HCL.HR

Gdje su nestali veliki dizajneri i inovatori u industriji videoigara?

Pero Mlinar 27.10.2018.   •   60 komentara


U posljednje sam vrijeme ponešto odustao od igranja igara kao središnjeg hobija. Ne mogu se ne sjetiti magije i posebnosti tog medija koji je toliko različit od sveg ostalog.

Ima nešto što me posebno odbija u korporativnosti, u mehanizaciji procesa –  standardnim za medij videoigara. Takav proces izrade sprječava ljudima s vizijom da u potpunosti ostvare svoju zamisao, da se prepuste mračnijim dijelovima svoje imaginacije. Ima mi neke posebne čari u ideji da mi igranje igara donosi kruh na stol, ali realizacija igara kakve želim igrati praktički ostaje namijenjena tek malim studijima koji imaju pravo, odnosno, mogućnost rizika.

Frustrirajuće mi je što za razliku od filmova u igrama velikih studija pojedinci ne dolaze ni do kakvog izražaja, kako u smislu mašine za zgrtanje novca, tako i u smislu radnog procesa gdje na jednom projektu istovremeno usklađeno radi veliki broj ljudi.

Živcira me što tu u principu nema režisera slobodnih ruku, katkad ni scenarista koji je u procesu razvoja igre od samog početka. Mislim, ima ih – ali samo tehnički. Koliko od vas bi, primjerice, moglo pretpostaviti da je na svakom od Assassin’ s Creedova (uz iznimku dva naslova) na čelu bila druga osoba / niz osoba?

Iako je izrada igre koordiniran proces, za razliku od filmova doprinos pojedinaca metlom je pometen u stranu, uglavnom na završnu špicu gdje se imena nižu jedno za drugim, bez nekog posebnog isticanja. Ako barem netko može naći malo zadovoljstva u tome kako ih se cijeni i ističe, to su, čini mi se, paradoksalno, jedino skladatelji glazbe.

Nije svejedno je li na nekoj igri radio Nobuo Uematsu, Yasunori Mitsuda, Darren Corb ili Thompson, ali posve je nebitno je li na novom Assassin’s Creedu radio Alex Hutchinson, Patrice Desilets ili neki treći. Zna se, Ubisoft u Montrealu radi dobre igre, one iz Quebeca malčice su slabije, a one iz Sofije trebalo bi zabraniti za dobrobit građana. Sve ostalo je eci peci pec – tko će biti redatelj, tko će nagledati vizualni dizajn, tko će montirati, tko pisati. Važnije je koliko si dugo u tvrtci nego koliko si kreativan. Nije bitno brate, baci kocku pa kako se okrene.

Jedno vrijeme među velikim proizvođačima isticala su se imena poput Molyneuxa, Schafera ili Romera, ali njima je zajedničko to da su obećavali više nego što su bili u mogućnosti pružiti. Možda je upravo to bio jedan od razloga koji su doveli do današnjeg stanja; što bi nakon izdavanja manje uspješne igre oni završili na crnoj listi te bi njihovo ime među igračima ostalo na zlom glasu, dovijeka i zauvijek.

Svaka iduća igra bila bi sagledana kroz tu prizmu, prizmu neuspjeha, lažnih obećanja ili što li već, nakon čega se tim dizajnerima ne bi vjerovalo. Ako danas u igrama nekog velikog studija nešto ne valja, recimo priča, najlakše je reći nešto u stilu: “a ništa, neka za nastavak nađu novog pisca”. I to je to, panta rei; i idemo dalje.

Ne sviđa mi se što je u ovoj industriji toliko lako pasti u opskurnost. Uvjerenja sam da u srcu svake umjetnosti leži želja za eksperimentom, želja za nečim novim, koja, ako je istinska, beziznimno mora dovesti do neuspjeha. A umjesto da posluži kao otponac za novo stvaranje nečeg vrijednog, u industriji videoigara taj se neuspjeh posebno pamti. Ne bih ulazio u to koliko je tome kriv i sam proces izrade, za koji se očekuje da bude medijski popraćen, otvoren javnosti i slično. Ambicije dizajnera pritom vrlo lako prelaze u lažna obećanja, a to je nešto što se pamti.

Među velikim proizvođačima rekao bih da se trenutno individualno ističe jedino Kojimino ime. Neke ličnosti poput Todda Howarda možda jesu popularne, ali uglavnom kroz neku prizmu dvorske lude ili cirkusanta, a ne kao osobe snažne kreativne snage. U većini slučajeva ipak je kreacija usmjerena timskom radu, što samo po sebi nije loše, ali je ipak poprilično usmjereno suglasju – formule se tako često nadograđuju, ali rijetko kad radikalno mijenjaju.

Kojimine igre uvijek mogu iznenaditi. Ubisoftove igre, primjerice, baš i ne. Ali ne vrijedi to samo za njih. Inovacije su uglavnom rezervirane za uvođenje novih mehanika, unošenje života u postojeće formule, ali ne i radikalne stilske zaokrete. Poprilično nalik naslovnicama na fizičkim izdanjima igara, koje danas uglavnom ponavljaju iste obrasce (npr. protagonisti opasnog oka u frontalu, ozbiljni tipovi), pa se pokušavaju istaknuti unutar tih obrazaca, a ne kroz nešto posve specifično.

Ovih sam dana tako napokon odigrao kako Transistor i Bastion, tako i That Dragon Cancer. Super iskustva sve u svemu i odličan primjer teze o manjim studijima koje sam spominjao prije kao mogućnost za slobodnije ispoljavanje kreativnog impulsa. Ali isto tako, primjer onoga što smatram da je najveći problem u rezerviranju inovacije za manje proizvođače jest izostanak budžeta.

Igre nisu poput filmova gdje je dovoljno staviti ruksak na leđa, odnosno u ruku uzeti kameru i krenuti na kinematografsku avanturu. Jer pazite, u filmskoj industriji možda imamo Hollywood sa svojim multimilijunskim računima za efekte, ali čak i niskobudžetni filmovi tehnološki nisu od blockbustera udaljeni toliku distancu kao što su niskobudžetne igre udaljene od visokobudžetnih.

Grafički dizajn, dizajn svijeta, gameplay – sve su to fundamentalni dijelovi igranja koje je u niskobudžetnim (ili preciznije niže budzetnim) igrama teško dovesti do razine onih u blockbusterima. Jeftinije igre tako mogu inovirati konceptualno, no samom egzekucijom teško da mogu konkurirati većim igračima u industriji.

Stoga, ovaj članak pišem s ciljem da posluži kao svojevrsna didaktička literatura velikim studijima koji je naravno nikad neće pročitati. Volio bih ipak negdje u budućnosti vidjeti situaciju u kojoj će čak i oni početi preuzimati “kreativni rizik”.

Teško je doći do stilskog isticanja ako se osobama kojima je povjeren nadzor projekta ne daje nikakva sloboda. Proces izrade igre uglavnom se odvija na kolektivnoj bazi. Dok su filmski režiseri u stanju filmove obojiti specifičnim stilom i viđenjem, u igrama se doimaju poput urednika koji uz blage modifikacije usvajaju ili odbijaju unaprijed zapakirane ideje.

Tako dugo dok se to ne dogodi, dok se proces izrade u većim studijima ne makne od optimalne kalkuliranosti i zazora od neuspjeha ili alternativno, mali studiji pronađu magičnu lampu i zažele velike novce, vjerojatno ćemo i dalje velikim dijelom imati istu podjelu – na igre koje su posebno inovativne s jedne strane, te igre koje su posebno zabavne za igrati s druge.

Označeno sa:

Komentari (60)

  • kuky90

    27.10.2018 - 19:19

    Sve manje kreativnosti u gaming industriji, a slično je i sa filmovima pogotovo hollywood. Više ni sami ne znaju šta bi pa rade remake, ali sa ženama ili obrnuto. Da ne govorim kako se raznolikost gura u gotov sve serije i filmove što dodatno limitira kreativnu slobodu pisaca. Dakle neki standard za današnje serije i filmove ide ovako: Barem dva gej para(muški i ženski), barem po jedan glumac iz svake rase. Barem jedan međurasni par po filmu. Eh kad se ta kvota ispuni tek onda se može stvarati film, često ovo prikazuju iako nema nikakve veze sa radnjom ili ičime, ali eto pokaže se da su ispunili normu za taj standard.

    • kuky90

      @kuky90, 27.10.2018 - 19:25

      U gamingu to nije tolko očito ali je lagano počelo, a ono što najviše limitira su usrane mikrotransakcije koje se guraju u sve i svašta.

    • drazensi

      @kuky90, 27.10.2018 - 22:07

      Gledas krive filmove i kinematografije :). Svijet je velik :). Ima mali milijun svake godine dobrih i odlicnih novih, sto idejom, sto izvedbom inovativnih i vrhunskih filmova i igara, samo se ne treba limitirati na par studija i misliti da je to sva ponuda. A ta SJW propaganda koju svi nesto spominju za filmove i serije je u krajnosti nebitna. Nebitno mi je jel je lik ljubicast, crn, zelen, zut ili bijeli ako je krajnji produkt dobar. Misli li se na raznolikost, da, ali ako stvarno vjerujes da se prvo puni neka kvota za glumce pa se onda ide dalje onda nisi bas upoznat s time kako funckionira produkacija nekog filma ili igre.

    • phoda2

      @drazensi, 27.10.2018 - 23:22

      točno tako…. naime filmova i serija ima zaista odličnih, samo se je potrebno pomalo odmaknuti od Hollywooda ?
      ovom prilikom preporučio bi seriju – Le Bureau des Légendes , pa tko voli ovaj žanr zaista će uživati

    • svraka12_LIX

      @kuky90, 28.10.2018 - 02:34

      Evo ja baš ovih dana malo tražim neki dobar film za pogledat na Netflixu i sve nešto novo, a mene strah to pogledat jer očekujem da će bit žešće sranje.

    • moordrak

      @kuky90, 28.10.2018 - 11:53

      Osjetljivost na rasnu, spolnu i seksualnu raznolikost već je godinama top-tema američkog društva. Naravno, “osviještenosti” ima na sve strane, ali čak ni to ne bi bio problem da se proizvodi nešto za pamćenje. Proizvodi se smeće. Gledatelji se tretiraju kao konzumeristički imbecili što me natjeralo na promjenu kinematografije. Potpuna apstinencija od holivudskih blockbustera meni je otvorila jedan posve novi svijet različitih svjetskih filmskih produkcija. Ima se što gledati, ne brini, samo se trebaš “skinuti” sa Hollywooda. Kako neko reče, svijet je velik.

    • Chronosus

      @kuky90, 29.10.2018 - 11:46

      Zato što se sve ulaže u serije. Filma hollywoodska izađu 2-3 zbilja kvalitetna svake godine, ali zato kvalitetnih serija ima za 10 života. No, čak se ni s tim da su druge kinematografije puno bolje ne slažem. Naime, koliko imaš priliku pogledati korejskih filmova godišnje a koliko hollywoodskih? Pogledaš dva-tri vrhunska europska filma godišnje, a bome ih toliko ima i u hollywoodu, samo moraš malo prokopati ispod marketinga. Isto se ne slažem da su nestali dizajneri i inovatori u industriji igara. Svi smo gledali Corya Barloga kako plače nakon izlaska GoW-a. Svi smo se smijali luđaštvu Josefa Faresa. Miyazaki i dalje ubija sa svojim igrama. Kojimi izlazi ove godine nova igra i izgleda nešto najluđe do sad. David Cage je napokon napravio pravo remek djelo ove godine. John Johanas uspješno nastavlja Shinji Mikamijeva dijela i postavlja nešto novo. Da, tužno je da najviše love zgrču igre koje djeluju gotovo autogenerirano (Forza Horizon 4, khm)… Ali ima i pregršt onog drugog. Dovoljno da se ne stigne odigrati

  • Aldin219

    27.10.2018 - 19:58

    Samo jedan je na vrhu i jos uvijek radi svoje. Hidetaka Miyazaki.

  • trulex

    27.10.2018 - 20:18

    meni gaming iz dana u dan sve zabavniji i zabavniji, čak sam posto žešći i prelazim stare igre koje su se već prekucale, tipa stare 5-6 godina

  • danksoul

    27.10.2018 - 20:52

    Gaming je riknuo izlakom XBonera i Pay$tationa 4. Sapienti sat!

    • vragec25cro

      @danksoul, 27.10.2018 - 21:00

      nije.nego zbog toga što se malo tko želi portuditi i napraviti nešto novo i drugačije.svi sljede neke trendove.Gledaj da večina popularnih igara i hitova neki nastavak.

    • danksoul

      @danksoul, 27.10.2018 - 22:55

      Ma da, to je ljudski preuveličavati. Evo, čitam komentare ljudi koji su tek sada počeli uživati u igrama (a igraju od ATARI-ja). Imaš mlađe generacije kojima je to sasvim normalno. A evo ima i ljudi poput mene kojima je zaista gaming riknuo. Ja sam igrao rano 20 godina žestoko. Od 1996.-2016. Za mene je riknuo u tom smislu da ne bi više kupio niti jednu konzolu ili jači laptop (da, prešao sam sa kante na laptop prije par godina) da bi igrao te igre. No igram i dalje… Igre poput: Lamplight City? Možda najzvučnije nešto što sam odigrao je Thimbleweed Park. Nešto što me veže za djetinjstvo i retro je. Fortnite i ove igre gdje ode 3 godine po sat vremena dnevno da ih pređeš nisu mi baš po volji. Da ne nabrajam dalje. I remaster Spyre više nema tu čar kao originalni Spyro. Ne znam, 100 ljudi 100 čudi. Meni samo neka piksel stara avanturica još igra ulogu. A zašto sam tu? Jednostavno volim gledati u što se pretvara gaming.

    • AdvCool

      @danksoul, 27.10.2018 - 23:01

      Ja nisam ozbiljno igrao u prošlih 5 godina, i baš sada opet dobivam volju jer vidim kakvih se igara nakupilo a da nisam igrao. Bloodborne, Dark Souls 3, The Last of Us, God of War, Witcher 3, pa onda ove najavljene igre Death Stranding, Ghost of Tsushima, ali ovih dana mi je hype na vrhuncu, i to zbog Red Dead Redemption 2, i mislim da je on ta kap koja je prelila čašu da ću uskoro morati uzeti ps4 i prijeći te igre. Odlična je stvar neko vrijeme biti u odsudstvu od igranja velikih AAA naslova, jer ti onda dosadi, tada se najbolje okrenuti indie igrama koje su tu za razbibrigu bez razmišljanja a zabavne.

    • danksoul

      @AdvCool, 27.10.2018 - 23:09

      Drago mi je za tebe 🙂 To je zbilja raritet među ljudima. Jer ja općenito znam da kada netko abstinira od nečega duže vrijeme tu stvar zapusti. Ili odnos otac-sin, majka-sin, koji god. Cura-dečko… Što češće skupa, to bliskiji. Tako i sa igrama. Ja polako postajem metuzalem i ove današnje igre mi izgledaju SF za uopće igrati. Red Dead 2 izgleda extra, ali mene ta izuzetna kompleksnost zbilja odbija od igre. Početak RPG igara je bio dosta jednostavan, sada su tu neke +5% if fire on this -2% +2.5 rate. Isto, volio bi igrati nogometne menađere. Ali jedna LMA manager koja je bila tako jednostavna i ovo FM sranje za koje treba doktorat su nebo i zemlja. Igru igram da bi se opustio, a ne baš doslovce živio virtualni život. Jest da je u igrama ljepše, ali kako je moj stari govorio: “Neće te igra nahraniti.” “Posrat se moraš, ali ne virtualno.” A to što Red Dead 2 ima i prehranu (ne znam za nuždu?) meni je bezveze. Da ne drobim, za mene su igre otišle potpuno u nekom krivom smjeru.

    • AdvCool

      @danksoul, 27.10.2018 - 23:27

      Pa ne znam baš da se to može uspoređivati sa međuljudskim odnosima. Mislim da si daleko otišao što se toga tiče. I slažem se za ovaj primjer s FM da trebaš doktorat. Nisam ga nikada igrao ozbiljno, sveukupno možda 3 sata tamo još 2008. ali vidio sam trailere i razumijem da je sada to teško pohvatati noobovima. Meni je to isto sa yugioh kartanjem. Kad se sjetim kako je to prije bilo, a kako danas pa nema šanse da bih se sada mogao vratiti i pokušati protiv nekoga igrati yugioh, to nije ista igra kao ona na početku. Tako je to kada izostanes neko razdoblje i nisi u toku svake godine s novitetima. Evo ja sam za opuštanje igrao recimo Tropico 4. Super igra, gradis po svom otoku, pa onda Shovel Knight, odlična indie igra, pa Celeste, ima tih igara baš onako za razbibrigu. Koliko si bio teški gamer ? Ako si znao igrati po 12 sati svakodnevno onda je to ništa čudno da si se zasitio. Evo ja nikada nisam igrao u prosjeku više od 4 sata, a to je bilo kad sam bio tamo malen, a sada i oko 2 sata je iznad vrha glave.

    • Drunkenstein

      @danksoul, 28.10.2018 - 19:02

      Prijatelju, koliko god se neke nove single player igre doimale složenima, koliko god ti se učinile napornima, sjeti se da ih igraš offline. U single playeru nema natjecanja pa se ne moraš zamarat raznoraznim mehanikama, brojkama, statistikama i mogućnostima. Možeš komotno ignorirat većinu toga da bi završio igru jer u single playeru najčešće ništa nije krucijalno za prelazak. Igraš na svoj način, onako kako ti odgovara i kako ti je drago, nema pravila.

    • moordrak

      @danksoul, 28.10.2018 - 16:53

      Ne slažem se iz više razloga. Imaš koju godinicu u riti (nadam se) pa bi trebao znati na čemu su igre i pojam igranja izgradile svoju popularnost. Da, prve igre su napravljena na računalu, očito, ali arkade i konzole su otvorile put prema našim domovima i srcima. Davnih osademsetih godina prošlog stoljeća pojavile su se prve kućne konzole preplavivši tada zapadni svijet. U bivšoj državi si mogao doći u doticaj sa novim arkadnim strojevima, automatima, kako smo ih zvali onda kada bi došao neki lunapark u grad. Neznam koliko sam žetona potrošio na PANG! Galxian, r-Type, 1942, Ghouls ‘n Ghosts, Arcadian. Za Nintendo su jugi rijetki znali tek devedesetih oni dolaze na naše tržište. I skupi se k’o sam vrag. PC nije ništa jeftiniji. PC je postao aktualan cijelo desetljeće kasnije , usudio bih se reći i dva desetjeća kasnije pojavom prvih pravih grafičkih kartica, drastičnim povećanjem procesorskih i memorijskih resursa te pristupom globalnoj mreži. Možda je najveća stvar bio prelazak iz DOS-a na Windowse. Nintendo je bio apsolutni car po pitanju konzola. Aatari. Amiga (premda se radilo o računalu, amiga je bila više konzola nego računalo). I onda je došao Sony i pokosio svu konkurenciju Playstationom. Microsoft je vidio da je vrag odnio šalu pa su i oni izbacili xbox. Nije ovo lekcija iz povijesti nego obrazloženje zašto postoji neraskidiva veza između konzola i igara. Upravo pojavom jeftinih i lako dostupnih platformi gaming je doživo procvat. Nije “riknuo” nego se oglasio rikom iz svega glasa! Unazad možda pet godina dobili smo neke od najkompleksnijih, vizualno i sadržajno najbogatijih igara ikada napravljenih. A što nas sve još čeka …

    • danksoul

      @moordrak, 28.10.2018 - 21:42

      “neke od najkompleksnijih, vizualno i sadržajno najbogatijih igara ikada napravljenih. A što nas sve još čeka …”

      Hvala, ali ne bi htio znati. Neki od nas su počeli dobivati i sijede, a i mladost im je zgasla. Svaka čast svima ovim mladim ubermenschima i ovima starijima poput tebe koji se još drže. Za mene je zadnji krik bio Facebook koji sam kratko imao. One Snapnešto i Instanešto neam pojma ni za šta su, niti kako koristiti.

      Je offtopik u neku ruku, ali mi je žalosno kako ljudima (u koje ću jednom i ja spadati) u dubokim godinama prodaju “hi-tech” stvari koje ni ne kuže i kradu ih i varaju, ti svi “mladi genijalci”.

      Eto, moj stara u dubokim godinama došla u Smartson tip njoj trubi da joj treba 3GB RAMA na mobitelu. Iskreno, ona nema blage veze šta je to niti joj iskreno treba. Ja sam tada bio na 1GB RAM mobitelu i sve išlo ko po ulju. A tako će i mene veslati neki klinje sa pojmovima koje uopće ne kužim. I to je jadno… koliko god of topik bilo, ali je i povezano jer i igre idu u nekakvu kvazi spiku. Tog u moje vrijeme stari nije bilo 😉 Živio!

  • MoGaming

    27.10.2018 - 20:56

    Daj više prestanite slavit Kojimu,lik je pravio dobre igre prije 10 godina i ti napišeš rečenicu “Među velikim proizvođačima rekao bih da se trenutno individualno ističe jedino Kojimino ime. ” Zadnje dvije godine pravi samo trailere koji nema sekunde gameplaya.Možete vi mene sad svi napast ali mi je muka više od hvaljenja nekog ko realno više nije ni dio industrije igara. Da vidimo koliko će vas imat neki pošten argument protivh mojih riječi, a ne samo glup si,ne znas nista i td. Jedan čovjek nikad neće bit velik faktor u stvaranju igre,to je tim. Dok je Kojima imo dobar tim bile su dobre i igre.

    • drazensi

      @MoGaming, 27.10.2018 - 22:09

      Niti meni nije jasno cemu to uzdizanje tog Kojime. Lik godinama nije napravio dobru igru, MGS 5 je bio prosjek. Tezi samo nekim ludim idejama koje vise ni on sam ne razumije, a igra na kraju nema veze s vezom.

    • AdvCool

      @MoGaming, 27.10.2018 - 22:55

      Jesi vidio PT ? Pa Silent Hills bi bila najstrašnija igra ikada napravljena, koliko je samo horror igara od nje bilo inspirirano. Sada Death Stranding, tako da ne razumijem kako možeš tvrditi da nije Kojima inovator. Svoje mišljenje baziras na tome što ne prikazuje gameplay, a očito si i zainteresiran za Death Stranding jer da nije tako nebi niti napisao taj svoj komentar, volio bi ti zna o čemu se u igri radi i to te intrigira o izjeda, a Hideo neće li ga neće ništa ne želi prikazati. ?

    • MoGaming

      @AdvCool, 27.10.2018 - 23:27

      Prvo PT nije igra nego nesto manje i od demo igre. Da je napravio cijelu igru,prizno bi da je dobra igra ali nije i to je činjenica. Death Stranding je nije nista prikazo od igre i kako ti znas da valja uopce. Ima hrpa igara koje su nas iznenadile u prošlosti i dosta njih koje su bolje i od najboljeg MGS i njihovi tvorci se ne spominju ni ti uzdižu godinama nakon tih igara. Vaš svemocni Kojima nema šta pokazat i to je činjenica 🙂

    • AdvCool

      @MoGaming, 27.10.2018 - 23:32

      Ovo za PT sam napisao zato što kažeš da nije inovator, a taj PT je strašniji od 95 posto punih horror igara. Kako ti znaš da Death Stranding ne valja ? Ponavljam, svoje mišljenje baziras na tome što nije prikazao gameplay od desetak minuta. Mene igra strašno zanima, jer u igrama tražim i zanimljivu priču. A ovo mi je bome zanimljivo.

    • MoGaming

      @AdvCool, 28.10.2018 - 23:08

      Probaj Penumbru,Amnesiju i td. malo su starije ali ćeš se uvjerit da PT uopće nije inovacija. Ja nisam reko da je death stranding loš,ja sam tebi reko kako ti znaš da će bit dobar jer ga unaprijed hvališ. A ako očekuješ zanimljivu priču iz japanske igre, dobro ćeš se načekat 🙂

    • AdvCool

      @MoGaming, 27.10.2018 - 23:34

      I sam RE 7 je bio inspiriran sa PTom i bio im je inspiracija da probaju sa prvim licem, a i ona kuća je dobrim dijelom inspirirana, mislim na atmosferu. Sami developeri RE 7 su to rekli….

    • danksoul

      @MoGaming, 27.10.2018 - 22:58

      Ma kakav Kojima… Jedine dobre stvari iz Japanske gaming industrije po meni ikada izašle su: Silent Hill, PES i Resident Evil (ako to je uopće njihovo). Ajde, možda još Tekken. Imaju malo pre čudnu kulturu. Moje osobno mišljenje.

  • delight353

    27.10.2018 - 21:04

    Malo prečesto na ovom portalu, manje na ostalima, imamo ovakve pesimistične, depresivne članke, recenzije, komenatre i sl… Kao da je prije sve bilo toliko dobro. Je vraga! Malo smo ostarili, naigrali se svega i svačega, pa nas hvata nostalgija za “boljim” vremenima.

    • i_love_all_games

      @delight353, 27.10.2018 - 23:14

      Najrealniji komentar. Problem je u nama isto, ako ne i više nego u igrama.

    • Jodlejeihu

      @delight353, 28.10.2018 - 00:30

      Tacno to sam hteo da napisem, ljudi nikad nece biti zadovoljni i uvek ce govoriti kako je pre bilo bolje i da danas nista ne valja.

    • soul_eclipse

      @delight353, 28.10.2018 - 17:48

      Tako je

  • Lovac

    27.10.2018 - 21:17

    90% AAA igara je općenito otvoren ili polu-otvoren svijet s grafikom ušminkanom do jaja, te ziheraškom “pričom” i gameplayem; da ne kažem dosadnim misijama/questovima. Više me brine što gameri to prihvaćaju (sjetite se kakva je pobuna bila prije cca 10 godina da se sve poglupljuje, danas smo pomireni s tim) pa inovativne stvari nemaju očekivanu prodaju, a developeri se po diktiranju tržišta prebacuju na neke druge žanrove. Nije tajna da mi je System Shock 2 najbolja igra ikad. Hoće li Levine ikad napraviti tako nešto? Sumnjam, gledam samo što rade sa SS3 (Otherside enterntainment), ta igra neće imati AAA budžet, a mora popuniti ogromne cipele. Ruku na srce igre kao HZD i GoW su mi u solidnim 80-ima što se tiče 1-100 ljestvice. Vrlo dobre, ali ne i odlične da bih sad unucima prepričavao. AC Origins sam započinjao valjda 5x i onaj “opa, vidi Egipta” hype je splasnuo nakon max 3 sata. Dok recimo stari DeusEx uvijek mogu odigrati s istim guštom i diviti se levelima, priči, nema držanja za ruku i naravno onaj famozni ulazak na ženski WC, pa te onda direktor opomene 😀 Gaming je prerastao iz inteligentne zabave (nije mi namjera nikvo vrijeđanje) na zgrtanje para na masama gdje je točka 1 “svidjeti se svima”, a točka 2 “prodati cheatove i ubrzati grind da bi se što više zaradilo”. Usput, uglavnom morate kupiti još skuplje edicije ionako skupih igara da bi dobili potpuno iskustvo, pa su tu onda razne Deluxe, Legendary, Godlike i UltraDerp verzije. Da li se sjećate onog frenda/frendice koji su se trudili biti popularni u svim grupama ljudi? Točno, nitko ih se ne sjeća.

    • Hellblazer

      @Lovac, 27.10.2018 - 22:30

      Jako lijepo rečeno i pogođeno “u sridu”. Svaka čast prijatelju.

    • Lovac

      @Hellblazer, 28.10.2018 - 00:27

      Hvala, ali na žalost tako je. Dao bi se referat o tome napisati, no ne možeš klincu od 12 godina objasniti zašto je loše potrošiti 300kn na loot boxeve u generičkoj igri i zašto je npr. Dishonored 2 genijalan, a prošao ispod radara.

    • Hellblazer

      @Lovac, 28.10.2018 - 01:10

      Ma kakav referat, doktorat? Da ti pravo kažem, nisam više ni sam pametan po pitanju svega toga. Ne znam koliko imaš godina, ali pretpostavljam da si iskusniji gamer (neću reći stariji da te ne uvrijedim – mene počeli zvati čiko/striček, pa mi nije baš drago?) i da se sa osmijehom na licu prisjećaš nekih kvalitetnih naslova kao i ja i da i danas uspijevaš pronaći nešto za svoj gušt. Ne znam, možda se jednostavno vremena mijenjaju, dolaze nove generacije, kako gamera, koje su manje zahtjevne od nas i jednostavno se ne žele pretjerano mentalno angažovati oko neke igre, a tako i velikih studija kojima ili fali inovativnosti ili jednostavno eksploatišu takvu nezahtjevnu publiku (a možda i jedno i drugo). Jako si lijepo i naveo onaj primjer sa osobama koje se žele svidjeti svima. Nije to samo slučaj u gamingu, tako je i sa filmovima, muzikom i drugim stvarima. Imaš masu istoga i onda čuješ negdje, na primjer, neki dobar soundtrack ili pogledaš, slučajno, neki dobar film i kažeš sebi: Jebote, pa kako ovaj tip ili scene iz ovog filma nemaju više pregleda ili lajkova na YouTube-u, pa ja bih platio da ovo slušam ili gledam. A, valjda je sve to odraz vremena i neke, nazovimo mode ili nečeg sličnog. Nije, naravno, ni sve tako crno. Baš mi je drago što si spomenuo Dishonored 2. Uživao sam igrajući i njega i Prey. Još jedna od novijih igara, koja mi sada pada na pamet, a u kojoj sam isto tako uživao je Nier Automata-nisam znao šta da očekujem, ali sam na kraju ostao oduševljen. Može se naći i sada pokoji dobar naslov, ali treba malo zagrebati ispod površine.

    • danksoul

      @Lovac, 27.10.2018 - 23:01

      Super si to rekao 🙂 Zgrtanje para! Šteta što ljudi smatraju igre umjetnošću. Ne kažem da nisu, no da li su sve igre umjetnost? Jel Fortnite zbilja umjetnost?

    • i_love_all_games

      @Lovac, 27.10.2018 - 23:16

      Bravo. Inspirativan komentar i žalosno koliko je istinit

    • chupacabra1

      @Lovac, 28.10.2018 - 02:23

      Usporedi “hitove” iz filmske industrije s onima iz gaminga i pronaći ćeš zastrašujuće paralele. Prodaju nam Hollywood pod gaming.

    • moordrak

      @Lovac, 28.10.2018 - 15:02

      Vidiš, 100 ljudi 100 ćudi. Tebi je GOW i HZD 80, dok su meni blizu 100. BTW, igra za 100 ne postoji. Isto tako Origins. Odyssey. Jedna igra koju tu nitko živ nije igrao je Nino Kuni. Fenomenalna igra. Gravity Rush. NierAutmatu su već spomenuli. Celeste. Bastion. Transistor. DeusEx je za mene smeće od igre i serijala. Toliko hvaljeni Batmen serijal mi je također vrlo nisko na ljestvici ocjena. Ni najnoviji Spiderman me nije oduševio, a eto, moj omiljeni žanr i tip igre. Prey. Njah. Bloodborn. Isto njah. Dark souls. Budibogsnama. Enslaved me recimo oduševio! Rage isto tako. Bioshock? Kvragu, uzeo sam ga za sve platforme barem jednom u digitalnom i fizičkom izdanju. Dead Space? Nemam riječi. RESI?Opet nemam riječi. FarCry Nisu svi legli. Na trici su trebali stati. Crysis? Tech demo. RDR. NE POSTOJI ništa bolje sa temom divljeg zapada. Mogu ovako nabrajati još satima. Poanta je da sam sve te igre kupio, igrao stvorio sud o njima. Neke sam kupio u delux verziji,neke u collectors edition, a neke digitalno. Meni je poseban gušt dati 1300-400 kn za kakav Collectors box ili kupiti neki digitalni sadržaj kojeg nema u regularnoj igri, a da to nije ekspanzija. Moje pare. Posebno me živcira kada netko gleda u moj novčanik. Što te briga na što ću ja dati svoje novce. Ti ili bilo tko drugi neka kupuje što želi. Izuzetno mi je drago da su prošla vremena kada je kupiti igru značilo dobiti CD/DVD/BR u plastičnom boxu i amen. Ne sviđa se sve svima. tako svijet funkcionira. Doduše, ne slažem se da se ne možeš svidjeti svima. Upravo onaj tko se svidi svima ostaje upamćen, a ne zaboravljen. Neznam od kuda vučeš tu krivu logiku. To što tebe nije bilo briga za nekoga tko se trudio biti simpatičan samo govori da živiš u nekom svojem oblaku i to je sasvim uredu. Anonimnog Peru Perića ću zaboraviti sutra jer nije ništa učinio da ga po nečemu zapamtim. Sumarum, 100 ljudi 100 ćudi. Sreća i bog da svijet nije složen samo prema tvojoj veličini cipela. Bez ljutnje.

    • Lovac

      @moordrak, 28.10.2018 - 15:17

      Uff, tebi je ovo ko osobni napad… “Što te briga na što ću ja dati svoje novce”. Popij kavu, pročitaj komentar još jednom na miru, pa se vrati. Momak, stvar nije uopće u kupnji collector edicija gdje dobiješ figure, razne artove, neke bonus sitnice. To nisam ni napisao. Stvar je u tome da ti više za 60usd/eur ne dobiješ kompletnu igru. Rijetko je da si dobio sve jer gotovo nitko više ne izdaje expanzije; nego odrežu tu misiju, pa je dodaju kao pre-order bonus. Odrežu tamo misiju, pa je prodaju kao DLC za 4.99, želiš normalno napredovati bez da 10 sati radiš ponavljajuće zadatke jer tako žele više love od tebe? PLATI! A ljudi na to sipaju novce i podržavaju trend. Logika nije kriva; u glazbi najviše su postigli oni koji su bili svoji. Katy Perry i generičkih pjesmuljaka za mase se već sad nitko ne sjeća npr. Ista je stvar s filmovima, igrama. Al vidim ja da si ti mene krivo shvatio i brže bolje skočio.

    • moordrak

      @Lovac, 28.10.2018 - 18:06

      Nope. Nisam te krivo shvatio. Ajde sad lijepo ti sjedni, popij kafu i pročitaj što si ti meni napisao. Opet.
      Cijelo vrijeme prigovaraš oko novca. Kažeš ne želiš plaćati dodatne sadržaje jer smatraš da su oni trebali biti dio paketa od 60$. E pa nije ništa “trebalo”. Kada budeš išao jednog dana kupiti novi auto, lijepo reci prodavaču da ti stavi kompletan set dodatne opreme, boju karoserije po tvojoj želji uz najjači motor. I onda usporedi cijenu koju ti da na ponudi sa cijenom osnovnog modela. Jako ćeš se iznenaditi. Gaming industrija je preuzela isti model. Za 60$ ćeš dobiti osnovnu igru i ništa više. Želi li nešto dodatno, plati dodatno. Ti si možeš priuštiti osnovi model. Ja si mogu priuštiti custum paket. Ne vidim u čemu je problem. Nismo svi isti, nemamo svi iste mogućnosti niti sposobnosti. Vratim li se na igre, da 60$ je malo za igru. Proizvođači su našli način kako dodatno zaraditi na tričarijama. Što stvarno misliš da recimo paket collectors editiona RDR2 vrijedi 1500kn? BEZ IGRE? Ne, ne vrijedi. Zanimljivo, taj paket više nigdje ne možeš kupiti, dakle sve što su napravili su prodali po cijeni četiri puta većoj od same igre. Jesam li rekao da igra ne dolazi u tom paketu? Dakle trebao bi pljunuti preko 2 soma kuna za sve sadržaje. Nije ovo usamljeni slučaj. Prodaju se seson passovi za sadržaje koji nikada nisu objavljeni. Seaon pass košta više od same igre. Što dobiješ? Pravo na skidanje dodatnih sadržaja kada jednom budu dostupni. Zašto bi nekakav digitalni sadržaj bio drugačiji od nekakve figure iz collectors editiona? Zato što ga fizički možeš opipati? Shvaćaš ponatu? Da igre su previše jeftine. 100% sam siguran kako će sa novom generacijom konzola promijeniti cijene. Jesam li sretan zbog toga? Nisam, ali neću ni prigovarati već ću se prilagoditi pa ću kupovati ono što mogu i želim. Katy Perry? Roar? Da. Pjesmuljak. Svejedno sam ga se sjetio na prvu 😛

    • Lovac

      @moordrak, 28.10.2018 - 19:53

      Analogija s automobilima nije baš ovdje najsretnija. Razne kolektore ekipa uvijek proda dobro na ebayu, to je za kolekcionare, imaju ljudi fino na polici i guštaju. Ako si želiš kupiti virtualni goodies tipa zeleni kaput koji NE boosta statse, to je isto ok, tko voli, ne dira sam gameplay. Vratimo se na kancerogene naplate; ti si uvijek za puni iznos dobivao punu igru (bez pre-ordera i manje više svi su dali demo da se uvjeriš da li je to za tebe). Nakon toga devovi su se potrudili napraviti punokrvne ekspanzije za one koji žele više. E sad, oni ono što je bilo OSNOVNO rascjepkaju pa prodaju pod DLC, isto kao i sadržaj koji zapravo je proširenje. Ajd recimo da to popušimo. I onda dođu loot boxevi, mikrotransakcije. Ajd da smo pravi ‘rvati što se tiče naivnosti pa i preko toga pređemo. I dalje zbog fokusa na sve navedeno, na žalost, većina visoko budžetnih igara više nit ima dubine, nit je inovativna, nit ostavlja “najbolje ikad” feeling. To je problem, u tom grmu leži zec. Ima ih, al brate malo. Ovo je zdrav razum, a oko love mi je bez veze po netu pisati, no imam blizu 3 banke i plaću o kakvoj većina hrvata samo sanja. Mogu si sve kupiti srećom što želim, ali zašto podržavati ovo (na pamet mi padaju Forza M7, Shadow of War gdje su se prekasno opametili, GTA V online)?

    • moordrak

      @Lovac, 28.10.2018 - 22:45

      Vidiš da si ipak na kraju sam došao na moje. Igre su već odavno postale roba kao svaka druga. Neka postoje loot kutije. Nek postoje proširenja, dodaci ma kako se zvali. Sve je to sadržaj za kojeg svaki pojedinac mora odlučiti hoće li ga kupiti ili neće. Bilo je samo pitanje vremena kada će se “pravi svijet” preslikati na onaj virtualni. Nije dobro ako kupovna moć utječe na doživljaj igranja osnovne igre. Takve pokušaje igrači su oštro kaznili. Odgovor industrije su bile loot kutije i dodatni sadržaji koji realno ne daju nikakvu prednost osim one kozmetičke.

      Igre staroga kova više ne postoje. Nikome se ne isplate. Nitko ne proizvodi igre zbog dobrote svoje duše nago želi zaraditi na njima. Ako studija i izdavači ne zarađuju, imati ćemo svake godine po nekoliko Telltale slučajeva.
      Možda jedan primjer, da li si znao da je StarWars franšiza zaradila desetke put više novaca na igračkama i ostaloj robi nego na samim filmovima? Ne govorim o stotinm milijuna nego milijardama dolara.
      Igre su postale sastavni dio kulture i sada se svi čude k’o pura derku što gaming industrija želi zaraditi na igrama i većinom “igra” na sigurno. Mogu ti reći i ovako, ako bi ti uložio svoje milijune u razvoj neke tvoje igre, pa valjda bi želio te milijune vratiti nazad i siguran sam, eksperimente, neprovjerene koncepte i nešto što se sviđa samo određenoj niši igrača nebi uopće niti pokušao uzeti u obzir.
      Znaš tko se stvarno igra? Microsoft. Apple. IBM. Amazon. Facebook. primjećuješ li uzorak? Oni si mogu priuštiti fail. Jedan TellTale ne može. Vidjeti ćemo može li EA ako im nekim slučajem BF flopne (nisam baba vračara ali nisam nekako siguran da će se to dogoditi) upravo radi te nesretne inovativnosti. Inovativnost nije umrla. Novine još uvijek postoje. Ima ih posvuda. Naučili smo živjeti sa njima pa ih više niti ne primjećujemo. Toliko smo se raznih čudesa nagledali kroz godine. Uzimamo igre zdravo za gotovo.
      Evo igram RDR2 upravo, desetak sam sati u igri i vjerovao ili ne, još uvijek nisam prestao vikati vau, odlično, prekrasno! Gdje god gurnem nos, ostanem k’o pegla. Toliko detalja, sitnica, perfekcionizma nisam vidio već jako jako dugo u nekoj igri. To me oduševljava. Sigurno me još barem 50 sati uopće neće biti briga za nikakvu priču. A ima je. Ima i cijela hrpa dodatnih sadržaja. Za sada mi ništa od toga ne treba, a bude li mi trebalo, i ako ne postoji nikakav drugi način da dođem do toga, vrlo rado ću posegnuti za kreditnom karticom i totalno me zaboli što drugi misle o tome.

    • Drunkenstein

      @Lovac, 28.10.2018 - 19:15

      Ili ukratko, kako bi reka Rambo Amadeus: ‘Većina odlučuje, sve se radi za većinu. Većina je glupa pa dobivamo i glupe sadržaje’.

    • Hellblazer

      @Drunkenstein, 28.10.2018 - 19:34

      Rambo je genijalan, jedan od najvećih filozofa sa ovih prostora. Kako si se njega sjetio?

    • danksoul

      @Drunkenstein, 28.10.2018 - 21:51

      Većina će biti i: Ateisti, LGBTQYZ zajednice, privatizirano zdravstvo, školstvo…

      E sada, kome je to dobro… Većina. Da. Nekome godi, nekome uništi život. A vi navijajte za privatiziranje svega i “ja imam, pa možeš i ti”. Nemaju svi para za bacanje. A ono što sam slušao: “Ako nemaš para, nemoj igrati igre.” rekli biste: “Ako nemaš para, krepaj?”

      Jadno… Sav dobar mentalitet iz Yuge i svo zajedništvo što smo imali smo prodali “zapadu”. Ispranog mozga ostali…

    • moordrak

      @danksoul, 28.10.2018 - 23:32

      A koji to točno mentalitet? Mentalitet u kojem čistačica i doktor moraju biti jednaki? Ne moraju. Nikada nisu bili na istim razinama i nikada neće biti. Samo što je to sada napokon očito. Ne mogu sekretarica i direktor živjeti jednako. Nekada te bilo sram reći da imaš diplomu, dobro zarađuješ i živiš, a živilo se dobro bez obzira na sve. Živi se i danas dobro. Rijetki su vode žedni i kruha gladni samo smo mi narod koji voli puno ke*at i prigovarat kako nam je loše. Ma je vražju mater. Pogledaj vozni park po ulicama. Pogledaj što ljudi nose na sebi , što se kupuje po dućanima.Još nisam upoznao nikoga od mlađarije tko nema najmanje jedan mobitel u džepu. Nema se ali se eto našlo za četverosobni stan, dva auta, motor, školovanje djece, šest mobitela, ljetovanje i zimovanje. Nemoj biti naivan.

    • AdvCool

      @danksoul, 29.10.2018 - 07:20

      Kakav dobar mentalitet iz yu i zajedništvo ? Lolol, to se tebi čini jer je bila cenzura i diktatura pa se nije ništa moglo saznati kakvo je pravo stanje za razliku od danas kada se sve sazna…..

    • Drunkenstein

      @danksoul, 29.10.2018 - 15:35

      Pišeš potpuno nepovezano, a evo ja sam prvi koji će ti reć da slobodno igraš sve šta ti dođe pod ruku čak i ako si ne možeš priuštit, jer osoba koja ovako i onako neće kupit igru jer ne može, ne čini nikakvu štetu. Doduše nemojmo se zavaravat, nikad nije bilo bolje vrijeme od današnjeg za kupovinu igara, nemoj mi reć da ti je problem izdvojit 100 dolara za 25 igara od kojih je 20 AAA naslova ?

    • danksoul

      @Drunkenstein, 29.10.2018 - 18:38

      Da, a s moje strane zbilja korektno. PES recimo odigram 2-3 sata i deinstaliram. Mnoge igre skinem, prođem uvod i deinstaliram. O razlozima neću, ali dovoljno je reći SJW. Tako da da, mislim da im ja zbilja štetu ne činim. Da su igre 1€ ne bi ih kupio, jer ih igram manje od sat dva.

  • robertino1985

    27.10.2018 - 21:25

    Kako nema zanimljivosti, meni je zanimljiv mutant year zero road to eden, iako ne volim SF ali ni jedna igra ne kombinira RTS i FPS barem ne na taj način.

  • Bojko

    27.10.2018 - 22:33

    Ne znam o čemu zborite – Brian Fargo je još tu.

  • Ivsica

    27.10.2018 - 23:47

    A nisu nigdje nestali, samo ne rwre više čuda jer više nije bitna da igrica bude bude nešto jer se neće prodati, prodati će se Fifa, 9 nastavak COD-a, Assassin’s Creed’s i čega već ne dok ti likovi koji to kupuju objašnjavaju zašto je baš ovaj nastavak najbolja igra ikad (a realno zadnja 3 nastavka su jednaka sam imaju druge likove, setting, itd) a ja se čudim zašto me netko blijedo gleda dok mu objašnjavam da je Grim Fandango najbolja igrica ikad i zašto bi Kojima napravio čudo i na kalkulatoru jer je lik genije!?

  • chupacabra1

    28.10.2018 - 02:17

    Prije svega – prevedi članak na engleski i pošalji ga svim studijima kojim možeš, svaka čast. O ovome sam razmišljao danas kad sam žalio što sam obrisao P.T. Kojimu se voli ili ne, ali ne može se poreći da je inovativan, pomalo sulud u svojoj opsesivnosti da od tone ideja koje ima uvijek napravi nešto različito. E tu ti je odgovor na pitanje iz naslova, tu su nestali. Sve dok AC prodaje dovoljno kopija da bude u plusu izaći će i 28. nastavak ili remaster. Kad se radi rpg, kome treba revolucija ako se priča o sili nemiloj i meni nemoćnom koji spašavam svijet sasvim dobro prodaje i danas. I tako dalje unedogled, da ne nabrajam, svima je jasno. To što bi npr. Silent Hills možda bio najbolja horror igra ikad manje je bitno. Takvi kreativci mogu napraviti i nešto što se neće svidjeti većini igrača i šta ćemo onda kad igra ispadne u nešto što se baš ne igra ciljanoj skupini od npr. 18-25 godina? Bolje ti štancaj dvocifrene nastavke, a kreativnost (rizik) čuvaj za vrijeme kad više ne budeš mogao prodati stvar od prije 25 godina. Već sam nekome pisao, gaming je pojeo samog sebe svojom veličinom, tj. količinom novca koji se sad vrti oko njega. Sve je zbog novca, ali kad se još razmisli, krivi smo mi ljudi i nitko drugi.

  • siblyx

    28.10.2018 - 10:36

    Zato ću daleko radije odigrati neku indie igru, nego tamo copy paste sranje od Ubisofta, EA-a, itd. Indie developeri inoviraju te iako većinom nemaju super realnu grafiku ili teksture, nemaju 30h jedno te istog contenta, voice acting cijele igre, itd., te igre imaju dušu, imaju stil, imaju gameplay, imaju soundtrack koji većinom potpuno razori skoro pa sve AAA igre. Oni iz tog malog budžeta izvuku više nego većina velikih igrača.

  • moordrak

    28.10.2018 - 13:00

    Lijepo što je još netko osim mene primjetio ovaj pesimizam i crnilo koje je počelo vladati HCL-om. Određeni autori na ovom portalu su izgubili vatru, žar, iskru ljubavi prema digitalnim proizvodima koje nazivamo igrama. Igre igram već jako, jako dugo i igrat ću ih dok god budem mogao. Neki naslovi su loši, neki su dobri, a neki, neki spadaju u umjetnička remekdjela. Većina je prosječna. Nije gaming danas gori, naprotiv, daleko je bolji i savršeniji i uopće ne žalim za nekim prošlim vremenima. Kvragu, radujem se budućnosti! Jedva čekam vidjeti neke nove svjetove, neke nove priče, protagoniste, oružja, taktike, na kraju, neku novu grafiku i načine igranja. Sve ovo već postoji. Danas i sada. Mi smo se promijenili. Nemamo više vremena isprobavati, istraživati, opustiti se, izgubiti se negdje u bespućima digitalnih svjetova. Naučili smo gledati na sat i on nam sada, uz novčanik, diktira živote. Samo ako im dopustimo. Ova godina je jedna od najplodnijih što se igara tiče, možda čak u desetljeću. Odbijam vjerovati da se u tom mnoštvu ne može pronaći baš ništa za sebe, ništa što će nas očarati, oduševiti, razveseliti, nasmijati, opustiti, možda malo naživcirati. Izostanak emocija znači samo jedno: igre više nisu za vas. Nađite si drugi hobi. Zato vas lijepo molim ekipo iz HCL-a, nemojte nama ostalima kvariti doživljaj.

    • moordrak

      @moordrak, 28.10.2018 - 14:12

      Imam sve ono što sam napisao na svojem HCL profilu. Neću sada tu nabrajati. Plejku (PS4PRO) koristim najintenzivnije. Definitivno imam najviše igara za nju. Neke igre sam kupio više puta za sve platforme. Ako ćemo realno, na PC-u se skoro uopće ne igram premda mogu (tu i tamo uleti neka Microsot ekskluziva). Bude li malo sreće, riješit ću se PC-a kompletno i ostajem na jabučici. Plejka i Xbox su mi više nego dovoljni za igranje. Nažalost, PC previše brzo stari i nemam volje ni želje ulagati ogromne svote u upgrade za hardver koji za godinu dana izgubi 90% svoje vrijednosti.

    • moordrak

      @moordrak, 28.10.2018 - 18:45

      Možda Divinity 2, Frostpunk, Metro: Last light. Bioshock Infinite. Xcom. Našlo bi se svašta. Dosta je naslova izašlo paralelno za PC i konzole. Sve što je na Xboxu izašlo je za PC tako da… ima toga. Čisto ekskluzivno za PC only, e to bi već bio veći problem nabrojati.

    • siblyx

      @moordrak, 28.10.2018 - 19:04

      Zašto ako nemaš PS4 se neces nauzivati u igrama? Ti si ocito jedan od onih koji ne vidi dalje od PS ekskluziva. Igara ima na sve strane i daleko pristupačnije na PC-u nego na konzolama. Skoro sve igre su ionak multiplatform pa nije ni bitno. Netko tko voli strategije, fps-e itd. će daaaaleko bolje proći na PC-u nego na bilo kojoj konzoli. Nije gaming samo RDR i TLOU. Sve ovisi što netko preferira.

  • undisputed_kiki

    28.10.2018 - 16:14

    Dajte mi crash bash multiplayer i crash team rasingmultiplayer u hd-u na ps4 i odmah ce mi se gaming oporavit?

  • Jokerhere

    29.10.2018 - 15:48

    Ko zna mozda u Kojiminoj kancelariji nisu bas zadovoljni koliko je naslovan?

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?