HCL.HR

MGS 4 Big Boss Rank prohod

Grga Petrović 09.08.2008.   •   9 komentara


Želite proći MGS 4 sa Big Boss rankom? A kako i ne bi! Naš Grgur pripremio vam je opsežan prohod koji će vam pomoći napraviti upravo to.

Ovaj prohod pomoći će vam u dobivanju najvišeg odličja u MGS igrama; BigBoss ranka. Srećom, u četvrtom nastavku MGS-a dobivanje ovog emblema lakše je nego ikad. Čak ako i niste neki iznimno dobar igrač možete ga dobiti uz malo truda i vježbe. Prohod je namijenjen kao mala pomoć igračima koji su već prošli igru 2-3 puta, zato što je poznavanje svakog dijela igre veoma važno za koliko toliko brz prolazak.

Razlozi za dobivanje Big Boss ranka i nagrade

Osim potvrđivanja vašeg skilla, sa BBE dobivate sljedeće stvari:

Big Boss FaceCamo Iako se tako zove ovaj FC nema izgleda Big Bossovog lica već Solidusovog kostura iz trećeg Acta. Ako ga nosite i približite se vojnicima, oni će početi vrištati od straha, bacati oružje i biti potpuno nesposobni za borbu.

Patriot Ako ste igrali MGS3 ovo oružje poznato vam je kao puška koju je nosila The Boss, i koju ste dobivali nakon prvog prelaska. To je ustvari modificarana verzija M4 puške sa bubnjem u obliku broja 8, zbog čega ima neograničen broj metaka.

Big Boss ipod pjesma Pjesma koja dok ju puštate na iPodu pojačava preciznost i štetu koju nanosite.

Uz to, u slučaju ako niste pokušavali dobiti ostale rankove prije BB ranka, dobit ćete još puno kul stvarčica.

Thor .45-70 (dobiven sa FOXHOUND rankom) Brutalan pištolj koji ubija jednim metkom, no mora se svaki put puniti.

Desert Eagle Long Barell (dobiven s FOX rankom) Klasičan DE samo što ima duži domet i ciljnik.

Type 17 (dobiven s HOUND rankom) Pištolj koji je imala EVA u MGS3. Pištolj izgleda kao poznati Mauser i ima automatsku paljbu.

Stealth Item koji vas čini nevidljivim za neprijatelje.

Bandana Item koji vam daje neograničeno streljivo kad ga equipate.

Parametri koji se trebaju zadovoljiti da bi se dobio BB rank Težina igre mora biti “The Boss Extreme”, nemojte zabunom staviti Big Boss Hard. Na extreme težini NEĆETE moći kupovati municiju za uspavljujuća oružja, što naravno znači da pokušate štediti što je više moguće. No i u samoj igri ima dosta municije razbacane okolo pa se ne morate brinuti, osim ako ne uspavljujete svakog protivnika kojeg vidite.

Vrijeme prolaska igre mora biti ispod 5 sati. U vrijeme prolaska spada skoro sve.Animacije, sejvanje, pauza, codec pozivi. Ne spadaju instaliranje igre, prikazivanje rezultata, te kada vam na ekranu piše “now loading”. Odmah poslije toga kada piše “press start” vrijeme se broji. Ovo ne bi trebao biti velik problem, ukoliko stvarno ne pretjerujete i ne pokušavate propuzati svaki centimetar igre. Ukoliko preskačete sve što se može preskočiti i igrate normalnim tempom, sigurno ćete biti gotovi za 3.5-4 sata. Zapamtite da se 17 minuta animacija i creditsa na kraju ne mogu preskočiti, pa računajte i s tim.

Prvi puta kada sam išao na BB završio sam igru za nešto manje od 4 sata. Drugi put kad sam igrao za potrebe ovog teksta, stavljao sam vrijeme nakon kraja svakog acta. Završio sam za nešto manje od 3 sata. Najmanje vrijeme koje sam vidio je oko 2 sata i 14 minuta. Vrijeme prolaska najviše ovisi o borbama protiv bossova, koje se mogu odužiti te o trećem actu. Probajte ciljati ova vremena:

            Ukupno  –  Act Act 1[/color] – 1:00:00 – 1:00:00
Act 2 – 2:00:00 – 1:00:00
Act 3 – 2:45:00 – 0:45:00
Act 4 – 3:30:00 – 0:45:00
Act 5 – 4:10:00 – 0:40:00
End – 4:30:00 – 0:20:00[/b]

Ukupno vam ostaje još 30 minuta tako da ste mirni.

Ne smijete izazvati niti jedan alert. To znači da vam gore nikad ne smije pisati alert. Ovo je već malo teže, ali čim se naviknete na ponašanje neprijatelja nećete imati tolko puno problema.

Ne smijete imati niti jedan kill. Ako imate naviku igrati kao Rambo na ovo se malo teže naviknuti. Sve u svemu, neka vam pređe u naviku koristiti samo Mk22 i ostala ne-ubojita oružja.

Važno je napomenuti da što se bosseva tiče, njihovu prvu formu možete pobijediti i normalnim oružjima. Uspavljujuća sredstva koristite samo u drugom dijelu fajta. Ako pogodite nekoga s uspavljujućim sredstvom i on padne preko neke ograde ili slično, to se broji kao kill. Gekkoi, Scarabi, tenkovi, helikopteri se ne broje kao kill.

Ne smijete koristiti Stealth ni Bandanu. Kratko i jasno. Nemojte ih ni stavljat u iteme da ih slučajno ne equipate.

Možete sejvati koliko god želite. Oda. Za razliku od svih ostalih MGSova, Big Boss rank u četvorci ne ograničava sejvove.To znači da, ako niste sigurni da možete proći neki dio bez greške, spremite igru na početku svake prostorije. Sejvanje vam ‘’troši’’ oko desetak sekundi, što nije velika stvar.

Ne smijete imati niti jedan Continue. Za ovim nećete imati ni potrebe jer Continue ćete većinom dobiti ako vas neko ubije, što naravno znači da ste dobili alert i da morate restartat. Međutim nemojte svaki put kad vas neko ubije odmah loadat; stiščite continue dok se malo ne izvježbate i dok savršeno ne prijeđete problematični dio. Ovo posebno vrijedi za bosseve.

Ne smijete koristiti ni jedan item za vraćanje zdravlja. To uključuje Ration, Regain, te Noodles. Ovo je problem jedino kod borbi s bossovima i potjeri u trećem actu. Ako se dobro izvježbate na bossovima vam uopće neće trebati, tako da vam jedini problem ostaje potjera na kojoj malo ovisite o sreći.

Itemi koji pomažu u dobivanju BB ranka

Kada prijeđete igru svi itemi koje ste pokupili ostat će vam u sljedećem prelaženju. Možete pokušati biti hardcore i pokušati isprve ali nema smisla. Za što lakše dobivanje BB ranka najviše će vam pomoći sljedeći Itemi:

Solar Gun Solar gun dobivate tako da uspavljujućim oružjem pobijedite Frog Unit i 4 B&B bossa, i nakon toga pokupite specijalne figurice koje ostavljaju za sobom. Figurice ćete naći na sljedećim mjestima:

Frog Unit – Nemojte ubiti niti jednu pripadnicu FROG unita. Prije izlaza iz garaže na vratima lijevo od vas nalazi se lutka.
Lauging Octopus – Pobijedite prvu formu bossa sa uspavljujućim sredstvom. Lutka se nalazi na jednom od kreveta.
Raging Raven – Pobijedite prvu formu bossa sa uspavljujućim sredstvom. Lutka se nalazi na zadnjem katu zgrade, odite pod nju dok vas napada druga forma.
Crying Wolf –Pobijedite prvu formu bossa sa uspavljujućim sredstvom. Lutka se nalazi blizu vrata gdje idete za Blast Furnace, koristite NV da ju bolje vidite.
Screaming Mantis – Pobijedite prvu formu bossa na normalan način (Mantis lutkom). Lutku ćete naći u prolazu iz kojeg ste došli na početku, odite po nju dok vas lovi druga forma.

Solar gun je VEOMA važan u BB prolasku, i to samo zbog potjere u trećem djelu koja ja bez njega skoro nemoguća.

Middle East Militia kostim Kostim možete naći u tunelu gdje su svi članovi pokreta otpora, u jednom od ormarića. Iako nije pretjerano potreban, može vam sačuvati malo živaca i par minuta.

Rebel kostim Kostim možete dobiti tako da oslobodite taoce na početku 2. acta. Čim ih oslobodite otključati će vam vrata kućice blizu početka u kojoj se nalazi kostim. Iako nije nešto strašno potreban doista može pomoći u jednom od težih djelova igre. Možete ga pokušati dobiti i u BB prolazu, ali će vam taj pothvat uzeti previše vremena i metaka.

FaceCamo maska od Otacona Za vrijeme Act 3 briefinga zaletite se do Otacona sa MGmk2 robotom. Dobit ćete njegov Facecamo koji vam je potreban u trećem Actu.

M82A2 Najjači snajper u igri, sigurno ga kupite od Drebina prije nego što pokušate dobiti BB rank. Između ovoga i railguna osobno favoriziram M82, zato jer je brži, a s dobrim ciljanjem ima iste efekte kao i railgun. Koristit ćete ga isključivo protiv gekkoa.

Chaff granate Ako volite igrati na sigurno, prenesite si 8 granata iz prijašnjih igara. No i ako ih nemate nije šteta, dovoljan će vam biti jedan paket koji se nalazi na početku 4. acta.

Smoke granate, Stun granate etc. Imajte ih nekoliko prije početka.

Dobri Savjeti Izbjegavanje Caution Ako dobijete Caution neprijatelji će pozvati rezerve i zagorčati vam život. Caution ćete aktivirati ako promašite neprijatelja i pogodite negdje blizu njega te ako se neprijatelj probudi ukoliko je bio nokautiran ( ne uspavan ). Da izbjegnete caution gađajte u tijelo čim morate nekoga nokautirati, naravno ako ne postoji opasnost da vas skuži prije nego zaspi. Iz nekog razloga neprijatelji neće pokrenuti caution iako imaju iglu u prsima. Čim imate više neprijatelja na jednom mjestu, steknite naviku i uvijek gađajte u tijelo. Isto tako ne koristite previše Solar gun jer će on nokautirati, a ne uspavati neprijatelje. Čim se neprijatelj probudi iz nokauta – izazvat će caution. Uostalom ako pucate na nekog tko gleda u vašem smjeru Solar gunom, aktivirat ćete alert. Inače svaka zvijezdica ili Z na palom neprijatelju traje oko jednu minutu.

Provjera statusa Ako ikada sumnjate da ste ubili nekog, slučajno napravili alert ili nešto slično, uvijek možete provjeriti tako da odete u glavni meni i odete na mission briefing. Izaberite Act2 briefing i preskočite obe animacije. Tad će se u sredini ekrana, u narančastoj liniji pojaviti svi statsi.

Povećanje healtha U nekim djelovima igre postoji par opasnih djelova jedan za drugim, te je ponekad teško proći drugi dio ako ste izgubili previše zdravlja u prvom. Primjer je borba sa Mantisom, te potjera u 3. actu. U slučaju da imate malo healtha, a čeka vas opasna šora, sejvajte, odite u glavni meni konzole te promjenite datum za godinu dana. Health će vam sad biti pun.

Trčanje/klečanje Nikad ne trčite. Mogu vas vidjeti sa ogromne udaljenosti i uzbuniti se. Ako klečite dok hodate i ako vas netko vidi, možete brzo leći i smiriti.

Octocamo Uvijek pazite na Camo index koji se nalazi u desnom gornjem kutu. Ako vam je index iznad 60 nemate se puno za brinuti, čim neko ne gleda direktno u vas iz blizine. Ipak probajte imati što viši i često se stopiti s okolinom.

Night Vision (NV) Osim kao pomoć kod gledanja u mraku NV vam može pomoći u bilo kojem trenutku ako vam je iz nekog razloga teško ciljati u metu. Samo upalite NV i mete će biti obložene jakom fluorescentnom bojom.

Mosin Naganat Iako je Mosin odlično oružje, probajte ograničiti njegovu upotrebu zbog buke koju stvara. Ako ga želite koristiti budite sigurni da ste dovoljno udaljeni od mete, te da oko vas nema nikoga. Inače vam ne gine alert. Plus, ako gađate nekoga tko je okrenut prema vama uvijek gađajte glavu, jer će u protivnom oglasiti uzbunu.

Baterije Možete znatno produžiti rok trajanja Solid Eyea traženjem novih baterija. Baterije se nalaze u prva 4 briefinga, i morate ih naći pomoću MGmk2 robota. Iako nije nešto posebno potrebno, može vam pomoći u borbi protiv Wolfa.

PMC vs pobunjenici borbe Ako se nađete usred borbi PMC-a i pobunjenika primjetit ćete da vam je Camo Index plave boje. To znači da će vas neprijatelji teško primjetiti jer su okupirani borbom. Iskorisitite takve prilike i pokušajte biti što brži.

——————————————————————————————————

Prohod

Prije početka igre završite igru na bilo kojim postavkama i kupite maksimalnu municiju za Mk22, Mosin te V-ring za sačmarice. Preskačite sve animacije.

Ground Zero

— (animacija) —
Propužite ispod kamiona.
— (animacija) —
Hodajte prema naprijed.
— (animacija) —

Gekkoi vas smiju vidjeti, čak i ako proizvedu alert zvukić ne broji se kao alert. Odmah uđite u zgradu na koju ste naslonjeni na početku. Odite uz stube i skočite kroz rupu u zidu. Sada samo trčite naprijed i ne obazirite se na zadnjeg gekkoa.

Act 1 – Bliski istok

-Red Zone NW Sector Trčite naprijed pa odite desno i uđite kroz prva vrata. Nakon sekvence, propužite kroz otvor u drugoj sobi. Kada izađete na drugoj strani dopužite do nogostupa i tamo stanite. Pričekajte da PMC koji dolazi sa gornje strane dođe u ravninu s autom, pa onda krenite kroz prva vrata. Kada uđete unutra nemojte trčati, jer će vas vidjeti PMC koji gleda kroz prozor. Propužite do otvora i uđite unutra. Kada izađete van nastavite puzati. Sljedite desnog od dva PMC-a puzeći. Kada uđe u sobu ustanite se i nokautirajte ga. Opet lezite i odite do krajnjih vrata. Pričekajte da 2 vojnika prođu pa se dignite i otrčite do vrata na gornjoj desnoj strani.

Red Zone Šuljajte se uz stube nalijevo. Čim dođete na gornji kat počnite puzati, u protivnom će vas vidjeti PMC dolje. Kada prođete kroz prva vrata pogledajte na lijevo i vidjet ćete PMC-a u daljini. Čim se okrene, ustanite se i odšuljajte do sljedećih vrata. Tamo ćete vidjeti stražara vama okrenutog leđima. Sakrijte se na desnu stranu vrata i čekajte da se stražar vrati. Čim dođe, lagano se odšuljajte do kraja tog dijela i preskočite zidić. Odmah se bacite na trbuh i nastavite puzati. Propužite kroz vrata (otvor, što već) i pogledajte nalijevo dolje. Vidjeti ćete stražara kako dolazi u vašem pravcu. Čim vam se makne iz vidnog polja, dopužite do sljedećeg dijela i skočite dolje, ispred velike kutije/kontenjera. Pričekajte da isti stražar ode dalje, pa dopužite do krajnjeg zida na desno. Pazite na stražara koji patrolira glavnom ulicom. Kada naprijed ugledate 2 stražara kako odlaze, potrčite prema vratima gdje se nalazite s MGmark2. Stražar bi vas mogao vidjeti, ali neće oglasiti alert.

Krenite naprijed i pogledajte lijevo. Vidjet ćete 3 PMC-a. Bacite dimnu granatu među njih i trčite desnom stranom zida. Čim dođete do vrata čučnite i obucite Milita kostim ako ga imate. Zatim samo u čučećem položaju odite do otvora tunela.

Militia Safe House Ako imate kostim, samo protrčite kroz cijelu zgradu. Ako nemate, uzmite ratione, noodlese i dijelite svakom koga vidite. Skrivajte se samo od onih koji trče.

Urban Ruins Protrčite cijeli dio normalno.

Downtown Još ne skidajte kostim. Trčite prema naprijed držeći se desne strane. Kada dođete do prvog auta skrenite dva puta desno, pa slijedite vojnike. Kada dođete na čistinu gdje su neprijateljski snajperi, skrenite lijevo i trčite do kutija koje ćete ugledati na desnoj strani. Preskočite kutije i odite do kraja tog zida. Na lijevoj strani gledajte i čekajte da dođe oklopno vozilo i da se stražar okrene. Tada odite u tu ulicu i držite se desne strane. Hodajte do treće ulice na desno, pričekajte da prođu dvojca PMC-a. Nastavite dalje putem odkuda su došli, skrenite lijevo i vidjeti ćete jednog stražara. Pogodite ga s MK22 i pužite naprijed. Tu bi trebala biti rupa u zidu kroz koju propužite. Na kraju rupe izađite iz vrata te se došuljajte do vrata Advent Palacea.

Advent Palace Odite ravno do Meryl. Dva puta gore uz stepenice, pa na drugu stranu, pa opet gore.

——————————————————————————————————

Boss borba: FROG Unit

Borba se sastoji od 4 dijela, tj. kata.

Četvrti kat Čim preuzmete kontrolu nad Snakeom, bacite se udesno. Ova borba može završiti i bez vašeg uplitanja, ali bolje biti siguran jer se neki članovi tima mogu dobro ozljediti na ovom dijelu. Uzmite MG mark2 i neka bude nevidljiv. S njim odite do kraja prostorije i čekajte da koji FROG dođe. ako neko dođe samo ih nokautirajte strujom s leđa. Ovaj dio bi trebao biti brzo gotov.

Treći kat Prije nego dođete na treći kat skotrljajte se niz stepenice i dođite tamo prije Meryl. Sada imate priliku postaviti mine za uspavljivanje (ako ste ih kupili po stubištu ili ako ih imate od prije), jer scena neće početi dok se ne vratite do početka stubišta. Postavite jednu na suprotnom stubištu, jednu kod lifta na lijevoj strani kata, te na početku kuhinje. Kad ste spremni, vratite se tamo i uzmite solar gun. Čim borba počne otrčite do stupa skroz lijevo i tamo se skrijte. Nakon nekog vremena doći će 2 froga iz smjera gdje ste došli. Pogodite ih napunjenim solar gunom i krenite u kuhinju. Odite do dijela gdje su dvoje vrata i pripremite solar. Pucajte u bilo koga tko pokuša ući kroz vrata. Kada prestanu dolaziti, odite kroz vrata i stanite na poziciju s koje možete dobro vidjeti kuhinju. Tada samo malo bacajte Stun granate unutra i ubrzo bi sve trebalo biti gotovo.

Drugi kat Odmah na početku zaletite se u Johnnya tako da brže ode do wc-a. Nemojte se previše upletati u prvi dio bitke. Kada dođete do wc-a, zid će eksplodirat i nokautirati Johnnya. Stanite kraj druge rupe tako da imate pogled na frogove koji dolaze s te strane. Samo bacajte stunice čim netko dođe. Ne koristite solar gun jer ćete lako pogoditi Meryl, koja će onda vjerojatno umrijeti. Prođite kroz rupu u podu.

Prvi kat Stanite iza šanka i čekajte da buldožer probije zid. Tada će se pojaviti 2 froga kojima bacite stunicu. Ostalo vrijeme ostanite čučati ispod šanka i punite solar gun. Tu i tamo provirite i pogodite nekoga. U sljedećoj sobi su meci za Mk22.

——————————————————————————————————

Crescent Meridian Nastavite se kretati, držeći se lijeve strane. Kada završi sekvenca uđite kroz lijeva vrata, pa skočite kroz rupu na zidu. Lezite na pod i uzmite Mosin. Pogledajte naprijed i poskidajte par PMC-a snajperom. Osim što ćete si očistiti put, pobunjenici će vam sada biti naklonjeni. Obucite OctoCamo. Kada ste sigurni da nema nikoga, odite do kraja ulice i pogledajte iza ugla. Cijelo vrijeme držite se lijeve strane. Iza ugla bi trebala biti 2 PMC-a pokraj auta. Bacite im stun i pričekajte, trebala bi se pojaviti još dva. Kada se pojave, bacite još jedan stun (ako se ne pojave vjerojatno ste bili malo spori, gledajte Solid Eye) i krenite u ulicu lijevo odkud su došli, pa desno. Opet se legnite, vidjet ćete dvojicu PMC-a iza vreća s pijeskom. Bacite im stun. Opet će doći još dvojica na isto mjesto, pa bacite i njima. Kada su svi nokautirani, odite naprijed i popnite se ljestvama. Slijedite put gdje vas čeka animacija.

Millennium Park Odite naprijed, lezite. Vidjeti ćete dvojicu PMC-a okrenutih leđima. Pogodite ih s Mk22 i stanite u čučnuti položaj. Malo dalje na desnoj strani stoji jedan PMC. Skinite ga snajperom (u glavu). Držite se lijeve strane, hodajte u čučnju. Trebali bi doći do rupe koja vodi u kuću. Polako se popnite gore stepenicama. Gore je PMC, sredite ga s Mk22 ili solar gunom. Padnite kroz rupu i puzite. U parku su 3 PMC-a, a samo 2 su vam blizu te vas mogu vidjeti. Čekajte dok su vam oba na vidiku pa ih pogodite u prsa. Kada padnu krenite lijevom stranom do rupe u zidu. Ispužite van pa pužite ispod tenka. Čim se uvjerite da nema nikoga, produžite do sljedećeg tenka. Zatim krenite između zadnjeg desnog šatora i onog do njega. Na kraju prolaza patrolira PMC pa pripazite na njega. Pričekajte da se počne vraćati pa krenite za njim. Eventualno će skrenuti lijevo, a vi samo produžite do vrata. Kraj.

Vrijeme: Najkraće vrijeme koje teoretski možete napraviti za prvi act je oko 20 minuta. S ovim prohodom vrijeme će biti oko 35-40 minuta. Dobro je dok imate manje od sat vremena, iako može i više ako uspijete nadoknaditi poslije.

Act 1: 36:14:00 (36:14:00) Act 2 – Južna Amerika

Cove Valley Village Jedno od težih područja. Ako imate kostim pobunjenika biti će vam lakše no isti je vrag. Sigurno nemojte ići oslobađati pobunjenike jer će vam to oduzeti i vremena i metaka bezveze. Uglavnom, čim počne igra trčite na lijevo i prema dolje. Dolje će vas vidjeti 2 PMC-a, ali ne obazirite se. Trčite cijelo vrijeme po lijevoj strani, sve dok ne dođete do kraja gdje više nema zgrada. Tada lezite i počnite puzati do prolaza na lijevo. Prema vama će dolaziti 2 PMC-a. Ako vas vide prevarite ih šaržerom dok vas se ne okane. Nastavite naprijed. Na razini iznad vidjet ćete PMC-a. Čim vam se pruži prilika – upucajte ga. Zatim otpužite malo naprijed na istoj razini i čekajte. Pobunjenici bi trebali doći i započeti rat s PMC-ovima. Čekajte da se sve smiri pa se popnite malo iznad, pokušajte što više ostati na lijevoj strani. Pogledajte oko sebe i nađite sve PMC-eve na razini. Pokušajte ih upucati sve, a da drugi ne skuže. Kada su svi uspavani popnite se gore i odite prema prolazu. Rješenje nije inteligentno, ali ako netko zna neki bolji način neka mi javi.

Čim završi codec animacija, hodajte naprijed dok ne dođete do pobunjenika iza kojih je rupa u stijeni. Propužite kroz rupu (uzmite metke za Mk22). Kada izađete samo nastavite puzati po desnoj strani zida. Eventualno ćete naići na PMC-a koji stoji na uzvišenoj poziciji, ignorirajte ga i nastavite puzati. Kada ste sigurni da ste mu izmakli vidnom i slušnom polju, potrčite prema izlazu.

Power Station Trčite lijevom stranom. Kada dođete do 2 pobunjenika pređite na desnu stranu. Cijelo vrijeme budite u čučnju. Desnom stranom idite do debla na zemlji. Tada se odmah bacite u travu na desnoj strani. Namjestite OctoCamo i dignite se u čučanj. Krećite se uz desnu stranu dok ne vidite kamion iza ograde. Čim ga vidite samo potrčite prema njemu.

Kada završi animacija odmah čučnite. Ovdje ćete morati biti dosta brzi da ne bi morali svladavati dvostruki broj vojnika. Izvadite Mosin i sredite dvojcu vojnika naprijed, gađajte ih u glavu, inače će vas skužiti. Uključite NV i odite prema mjestu gdje su njih dvoje bili. Pogledajte gore prema naprijed i vidjeti ćete dvojicu snajperista. Skinite ih. Nastavite naprijed do izlaza.

Confinement Facility Odite naprijed i čučnite kada imate pogled na cijelu čistinu. Pogodite stražara naprijed s Mk22. Čim padne, skočite u more i zaronite. Idite prema naprijed, a na kraju biste trebali završiti malo prije kraja mape (pogledajte mapu u pauzi). Čim izađete iz vode, idite prema stablu u čučnju. Prođite stablo i nastavite put staze. Držite se lijeve strane i kada vidite PMC-a iza vreća pjeska bacite se na trbuh. Pogodite ga pištačem i krenite u njegovom smjeru, puzeći. Sada pužite samo naprijed, nemojte se dizati jer će vas vidjeti PMC koji stoji na tornju.

Vista Mansion Odmah equipajte NV. Kada vidite grupicu pobunjenika, odite skroz lijevo uza zid. Čučnite i počnite ići uz zid. Ne obazirite se na šoru, samo nastavljajte. Jedan PMC će vam biti dosta blizu pa ga pogodite. Kada dođete do ceste počet će animacija (nekada prije toga na vrhu ceste bude PMC sa teškom strojnicom. U tom slučaju, uspavajte ga ).

Kada buldožer probije vrata uđite unutra i odmah krenite desno. Cijelo vrijeme se držite desne strane dok ne dođete do stepenica. Malo naprijed nalijevo su vrata od kuće, uđite unutra. Odite na prva desna vrata, pa lijevo, pa desno do stubišta. Kod stubišta se skrijte i čekajte da dvojica PMC-a siđu dolje. Kada izađu van, odite gore do krova i skrenite lijevo, gdje je rupa u koju skočite. Ako vam zatreba municija za Mk22 imate je na krovu. Odite kroz podrum. Equipajte Mk22, M82A2/Railgun, Stun granate i SAIGA12 pušku. Kada dođete do ljestava popnite se gore.

Research Lab Prije borbe s Mantis morate srediti nekoliko FROG curica. Dolaze u parovima. Čim dobijete kontrolu nad Snejkom odite natrag i lezite pored kreveta, gledajući naprijed. Upalite Solid Eye i gledajte gdje se kreću. Eventualno bi trebale doći ravno ispred vas. Prije nego što to naprave, bacite im stun. Sljedeća grupa također prolazi istim putem pa ostanite na tom mjestu. Opet ih iznenadite stun granatom. Za treću grupu brzo lezite između stola i kostura u istoj prostoriji. Proći će prostorijom ispred vas, bacite im stun. Za četvrtu grupu vrijedi isto. Peta će također proći istim putem. Ako jedan možda ostane stajati nakon granate dovršite ga s MK22. Ovo sve možete napraviti s MK22 ali ovako je lakše i rizik da vas vide je manji. Kad ih sve ubijete nestati će “Caution” znak. Odite naprijed i lijevo, pokupite municiju za sačmu ispod stola, ako nemate dovoljno. Odite kroz vrata i hodajte malo niz hodnik dok ne čujete Mantisin uzvik.

——————————————————————————————————

Boss borba: Lauging Mantis

Borba ne bi trebala biti neki veliki problem ako znate njene forice i prerušavanja. Isto tako borba nije agresivna do samoga kraja, no onda se skoncentrirajte jer sve može lako otići kvragu. Počnite tako da izvadite svoj M82A2 i upucate ju dvaput. Pasti će i ispustiti crni dim. Inače borba funkcionira tako da je vi morate tražiti, kada je nađete upucati i tako opet, sve do samog kraja kad vas počne malo jače napadati. Ako stane i izvuče P90 te počne pucati po vama nemojte paničarit, stanite ispred nje i poklonite joj dva metka u glavu. Problem nastaje kad se (ako se) počne rolat, jer vam to odnosi ogromne količine zdravlja. Čim se sklopi samo se rolajte okolo i pokušajte izbjegavati. Obično kada ispusti dim ispušta i neke male eksplozive koji vas love, al njih ignorirajte i pobjegnite. Kada se skriva često će proizvoditi zvukove. Imajte uključen svoj Solid Eye i gledajte odkud dolaze zvukovi i pobijediti ćete je za čas. Ponekad ima specijalna mjesta za skrivanje; kao stroj u sobi za skener mozga, kao FROG (nemojte pogoditi pravog froga, prepoznat ćete ju po tome što ima healtha kad je zumirate), kao Naomi, MGmk2, te žena na slikama. Ako budete brzi, neće ni stići doći do rolanja.

Uzmite SAIGA12 pušku sa V-ring municijom ili neko drugo oružje za uspavljivanje i pobijedite drugu formu. Drugu formu ne smijete gađati normalnim oružjima.

——————————————————————————————————

Mountain Trail Počnite trčati naprijed. Kada dođete do mjesta gdje se nastavljaju putevi odite najlijevim. Kada prođete most, odite desnim putem. Cijelo vrijeme trčite. Kada dođete do čistine upalite NV i upucajte snajpera gore. Odite putem koji vodi prema snajperu. U sljedećem dijelu naići ćete na stražara kojeg upucajte s Mk22. Tu su 3 puta; jedan koji nastavlja ravno, jedan koji ide lijevo i jedan u sredini. Odaberite onaj srednji i dođite do rijeke.

Mountain Trail Riverside Isključite NV i krenite lijevim putem. Na kraju puta bacite se na pod i pogledajte lijevo, frog bi se upravo trebao skrivati iza kamena. Dopužite ispred nje i čim možete pogodite je u glavu. Nastavite srednjim putem. Prije račvanja stanite i usporite. Na lijevoj strani krije se frog. Pužite i pogodite ju. Kada padne, krenite desnim putem kroz “tunel”. Na kraju malo stanite i čučnite. Pogodite i ovog PMC-a. Držite se desnog zida i hodajte, trebali bi proći ispod još jednog tunelčića. Na kraju će opet biti jedan PMC kojeg također pogodite. Sada lijevo, opet PMC, opet gađajte. Hodajte desnom stranom i kad dođete do otvora opet pogodite PMC-a. Kada posustane dignite se, skrenite u prvi prolaz desno, pa lijevo u tunel.

Drebin Potjera Lagana potjera. Izbor oružja neka vam bude SAIGA12. Kao i u svim potjerama imate neograničenu municiju na svim oružjima. Cijelo vrijeme skrivajte se iza Machine guna, čak i ako ne pucate iz njega, jer će vas štititi od paljbe.

Vista Mansion Uzmite SAIGA-12 puškicu i namjestite V-ring municiju. Jedini problem ovdje su vam specijalna odijela koja uđu. Nemojte pucati jer su to ljudi. Samo okidajte po njima sa puškom, tako ćete ih dosta usporiti. Ako vam se neko popne na kamion samo ga upucajte. Nakon nekog vremena Drebin će nastavit dalje.

Confinement Facility Zeznut dio za ne-kill. Što se gekkoa tiče zajebite railgun, sjednite za mašinicu. Problem je što se nekad PMC-i penju po prednjoj strani kamiona i slučajno ih pogodite a da to niste ni znali. Zato nemojte nasumično pucati, već pričekajte da je vidljivost dobra i onda rokajte po gekkoima. Osim toga, pazite na PMC-e iza vas jer vas vrlo lako mogu ubiti.

Power Station Sejvajte ovdje i provjerite imate li još uvijek 0 killova. Ako nemate ponovite zadnji dio. Ignorirajte tenk, samo pucajte po vratima. Ako ste spori popet će vam se PMC-evi, zato pazite.

High Woodlands Highway Samo rokajte sve što vidite. Ovaj dio ne bi trebao biti problem.

Marketplace Ako nemate full health izađite i napravite trik s datumom. Odite u ulicu ravno gdje je jedan gekko. Tu skrenite odmah lijevo i čekajte da jedan sleti ispred vas. Kada odskoči ,dalje krenite desno probijajući se kroz štandove. Kada dođete ispred gekkoa odmah skočite iza da izbjegnete njegov napad. Tada odmah krenite naprijed i tu vas čeka zadnji gekko koji čuva vrata. Primaknite mu se i i izmaknute udarcu, pa se zarolajte prema izlazu. Kraj.

Vrijeme: Najkraće vrijeme koje teoretski možete napraviti za drugi act je oko 20 minuta. S ovim prohodom vrijeme će biti oko 30-40 minuta. Dobro je i ako ste ga uspjeli proći za manje od sat vremena.

Act 1: 00:36:14 (00:36:14)
Act 2: 00:34:24 (01:12:38)
Act 3 – Istočna Europa

Jedna stvar u ovom actu uvelike olakšava stvari. Ako nosite kaput koji imate na početku, i kao facecamo stavite Otaconovu/ Drebinovu/ Campbellovu facu, stražari neće obraćati puno pozornosti na vas i moći ćete se normalno kretati. Ipak, ako pred njima napravite roll, izvadite oružje ili počnete puzati, skužit će vas i oglasiti alert. Zato samo mirno i staloženo, jer to je jedini način kako ćete ovaj act proći za kratko vrijeme.

Član pokreta otpora ima svoj zacrtani put koji, ovisno o vašim akcijama, može biti kratak, ali i jaaako dug. Kada ga čujete da zviždi, to znači da se miče. Ako ne zviždi, a vi ste očistili put, samo se malo približite njegovoj poziciji i čim čujete zviždanje on će krenuti. Također, cijelo vrijeme pokušajte držati udaljenost između sebe i člana otpora, ako ste ispred njega.

Midtown S Sector Čim počne igra promijenite FaceCamo i trčite prema kraju ulice, znači desno. Ispod stepenica ima municije za Mk22 ako vam treba. Čim dođete do kraja stanite uz zid i gledajte vašeg čovjeka. Kada pređe zebru gdje je semafor, nastavite hodati dok ne vidite dvojcu PMC-a. Stanite na dobru udaljenost i pogodite ih s Mk22. Odite do njih i brzo ih sakrijte iza kamiona. Vratite se natrag dok ne čujete zviždanje, zatim otrčite naprijed i pogodite dvojicu PMC-a koji stoje ispred ulaza u park. Odmah ih skrijte iza kamiona lijevo i ostanite tamo. Pričekajte da vas član otpora prođe i nastavite ga slijediti. Kada uđe u park, krenite odmah lijevo otkuda ste ušli i gledajte na ulaz ravno. Nakon par sekundi bi trebala doći dvojica PMC-a. Pogodite ih i skrijte na tratinu lijevo. Ako se član otpora ne miče odite do njega dok ne čujete zviždanje. Ako ga ne vidite onda je unutar onog kruga od živice u sredini parka. Kada se počne kretati, vratite se tamo gdje ste skrili tijela. Čekajte da tip obavi nuždu i onda će napokon krenuti prema vama. Pogodite PMC-e opet s pištačem (ako niste sigurni hoće li se probuditi prije nego ih tip prođe) i udaljite se da vas ne vidi. Kada se spusti niz stepenice slijedite ga, a ako vam trebaju meci imate ih na desnoj strani prije stepenica. Više ga nemojte pratiti već odmah pođite desnom stranom. Nađite 2 PMC-a i pogodite ih. Ne morate ih skrivati. Ako je stao odite do njega i čekajte da se spusti. Opet, ako mislite da neće stići dok se ne probude, upucajte ih ponovno. Kada ih napokon prođe, skrijte se na raskrižju i čekajte da prođe tunel. Kada napokon uđe tamo, slijedite ga.

Midtown NE Sector Slijedite ga cijelo vrijeme dok se skriva iza auta i izbjegava helikopter. Kada dođe do zadnjeg auta, potrčite naprijed u ulicu. Na bojte se, ako vas helikopter i obasja, neće oglasiti uzbunu. Kada vidite 2 PMC-a upucajte ih i čekajte da vaš čovjek prođe. Ne morate ih skrivati. Kada ih prođe slijedite ga.

Midtown N Sector Jednostavno ga slijedite, pazite da nemate izvađeno oružje. U uličici desno pored kante za smeće se nalaze meci ako vam trebaju. Slijedite ga do kraja.

Potjera s Evom na motorima Najteži dio igre. Svake sekunde netko vas može slučajno pogoditi i zeznuti vam sve. Uz to što ćete ovo morati dosta vježbati, trebati će vam malo sreće. Oružja koja ćete koristiti su Mk22, Stun i Smoke granate, Twin Barrel i Solar gun (moguće je i bez njega, ali takav način ne bi nikome preporučio).

Church Courtyard Tu postoji nekoliko mjesta na kojima možete dobiti metak, al područje nije toliko teško. Čak i ako vas netko pogodi preporučam da odete u PS3 main menu i pomaknete vrijeme. Inače samo bacajte Stun granate i nadajte se da vas niko neće slučajno okrznuti.

Riverside West Tu počinju problemi. Prvo uključite auto aim u optionsima. Ako niste baš ufurani u auto aim, on funkcionira samo iz trećeg lica i trebat će vam malo poslije. Zasaad uzmite stun granate. Naprijed ćete vidjeti prvu skupinu neprijatelja. Cilj je (naravno) da vas ne pogode. Čim dobijete kontrolu, prvu granatu bacite krajnje desno na Frogove. Uzmite drugu granatu i prije nego što ih prođete bacite je u sredinu, malo prema desno. Ako dobro pogodite nećete primiti metak. Sada će vas napasti džip kojeg ignorirajte. Držite ciljnik na vašem kombiju i čekajte da Frog skoči na njega. Kada skoči pogodite je i pasti će. Sada teški dio. Eva će prvo krenuti desno pa se okrenuti i otići lijevo. Tu će vas napasti 2 gunnera i nešto pješadije. Probajte skinuti desnog gunnera već iz daljine, a čim se zaustavite skinite i drugoga. Onda uključite auto aim i pogodite ostale. Sada uzmite solar gun i uključite auto aim. Kada Eva skoči s motorom možete pogoditi svakoga u toj sceni, samo stišćite R1 i mijenjajte mete analogom. Čim sletite, sredite sve s Mk22 ili dimnim granatama. Ako nemate solar gun nadajte se najboljem i u slow motionu pogodite samo najbližeg gunnera, a kada sletite drugog. Ako vas pogodi vjerojatno ćete ubrzo umrijeti. Sljedeći dio nemate što, pokušajte se što više skrivati iza Eve (trokut) i kada vidite da se Frog popeo na kamion pogodite ga. Opet se nadajte najboljem.

Riverside East Probajte nekoliko puta proći ovaj prvi dio da zapamtite gdje se nalaze svi džipovi. Leteće pizdeke možete i ignorirati, samo se đirajte dok u jednom trenutku Eva ne kaže “For Petes sake!”. Tad pripremite twin barrel s V-ring municijom i ciljajte desno. Vidjeti ćete gunnera. Dok prolazite pored njega pogodite ga u glavu. Ako ga fulate ima šanse da vam oduzme pola healtha. Kada ga sredite, odite u FP pogled i ciljajte unazad. Nakon kratkog vremena vidjet ćete još jednog gunnera iza vas, pogodite ga puškicom. Ako vas pogodi također vam uzima pola. Ubrzo nakon toga je dio gdje prolazite između 2 kamiona. Izvježbajte se da pogodite samo desnog gunnera, jer vam lijevi ne može ništa. Doduše, može se dogoditi da lijevi nakon toga raznese kamion pored vas i odnese vam pola healtha, ali to bi bila stvarno nesreća. Kada preletite ispod 2 leteća kamiona, pogodite lijevog froga. Sada odaberite solar gun i pucajte u svaku grupicu koju vidite. Ako nemate solar gun, bacajte dimne okolo. Nakon tog frenetičnog dijela ostaju samo još dvije grupice. Jedna na kraju stepenica, njima bacite smoke. I na kraju prije izlaza ima grupica od troje frogova. Njima također zadimite dan.

——————————————————————————————————

Boss borba: Raging Raven

Nekoliko stvari. U borbi bi doista trebali imati ili M82A2 ili railgun. Preporučavam Railgun. Ako imate malo healtha možete malo prileći na početku ili jednostavno pomaknuti datum ako nemate živaca.

Ako imate Railgun možete je ubiti iz jednog pogotka. Ako leti i ne zna gdje ste, znači nije stala i ne gleda vas već slobodno leti, napunite Railgun do kraja, naciljajte je i možda je ubijete isprve. Ako ne, odnijeti ćete joj bar 3/4 healtha. Ako je ne možete naći, popnite se na zadnji kat i čučnite ispred vrata. Napunite Rail gun i izađite na balkon dok je nađete ili dok ona ne nađe vas. Ako je vidite da leti gađajte je (na solid eyeu ona je najveći kružić), a ako vas skuži odite opet do vrata i čučnite. Neka Rail bude spreman. Čim je vidite, gađajte glavu, ne dajte joj priliku da vas počne gađati granatama. Ako vam počne izbjegavati metke čekajte da se stane u poziciju za ispaljivanje granata. Tada je upucajte. Ako pobjegne prije nego je ubijete ponovite proceduru. Ignorirajte ostale leteće stvorove. Borba bi trebala biti brzo gotova.

Drugu formu riješite sa solar gunom ili sa SAIGA12.

——————————————————————————————————

Vrijeme: Najkraće vrijeme koje teoretski možete napraviti za treći act je oko 35 minuta. S ovim prohodom vrijeme će biti oko 35-40 minuta. Ali ako imate problema sa članom otpora, vrijeme se može jako produžiti. Sve ispod 50 minuta je okej.

Act 1: 00:36:14 (00:36:14)
Act 2: 00:34:24 (01:12:38)
Act 3: 00:38:35 (01:51:13)
Act 4 – Shadow Moses

– Snowfield Samo hodajte naprijed, prođite pored Gekkoa koji vas ne bi trebao zamijetiti. Idite dalje dok ne dođete u…

Heliport Pokupite chaff granate na centru heliporta. Idite desno prema Hangaru, uđite na glavna vrata.

Tank Hangar Ako imate puno chaffa, bacite tu jednu. Ako nemate, nije problem. Čim uđete držite se desnog zida. Kada skrenete lijevo, vidjeti ćete 3 Scaraba naprijed kako osvjetljuju u vašem smjeru. Kada se maknu polako hodajte prema vratima naprijed, da vas ne skuže scarabi u sobi lijevo. Čim uđete, uključite NV i izbjegnite sve lasere.

Canyon Uzmite M82A2 i ubijte oba Gekkoa pogotcima u glavu. Nastavite naprijed.

Nuclear Warhead Storage Bldg 1F Trčite do suprotnih vrata. Kada vam Otacon javi da ne rade, odite do lifta i spustite se dolje.

Nuclear Warhead Storage Bldg B2 Trčite naprijed i preskačite cutscene kad dođete do ureda.
Kada prestanu scene odite prema natrag. Kada dođe Gekko, ubijte ga. Uđite u lift.

Nuclear Warhead Storage Bldg 1F Odite do vrata i kada dođe Gekko ubijte ga. Vrata će se otvoriti.

Snowfield & Communication Towers Na lijevoj strani od stepenica su stun granate, a u spremištu meci za Mk22. Sljedi fajt.

——————————————————————————————————

Boss borba: Crying Wolf

Ako nemate sreće, slijedi dugotrajna i dosadna borba. Alert i killovi se broje, tako da pripazite na njih. Wolf nema ista mjesta za skrivanje tako da morate improvizirati. Osim toga, može namirisati Snakea ako vjetar puše u njenom smijeru. Pokušajte se micati tako da vjetar puše prema vama. Kretanje vjetra možete provjeriti na Solid Eyeu tako da vidite malu “sjenu” koja ide iza vas. Ako vam to teže ide samo isključite SE i pogledajte strelicu u gornjem desnom kutu.

Kada Wolf nađe mjesto za kempanje ostati će tamo dugo vremena, dok se ne premjesti ili dok vas ne vidi i napadne. Ako vas napadne, uzmite neki bacač granata/raketa i pogodite ju prije nego natrči na vas. Kada je na podu pogodite je opet pa će pobjeći. Ovdje očito morate cijelo vrijeme koristiti NV. Ako vam slučajno nestane baterije odite u kamion na početku i skrijte se ispod njega dok se ne napuni. Koristite M82A2 ili Rail. Oboje su dobri s time da je M82 brži. Nikada nemojte trčati jer će vas neki Frog sigurno vidjeti. Wolf lako možete prepoznati da naciljate u sumnjivu “mrlju” i iznad nje će biti plavi natpis, za razliku od crvenih kod froga. Kada je vidite budite sigurni da oko vas nema nijednog budnog froga jer će u protivnom čuti snajper i podići uzbunu. Gađajte u glavu i trebalo bi biti gotovo za 5-6 pogodaka.

Drugu formu pobijedite sa bilo kojim uspavljujućim oružjem.

——————————————————————————————————

Blast Furnace Chaff granate bi bile jako poželjne. Cilj vam je lift na gornjoj lijevoj strani mape. Bacite Chaff i otiđite tamo.

Casting Facility South Držite se lijeve strane. Kada se gekko okrene odite naprijed do sljedećeg dijela. Ako želite, gekkoa možete i ubiti.

Casting Facility North Ne obazirite se na gekkoe. Odite lijevo iza kontenjera, pa opet desno uz pokretnu vrpcu. Stanite kada vidite gekkoa na njoj. Čekajte da prođe pa se popnite gore i bacite do druge strane. Kada se spustite, počnite puzati do vrata.

Underground Base Odite naprijed i propužite kroz rupu. Chaff bi bio poželjan ovdje. Ako ne želite koristiti chaff, problem su vam 3 scaraba koja patroliraju glavnim prolazom. Iskreno nisam nikada prošao ovaj dio bez chaffa tako da ne znam. ;(

——————————————————————————————————

Boss borba: Vamp

Ako imate Solar gun pogodite ga jednim do kraja napunjenim pucnjem, odmah je gotov. Onda mu samo dođite s leđa i primite ga u CQC.Odaberite Syringe i ubrizgajte mu u vrat.

Ako nemate Solar, gađajte ga sa M82A2 u glavu, ako ga nemožete baš pogoditi samo roštajte po njemu automatima. Ne računa se kao kill.

——————————————————————————————————

Gekkoi Samoubojice Stanite desno u sredinu ispod MG Rexa. Tu vas ne bi smjeli uopće pogoditi. Ekvipajte M82A2/Railgun i samo pucajte bilo kojeg gekkoa kojeg vidite. U jednom trenutku bi se trebao pojaviti jedan gekko iza vas, tako da pripazite na to.

Ako ih s M82A2 pogodite u onaj “nos” potreban vam je samo jedan metak. U malu glavu gore potrebna su 2, a u tijelo 3. Preporučio bih snajper nauštrb raila jer je jednostavno brži i zabavniji.

Bijeg s Rexom Najbrža i najbolja strategija je jednostavno držati analog prema gore i stiskati X. Za 2 minute trebali bi izaći van.

——————————————————————————————————

Boss borba: Metal Gear Ray

Imate tri vrste oružja: rakete, laser i mašinica. Držite se lasera i tu i tamo mašinice ako ne stignete laserom. Također se možete zaletavati u njega držeći X i analog prema Rayu, kao i udarati ga nogama sa R1. Kada uspijete baciti Raya na pod, približite mu se i stisnite trokut, pa će Rex napraviti neki specijalni potez. Također nikada nemojte gubiti Raya iz vida. Ako počne raditi neki specijalni potez poput lasera ili pucanja iz mašinica, samo ga pogodite laserom ili raketama, ili se izmaknite.

Čim borba počne zaletetite se u Raya, te kad je na podu napravite mu specijalku. Čim se digne odmah odaberite laser i počnite ga puniti. Kada vidite da vam se opet približava, malo prije nego vas uspije udariti ispucajte laser. Kada je na podu ispred vas, opet stisnite trokut i ownajte ga. Kada se iznova digne, opet odmah odaberite laser i tako u krug. Ako postane agresivan i približi vam se prije nego napunite laser, prije nego vam se približi stisnite R1 par puta. Uzima manje štete nego laser ali pomaže u takvim situacijama. Ako vas kojim slučajem uhvati odvalit će vam puno healtha tako da se pazite. U slučaju da vam se I ne približava baš i uspijete napuniti laser do četvrtog levela, ispucajte ga. Odnjeti ćete mu puno healtha. Nakon 6-7 pogodaka i komboa borba bi trebala biti gotova.

——————————————————————————————————

Vrijeme: Najkraće vrijeme koje teoretski možete napraviti za prolazak četvrtog act-a je oko 20 minuta. Teoretski sve ovisi o borbi protiv Wolf koja može trajati od 10 pa do 30 minuta a i više. Sve ispod 45 minuta za četvrti act je dobro.

Act 1: 00:36:14 (00:36:14)
Act 2: 00:34:24 (01:12:38)
Act 3: 00:38:35 (01:51:13)
Act 4: 00:25:01 (02:16:14)
Act 5 – Outer Haven

– Ship Bow Sakrijte se ispred covera lijevo. Naprijed dolaze 2 froga, bacite im stun ako ga imate ili ih uspavajte. Otiđite naprijed odkuda su došli. stanite iza kutija i čekajte da odozgo padnu još dvoje frogova. Kada i njih neutralizirate, nastavite ravno i neutralizirajte sve frogove koji vam stoje na putu. Doći će ih još 3-4. Kada stignete do malog prolaza između velikog stupa i kutija, prođite kroz njega. Naprijed će doći još 2 froga, take ‘em out. Kada dođete do kraja pogledajte desno i uništite gekkoa. Ako dođe još jedan, uništite i njega. Odite do vrata i uđite unutra.

Command Center Prije boss fajta čeka vas okršaj s frogovima. Čim dobijete kontrolu potrčite u prolaz iz kojeg ste došli i čučnite. Tako će 80 posto frogova praktički doći k vama. Sada je najbolje koristiti solar gun ali i Mosin/Mk22 će funkcionirati. Samo čekajte da dođu u vidno polje i pucajte. Kada pobijedite sve na donjem katu nekoliko vas čekaju na gornjem. Uzmite Mosin i poskidajte ih. Imate dvoje ispred vas, te dvoje iza vas na katu. Kada i njih uspavate, doći će druga grupa, oko 6 frogova. Opet čekajte na istom mjestu, eventualno će svi doći na liniju. Ako vas uspiju pogoditi samo čučnite na početku.

——————————————————————————————————

Boss borba: Screaming Mantis

Teška borba, zahtijeva veliku brzinu i izvježbanost. Imajte full health ovdje, ako su vas oštetili frogovi, napravite trik s datumom. Od oružja koristite Mosin, Mk22, te neki automat s dometom, najbolje M4.

Mantis obično napada tako da naredi hipnotiziranim vojnicima da pucaju na vas. No nekad zna napraviti specijalni napad, kojih ima 2. Prvi je bacanje noževa, kada odjednom na vas baci 5 noževa iz različitih pozicija. Noževe je teško izbjegavati, a donose puno štete tako da je najbolje pucati u Mantis lutku čim počne raditi napad, jer će ga to neutralizirati. Drugi je taj da se zaleti u vas i pokuša vas zarezati. Ovaj napad je iznimno opasan jer odnosi 3/4 healtha.

Prije svake faze Mantis neće raditi ništa dok je ne počnete napadati. To vam daje vremena da idete uokolo i uspavljujete frogove ili što već. Nije potrebno i oduzet će vam vremena nizašto ali eto.
Ubijanje frogova broji se kao kill. Što se lutaka tiče koncentrirajte se samo na Mantis lutku, drugu ignorirajte.

Prva faza Iskoristite syringe i krenite desno do samog kraja, tj. zadnjeg kata. Izvucite M4 i gađajte Mantis lutku, onu koja stoji s njene lijeve a vaše desne strane. Mantis se kreće na način da skače od mjesta do mjesta pa ostane na jednom mjestu par sekundi. Kada pogodite lutku skočit će na drugo mjesto na kojem će biti nepobjediva, ali odmah na sljedećem mjesu nakon toga opet pucajte u lutku.Ako ovo napravite brzo neće stići napraviti ništa. Lutku za završavanje prve faze trebate pogoditi 4 puta.

Druga faza Meryl će vas slijediti s pištoljem i pokušati pucati. Trebate pogoditi lutku 3 puta i to je to. Ako ste dovoljno brzi Mantis neće uspjeti pozvati vojnike da vas napadnu. Meryl možete ali i ne morate uspavati. Osobno je nikad ne uspavam da što brže riješim ovaj dio.

Treća faza Opet, važno je biti brz. Ovaj put Meryl će pucati sebi u glavu. Treba joj oko 3 puta da se ubije, pa ako mislite da možete prije toga ubiti Mantis ne gađajte je. Ako ne, pogodite je s Mosinom u glavu. Ovaj put Mantis će raditi malo napredniju verziju svojeg napada zaletavanjem; zaletit će se 2 puta odjednom, tako da budite spremni na rolanje, inače će vas ovaj napad poslati na continue ekran. Ovaj put Mantis uzima 2 froga za skrivanje Mantis lutke. Cijelo vrijeme držite ciljnik na lutki i čekajte da se frog makne, ili ga gađajte mosinom. Nakon 3 pogotka lutka će pasti i brzo je pokupite. Ako vas, nakon što pokupite lutku, Mantis udari, lutka će opet biti njezina tako da pazite. Čim je dobijete naciljajte je u Mantis i pucajte dok je ne pogodi. Tada samo mičite kontroler dok ne umre.

Drugu formu naravno pobijedite sa uspavljujućim sredstvima.

——————————————————————————————————

Missile Hangar Hodajte naprijed dok ne počne animacija. Nakon nje idite još naprijed dok ne vidite scarabe. Tada bacite chaff i što brže trčite. Efekt granate trebao bi trajati do kraja. Ako nemate chaff samo se pokušajte rolati čim vas napadne manja skupinica. Biti će teško ukoliko nemate, ali eventualno ćete proći.

Kada dođete do mikrovalne sobe samo držite naprijed i udarajte po trokutu. Nisam siguran jel ovdje možete umrijeti, vjerojatno ne.

SEJVAJTE kada vas pita, jer tijekom borbe s Ocelotom ne možete.

——————————————————————————————————

Boss borba: Liquid Ocelot

Borba nije jako teška, ali morate biti koncentrirani i uvježbani. Ako vas pre često ubija, stišćite continue dok ga ne pobijedite. Borba se sastoji od 4 faze.

Prva faza: Liquid

Za ovu fazu postoji par trikova.

Prvi je da mu napravite kombo (ruka, ruka, ruka, noga, noga) ali prije zadnje noge umjesto R1 stisnite X i sagnite se. Bit ćete nepobjedivi taj trenutak. Tada samo nastavite to raditi i vjerojatno ćete uspjeti do kraja bez primanja štete. Zatim, možete ga srušiti na pod, a kad se pridigne, u trenutku kad počne brisat nos, počnite kombo, šanse su da ćete ga pogoditi nogama. Također možete raditi to do besvjesti.
Zadnji trik je da napravite dva jaka udarca (L1 + R1) za redom. Kada se počne pridizati napravite ih opet i tako redom.

Druga faza: Liquid Ocelot Ocelot će se u ovoj fazi orijentirati na jake udarce. Kada poviče “Take this!” napravit će najjači udarac koji će vam odnjeti 60 posto zdravlja. Najbolja taktika ovdje je defenziva. Krećite se stalno pomoću X i analoga, tako da konstantno dodgeate, i držite malu udaljenost. Kada zaviče “take this” samo nastavite izbjegavati i fulat će vas. Napadnite ga s leđa/boka. To stalno radite i ne bi trebali imati problema.

Treća faza: Ocelot Ocelot će ovdje većinom koristiti CQC fore i čekati da mu se približite. Vi njega također možete primiti ali nema previše smisla, lakše ga je namlatiti. Jedan način je da jednostavno stišćete R1 i zaspemate ga udarcima. Ako to baš ne uspijeva stanite malo dalje od njega i započnite kombo. On će se u međuvremenu približavati i ako ste dovoljno udaljeni naletiti će ravno na noge. To možete ponavljati do kraja. U slučaju da vas uhvati u CQC samo bjesomučno stišćite trokut i pobjeći ćete iz njegova stiska.

Četvrta faza: Old Ocelot Čekajte da vam se približi i stišćite R1. Ako vas on pogodi 7 puta, umrijeti ćete. Neznam baš kako je to moguće, ali okej. Jednostavno samo stišćite R1 i pobijedit ćete.

——————————————————————————————————

Vrijeme: Najkraće vrijeme koje teoretski možete napraviti za peti act je oko 20 minuta. Sve ovisi o borbi protiv Mantis koja može potrajati. Sve ispod 40 minuta je dobro.

Act 1: 00:36:14 (00:36:14)
Act 2: 00:34:24 (01:12:38)
Act 3: 00:38:35 (01:51:13)
Act 4: 00:25:01 (02:16:14)
Act 5: 00:29:12 (02:45:26)
END: 00:18:00 (03:03:26)

Slijedi par animacija koje možete prekinuti, jedna špica koju ne možete te animacija koju ne možete, te na kraju još jedna špica koju ne možete. Ako ste sve ovo uspjeli i završili igru u zadanom vremenu, dobili ste Big Boss rank. Čestitamo! 😉

Ako sam vam pomogao ovim prohodom ostavite kakav komentar ispod, a tu je i topic za dubokoumne rasprave o ovoj igri na našem forumu pa se pridružite našem gamerskom communityu i ostavie koji post i tamo.

Komentari (9)

 • T.N.T.

  10.08.2008 - 15:48

  Odličan prohod Grga! :palacgore

 • Protector

  10.08.2008 - 21:09

  Super prohod!
  GG.

 • Duksy

  11.08.2008 - 13:03

  svaka čast na detaljnom prohodu Grga.

 • Under

  11.08.2008 - 18:29

  Nadasve odlično napravljeno, dragi kolega.

 • Dodo

  12.08.2008 - 19:37

  Dragi kolega grgur mr.solidus petrović ovo je zbilja fenomenalno. fino fino.

 • Pi?kica

  12.08.2008 - 19:39

  Fino fino, lijepo i pregledno.

 • frost135

  12.08.2008 - 21:35

  Svaka čast na prohodima, ako se odlučim kupit Mgs4, (ma bi ja, al mi se neda baš 500 kekosa) svakako ću potražit koji dobar savjet ….super. Jednom su mi pomogli vaši prohodi i od gta san andreasa he he.

 • Mr.T

  17.08.2008 - 10:28

  ujebote. baš si kralj grgure petroviću

 • "PRIPROSTI SELJAK"?

  23.07.2017 - 22:51

  Svaka cast. Ovakav trud je za svaku pohvalu! True respect from me

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?