HCL.HR

Što se čeka sa spajanjem univerzuma u videoigrama?

Zoran Žalac 11.08.2018.   •   9 komentara


Zabava nije nešto što se uzima u obzir kad se balansira univerzum. Ali crossoveri… mi izmamljuju osmijeh na lice.

U jednoj nadolazećoj indie igri ovih sam dana s velikim osmijehom na licu dočekao sprdanje ideje „univerzuma“. U svijetu filma svi pod svaku cijenu žele imati svoj univerzum, odnosno „nešto-verse“ jer je taj format Marvelu donio zilijarde novaca. Aktualno je sprdati se s time, no ideja univerzuma ispadne maštovita čak i u sprdnji. Primjerice, zamislite sad da u videoigrama postoji tzv. indieverse – dimenzija u kojoj svjetovi iz svih indie igara egzistiraju paralelno jedni s drugima, pa da spajanjem svijetova možemo dobiti Cupheada u okolišu Super Meat Boya, ili pak likove iz Braida u brutalnom svijetu Hotline Miamija.

Na tragu takve zamisli je igra koju trenutno recenziram (a čiji naziv ne smijem otkriti). Ne seže ta ideja daleko u sam gameplay, ali me navela na razmišljanje. Zapitao sam se bi li taj filmski trend stvaranja „nešto-versea“ bio koristan i za industriju videoigara.

Teško je na to pitanje ponuditi izravan odgovor, ali recimo da svijet videoigara već duže vremena zapravo koristi nešto slično. Pojmom crossover označavamo spajanje svjetova u igrama, i to ne nužno svjetova koji su si slični ili povezani. Po neslužbenoj kategorizaciji imamo manje crossovere u obliku gostovanja, veće crossovere igara istog izdavača, crossovere igara različitih izdavača, te crossovere igara s ostalim medijima. Primjerice, Mario Kart je crossover u kojemu Nintendo spaja likove iz Mario, Zelda, Donkey Kong i brojnih drugih serijala. Kingdom Hearts je crossover koji spaja Disneyjeve junake i originalne likove Square Enixa.

Dakle, može se reći da ideja univerzuma u videoigrama već postoji neko vrijeme, pa čemu onda ovaj tekst? Da, postoji, ali je vrlo specifična. Najčešći crossoveri događaju se u žanru tabačina, gdje su se već sukobljavali Street Fighter i Tekken, Mortal Kombat i DC, te brojne druge franšize. Tabačine često ugošćuju i pojedine likove iz drugih igara, filmova ili serija, pa se u Injusticeu npr. mogu pronaći Ninja Kornjače, u Tekkenu mlati Negan iz TWD-a, a Witcher Geralt mačuje se s borcima u Soulcaliburu.

S obzirom da je većina aktualnih tabačina japanskog porijekla, to nas vodi i prema drugoj činjenici – toj da su japanski tvorci videoigara općenito otvoreniji za ideju crossovera. Capcom se ne libi ubaciti Dantea iz DMC-a u Monster Hunter igre, Nintendo se ne srami spojiti Zeldu s Dynasty Warriors serijalom. Daleko od toga da američki i europski proizvođači ne spajaju različite svjetove, ali neke od najranijih crossovera radili su upravo Japanci. Sjećam se kad sam ’99 prvi put vidio Marvel Super Heroes vs. Street Fighter – mozak mi se preokrenuo na ideju da vidim borbu između Hulka i Zangiefa.

Japan više nema toliko snažnu industriju videoigara kao prije, ali mislim da je njihova ideja o crossoverima nešto najbolje što su zapadni developeri mogli usvojiti. Smatram da Ubisoft treba podići spomenik onome tko se prvi sjetio ideje za Mario + Rabbids Kingdom Battle. Gameri su žedni i željni takvih nesvakidašnjih spojeva jer ne žele da sve igre sliče jedna drugoj kao jaje jajetu. Istina je da je svaka inovacija riskantna, ali upravo iznenađujuće stvari mogu zainteresirati igrače i po potrebi oživjeti već otpisanu igru. Dobar primjer za to bila su ovogodišnja gostovanja Thanosa u Fortniteu, odnosno Predatora u Ghost Reconu.

Razlog zašto takve stvari ne viđamo često može se pronaći u legalnim zavrzlamama. Vlasnici franšiza ponašaju se iznimno zaštitnički prema njima i postoje neki sukobi koje nikad nećemo vidjeti, odnosno neke granice koje se nikada neće prijeći. Nitko ne želi da se franšizi umanjuje vrijednost time što se njezini likovi prikazuju kao inferiorni. Ili pak na drugom kraju spektra, nitko ne želi franšizu odmaknuti od njezinih izvornih pravila i zone komfora. Zbog toga, primjerice, heroji u Mortal Kombat vs DC Universe nisu mogli raditi fatalityje, a isti su potezi za likove iz Mortal Kombata bili ublaženi pa nije bilo otkidanja udova i sl.

Srećom, mislim da proizvođači videoigara u zadnje vrijeme sve više shvaćaju da ne mora svaki crossover biti „Celebrity Deathmatch“. Format igre kao usluge mogao bi natjerati proizvođače da misle „izvan kutije“ i spajaju različite svjetove u jedan univerzum. Znamo da se Half-life i Portal serijali odvijaju u istom svijetu, da se Assassin’s Creed i Watch Dogs razvijaju paralelno. Toliko je dobrih prilika u tome da bi bilo prava šteta kada bi sve ostalo samo na suptilnim referencama. Nadajmo se zato da nas u budućnosti čekaju crossoveri koji bi u svijetu igara mogli izvesti nešto poput onoga što su u filmskom svijetu izveli Avengeri.

Označeno sa:

Komentari (9)

  • RATKO Skaljac

    11.08.2018 - 17:36

    Tako rockstar radi gta univerzum koji je povezan sa njihovim drugim igrama kao što je red dead redemption

  • RATKO Skaljac

    11.08.2018 - 17:38

    Developeri nežele raditi jedan univerzum zato što kad bi tako radili privukli bi samo neke ljude kojima se taj univerzum sviđa, a kad ne rade univerzum rade više drugačijih igara da bi privukli širu publiku

    • phoda

      @RATKO Skaljac, 12.08.2018 - 14:11

      Kakvog to smisla ima?

  • Pero Mlinar

    11.08.2018 - 17:41

    ja osobno već duže vrijeme čekam na Mass Effect i Doki Doki Literature Club crossover pa mi je drago da je Zoran odlučio osvijestiti problem.

  • Sackboy

    11.08.2018 - 18:53

    Iskreno po meni tabačine sa nekim drugim likom nisu nikakav crossover isto kao što mi nije ni crossover da recimo igram witchera sa miki mausom. Crossover je po meni kada se lik sa cijelom svojom pričom pojavi u drugom svijetu (sa odgovarajućim objašnjenjem kako i zašto je tamo) a ne samo neka maska ili pak tabačine koje nemaju nikakvu priču.

    • Gvags

      @Sackboy, 11.08.2018 - 22:06

      Kao npr Akuma u tekkenu?

  • Apocalypse4987

    11.08.2018 - 19:04

    MIslim da je najbolje spajanje univerzuma bilo izvedeno u alien vs predator (igri, naravno) iako je u filmu predator 2 bilo nekih natuknica da su alieni dio istog univerzuma, AvP je to dobro upakira u jednu zabavnu cjelinu

    • mili1985

      @Apocalypse4987, 11.08.2018 - 21:54

      Tehnički, AvP je prvo postojao kao strip. Dark Horse ih je upakirao zajedno i to baš nakon tih natuknica u nastavku Predatora.

    • Apocalypse4987

      @mili1985, 12.08.2018 - 07:44

      Nisam zna za to

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?