HCL.HR

Gaming na televiziji – nekad ga nije bilo dosta, a sad ga više ne trebamo

Zoran Žalac 27.07.2020.   •   28 komentara


Prisjećamo se kako je to nekoć bilo dok su se na televizijskim programima emitirale emisije u kojima su se igrale videoigre.

Proteklog je vikenda svijetom gaminga odjeknula vijest da se vraća G4, američki televizijski program koji je od davne 2002. emitirao gaming sadržaje, prije nego je kasnije postao zabavni kanal i u konačnici bio ugašen krajem 2014. Nama to nema skoro pa nikakav značaj jer G4 ionako nismo mogli pratiti ni dok je bio živući. Međutim, ta me vijest navela na razmišljanje koliko su se stvari u gamingu promijenile zadnjih dvadesetak godina.

Danas su nam gaming sadržaji dostupni u izobilju. U bilo kojem trenutku možete gledati bilo koju igru koja vas zanima. U slučaju popularnijih igara čak imate izbor čije sadržaje pratiti, a u sve to je integrirana i određena doza interakcije. Streaming nam je danas normalna pojava koju uzimamo zdravo za gotovo, ali samo prije dva desetljeća još uvijek smo ovisili o TV kanalima koji za gaming nisu imali ni vremena ni prostora. Bila su to „mračna vremena“, ali generacije 20. stoljeća obično ih se sjećaju s određenom dozom nostalgije. Slično je i sa mnom, a najavljeni povratak G4 kanala podsjetio me koliko je gaming na televiziji nekada bio značajna stvar.

Sjećam se kako sam prije 20+ godina slušao priče, poput nekih urbanih legendi, o kanalu koji cijelo vrijeme pušta videoigre. Bio je to strani kanal, a kao većinu takvih kanala u to vrijeme, moglo ga se uhvatiti pomoću satelitske antene. Prijatelj je imao jednu takvu, no kanal iz nekog razloga nije uvijek bio dostupan (kao ni oni 18+ kanali za koje si trebao imati „posebne kartice“). Šalili smo se da položaj Mjeseca vjerojatno utječe na to da ga se uhvati s Balkana.

Međutim, jednog sudbonosnog dana taj se gaming kanal nasumično pojavio i bilo je to toliko nestvarno iskustvo. Mislim da su mi se zjenice tada proširile, otvorila su mi se neka nepojmljiva virtualna prostranstva i tada sam po prvi put spoznao veličanstvenost gaming kulture. Naravno, ni ja ni frend nismo razumjeli talijanski, nismo poznavali nijednu igru koja je bila prikazana, ali gledanje tog programa bilo je nezaboravno, mnogo bolje od čitanja o igrama u tadašnjim časopisima kao što su bili Hacker i PSX. Prikazivali su igru za igrom i nije tamo bilo nikakvog glupog TV kalendara ili dosadnih vijesti… A onda je, naravno, program istoga dana nestao kako je i došao. I poslije ga više nikad nismo pronašli.

Nisam siguran koji je to program bio, no lako je moguće da se radilo o Game Networku, za kojega Wikipedija kaže kako je bio jedini europski TV kanal posvećen videoigrama, pokrenut 1999., a 2006. zamijenjen kanalom za odrasle. Emitirao se na Sky Italiji – taj smo mi hvatali, te na britanskom Sky Digitalu. Evo kako je to izgledalo:

Bilo je i kod nas pokušaja da se preko televizijskog kanala emitira 24-satni gaming sadržaj. No, prije nego dođemo do toga, moram spomenuti pojedinačne gaming sadržaje na našoj televiziji, jer je na taj način najlakše shvatiti zašto je takav sadržaj uopće bio cijenjen. Jednostavno rečeno – bilo ga je jako malo, ili da kažem – nikad dovoljno.

Legendarna emisija Modul 8, emitirana od 1994. do 2002., mnogim je gamerima pružala jedinu priliku da u pokretu vide najnovije igre tog vremena. Bila je to emisija iz totalno drugog vremena, toliko da je danas pomalo neobično vidjeti emisiju u kojoj se maloljetna djeca natječu u igranju videoigara, a onda između njihovog igranja ide informativni blok o igri Rainbow Six koja nije primjerena za dob natjecatelja, a samim time ni za ciljanu publiku. Danas bi se na to upalila neka crvena lampica, a to je između ostaloga i jedan od razloga zašto je gaming procvao na internetu dok se na televiziji puštao u minimalnim dozama.

Natjecateljski koncept Modula 8 danas promatram s iznimnom dozom nostalgije i respekta. Uvijek ga se sjetim kad netko dođe s tvrdnjom da ne razumije zašto današnji igrači gledaju streamove drugih igrača umjesto da sami igraju igre. Davno prije YouTubea i Twitcha Kristijan Ugrina demonstrirao nam koliko komentiranje igranja može učiniti igre zabavnijima nego što one stvarno jesu. Natjecatelji koji su dolazili u Modul 8 nisu bili ni p od profesionalnih igrača za današnje pojmove – bili su to obični klinci iz susjedstva i nisu uvijek znali igrati igre koje su im bile zadane. Neki su u igranju bili nepodnošljivo loši i da smo gledali samo to, emisija bi bila znatno dosadnija. Ovako je „Kiki“ svojim brzim govorom i glumačkim talentom Modulu 8 dao imidž, znao je donijeti dinamiku i živost toj emisiji. Po vrlo sličnom principu funkcioniraju današnji streameri koje ljudi prate s podjednakim zanimanjem kako se nekad pratio Modul 8.

Nakon Modula 8 bilo je nekoliko kratkotrajnih TV projekata vezanih uz gaming, opskurnih do te razine da im ni na internetu danas nema traga. Sjećam se da je Nova TV početkom stoljeća imala emisiju u kojoj je Mirko Filipović analizirao pokrete boraca u Tekken Tag Tournamentu. Krajem prošlog desetljeća i na jednom srpskom kanalu svakodnevno su se prikazivale recenzije igara koje su bile prilično detaljne i profesionalno odrađene. Ne sjećam se, nažalost, koji je program bio u pitanju niti kako se emisija zvala. Znam samo da je išla u tri popodne i trajala 10-15 minuta.

Prije deset godina i Hrvatska je dobila gaming televiziju koja je obećavala 24-satni gaming program. Playomania se emitirala preko IPTV-a, na simboličnom kanalu broj 666., imala je i svoju službenu curu, Kristinu Bralo, koja je 2013. proglašena modelom godine. I sam sam bio na pragu sudjelovanja na tom projektu, ali su moji napori tada ipak otišli prema HCL-ovom YouTube kanalu. Po Playomanijinom se primjeru relativno brzo pokazalo kako televizija više nije medij kojemu će gaming publika gravitirati, bez obzira na lokalizirani sadržaj. Bilo kakvo ograđivanje gaming sadržaja u današnje vrijeme više ne pali s obzirom na to koliko je sadržaja svima dostupno na zahtjev, praktički s dlana ruke.

Dakako, za budućnost ostaje otvoreno pitanje formata u emitiranju gaming sadržaja i to je ono što je zanimljivo u planiranom povratku američkog G4 kanala. Oko trendova se ne usudim ništa prognozirati jer se stvari mijenjaju jako brzo, premda nam se to možda ne čini tako. Pretpostavljam da će se u budućnosti sve više fokusa postavljati na interaktivnost programa. Polako već viđamo da se nove multiplayer igre dizajniraju uz ciljanu integraciju s Twitchem, na primjeru Ubisoftovog Hyper Scapea, i možda vam to ide na živce što ste stariji. No, jednako kako se Kiki nekoć rolao kroz studio Modula 8, tako se i neki drugi trendovi sada rolaju drugačijim prostorima i jedino čemu se možemo nadati jest to da će ta vrsta zabave inspirirati nove generacije gledatelja i igrača.

Označeno sa: ,

Komentari (28)

  • mili1985

    27.07.2020 - 16:40

    Legendarni PSX i Modul 8. Trčao bih poslije škole na Modul i ručak pred tv-om.

    • Hex

      @mili1985, 27.07.2020 - 20:36

      A onda na kiosk po novi broj Hackera!

    • esse

      @mili1985, 27.07.2020 - 21:04

      jos uvijek imam prva tri broja psx-a . i modul 8 naj emisija ikad .

    • 312AE

      @esse, 28.07.2020 - 01:31

      Joj, kolko je Modul 8 bil super i progresivan za svoje vrijeme. Onaj uvod ili onaj “information” glas.
      Dječji program 90-tih I ranih 2000-tih je isto bil jedinstven i super za svoje doba!

    • moordrak

      @mili1985, 28.07.2020 - 10:51

      Još negdje imam video-kazete sa snimljenim emisijama. Nažalost, videorekorder je riknuo davno. Uvijek sam bio ljubomoran što su snimali samo u ZG-u. Skoro sam siguran da se neki od tih klinaca dan-danas zabavlja igrajući videoigre 🙂

  • Darac83

    27.07.2020 - 16:58

    Ček, a Hugo? Hugo je razvaljivao! 😁

    • Zoran Žalac

      @Darac83, 27.07.2020 - 17:00

      Zašto još uvijek ne postoji Twitch plays Hugo?

    • sallaD

      @Zoran Žalac, 28.07.2020 - 13:28

      Moguće objašnjenje je za ovo jest da Hugo nije stekao toliku popularnost u velikim zemljama u usporedbi sa Mario i Sonicom, a drugo da tko trenutno drži vlasništvo su izgubili interes jer ne više vide moguć profit za hugo franšizu

    • 312AE

      @Darac83, 28.07.2020 - 01:33

      Ohh Hugo, još danas imam zlatnog, a i Walkman koji, je bil glavna nagrada. Snjimku isto negdje imam, ali trebalo bi to digitalizirati 😄

    • Darac83

      @312AE, 28.07.2020 - 07:24

      👍👍👍 Facooo! To je gejmer!

  • idris

    27.07.2020 - 17:02

    Kiki je ‘ladno rekao: idemo rokaj po pi**ama 😀

    • 312AE

      @idris, 28.07.2020 - 02:13

      Ma rekel je ptičicama! 😁

  • Hadvar

    27.07.2020 - 17:04

    samo gamereport

    • Hex

      @Hadvar, 27.07.2020 - 20:29

      i Krešimir Lauš, skečevi ♥

    • divjakdivji

      @Hex, 28.07.2020 - 02:45

      Al baš…

      Trčal sam doma sa posla gledati skečeve Lauša i Brune…

      Zanimljivo je da živim u istom ulazu sa osnivaćem Gamereporta, gosponom Račićem u Gajnicama…

  • chocobo_047

    27.07.2020 - 19:41

    Modul 8 je bila super emisija.

    • SanKa

      @chocobo_047, 28.07.2020 - 10:20

      koji je to bio gust… ali smijesan koncept, ono da s random osobi minutu i pol da igra i to je to 😀 uvijek sam si mislio kako nije to fer

    • chocobo_047

      @SanKa, 28.07.2020 - 15:50

      Da, da malo prekratko se igralo. Ugrina je uvijek bio na rolama, ako se dobro sjećam.

    • SanKa

      @chocobo_047, 29.07.2020 - 12:40

      i na drogama xD

  • Demon90

    27.07.2020 - 20:13

    Emisija koja me kao kalinca uvela u gaming. Razlog kupovine prvoga PS. Sjećam se i srpske emisije s recenzijama al se ne sjećam imena. A evo i vi na hcl imate Igora zbog kojeg pogledam video pojedinih igara zbog extra glupih komentara koji me nasmiju samo tako. P.S ne pratim niti jednoga stremera al ih razumijem. Netko si ne može priuštiti tu igru, nekome je sam streamer zanimljiv itd. Pa netko prati nogomet netko igre, meni tu nema razlike.

  • Hex

    27.07.2020 - 20:40

    Sjećam se kad je Modul 8 imao video recenziju Half-lifea, a istovremeno se moj stari borio s demo verzijom — 10 minuta u igri kada Gruntovi ulete u skladište i krenu pričat na radio. Good ol’ times.

  • vragec25cro

    27.07.2020 - 20:56

    Ne sječam se niti jedne emisije osim Huga 🙂 Igram negdje od 1994-1995 otprilike.Počeo na onim 1001 igra konzolama pa na nintendo ps1 ps2 xbox prvi nastavio da bih se 2004-2005 prebacio na pc i i međuvremenu uzeo ps3 p4 i xone i promijenio par pc,ali nikad nisam strimere i slično.Pogledao tu i tamo neki video na Hcl i eventualno na youtube samo gameplay ako se neckao kupiti ili ne kupiti igru.Mislim da sam samo jednu igru u životu uzeo full izdanje s nekim stvarima koje dobio u živo typa t shirt.Tek zadnjih par godina poceo pratiti kad stignem neki prijenos kod vas e3/ps/xbox i slično.Mislim da nikada nisu bila dobra vremena za gejming ko u današnje vrijeme.

  • WolverineX

    27.07.2020 - 21:32

    sada ima na 666 MaxTVa program GameBar koji prikazuje gaming (u trenutku dok ovo pišem neka cura igra Witcher 3)

  • moordrak

    28.07.2020 - 10:38

    Jedini izvor tehničkih informacija su nekada bili časopisi i tek sporadično koja emisija na TV-u. Devedesetih nije postojao pojam gaminga, radilo se isključivo o emisijama zabavnog karaktera za mlađu populaciju. Hugo i Modul 8, Bug, Hacker PCChip, dosta kasnije Vidi. Prije toga ABC tehnike, Sam svoj majstor. Danas imamo dijametralno suprotni problem: previše informacija. Rijetki su oni mladi ljudi koje zanima kako nešto radi ili kako će sami nešto napraviti, ne daj Bog popraviti. DIY na stranu, gaming je postao ozbiljna industrija. Igranje igara se klasificira kao posao, postoje turniri, natjecanja, iskovan je naziv e-sport, grade se arene za igrače, pristup multimedijalnim sadržajima je potpuno besplatan, dostupan na bilo kojem “pametnom” uređaju. Da. Danas televizijske kanale sa isključivo igraćim sadržajima ne trebamo jer imamo puno kvalitetnijih i boljih rješenja.

    • Crystalflame

      @moordrak, 28.07.2020 - 23:45

      OGN tv prakticki svakodnevno emitira profesionalne gaming turnire od 1999e

    • moordrak

      @Crystalflame, 29.07.2020 - 09:50

      Još da ih i čagod razumen… 🙂 🙂 🙂 tako je svejedno govore li engleski ili korejski. Gledao sam neke američke kanale gdje se prati LOL većinom. Onaj tko nije u tome, slabo “ubere” o čemu oni pričaju…

  • Indigo83

    28.07.2020 - 16:21

    Eh mladosti…trčanje iz osnovnjaka doma na modul 8,poslije toga palim plejku i abe’s oddysee,pa listanje Hackera i PC Playa.Brige ne postoje,život je lijep…od kolijevke pa do groba najljepše je đačko doba

  • Klaudio89

    29.07.2020 - 01:21

    kad se sjetim tih dana,tada sam mislio da su ustvari srednjoškolci ti koji su se išli natjecati u Modul8,uvijek sam ga volio gledati prije nego što bi išao u školu,i poslije nego što bi došao sa škole,žalim što radi privatnih stvari nisam mogao ga toliko gledati,ali sam uživao u upoznavanju svih tih igrica zbog čega mi je PS1 i dan danas draži i zbog čega sam kupio classic mini,a još imam i planu da kupim i True Blue Mini svih 5 paketa za tu konzolu,jedva čekam,i naravno,sjetim se i kanala Game Network koji me je također oduševio cijelokupnom listom PS2,Gameqube i XBOX igricama i još mnogim zanimljivim i uzbudljivim sadržajima i radi kojeg sam jedva čekao da si uključim receiver i gledam ga,a isto tako,časopisi poput PSX,Hacker,Playstation i Gameplay su bili odlični i dan danas ih držim u svojoj sobi i čitam i nekim igricama koje bih poželio igrati za razliku od ovih današnjih

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?