HCL.HR

Recenzija

Battlefield 1943 [PSN, XBL, PC]

Stjepan Fikter

EA nas je počastio još jednim Battlefield naslovom. Kao što ste mogli pročitati u uvodu ovo je download only naslov trenutno dostupan samo preko PSN i XBL servisa. Po čemu se on izdvaja od ostalih naslova u serijalu? Ako ste pratili barem neke najave ove igre onda znate da je ovo „mini“ Battlefield. No o tome „mini“ nešto malo kasnije.

Prvo da kažem zašto je ovo ipak klasični Battlefield FPS tip igre. Dakle, sve što je bilo u prijašnjim naslovima nalazi se i ovdje. Znači pješaštvo koje se dijeli u klase te vozila i oružja na mapi s kojima možemo upravljati. Ništa novo, ništa revolucionarno, ali sve bitno pojednostavljeno. Pitanje je, je li moralo biti nečeg novog i revolucionarnog? Odgovor je negativan. Ova igra je postigla upravo ono za što je i namijenjena. Nije zamišljena kao punokrvna, detaljna igra za kojom ćete provoditi sate i sate, nego kada vam je dosadno i željni ste dobre multiplayer zabave tada ulazite u Battlefield 1943 i instantno krećete sa igranjem.

Spomenuo sam da je ovo „mini“ Battlefield. Kao što možete vidjeti u podnaslovu odlomka, cijena upravo to i sugerira. Ako se odlučite na kupnju dotične igre, upravo toliko ćete platit za download. Pravo pitanje je što sada dobivate za tih 15 dolara. Odgovor je u obliku tri mape, tri klase s kojima igrate i dva moda za 24 igrača u multiplayeru. Drugi mod su igrači morali otključati sami tako da skupe svi zajedno 43 milijuna killova. To se dogodilo jako brzo tako da je taj mod odavno otključan. Naravno ako sada kupite mod ili mapu odmah ga možete igrati ako želite.

Po broju koji igra nosi u svome imenu možete vidjeti u kojem se vremenu igra odvija. Točnije borbe se vode na Pacifiku između United States Marine Corps (USMC) i Imperial Japanese Navy (IJN). Ako vam je dosadio setting Drugog svjetskog rata onda nećete bit oduševljeni. Ali zanemarimo mi setting i prebacimo se na to kakva je igra. U prethodnom odlomku mogli ste pročitati koliko sadržaja imamo u igri. Da krenem prvo sa modom koji su igrači otključali, a to je Air Superiority. Naslov moda govori sve za sebe. Upravljamo samo avionima i pokušavamo održavati nadmoć u zraku jer nas to dovodi do pobjede. Ako ste željni arkadnog dogfighta ovo je upravo za vas. Sada je na redu glavni mod igre koji je u biti Domination. Po mapi se nalazi pet zastava i vaš cilj je naravno kontrolirati njih što više.

Pa krenimo od mapa, Guadalcanal je dugačka mapa orijenatcije sjever-jug, zatvorenijeg tipa zbog brdskog terena. Upravo zbog toga ovdje vozila (tenk i auto s strojnicom) neće doći toliko do izražaja dok neće ni avionima bit prelagano uništavati mete. Tako da se može reći da u ovoj mapi oni koji preferiraju udaljenu borbu imaju malu prednost. Druga mapa imena Iwo-Jima je suprotna mapa od Guadalcanal jer je otvorena, sa laganim terenom gdje vozila dolaze do izražaja kao i avioni. Također nije loša za udaljenu borbu ali češće su tu bitke na blizinu. Upravo zbog toga ova mapa sadrži nekoliko mašinskih gnijezda.

Treća i zadnja mapa u glavnom modu igre je Wake Island, mapa ima oblik slova U gdje posebno dolazi do izražaja zračna podrška. Treba spomeniti da na mapama Iwo-Jima i Wake Island početni respawn je na nosaču aviona. Respawn nije uvijek fiksna točka jer možete si napraviti da se respawnate kod zastava koje ste osvojili. Zbog terena svaka mapa traži drugačiju taktiku naravno ako igrate sa prijateljima, ovako kada sami igrate teško da ćete svjedočit nekom taktičkom igranju. To je to o mapama, a sada prelazimo na klase.

Klase se dijele na: Rifelman koji je opremljen za borbu protiv pješaštva, Infantryman koji je opremljen za borbu protiv tenkova i zadnja klasa Scout koja je za borbu na daljinu zbog snajpera. Svaka klasa ima sekundarno oružje, bombe ili eksploziv i na kraju hladno oružje. Jedino Rifleman može sa svojim hladnim oružjem popravljati vozila. Oružja koja klase imaju ne razlikuju se ako igrate kao USMC ili IJN, jedina razlika je zapravo u izgledu. Također ne postoje dodatna oružja koja možete pokupit van svoje klase.

Pozitivna stvar je da ako vam se ne sviđa klasa koju ste izabrali, prilikom respawna možete je promjeniti. Za kraj o klasama treba reći da se ne morate brinuti za municiju i zdravlje. U igri ne možete potrošiti municiju nego kada potrošite recimo rakete ili bombe morate samo čekati određeno vrijeme da vam se opet pojavi. Isto tako za zdravlje, ako vas pogode sakrijte se i samo će se obnoviti.

Prezentacija i tehnički dio odrađen je solidno. Naime igra koristi Frostbite engine koji ste mogli vidjeti u Bad Company. Što znači da postoji mogućnosti djelomičnog uništavanja građevina. Grafika nije ništa spektakularno, no nije niti loša. Zvuk isto tako, kao i kontrole koje nekad mogu pokazati malo kašenje. Mrežni dio je također na zadovoljavajućoj razini jer nema laga niti kada igra 24 igrača. To je ipak najbitniji dio koji je odrađen upravo onako kako i treba što je najbitnije za online igru.

Kad malo sagledamo igru sa svih strana i razmislimo koji su cilj developeri željeli postići sa njom, možemo bez previše razmišljanja zaključiti kako je Battlefield 1943 ispao baš onako kako smo očekivali i kako su developeri željeli. Ako vam treba multiplayer igra u kojoj se želite povremeno ispucati i zabaviti na kratke staze, ovo je igra za vas. Klanska podrška ne postoji, no možete pozvati prijatelje da igraju s vama. Igra zapravo i nema previše istančano loših strana, iritantni su povremeni bugovi, pogotovo oni zbog kojih vaš neprijatelj preživi raketu i slično, no nisu učestali pa su zanemarivi. Jedini pravi problem igre je što vam može brzo dosaditi zbog manjka sadržaja. No to opet ovisi od osobe do osobe. Sve u svemu probajte, pogotovo ako ste ljubitelj serijala onda svakako probajte dok čekate Bad Company 2.

Battlefield 1943 prvi je Battlefield naslov koji je download only, a iako je trenutno samo za konzole, u rujnu će se pojaviti i na PC platformi. Isplati li se uzimati novu Battlefield 1943 igru i što ona sve sadrži saznajte u detaljnoj HCL recenziji.

81 Naša ocjena
 • jednostavan i zabavan gameplay
 • cijena
 • zbog manjka sadržaja može brzo dosaditi

Stjepan Fikter

Jedini u redakciji s DDR 2 memorijom. Prvi će pisati o manje poznatim, čudnim i drugačijim igrama. Jednako preferira PC i konzolaške naslove te je druga osoba jednog od najstarijih hrvatskih klanova, a suborcima poznatiji kao mili vođa.

Komentari (15)

 • netko

  08.08.2009 - 16:47

  Battlefield Heroes je prvi download only BF. Inače, dobra recenzija.

 • ivekbbb

  09.08.2009 - 22:19

  Imam igru za ps3 i odlična je, za 15$, vrhunska zabava.

 • _Cox

  28.08.2009 - 21:05

  Agreed!

 • Dabrich

  03.09.2009 - 17:00

  igra je super ali prebrzo dosadi , ispocetka se nisam odvajao od te igre , a sada jedva da je upalim .. Dosadi bas zbog toga sto je malo mapa , a i ima samo capture the flag

  btw .. jedna od boljih recenzija sto sam procitao 😉

 • barguljac

  14.09.2009 - 14:37

  ja jednostavno obožavam battlefielde…pa je za mene ovo još jedna super igrica

 • Granadier

  04.10.2009 - 15:54

  Super recenzija! A kaj se Battlefield serijala tiče, meni je najjači prvi dio iliti 1942….
  Jednostavno 2. svjetski rat obožavam, i strateije i pucačine. A ovaj dio ču definitivno isprobat!

 • HCL fan

  03.02.2011 - 19:55

  ma super….sto se za PC jos nece otkazat….kako glupo….kao ovaj AC3 zasto ovaj retardirani ubiisoft je otkazo za komp za otprilike 5 mj? mislim za 2 tj ajde ali za 5 mj….ma ni treyarch nije nesto bolji skroz naskroz je sjebo cod 7 za PC….seljacine… -.-
  i da Granadier nije ”ču” vec ”ću” 🙂

 • Matija112

  20.08.2012 - 21:44

  gdje mogu skiniti igricu ?? HELPPP

 • Matija112

  24.08.2012 - 18:01

  PLIZZZZ TREBAM NACI TU IGRU IZLUDIT CU.. :'(

  • terminator

   @Matija112, 24.08.2012 - 18:18

   Šta nema baš nigdje za kupiti?

 • Matija112

  24.08.2012 - 19:02

  Pa svagdje sam gledao.. ali nema Po netu i tako .. al nigdje
  Jel za pc izasao?

  • Maximum

   @Matija112, 24.08.2012 - 19:17

   Za PC nema a ako hoces za konzole mislim da mozes samo skinuti preko PSN ili XBLA .nepostoji ja mislim verzija na disku.

 • Matija112

  07.09.2012 - 18:18

  skuzio sam :(( daj isuse jacu se ubit..

 • Matija112

  13.09.2012 - 07:50

  DOKADA CEMO CEKATI?

  • Apocalypse4987

   @Matija112, 13.09.2012 - 07:57

   ne možeš je skinit jer ne postoji za PC a i da postoji to je multiplayer, tako da ako stvarno želiš igrat, kupi, iznajmi ili posudi konzolu i igraj

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!