HCL.HR

Recenzija

BenQ MOBIUZ EX2710Q

Monitor za PC, monitor za konzolu?

Zoran Žalac

Kroz zadnjih deset godina promijenio sam skoro cijeli svoj PC gaming setup. Nekoliko procesora, grafičkih kartica, diskova, hladnjaka, slušalica, tipkovnica, miševa… Samo sam se jedne komponente tvrdoglavo držao – dobrog starog 1080p monitora BenQ GW2760. U vrijeme kad sam kupovao taj monitor stvari su bile jednostavnije: nisam razmišljao o HDR-u ni VRR-u, gustoći piksela, podesivoj visini, itd. Jednim dijelom što neke tehnologije nisu bile toliko prisutne kao danas, drugim dijelom što mi je korištenje monitora tada bilo drugačije nego je sada.

Kad je došlo vrijeme da zamijenim stari GW2760, odabir novog monitora postao je malo kompliciraniji. Sad “ne bi bilo loše” da mi monitor osim za rad na PC-ju može poslužiti i za konzolu (TV je super, da se razumijemo, ali je noćna mora kad se često seliš). Tu nastaje mali problem jer PlayStation konzole podržavaju ili 1080p ili 4K rezolucije, a u kontekstu PC-ja forsiranje 4K rezolucije nema smisla bez grafičke kartice koju bih otplaćivao na kredit.

Držeći se BenQ-a koji me dobro služio zadnje desetljeće, odlučio sam se za njihov novi gaming monitor MOBIUZ EX2710Q koji nudi kompromisno rješenje za moju dilemu – radi se tu o 27-inčnom QHD/1440p monitoru koji prihvaća 4K signal (jako zgodno za konzole, više o tome kasnije), a usput podržava i „zgodno za imati” stvari poput HDR-a i VRR-a na PC-ju.

Monitor je ravnog formata, tj. nije zakrivljenog ekrana, što je dobra stvar ako vam ne služi isključivo za igranje. Koristi IPS panel tipičnog kontrasta 1000:1, s podrškom za DisplayHDR 400 standard. Razina osvježavanja slike mu je dinamična u rasponu 48-165 Hz, a deklarirana brzina odaziva 1 milisekundu (MPRT). Evo svih specifikacija koje bi vas mogle zanimati:

Dijagonala: 27″
Dimenzije ekrana: 596.7 x 335.7 mm (16:9)
Panel: IPS, W-LED
Maksimalna razlučivost: 2560×1440
Vertikalna frekvencija: 48-165 Hz
Vrijeme odaziva: 1 ms MPRT
Kontrast: 1000:1
Svjetlina: 250/400 cd/m2
Kut gledanja: 178°/178°
Nagib: -5/+15
Konektori: 1x Display Port 1.4, 2x HDMI 2.0, 2 x USB 3.0, 3.5mm audio
Zvučnici: 2x2W, 1xsubwoofer
Vesa montaža: 100×100
Težina: 7,4 kg

Ovo je robusan gaming monitor na temelju svoje debljine, ali pritom izgleda dosta elegantno. S prednje strane krase ga tri relativno tanka ruba te poveći zvučnik koji se proteže donjim rubom. Ako izuzmemo postolje koje ima gamer™ crvenu boju na unutarnjoj strani, uopće se ne bi reklo da MOBIUZ EX2710Q izgleda kao gamerski monitor. Osobno mi je draži takav pristup jer ne osjećam potrebu da mi gaming monitor izgledom vrišti da sam gamer.

S estetske strane jedino nisam fan tipke za tzv. HDRi, jedine koja se našla na prednjoj strani monitora. To jest, radi se o jednoj manjoj tipki iznad koje pomalo strši taj natpis “HDRi”. Ako su ju već morali postaviti na prednju stranu, mogli su barem spojiti taj natpis sa samom tipkom bez da izgleda kao da su u pitanju dvije tipke od kojih je jedna fejk. Glavne tipke za upravljanje OSD-om postavljene su na stražnjoj desnoj strani i mislim da je lako naviknuti se na njihov raspored. Mali joystick za kretanje OSD menijima jednostavno je osjetiti pod prstima, a kontrolom je jako responzivan tako da je upravljanje OSD-om monitora brzo i precizno.

Monitor je podesiv visinom, može se zakretati, ali do određene razine. Ne može se rotirati pod kut od 90 stupnjeva, što je malo čudno, ali primarno je ovo monitor za gaming, a igre još uvijek igramo “u horizontali”. Postolje mu je čvrsto i dobro ga služi, tako da nisam primijetio nikakvo ljuljanje, čak ni kad mi je stol bio postavljen u stojeći položaj. Dobra je stvar što se svi kablovi koji idu u monitor mogu provući kroz postolje, a ako monitor ne planirate držati na stolu, može ga se montirati na nosač ili zid jer podržava VESA mount standard.

MOBIUZ EX2710Q ima jedan DisplayPort ulaz te dva HDMI ulaza verzije 2.0. Ima službenu podršku za AMD FreeSync Premium standard, a može ga se koristiti i u kombinaciji s Nvidijinim karticama, odnosno kompatibilan je i sa G-Sync standardom. Deklarirano osvježavanje slike od 165 Hz dobiva se isključivo spajanjem na DP, dok su HDMI konekcije ograničene na 144 Hz.

Bez ulaženja u dublje tehničke analize mogu reći kako se monitor dobro snalazi u izvedbi viših frekvencija osvježavanja. Odazivom je iznimno brz, a ja sam se brzo navikao cijeniti sliku kod koje nema toliko zamućivanja pri naglim pokretima, kao na mom starom monitoru. Koristi donekle ima i kad spojite aktualne konzole – primjerice, podržana je izvedba u 120Hz na PS5 konzoli i rekao bih da to izgleda i bolje nego kad 120Hz izvedbu probate na velikom 4K televizoru pa se on spusti na 1080p rezoluciju.

Nažalost, MOBIUZ EX2710Q nije među monitorima koji podržavaju VRR u kombinaciji s PlayStationom 5. Stabilniju izvedbu PS5 igara nećete dobiti iz očitog razloga – jer ovo nije HDMI 2.1 monitor. Ipak, pokazalo se da VRR tehnički mogu podržavati i neki HDMI 2.0 monitori, samo je to pitanje implementacije. Sad, je li izostanak VRR-a na ovom monitoru propust Sonyja ili BenQ-a, na kraju je manje bitno – činjenica je da bi ovo bio još bolji monitor za konzolaše samo da je podrška za VRR omogućena. Postoji nekakva nada da se to možda može zaobići nekakvim HDMI-to-DP adapterima, ali taj dio nisam istraživao.

Slika je na ovom monitoru vrlo kvalitetna zahvaljujući odličnom IPS panelu i već spomenutoj frekvenciji osvježavanja. Naravno, ne može se to usporediti s OLED ekranima, ali reprodukcija boja je živopisna i precizna po potrebi, a implementacija HDR-a ponekad zna iznenaditi u tamnim prizorima. BenQ ovdje koristi svoj termin zvan HDRi, koji se dijeli na tri moda: Game HDRi, Cinema HDRi i Display HDR. Game HDRi bojama ističe detalje na sceni i donosi vibrantan kontrast, te prvenstveno služi da bi jasnije istaknuo neke nijanse u tamnim scenama. Cinema HDRi je vizualno toplijih boja i prirodnijih tonova, ali rekao bih da nije baš najprikladniji za igre koje imaju više zamračenih prizora. Postoji i svojevrsna HDR emulacija sadržaja koji ne podržava HDR, ali treba imati na umu da je to limitirano i ne pruža neko veliko poboljšanje, slično kao i kod drugih monitora s takvom značajkom.

Monitor isto tako ima nekoliko postavki za pojedine žanrove igara: pucačine, racing naslove te RPG-ove. One su donekle korisne za kompetitivno igranje, ali za sve ostalo mislim da nije vrijedno ići na te naglašene tonove. Primjerice, okoliš u Elden Ringu može značajno izgubiti na ugođaju prilikom korištenja RPG preseta. Srećom, razni segmenti slike mogu se i ručno podešavati, ako imate volje za to. Osim te opcije postoje još sRGB mod, M-Book te crno-bijeli ePaper.

Kao što sam ranije spomenuo, ovaj monitor može primiti 4K signal i zatim ga kvalitetno downscaleati na svoju nativnu 1440p rezoluciju. To ne može baš svaki 1440p monitor, a to ukratko znači da ako spojite PS5 konzolu na monitor, ona će ga prepoznati kao 4K monitor i poslužiti mu kvalitetniju 4K sliku. Slika će se tada downscaling metodom prilagoditi nativnoj 1440p rezoluciji monitora i izgledali vrlo oštro i lijepo. Kod drugih 1440p monitora može se dogoditi da od konzole dobijete 1080p rezoluciju koja se potom rasteže na 1440p, a to onda ne izgleda ni oštro ni lijepo. Ukratko, ovo je sjajno za konzolaški gaming. Ne bih ovdje vukao izravnu usporedbu s televizorima, to su ipak kruške i jabuke, ali reći ću samo da povećana gustoća piksela i brz odaziv imaju svoje čari kad se ovakav monitor kombinira s konzolom.

U toj kombinaciji monitora i konzole najčešće se moramo odreći zvuka, tj. tražiti alternativna rješenja poput slušalica i sl. Razlog tome je što monitori u pravilu imaju ili nemaju zvučnike ili su im zvučnici… drljavi, obično na razini onih u prijenosnim uređajima ili čak ispod te razine. Zato me ugodno iznenadilo što MOBIUZ EX2710Q nije takav slučaj. Koristi se 2.1 audio sustav koji zvuči solidno za neku najosnovniju upotrebu. Bas definitivno doprinosi cjelokupnom doživljaju pa se zvuk ne doima ispraznim.

Monitor dobro služi za slušanje glazbe, gledanje YouTube videa i sl. Kod gaminga je situacija podijeljena: zvučnici se dobro snalaze u pucačinama i trkaćim igrama gdje fino prenose dubinu zvuka. Međutim, čim krene pričanje likova, zvuk postaje pomalo nerazgovijetan. Ukratko, ovo je najbolji monitor sa zvučnicima koji sam imao prilike čuti, ali opet – nije baš idealan za sve igre. Ako želite kristalno precizan zvuk, najpametnije je i dalje držati se slušalica, ali zvučnici u ovom modelu će definitivno poslužiti. Što je više nego možemo reći za većinu drugih monitora.

Koliko se plaća sve ovo? Cijena za hrvatsko tržište još nije finalizirana jer MOBIUZ EX2710Q trenutno nije dostupan u lokalnim trgovinama. Gledajući druga tržišta, ovaj monitor košta oko 500-tinjak eura, što nije malo, ali za paket onoga što nudi mislim da je očekivano. U tom cjenovnom rangu može se proći i bolje i gore, ovisi što tražite.

Ako je to monitor od kojega tražite da bude višenamjenski, EX2710Q je više nego pristojna opcija s odličnim performansama, lijepom slikom i posebnostima poput 4K signala te iznenađujuće solidnim zvučnicima. Šteta je jedino što to nije kompletni paket s podrškom za VRR i na PlayStationu 5, ali “krivica” za to djelomično se pripisuje Sonyjevoj implementaciji VRR-a, ne nužno ovom monitoru. U bilo kojem slučaju, MOBIUZ EX2710Q je kvalitetan monitor, a isplativost mu varira ovisno o tome za što ga sve planirate koristiti.

Označeno sa:

Ako tražite višenamjenski monitor, EX2710Q je više nego pristojna opcija odličnih performansi, s kvalitetnom slikom i posebnostima poput prihvaćanja 4K signala s konzola te iznenađujuće dobrih zvučnika.

85 Naša ocjena

Zoran Žalac

Dežurni urednik. Voli kad igre filozofiraju, gunđa oko estetskih rješenja u sučeljima. Preferira fantaziju nad fikcijom, framerate nad rezolucijom.

Komentari (9)

  • Stitrek

    11.05.2022 - 20:47

    Odlicno za slijedecih 10 godina, a i cijena ispod 2000kn za ovakav 1440p je odlicna👍

    • Zoran Zabac

      @Stitrek, 11.05.2022 - 23:10

      500€ je malo ispod 4000 kn 🥴

  • Dragan[MKD]

    11.05.2022 - 21:24

    Moj monitor Dell Ultrasharp me još uvijek služi sasvim solidno, jedino što nije 120Hz ali to je sasvim nebitno jer nije Gaming monitor, planiram nadogradnji na LG Ultra wide 34 inchni monitor, ali još uvijek sam skeptičan za takav format 21:9 jeli. Sad vidim da su i telke popularne kao monitore, čak je i Linus imao tv monitor. To bi možda bila i najbolja opcija 42/43 incha Sony LG monitor i 16:9 aspect ratio.

  • DjokaBA

    12.05.2022 - 08:39

    Fino, nek te dobro sluzi. Ja ipak preferiram PC gaming na monitoru, a konzola na velikom TV-u. Jos ako moze da se priusti neki OLED, vredi.

  • Stecajni_upravnik

    12.05.2022 - 15:09

    Lepo je znati👍. Mene sve vise zanimaju 4k projektori, sa dobrim platnom i pametnim set up je odlican kandidat za glavni izvor slike za igre i filmove

    • Markus Krez

      @Stecajni_upravnik, 12.05.2022 - 15:38

      E to sam imao super ti je obvezno kupi i igraj u stilu srećan uspjeh 🙂

    • Stecajni_upravnik

      @Markus Krez, 12.05.2022 - 18:03

      Hvala za licni utisak, znaci mi empirija👍. Cekam da se realizuje sređivanje posebne prostorije za zabavu, ako nesto ne volim to su kablovi koji se vide a kapiram da je daleko jednostavnije kada se radi iz pocetka, po projektu koji je neko strucan napravio👌. Instalacije postavis i miran si za bilo koji update opreme

  • Rinma_1997

    12.05.2022 - 15:40

    Super monitor, ja sam sebi prije 4 mjeseca kupio Lenovo gaming monitor, full hd 240hz, nemam grafu koja može na višu rezoluciju ali prezadovoljan. Budem pogledao takav kada si ubodem jaču grafu koja može na 1440p. Hvala na rezenciji pa ću ga imati na oku.

  • Zlo

    03.09.2022 - 16:34

    Kupis i ne menjas 5 godina

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?