HCL.HR

Što ćemo igrati tijekom proljeća 2019.?

Zoran Žalac 21.03.2019.   •   38 komentara


Proljeće je, a ako je u vama nemir to je vjerojatno zbog nadolazećih igara koje ćemo igrati tijekom sljedeća tri mjeseca. Evo što nas sve očekuje.

S današnjim danom ulazimo u proljetnu sezonu, kalendarski gledano. Ne bih to vjerojatno ni primijetio da mi breza pod prozorom nije počela cvjetati što znači da kišem u prosjeku svakih pet minuta, ali kad-tad bih prepoznao da je nešto drugačije. Naime, tijekom proljeća obično ne izlazi mnogo novih igara. Stanje nije sušno kao ljeti, ali nije baš ni bajno. Ove godine proljeće bi trebale označiti četiri velike igre i desetak manjih naslova, a u ovom tekstu ćemo kratko proći kroz njih. Uskoro će mi doći trenutak u kojemu ću kihnuti pa bolje da završim ovaj paragraf prije nego udarimaworzewqaitu.

Pardon.

Sekiro: Shadows Die Twice

Ekipa japanskog From Softwarea ima naviku izbacivati svoje igre u prvoj polovici godine i to se do sada pokazalo uspješnim. Doduše, uspjeh se vjerojatno temelji na kvaliteti i izazovnosti njihovih igara prije nego na datumu izlaska. Svejedno, od samurajske igre Sekiro: Shadows Die Twice očekujemo pravi proljetni propuh – dinamičan akcijski gameplay s kojim ćemo razgibati svoje prste. Na rukama, dakako – iako ne sumnjamo da će neki mazohisti ovo pokušati igrati i nožnim prstima.

Na prvu se čini da Sekiro možda neće biti toliko hardcore kao Dark Souls serijal jer igračima omogućuje da se respawnaju – jednom, tijekom bitke. Ali ne dajte se zavarati, to je zapravo slatki trik From Softwarea – ako vas ubiju nakon što oživite, izgubit ćete više od običnog chekpointa.

Sekiro izlazi sutra, 22. 3. na PC, PlayStation 4 te Xbox One platformama.

Mortal Kombat XI

Brutalni i krvavi Mortal Kombat ne bismo trebali nikome posebno predstavljati. Znate da će biti trganja udova i priče koja na trenutke graniči s komičnim, ali je filmski ispričana i u žanru tabačina nema bolje. Novost je da ćemo u Mortal Kombatu 11 likove moći modificirati različitim dodacima i dijelovima kostima, ali za razliku od sličnog sustava u Injustice 2 ovdje će sve modifikacije uglavnom imati samo kozmetičku narav.

Zanimljiva nam je i nova mehanika fatalnih udaraca koji mogu preokrenuti meč. Radi se o posebnim te iznimno učinkovitim napadima koji postaju dostupni tek kada igraču energija padne ispod 30%. Ti se napadi mogu izvesti samo jednom tijekom cijelog meča pa će njihovo korištenje donijeti dodatni taktički element u Mortal Kombat serijal.

Mortal Kombat XI izlazi 23. 4. za PC, PS4 te XBOX, a nešto kasnije i za Nintendo Switch.

Days Gone

Kakvo bi to proljeće bilo bez igre sa zombijima? Nikakvo, pravo da vam kažemo. Srećom, Sony je za PlayStation 4 konzolu ovoga proljeća rezervirao bajkersku avanturu u kojoj ćemo bježati od horde zombija. Osim što to nisu zombiji nego Freakeri. Dakako, ti nemrtvi leševi nisu jedini protivnici na koje ćemo naići tijekom istraživanja otvorenog svijeta na svom motoru. Bit će tu bandita, a i opasnih medvjeda koje nećemo moći podmititi medom i pastrvama.

Days Gone je igra koja je bila odgađana već nekoliko puta, a čini se kako joj je pomicanje izlaska definitivno pomoglo da postane kvalitetnija. Ne očekujte, doduše, najvišu kvalitetu ikada (odnosno The Last of Us razinu) jer studio koji radi na igri već godinama nije radio na igrama za kućne konzole.

Days Gone izlazi 26. 4. ekskluzivno za PlayStation 4 konzolu.

Rage 2

Novi Doom je još daleko, ali prije njega ćemo imati pristojan trening uz Rage 2. Pucačina je to koja je poprimila šaljivi ton i kričave boje, jer takvo što danas prolazi na tržištu. No ispod svog tog šarenila naslućujemo dosta zabavnu igru s ludom akcijom, suludim oružjima i na metke spremnim neprijateljima.

Kad se u Rageu 2 ne budemo napucavali facu u facu, neprijatelje ćemo gaziti vozilima. Ako ste igrali Mad Maxa iz 2015. ovaj segment igre mogao bi biti sličan s obzirom da na Rageu 2 rade upravo Šveđani iz Avalanche Studiosa. Ne predviđamo da će Rage 2 biti najbolja pucačina ikad napravljena, ali nije pogrešno očekivati zabavne stvari od nje.

Rage 2 izlazi 14. 5. za PC, PlayStation 4 te Xbox One.

Ostali značajniji hitovi

Kao što smo rekli na početku, u proljeće 2019. imamo četiri velika hita i niz nešto manjih, ali svejedno ambicioznih naslova. Igrači na PC-u dobit će tri velike strateške igre: Tropico 6, Anno 1800 te kao šlag na kraju – Total War: Three Kingdoms. Vlasnici Switch konzole moći će zaigrati Nintendove ekskluzive Yoshi’s Crafted World te Super Mario Maker 2.

Ljubiteljima kooperativnog multiplayera nude se igre Generation Zero i World War Z, a ako volite karting onda je tu i Team Sonic Racing. Konačno, htio bih vam skrenuti pozornost na jedan naslov niže produkcije koji se meni čini interesantnim. Radi se o igri pod nazivom A Plague Tale: Innocence, smještenoj u srednjovjekovnu Francusku gdje brat i sestra bježe iz grada kako bi izbjegli „crnu smrt“ zvanu kuga. Dotična igra izlazi 14. 5. za PC, PS4 te XBOX.

To vam je ukratko ono što nas čeka u iduća tri mjeseca. Dakako, detaljnije popise sa svim igrama koje izlaze u narednom razdoblju moći ćete pronaći u zasebnim člancima sa egzaktnim datumima izlaska. Do tada nam slobodno u komentarima napišite čemu se vi najviše veselite ovoga proljeća.

Označeno sa:

Komentari (38)

  • Wolfman

    21.03.2019 - 12:28

    Ja jedva čekam Cupheada na Switchu idući mjesec 🙂

  • Ki-ya Karate Monster

    21.03.2019 - 12:28

    Sekirat ćemo se kako su u smrtnoj borbi dani otišli te ljutit se radi price o kugi.

  • vragec25cro

    21.03.2019 - 12:33

    Ništa zanimljivo(meni) 🙁

    • Ki-ya Karate Monster

      @vragec25cro, 21.03.2019 - 12:34

      Days Gone ti nije žist?

    • Wolfman

      @Ki-ya Karate Monster, 21.03.2019 - 12:37

      Od te 4 izdvojene igre mene zanima jedino Sekiro.

    • vragec25cro

      @Ki-ya Karate Monster, 21.03.2019 - 13:05

      Nakon odigranih milijun igara s zombijima,lošeg TWD nebitno jel onja s pričom ili onaj pokušaj s Darylom i burazom,vrhunskog State of Decay 1 i dobrog State of Decay 2,zombiji mi zanimlji isto koda gledam travu kako raste 🙂

    • PppPP

      @vragec25cro, 21.03.2019 - 16:01

      Jaooo pa nije ovo neka indie igra za pc od 15 eura gdje je cilj samo ubijati zombije

    • vragec25cro

      @PppPP, 21.03.2019 - 16:19

      Niti je neka poznata igra 🙂 Ako je ps4 eskluziva ne znači to odmah da je vrhunska 🙂 Meni nije problem na čemu izlazi niti kolko košta ako mi se sviđa,zato sam uzeo ps4 zbog horizona i xbox one zbog forze state of decay i gow

    • PppPP

      @vragec25cro, 21.03.2019 - 16:55

      niti je neka poznata igra? majke mi ja nemam pojma što si htio s tim reć… alo radi se o ps4 ekskluzivi. misliš da nema hajpa? itekako ima. ps4 ekskluzive su uglavnom remek-djela ili vrlo dobre igre, zato i je hajp uvijek kod njih, ma koja god to igra bila, a jako malo je lošijih kao npr. the order 1886, ali i to je već starija igra

    • vragec25cro

      @PppPP, 21.03.2019 - 17:22

      Znači igru spominju kad izlazi i bilo par trailera i gameplay video ako se ne varam.Znači novi naslov,zato mislim da nije poznata.Napisao sam ništa zanimljivo meni lik pitao zašto nisam nahajpan na Days gone ja mu odgovorio.Hajpa za mene nema više niti kod jedne igre jer me hayp koštao 394EURA,i na kraju mi bio baš to hajp bez užitka kad odigrao(hzd niti nisam odigrao do kraja neki lvl 14,a rdr 2 odigrao samo main story kad izašao rdr 2 uzeo ga zbog pohvala i recenzija i hajpa i rekoh uzet ču ga s ps4 zbog hzd).I ja neznam kako me uvjek neki obični komentar odvede u ps4 vs ostali rat.(pa j….. svi imamo svoj ukus,a ukusi se hvala bogu razlikuju)

    • PppPP

      @vragec25cro, 21.03.2019 - 17:45

      novi naslov? i zato “nije poznata”? osim što gameplay demo sa e3 2016 ima 11m pregleda na youtubeu, i svi ostali video vezani za tu igru pun k* pregleda. uostalom na njoj rade develeperi syphon filtera. ja nisam ni odgovarao na tvoj glavni komentar gdje si napisao da nema ništa zanimljivo, to mi je skroz ok, ali ovaj tvoj drugi komentar mi nije imao smisla. to što si igrao milijune igara sa zombijima i što te overkill’s twd razočarao kao i još neke druge, ne vidim zašto zbog toga ne bi dao šansu ovoj igri. pogotovo jer vidim da ti se i sviđaju takve igre jer si igro SoD 1 i 2. ovo je ipak igra sa pričom, vjerujem vrlo dobrom pričom.

    • vragec25cro

      @PppPP, 21.03.2019 - 17:57

      Nisam igrao Overkil twd,nigdje ja ne spominjem da je igra loša nego da je nepoznata(meni) vidio samo ovo na Hcl.Kako sam napisao u prethodnom komentaru nema hajpa kod mene više za niti jednu igru.Kad izađe kad vidim više gameplaya i recenzija možda odigram(na nekoj akciji jer večinom kupujem na akcijama i popustima baš zbog toga jer me dosta igara razočaralo a preskupo ih platio).Zato večinom igram starije naslove(koji me ponekad iznenade)

    • Oblakoder

      @PppPP, 21.03.2019 - 21:33

      Uglavnom su to prosecne igre sa izuzetkom nekoliko remek dela kao sto je recimo GoW. Jedino ako smatras da su remek dela igre sa Mtc ocenom manjom od 80? Da li su za tebe igre kao sto su inFAMOUS Second Son, Gran Turismo Sport, The Order: 1886, Killzone: Shadow Fall, Knack/Knack 2, Drive Club itd remek dela?

    • PppPP

      @Oblakoder, 22.03.2019 - 00:29

      Rekao sam remek-djela ILI vrlo dobre igre. Pa mnogi ljudi i kupuju ps4 samo zbog tih vrhunskih ekskluziva. Kaj fali second sonu? Odigrao prošle godine, zakon je, pogotovo ako voliš sci-fi. Te trkače me ne zanimaju, niti fakin knack, pričam o igrama s razrađenom pričom. Jedino sam na killzone zaboravio, a i to je izašlo ima 6g jbt. Ak moraš toliko staru igru spominjat o čemu pričamo uopće. Order 1886 sam već spomenuo gore u komentaru.

    • Oblakoder

      @PppPP, 23.03.2019 - 21:38

      Ne fali mu nista ali jednostavno nije remek delo i nesto sto ce se pamtiti kao recimo TLoU i GoW4. Realno samo nekoliko igara za citavu generaciju mozemo svrstati u istinska remek dela, a gore nabrojani TLoU je izvorno PS3 igra. Jos jednom da napomenem imam PS4 Pro i odigracu mnoge igre ali ne volim to preuvelicavanje kako je skoro svaka PS4 ekskluziva vrhunska, jednostavno nije i nema logike da bude. Ali aj malo si mi pojasnio sta si tacno mislio 🙂

    • SanKa

      @vragec25cro, 22.03.2019 - 09:01

      dobro tebi su gow i rdr 2 kita igre tako da ono… tu ću stati 🙂

    • vragec25cro

      @SanKa, 22.03.2019 - 10:34

      Gow nisam spominjao i ne izvrći moje riječi 🙂 (mali milijun puta pričam da svako ima svoj ukus,zato i ima tolko žanrova i različitih igara i svega ostalog)

    • SanKa

      @vragec25cro, 21.03.2019 - 15:36

      kak si ti cool i edgy

    • vragec25cro

      @SanKa, 21.03.2019 - 16:21

      Zašto?Pitam zato jer neznam na koji si komentar odgovorio,na ovaj prvi da mi ništa nije zanimljivo od nadolazečih ili na zombije 🙂

    • SanKa

      @vragec25cro, 22.03.2019 - 09:00

      ne vidim point komentara “meni je to bzvz, nezanimljivo”. jednostavno nemoj komentirat onda 😀

  • darijoman

    21.03.2019 - 12:58

    Ova A Plague Tale mi se čini dosta interesantna. Igrat će se

    • Mah

      @darijoman, 22.03.2019 - 06:06

      S tim srednjevjekovljem mi baš baca na witchera i čini se dovoljno mračno za moj okus

  • Goran1234

    21.03.2019 - 13:08

    I ja se veselim Cupheadu. ?

  • Demon90

    21.03.2019 - 13:26

    Samo sekiro, a i sonic mi nije mrzak

  • Saren

    21.03.2019 - 13:31

    RAGE 2 jedino sto se mene tice.

  • Chimichangas

    21.03.2019 - 14:15

    Sekiro i A Plage Tale me zanimaju, al čekat ću recenzije

    • Wolfman

      @Chimichangas, 21.03.2019 - 14:27

      Za Sekiro su ti izašle recenzije. Zasad je Metacritic 90, Opencritic 91…

    • Chimichangas

      @Wolfman, 21.03.2019 - 14:44

      thx, moram pogledat onda

    • SanKa

      @Wolfman, 21.03.2019 - 15:36

      dam son, to je dobro

  • SanKa

    21.03.2019 - 15:37

    sekiro, days gone , rage 2 i plague’s tale. moram dat otkaz, ovak ne ide..kad cu to sve

  • DjokaBA

    21.03.2019 - 15:42

    ANNO i A Plague Tale: Innocence

  • PppPP

    21.03.2019 - 16:02

    Days gone ?

  • Ctrl_Alt_Del

    21.03.2019 - 19:07

    Onaj prvi je već na netu, dan ranije. Ovi iz Codexa su se požurili…

  • AceRimmer

    21.03.2019 - 20:27

    Imperator Rome? Ne? Ok.

  • moordrak

    21.03.2019 - 22:20

    Ovoga proljeća najviše se veselim prošlogodišnjem Spidermanu, Detroitu become humanu i pretprošlogodišnjoj Nier Automati. Napokon ću malo počistiti lager…

  • crolink07

    22.03.2019 - 07:58

    Prvo Rage 2 jer sam siguran da će biti zabavan i relaksirajući a Yoshi i Mario se podrazumijevaju.
    Teže igre mi ne leže u proljeće.?

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?