HCL.HR

Igrali smo DiRT 5, vozili po cestama u zraku

Zoran Žalac 27.08.2020.   •   6 komentara


Neke staze u DiRT-u 5 bit će vanzemaljske – iz razloga što će ih praviti sami igrači s pripadajućim alatima novog Playgrounds moda.

DiRT 5 ima utrkivanje po ledu, priču o rivalstvu i podršku za izvođenje u 120 sličica po sekundi na konzolama. Ne zvuči nemoguće da ima staze koje vise u zraku te razbacane domino pločice veće od samih automobila. I doista, u svom kratkom druženju s nedovršenom verzijom igre vidio sam upravo te stvari. Da objasnim – vidio sam to u novom Playgrounds modu DiRT-a 5, koji igračima omogućava da sami izrađuju vlastite staze/arene te ih dijele s drugima.

Prethodni DiRT (numerirani, ne Rally) također je imao svojevrsni „editor“, ali kroz proceduralno generiranje staza. Ovdje pak po prvi put imamo prave alate da sami kreiramo paklene poligone za vožnju. A ta kreacija radi tako da se odaberu podloga i vozilo, a onda se poligon slaže – blok po blok. Proces je dosta intuitivan, iako su meniji spori. No zato su tu operacije dupliciranja objekata i tome slično.

U ponudi se nalaze kojekakve rampe, odskočne daske i cirkuske atrakcije poput gorućeg obruča. Sve je to ofarbano kričavim bojama DiRT-a 5 – rozom, žutom, plavom… Postoji memorijski limit koliko se stvari može natrpati na poligon / u arenu, no on je sasvim dovoljan da napravite stazu koja se vozi od minutu ili dvije. Za sada je moguće na stazi postaviti tri vrste natjecanja – Gymkhanu, Gate Crusher i Smash Attack. Svi ti modovi već su prije bili viđeni u DiRT serijalu, no trailer koji su upravo izbacili sugerira još neke druge modove, poput Vampirea (?), možda s nekim interesantnim multiplayer zapletima.

Mogućnost stvaranja staza u DiRT-u 5 rezultira nekim neobičnim kreacijama, poput spomenute ceste u zraku gdje nema zabijanja u zidove nego morate paziti da ne padnete s nje. Vidio sam nekih čudnih tunela u koje se upada kroz rupe, prolazio kroz luk bagera, vozio po uskim zidićima i sl. Ovakvo što je netipično pa samim time i neočekivano za DiRT serijal tako da određena svježina u tom Playgrounds modu definitivno postoji.

Međutim, vrlo brzo postane jasno da DiRT 5 nije dovoljno arkadna igra za ono što kreatori staza imaju na umu. Gotovo skejterske akrobacije prati kvazi-realistična fizika i često se događa da vozilo divlja po ludoj stazi, ali ne onako kako je to zamislio dizajner staze. I jako, jako puno puta mi se dogodilo da vozilo zapne među objektima na stazi pa ga moram resetirati.

Ako vam je Trackmania serijal prva asocijacija na spomen editora staza, onda znate koliko je fluidnost vožnje ključna kod te izrazito arkadne igre. DiRT 5 takve fluidnosti baš i nema. Isto tako, u ovoj fazi nisam vidio ni Ghost siluete drugih vozača pa je utrkivanje protiv tuđih rekorda bilo prilično dosadno. Valjda ne žele da tuđe vožnje budu smjernice drugim vozačima nego bi svatko trebao otkrivati svoju rutu na stazi?

U bilo kojem slučaju, Playgrounds mod u DiRT-u 5 brzo mi je dosadio, a to je bio jedini tip sadržaja koji sam imao prilike isprobati. Možda budem drugačijeg mišljenja jednom kad šira zajednica igrača demonstrira svoju kreativnost, ali nešto mi tu jednostavno nije štimalo. Nemam ništa protiv ideje da DiRT 5 bude kričavo šaren, urban i totalno arkadan. Ali, to je igra koja isto tako želi biti koliko-toliko realistična pa ispada kao da želi sjediti na dva stolca istovremeno. Nije to alarmantno jer je Playgrounds mod tek jedan dio cjeline, zamišljen kako bi produljio trajnost igre. Ipak, iskreno se nadam da je u punu verziju DiRT-a 5 uloženo znatno više truda.

Komentari (6)

  • Cpt. Price

    27.08.2020 - 21:23

    Onog čega sam se pribojavao u novom cod a Bogu fala nije se desilo, vidljivo je u ovom Dirtu. Presarena grafika a to je nerealno

  • Rastmahatta

    29.08.2020 - 10:36

    Sva sreća imamo Dirt Rally. Al ovo kaj su napravili u Project Cars 3 je za svaku osudu.

  • razer1234559

    29.08.2020 - 13:14

    Ovo izgleda tako smećkasto.

  • hyperion

    29.08.2020 - 14:12

    Znači očekujem dirt showdown 2. Šteta, bit će dobar ako ga poklone za par godina.

  • Ermin_9016

    29.08.2020 - 14:36

    Ne.

  • SnakeCRO

    02.09.2020 - 10:49

    Očekivani garbage iz Bugmastersa

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?