HCL.HR

Gran Turismo 5: Prologue [PS3]

Matej Majcenović 19.09.2007.   •   0 komentara


Prije nego nam na PS3 konzolu stigne peti nastavak Gran Turismo serijala, Polyphony Digital nam šalje ”proširenu demo verziju”. Koja se plaća. Dobro ili loše? Prosudite sami.

Vjerujem kako su većina čitatelja ove najave fanovi Gran Turismo serijala. Kao fanovi, vjerojatno ćete odobravati projekt nazvan Gran Turismo 5 Prologue. Kupite probnu verziju igre koja će izići nekoliko mjeseci prije kako bi mogli doživjeti samo djelić onoga što će nuditi punokrvni nastavak. Sad bih mogao reći kako se radi o lukavo osmišljenom marketinškom triku putem kojeg će kompanija zaraditi na onima koji su ”slabi” na Gran Turismo. Mogao bih. Ali neću. Zašto? Bit ću iskren i priznati kako bih ja, ali i bilo koji fan bilo kojeg serijala bio presretan da se nešto ovakvo obogati moju/njegovu kolekciju omiljenih igara i pruži mu priliku da uživa u nečem prije nego se na tržištu nađe ”konačna” verzija.

Kao što smo već napomenuli, GT5 Prologue biti će (grubo rečeno) okrljaštena verzija petog nastavka ove, svima nam poznate, automobilističke simulacije. Kao takva, ponudit će nam nešto više od četrdesetak različitih automobila (Lotus, Mitsubishi, Nissan, Ferrari…) koja ćemo imati priliku provesti po nekoliko realističnih staza iz stvarnog života (Eiger Nordwand, London City Track, Suzuka…). Radi se o renderiranim stazama čija će ljepota pogotovo doći do izražaja ukoliko igrate na skupocjenim ”igračkama” nazvanim HDTV. Nova generacija osim potpuno izmijenjene grafičke strane, upoznat će nas i sa sasvim novom fizikom. Polyphony Digital najavljuje najrealističnije iskustvo dosad, upravljanje i vozni model nove generacije, kao i uvelike poboljšanu umjetnu inteligenciju protivnika.

No, ni nova fizika ni grafička strana nisu ono što će novi nastavak GT serijala učiniti posebnim. Proizvođači s ponosom najavljuju kako će peti nastavak serijala biti prvi u povijesti koji će igračima omogućiti utrkivanje online. Online igra se odvija preko PlayStation Networka, te vam omogućava da odmjerite snage s još maksimalno 16 vozača. Osim utrkivanja online, igračima će vjerojatno biti zanimljivo i nekoliko tzv. kanala. Početni kanal nosit će ime My Garage, koji će također biti uvod u ostale dotupne kanale. Pa tako ću spomenuti Global Online Rankings koji će ostatku svijeta reći tko je najbolji u Gran Turismu; Online Dealership koji donosi pregršt informacija o automobilima i proizvođačima, te Gran Turismo TV – specijalizirani online-kanal dostupan ekskluzivno s PSN-a koji nudi neke od najboljih sadržaja koje automobilistički sport, proizvođači automobila i TV imaju ponuditi.

Sve zaljubljenike u tuning, razveseliti će Quick tune opcija koja omogućava podešavanje snage, guma, ovjesa i drugih ”podesivih” stvari. Naravno, svu ovu biti ćete u mogućnosti gledati/igrati u HD prikazu – 1080p (utrke: 1080p-60fps, ponovljena snimka: 1080p-30fps). Puna verzija petog nastavka Gran Turismo serijala, na tržištu bi se trebala pojaviti tokom 2008. Do tad, svi će ovisnici o kvalitetnim simulacijama vožnje svoju dozu brzine tražiti u upravo najavljenoj igri.

Komentari (0)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?