HCL.HR

Half Life 2: Episode Two [PC, X360, PS3]

Matej Majcenović 04.05.2007.   •   0 komentara


Iako već zaista predugo čekamo da izađe, druga epizoda, drugog nastavka Half Life serijala obećava zavidan bundle i mnoštvo zabave…

Nadali smo se da će sve ovo ići brže. Ne toliko brzo kao Sam & Max serijal, ali definitivno ne brzinom kojom trenutno izlaze epizodne ekspanzije jednog od najboljih FPS naslova na PC-u. Druga je epizoda predviđena tek za jesen 2007., što je više od godinu dana nakon prvog dijela… No, kad se na običnoj ekspanziji, za čiji će vam prvi prelazak trebati nešto više/manje od 5 sati, radi toliko vremena, nema nikakve sumnje da se radi o nečem posebnom. Valve nije ”vrsta” proizvođača koja tako olako griješi.

Kada izađe, Half Life: Episode 2 paket neće sadržavati samo istoimenu igru. Kao bonus, dobit ćemo još dvije igre temeljene na istom engineu. Prva je singleplayer mozgalica imena Portal, dok je druga mnogima već poznat nastavak popularnog Half Life multiplayer moda Team Fortress 2. O tome ćemo govoriti kasnije, sada se orijentiramo na ono radi čega će igra i biti prodavana. Naravno, govorim o Half Life: Episode 2. U prvoj smo epizodi svjedočili uništenju Citadela, te na samom kraju i konačnom bijegu iz Citya 17. Uništenjem Citadela, otvoren je ogroman portal koji omogućava Combineima da u bilo koje vrijeme šalju horde pojačanja. Kako bi to spriječili Gordon i Alex se moraju pobrinuti da ”data packet” kojeg su pokupili još u prvoj epizodi stigne do tzv. Bijele � ume (White Forrest), gdje su utočište nekad imali znanstvenici i njihove obitelji. Dug je put do šume, i ukoliko se Alex i Gordon uspiju probiti kroz gomile Combinea imaju dobre šanse da zatvore portal.

Trajanje

Valve je dosta vremena proveo pokušavajući pogoditi idealnu duljinu trajanja ovih ”epizoda”, i iako su se neki složili kako je prvi dio bio dugačak onoliko koliko treba, ja se ipak ne bi složio s time. Mene, koji smatram da je prva epizoda bila prekratka, druga bi trebala zadovoljiti. Bar malčice više. Istraživanje koje je provedeno dokazuje kako će prosječnom igraću za prelazak trebati nekih 8 sati (po njihovim procjenama, 2 sata duže od prve epizode), dok je prosječno vrijeme prelaska iskusnih igrača, koji su već igrali prvi dio – 5 sati i 41 minuta.

Kako smo prelaskom prve epizode bili malčice razočarani jer smo cijelu igru prešli bez ijednog vozila (osim ako leteću olupinu automobila neki od vas ne smatraju vozilom), u ovom nam se dijelu vraća Buggy, nešto drukčiji od onog viđenog u originalu. Po riječima Erika Johnsona iz Valvea, Buggyu je, iz originala, nedostajalo konjskih snaga, dok je Buggya iz druge epizode napravio netko tko se uvelike razumije u stare američke ”grdosije”… Očekujte velike brzine 🙂 Od likova, možemo očekivati povratak G-Mana, koji je izostao iz prvog dijela, kao i nekoliko novih dodijeljenih uloga, za koje se nadamo da neće otići jednako brzo kao što su i došli.

Grafička poboljšanja

Na isti način na koji je Episode One predstavio ”high dynamic range lighting” i Episode Two će također sadržavati određena poboljšanja grafike i fizike. Najrazvikaniji je dodatak, uporaba ”cinematic” fizike, koja omogućava kreiranje uništenja u velikim razmjerima, koji su simulirani upravo uz pomoć ”cinematic” fizike. Ukoliko vam još uvijek nije jasno, Valve obećaje scenu na samom početku igre, u kojoj će te vidjeti o ćemu se radi. Budžet za izradu druge epizode je također porastao, pa su se tako u Valveu odlučili za bolje performanse prilikom igranja na high end konfiguracijama. Slanjem različitih anketa, Valve je preko Steama došao do podataka o prosječnoj konfiguraciji na kojoj se danas vrte njihove igre, te mnogo vremena posvetio optimiziranju igre prema snazi tih konfiguracija. Proizvođači su također bili svjesni kako se hardware industrija razvija nevjerojatnom brzinom, pa su odlučili iskoristiti prednosti procesora sa dvije jezgre. Vlasnici takvih procesora osjetit će poboljšanja u grafici, fizici, ali i umjetne inteligencije. Oni koji će igru zaigrati na Xbox360 ili PS3 o tome se ne trebaju brinuti (obje konzole posjeduju procesore sa više jezgri).

Za razliku od ostale dvije koje se nalaze u paketu, Portal je igra koja na prvi pogled može sličiti na FPS, no, osim činjenice da igrač svijet gleda iz prvog lica, sa FPSom nema nikakve druge sličnosti. Princip igre je prilično jednostavan: posjedujete oružje koje izgleda kao Gravity gun iz Half Lifea, ima mogućnost otvaranja dva portala – jedan za ulaz, drugi za izlaz. Portal nije moguće otvoriti samo na metalnim površinama. Osim otvaranja portala, biti će te u mogućnosti skakati i uzimati predmete koji se nalaze u prostorijama (pretežito kutije). Cilj igre? Pa, uglavnom, prelazak iz jedne prostorije u drugu rješavanjem zagonetki. Priča će imati veze sa Half Life svemirom, i ukoliko se igračima dopadne (a vjerujemo da hoće), Portal bi mogao zaživjeti kao samostalan projekt.

Nastavak popularnog Multiplayer moda kojeg pamtimo još iz vremena dobrog starog Half Lifea (prvog dijela), vraća se u velikom stilu. Kao besplatna igra dobivena uz HL2: E2, igra će sadržavati velik broj različitih klasa vojnika, od kojih će svaki imati svoje sposobnosti (a možete pretpostaviti koje već po imenu). Odabir mapa i modova u ovoj su igri riješeni na način da kad odaberete mapu, odabrali ste i mod. Nekima se neće sviđati, nekima možda hoće, no tko smo mi da sudimo. Igra je ionako besplatna. Grafička strana ove igre nešto je drukčija od ostale dvije iz paketa, pa će ovdje na svoje doći ljubitelji cell shaded grafike. Robin Walker iz Valvea tvrdi kako će igra i nakon izlaska redovito dobivati updateove u obliku zakrpa, novih mapa ali i promjena u gameplayu. Po njegovim bi riječima sav dodatan sadržaj trebao biti besplatan. Baš kao i igra : )

Narančasta i Crna kutija!

Half Life 2: Episode 2 trebala bi izaći u jesen 2007. na tri različite platforme u dvije različite verzije. Oni koji će u igri uživati na PC platformi, dobit će Black Box iliti crnu kutiju, koja će sadržavati igru Half Life 2: Episode 2, te dvije posebne besplatne SP i MP igre: Portal i Team Fortress 2. Konzole nove generacije će pak dobiti nešto drukčije. Kako ni jedna ni druga nisu vidjele originalni Half Life 2, a ni prvu epizodu, zadovoljit će se Orange boxom, koji uz već navedene igre iz Crne kutije sadrži orginalni Half Life 2 i HL2:E1. Napomenut ću i to, kako će i vlasnici PC-a također moći ubost ”Narančastu kutiju”, i svi sretni i zadovoljni!

Komentari (0)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!