo o tome da li mene nešto zanima. Ako me zanima, onda to rasturim, ako ne, onda ne. Ne možeš postaviti stvari tako da je netko glup zato jer nije upućen u nešto. Ni ti ne znaš popraviti puknutu cijev u WC-u jer te to ne zanima, pa ne znači da si zato glup. Ili znači? No ono što je u biti najveća istina u svemu tome, može me svatko smatrati za ono što hoće, mene to ne jebe 5 posto.

W: Gand često spominješ da dok on igra ti samo sjediš na kauču. Koliko si stvari dosad naučio o Enemy Territory-u?

Nisam naučio ništa jer me ne zanima. Da me zanima, bio bih u tome bolji od Ganda, siguran sam. Usprkos tome što se većina slaže da bi Gand bio No1 recenzent kad bi se htio s time baviti, tko uopće spominje ono par recenzija koje je pisao za Gamer? Nitko! Ali se zato još i danas priča o recenzijama koje sam ja napisao za Gamer. ET sam probao, video na što to sliči i odjebao ga. Kao i sve igre uostalom.

W: Po mojim proračunima, nisi oženjen. Misliš li da bi u se ikada mogao udati za Gamericu?

Mislim da se nikad ne bih mogao oženiti, ponajmanje za neku osobu koja sebe smatra gejmericom.

W: Kad budeš imao djecu (ili ako ih već imaš) oćeš li ih slati na računalne lekcije kod Ganda ili ćeš im totalno uskratiti uporabu računala?

Imam dva nećaka, to su sinovi moje sestre, živimo u istom stanu, i nikad im nisam uskratio korištenje PC-ja. To bi bilo jednako glupo kao da je moj djed zabranio mom ocu da si kupi auto, i to zato jer je on konja i kočije smatrao vrhunskim dostignućem, a auto je smatrao paklenskim strojem. To što mene boli kita za PC i tehnologiju, ne znači da bih i drugima to zabranjivao. Nek se truje svakto s čim god hoće.

W: Eto, pošto se o tebi jako malo zna, ja više pitanja nisam ni mogao izmisliti. Za kraj reci sve što bi želio poručiti gamerima, i svim PC ovisnicima.

Ništa.

Cope

Komentari (0)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?