HCL.HR

Recenzija

Angry Birds 2

besplatna igra, mo'š mislit

Dominik Bošnjak

U igraćoj industriji postoje brojni izdavači koji muzu svoje popularne franšize na godišnjoj bazi, plešući po granici tržišne zasićenosti i nerijetko izbacujući poluzavršene proizvode. A onda postoji i Rovio, tvrtka koja je prije nešto više od pet godina krenula tim istim putem, no u međuvremenu je postala klasa za sebe.

Finski razvojni studio i izdavač je tako u pola desetljeća izbacio čak 15 Angry Birds naslova, što zasebnih verzija, što kompilacija, što spin-offova. Tako od 2010. nova Angry Birds igra u pravilu dolazi sa svakim sljedećim godišnjim dobom. Jest da ciljaju na casual publiku, ali čak i Marko u petom B i ekipa koja se svaki dan dosađuje u tramvaju nakon 15 igara dobije alergiju na perad. To su izgleda shvatili i finci, pa su svojim posljednjim ljutim ptičicama dodali brojku dva. Toj su sićušnoj brojci dodali i objavu kako se ova igra vraća korijenima, gnijezdima, ili čemu već, a navodno bi trebala i oplemeniti formulu prvih Angry Birdsa.

Koliko u tome ima istine?

Paaa – ima ponešto. Gameplay nove-stare uzrujane peradi je tako napokon nakon pet godina značajno unaprijeđen. Razine su sada podijeljene na tzv. “sobe”, odnosno podrazine, a svaka od njih je polunasumično generirana pri svakom novom igranju. Isto vrijedi i za redoslijed ponude ptičica koje ćete katapultirati na zločeste pajceke, a možda najzanimljiviji novi element igre su borbe s bossovima. Otprilike svakih desetak razina ćete tako susresti ogromno prase koje je puno otpornije od svojih podanika te će zahtijevati drugačiji pristup od običnih protivnika.


U srži se i dalje radi o istoj igri koju nam Rovio servira već gotovo šest godina, no ove promjene zaista unose ponešto inovativnosti u staru Crush the Castle formulu i značajno smanjuju njenu repetitivnost. To ne znači da je Rovio odustao od ručnog dizajniranja razina i okrenuo se proceduralnom generiranju. Ne, svaka soba svake razine je i dalje pametno osmišljena od strane stvarne osobe, samo što se pojavljuje u tri-četiri varijacije koje su nasumično odabrane. Također, razine sada često imaju i više od jednog “savršenog” rješenja na čemu zaista treba pohvaliti dizajnere.

Vanilla verzija Angry Birdsa 2 broji 250 nivoa od kojih većina ima tri do pet soba, svaka od kojih se pojavljuje u tri-četiri verzije. Posljednje ljute ptičice tako igračima nude par tisuća originalnih zagonetki, što je zaista impresivna brojka sve i da ne uzmemo u obzir činjenicu da su nivoi kompleksniji nego ikada. Sve te razine su još reciklirane u Areni, novom beskonačnom modu igre u kojem u sklopu dnevnih turnira pokušavate oboriti rekorde ostalih igrača i zaraditi perca za levelanje vašeg arsenala smrtonosnih ptičica. Što je ptica više levelana, zarađivati će više bodova prilikom svojeg širenja kaosa i posljedično vam olakšati hvatanje famozne tri zvjezdice na svim razinama. Ta je formula u osnovi prilično zarazna i dosta zabavna.

Nažalost, trud svih tih talentiranih developera su opet uspjeli ocrniti korporativni trolovi…

U ovom je kontekstu Rovio zaista ispunio marketinška obećanja i vratio Angry Birds franšizu svojim korijenima, istovremeno oplemenjujući njenu jednostavnu formulu i eliminiravši nepotrebne smicalice kojih su prošli naslovi bili puni. Nažalost, trud svih tih talentiranih developera su opet uspjeli ocrniti korporativni trolovi koji kao da su godinama pokušavali razviti najpodmukliji poslovni model ikada. Angry Birds 2 tako ima sve najgore elemente free-to-play igara: tajmere i sustav energije koji vas spriječavaju da igrate, premoćne powerupove koji su u osnovi varanje i donekle osakaćeni gameplay koji vas potiče da trošite.


Ovo je također i prva prava Angry Birds igra koja vam ne dozvoljava da je kupite. Nema više cijene od jednog do pet dolara za sve razine, sada ste osuđeni na tajmere ili peglanje kreditne kartice ako želite igrati više od pet minuta. Radi se o radikalnom zaokretu poslovnog modela koji je značajno unazadio konačni proizvod. Također, gore spomenuta nasumičnost u kasnijim razinama uopće ne odaje dojam nasumičnosti već se čini da kombinacije ptičica i rasporeda prasadi koju dobijete postaju značajno povoljnije po vas nakon što restartate isti nivo 10 puta, a do tada je gotovo nemoguće uspješno završiti nivo.

To također znači i da ćete većinu završenih razina iz prve završavati sa savršene tri zvjezdice jednom kada ih napokon prijeđete. Dvije zvjezdice su zaista rijetka pojava, a jednu osobno nisam uspio dobiti čak ni kada sam pokušavao prijeći neki nivo s minimalnom destrukcijom. Pohlepna poslovna taktika je tako jednostavno eliminirala određenu razinu izazovnosti i Angry Birds pretvorila iz igre pažljivog mozganja u igru nasumičnog napucavanja i čekanja novih života. I upravo je to najveći grijeh ovog naslova – toliko dobrih gameplay ideja je ograničeno ili posve upropašteno očajnim pokušajima da se igračima izbije što više love iz džepa. Sve vam ovo ne poručuje neki mrzitelj casual i freemium igara, već čovjek koji je na Hearthstone do današnjeg dana spiskao preko 400 eura.


Free-to-play nije sam po sebi zlo, no treba ga znati dobro izvesti. Rovio to nikako nije učinio već je napravio igru koja je ujedno i manje izazovna i više frustrirajuća od svih njenih prethodnika.

Sve u svemu, ove nove ptičice uopće ne izgledaju posebno ljuto, pogotovo ne u usporedbi s većinom onih koji im odluče pružiti šansu. Jer ubrzo će shvatiti se od njih očekuje da za prelazak igre u nekom razumnom roku od mjesec dana iskeširaju tristotinjak kuna i poslati Rovio negdje gdje sunce ne sja. Sve je to ogromna šteta jer Angry Birds 2 uvodi neke zaista osvježavajuće elemente u franšizu i temelj za sjajnu casual mozgalicu je definitivno tu. Nažalost, sve je te pluseve dobro ocrnila korporativna pohlepa, tako da smo dobili to što jesmo. Ukratko: ako tražite razbibrigu i niste jedan od onih koji kupuju Angry Birds donji veš, nećete previše propustiti ako zaobiđete ovaj naslov u širokom luku.

Nakon više od 10 izašlih inačica i šake spin-offova baziranih na raznoraznim žanrovima, Rovio se sa službeno drugim ljutim ptičicama vratio korijenima. Ili tako barem tvrde.

55 Naša ocjena
 • unaprijeđen gameplay
 • sadržaj
 • produkcijske vrijednosti
 • poslovni model
 • munjetivo ubija bateriju
 • manje izazovno

Dominik Bošnjak

Opis nije dostupan.

Komentari (19)

 • MiroslavBlagojevic

  25.08.2015 - 14:57

  Igrica je sjajna ali neigriva zbog prokletih srca

  • trulex

   @MiroslavBlagojevic, 25.08.2015 - 16:42

   promjeni datum za jedan dan unaprijed, vrati se u igru, vrati dan na staro. I eto ga 5 srca opet.

  • pesek32

   @MiroslavBlagojevic, 25.08.2015 - 17:15

   Mislim da je moguće da te otkriju.

  • trulex

   @MiroslavBlagojevic, 25.08.2015 - 21:39

   O čemu ti? Tu nije ništa hackovano, samo promjena datuma, ako je to greška onda neka zalede kalendar, tj. projmenu datuma.

  • pesek32

   @MiroslavBlagojevic, 25.08.2015 - 22:03

   Neke igre skuže da datum nije pravilan i onda dobiješ upozorenje. Igre u kojima ima nekakvog čekanja ti znaju zabranit igranje na određen period, a u igrama koje imaju one dijamante i te rijetke stvari, ti ih oduzmu.

  • Lundvalnaden

   @MiroslavBlagojevic, 10.09.2015 - 18:02

   ma svaka se igrica moze danas hakirati. ja sam igrao monster legends (kao dragon city) na facebooku, tamo su dijamanti kostali 10 komada po 5$, a ja si preko interneta samo zgooglao hack i dodao si po 10 000 dijamanata il bilo kojih drugih resursa kad god hocu.. da sam kupovao sve te dijamante, potrosio bi na stotine dolara. a ovako, besplatno igrao ono full nabrijano

  • pesek32

   @MiroslavBlagojevic, 10.09.2015 - 18:25

   To i ja igram. Onda ću malo vidit za hack.

 • MoGaming

  25.08.2015 - 15:22

  igrica je odlična,ne znam čemu ovako loša ocjena :/ može li nam autor recenzije sa svojim minusom "manje izazovno reć" koliko je prešo levela? ja sam došo do 80 i postalo je pravo teško a ima ih 250 za sad,naravno bez davanja para i korištenja "magije"

  • bobrock55

   @MoGaming, 25.08.2015 - 15:45

   isto to sam i ja pomislio. Koliko levela je on odigrao? 10? Ja sam se na 25. namučio. Kasnije budu leveli u 4 dijela i ponestane ptica…

  • deadman

   @MoGaming, 25.08.2015 - 16:08

   Kasnije ti bude i u 6 dijelova, ali barem 1 ili 2 su lagana pa se bez problema mogu riješiti jednom pticom.

  • bobrock55

   @MoGaming, 25.08.2015 - 23:24

   Aha. E zaboravio sam spomenuti. Svi govore da igrač ima 5 života i vidim na slici piše 5. A zašto ja onda imam samo 3 života? I ponekad bi mude da pogledam video za još jednoga.

  • deadman

   @MoGaming, 27.08.2015 - 06:39

   To ne znam, možda neka greška kod tebe. Trebao bi imati 5 života. Meni se ponekad zna dogodit da prođem level, a ne troše mi se ptice, nego još i dobivam "magije".

 • deadman

  25.08.2015 - 15:49

  Ja sam pri kraju, negdje na 220. levelu i prelagano mi je, a nisam potrošio niti lipe za lakši prelazak nivoa. A do sada sam jedino prvu verziju Angry Birdsa igrao, i to ne puno tako da se ne smatram nekim "pro" igračem.

 • pesek32

  25.08.2015 - 16:08

  Igrao sam skoro sve do sad (angry birds igre). Nisam ovu još završio, al po meni ne zaslužuje baš tako loše ocjene. Slažem se da je laganije i uveli su ove živote da trošiš novac. Po meni i dalje zabavno i dobro za ubit vrijeme.

  • bobrock55

   @pesek32, 25.08.2015 - 23:27

   ubiješ svega 15 minuta kad imaš jadan ograničen broj života…

  • pesek32

   @pesek32, 26.08.2015 - 14:15

   Početak nije nimalo težak i ako si igrao prijašnje igre nećeš brzo trošit živote.

 • trulex

  25.08.2015 - 16:44

  igra je prežalosna, igrao sam do 107 levela, i izbrisao sam jer nema logike, svaki put level je drugačijeg izgleda (kockica), pa nekad se potrefi da lagano predjes, a nekad muku s mukom mučiš samo da im uplatiš za one dijamante da ne popušiš, a nagledao sam se reklama ihihi. angry birds original je nenadjebiv.

  • l)oolvl

   @trulex, 26.08.2015 - 13:40

   nisam igrao ovu igru, ali jesam AB Epic, tamo su isto postojale te reklame i moram reći da su dobrano uništile inače sasvim solidnu igru. To im je skroz glup potez, mogli su i bez toga

 • davidtech672

  27.08.2015 - 11:27

  Po meni igrica je u redu i puno zarazna. Grafika je super i čista pogotovo na 5-inčnim i 6-inčnim ekranima pa na dalje. Ali nedostatak je u igrici što bateriju dovoljno "guta" znači uzas. Mogla bi biti još bolja , nadamo se da ce Rovio malo bolje napraviti i popraviti puno toga sa updateom.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?