HCL.HR

Recenzija

Forza Horizon

Juraj Bevandić

Istina, malo je i nama neobično bilo vidjeti prve trailere za Forzu Horizon. Nakon četiri nastavka pravih voznih simulacija koji su redom stizali sve enormniji, imerzivniji i sve bolje kvalitete, malo je tko očekivao ovakav spin-off u serijalu. Prve gameplay snimke potvrdile su nam kojim je vodama franšiza zaplovila, a većina nas gamera je raskolačenih očiju sažimala dojmove. Neki su proricali silaznu putanju serijala, a neki upravo suprotno, čak svojevrsno cvjetanje istoga. No, kako stvari zapravo stoje?

Forzu Horizon je osmislio i izveo studio imena Playground games. Ne brinite, to ime nije samo vama novo i nepoznato. Playground games čini grupa developera iz raznih poznatih i manje poznatih kuća koje su zaslužne za racing naslove posljednjih godina. Tako su u ovom projektu sudjelovale ekipe iz Codemastersa, Criteriona i nešto manje razglašenog Bizzare Creationsa. Oni su se udružili pod istim ciljem – stvaranjem Forza naslova u otvorenom svijetu s nešto opuštenijim voznim modelom.

Glavna okosnica Horizona je istoimeni festival koji se održava u Coloradu u Americi, a koji okuplja čak 250 vozača koji se natječu kroz seriju raznih utrka na području festivala. Centar zbivanja Horizona nalazi se u središtu mape, točnije na jednom kružnom toku preuređenom po potrebama eventa. Tamo se nalazi glavni racing hub, garaža za vizualno dotjerivanje vašeg vozila, ali isto tako i za preinake „ispod haube“, salon za kupnju limenih ljubimaca, ali i storefront za pristup internetu. Utrke variraju od uobičajenih sprintova i circuit utrka na krugove, do posebnih PR eventova koje možete aktivirati na manjim outpostovima festivala raštrkanima po mapi. Te PR utrke znaju biti posebno napete i zanimljive pošto se često utrkujete protiv aviona ili helikoptera, umjesto protiv drugih automobila. Ako ciljate na nešto veće novčane iznose ili čak i na utrke s ulaganjem ključeva vašeg automobila, pronaći ćete svoje mjesto u parkirnoj garaži u Carsonu koja je poprište zbivanja uličnih utrka.

Kako sve odiše natjecateljskim duhom, možete kolegu vozača na cesti u bilo kojem trenutku izazvati na instantnu utrku za neku manju svotu novaca, odgovarajuću odnosima jačine vaših automobila. Kako tu natjecanje ne bi stalo, po ravnijim dionicama cesta postavljene su kamere koje zapisuju vašu brzinu prilikom prolaska kraj njih. Jasno je kako je cilj postići što veću brzinu kraj što većeg broja kamera (op. ur. normalno, nećemo valjda zakone poštivati).


Sve te ludosti na cesti poput brze vožnje, bliskog prolaženja automobilima iz suprotnog smjera, driftanja, razbijanja okolnih znakova, pa na kraju krajeva i samog utrkivanja donose vam bodove. Broj postignutih bodova vas smješta na određeno mjesto ljestvice 250 vozača, tako da igra potiče vašu akrobatsku i zabavnu vožnju u svrhu napretka u popularnosti. Sam napredak kroz igru logičan je i prilično jasan kako se prebacujete kroz klase automobila, počevši s utrkivanjem automobilima D klase pa se postepeno penjući sve do S klase superbrzih vozila. To je sve popraćeno laganim povećanjem težine, susretanjem iskusnijih protivnika, ali i težim stazama i rutama utrkivanja.

Igra potiče arkobatsku i zabavnu vožnju.

Ako se zasitite festivalskog ugođaja, ili ste pak već prošli igru i žeđate za novim izazovima, možete se spojiti na Xbox Live i utrkivati se protiv vaših prijatelja. Osim klasičnih utrka kroz Rivals Mode hub koji se nalazi u centru festivala, možete se vrlo dobro zabaviti s ekipom u modovima poput igranja „lovice“ s automobilima. Zbog dobre simbioze zabavnih modova, dobrog matchmaking sustava i fino naštimanog level-up sistema, vjerujemo kako ćete uživati u online komponenti Horizona. No kao zamjerku moramo primijetiti da co-op free roam može biti prilično dosadan. Na vama i vašim prijateljima je izbor hoćete li se samo vozikati mapom ili ćete rješavati razne postavljene izazove, no u svakom slučaju imamo osjećaj kako bi lijepo bilo da se vaš prijatelj može pridružiti vašoj igri u svakom trenutku, a ne da morate izlaziti iz singleplayera i ići u multiplayer lobby kako bi započeli free-roam.

Forza se svakim novim nastavkom hvali svojom velikom bazom registriranih i detaljno obrađenih vozila. To nažalost nije slučaj i s ovim nastavkom. Vozila ima dovoljno i raznovrsna su, ali niti u približnom broju koliko ih ima Forza Motorsport 4. No, ono što ne možemo nikako uzeti kao zamjerku je vozni model svih tih jurilica. Generalni vozni model je nešto opušteniji nego u Motorsport nastavcima, ali miljama daleko od arkadne vožnje. Postoje razni pomagači pri vožnji koje možete isključivati i uključivati po svojoj volji kako biste si složili nekakav svoj željeni vozni model koji najbolje paše vašem iskustvu i stilu igranja. No, kako god vi izbalansirali te assistove, i dalje ćete morati prikočiti prije zavoja, paziti pri naglim okretanjima volana i koristiti papučicu gasa obzirno. Svako vozilo je pomalo drugačije te ćete se trebati priviknuti na njihovo ponašanje, a kao dodatan varitet utrkivat ćete se po raznim podlogama, od šljunka u pustinjama, do glatkih i asfaltiranih autocesta.

S obzirom na to da je u izradu igre bio uključen i dio stare ekipe Codemastersa, očekivali smo mnogo više od te dinamične promjene terena, ali razlika u njima izvedena je na kraju samo pristojno, utoliko da se osjeti kada vam auto klizi kroz blato, a kada drži zavoj na popločanoj cesti. Sve u svemu, bez obzira na šarenilo stilova developera, konstantno ćete osjećati da igrate Forzu. Taj je poznati osjećaj vožnje cijelo vrijeme prisutan i vrlo dobro izveden s manjim preinakama u smislu opuštanja i prilagođavanja nešto arkadnijem pristupu.


Raspored garaže za nabrijavanje automobila biti će vam poznat ako ste igrali prijašnje Forza igre. Gotovo je identično prenesen iz četvorke, što je prilično zadovoljavajuće jer na njega nismo imali nikakvih primjedbi. Vaše automobile možete dizati za kategorije kako bi bili kompetentni u naprednijim utrkama, a velik izbor nadogradnji kroz par kategorija omogućava vam i postizanje željenog balansa na vozilu. Osim performansi, slobodni ste i dotjerivati vaš automobil vizualno, pomoću naljepnica, boja i lakova te raznih dodatnih branika i spojlera. Dizajn za svoje vozilo možete izraditi potpuno sami pa tako vaš automobil može imati dozu osobnog izričaja, a isti taj dizajn možete spremiti kako biste ga primijenili na drugo vozilo ili pak objavili na Xbox Live i omogućili drugim igračima korištenje vašeg dizajna.

Prvim pokretanjem igre imat ćete stotinu dojmova u glavi, ali niti jedan neće biti intenzivan poput onog vizualnog. Forza Horizon je prekrasna, zaista je. Mapa doduše i nije toliko velika – mogla biti i bogatija cestama, prolazim i područjima, ali sam izgled Colorada je raj za oči. Vozili se dugim pustinjskim predjelima u oblacima prašine ili visoko u kanjonima i početcima planinskih lanaca, svaki ćete trenutak uživati u prikazanom. Vidne su razlike između područja na mapi, a svako područje jasno odiše vlastitim ugođajem. Stvarno mnogo pažnje posvećeno je detaljima okoliša što je rezultiralo time da određena mjesta na mapi kao da imaju dušu. Dinamična izmjena dana i noći samo doskače u prilog vizualnom identitetu igre pokazujući nešto više civilnih automobila danju, nabrijaniju, napetiju i utrkama posvećenu atmosferu noću te prekrasne zalaske i izlaske sunca između.

Forza Horizon je prekrasna, zaista je.

Vaši limeni ljubimci su sasvim očekivano izrađeni do najsitnijih detalja. Igre osvjetljenja, odsjaja i sjena pripomažu stvoriti osjećaj realizma pa ćete se vozilima moći diviti i parkiranima i obasjanima sunčevim zrakama jednako kao i pri brzinama višim od 300 kilometara na sat pod svjetlima ulične rasvjete. Destrukcija okoliša je prisutna u ograničenim količinama. Ponekad ćete se odbiti i prevrnuti od sitnih ogradica u cestu, dok ćete u drugim navratima pri punoj brzini prolaziti kroz drvene stupove i piknik klupice tijekom utrke. Potonje izgleda uistinu impresivno, velik broj objekata je moguć istovremeno na ekranu, pa se tako komadići drva i plastike automobila zavlače u sve moguće kutove. Destrukcija samih vozila je tako sveprisutna, automobilima se guli boja, a pri jačim sudarima im se i udubljuje lim, pucaju stakla, pa na kraju i otpadaju komadi plastike. No, nismo mogli ne primijetiti da je taj kaos ponekad malo preskriptiran pa potpuno različiti sudari imaju jednake vizualne posljedice na vozilo.


Soundtrack je podijeljen u tri radio stanice koje puštaju električnu, indie ili rock glazbu, a vama je koju ćete izabrati. Dobra mješavina pjesama i komentari radio voditelja neće stvoriti želju da upalite svoju mp3 listu u pozadini, ali čak i ako se ta želja stvori igra ima mogućnost importanja vaše vlastite liste pjesama. Ja sam često igrao s jednostavno isključenim radiom, čisto radi činjenice što je zvuk motora jurilica odrađen po Forzinim visokim standardima pa ga valja čuti bez “ometanja”.

Nismo sigurni koliko Forzu Horizon možemo nazvati pozitivnim „iznenađenjem“. Jer iako je određena skepsa zbog navodne arkadnosti postojala, teško je bilo uopće očekivati išta manje od izuzetno kvalitetne igre na kakve nas je ovaj serijal i naučio. Može se reći ona stara – dobili smo i više nego smo očekivali. Nemoguće je usporediti ovu igru s Motorsport dijelom franšize, ali definitivno nije još jedna arkada, a istina je i da su otvoreni svijet te opušteniji pristup gameplayu ugodan odmor od ozbiljnosti simulacija.

Smatrali se vi zagriženim fanom svega vezanog uz auto-moto industriju ili samo igračem kojeg privlači ovaj žanr, svakako ćete uživati u Forzi Horizon. Ovo je jedna od onih igara koja se trudi donijeti nešto za svakoga i uspijeva u tome, stoga trk do vaših lokalnih dućana s igrama i recite im da smo vas mi poslali.

Jeste trknuli do dućana nakon čitanja recenzije? Ili još i prije toga? Ne zaboravite nam ostaviti svoje ocjene i komentare o Forzi Horizon.

Često se u zadnje vrijeme čuje nešto slično ovome: „JESTE LI ČULI!? Forza je izdala arkadu!“ Mi smo istražili koliko je to istina, a svoje utiske i mišljenja donosimo vam u obliku recenzije na četiri kotača.

86 Naša ocjena
 • vozni model
 • grafika
 • manjak vozila
 • co-op free roam

Juraj Bevandić

Strastveni gamer od malih nogu, u HCL-u je ispunio dječački san pisanja gaming časopisa. Najviše voli rastavljati igre, analizirati mehanike i širiti dobru riječ o mediju videoigara. Povukao se iz aktivnog gaminga kako bi gonio znanstvenu karijeru, ali ćete ga još uvijek uhvatiti pred raznim ekranima.

Komentari (15)

 • dragec

  06.11.2012 - 17:47

  Korisnička ocjena 68?? WTF! Šta je picijaši žao vam je da nema za vašu kantu,pa bezveze lupetate ocjene…

  • Andjo

   @dragec, 06.11.2012 - 18:34

   Ti bezveze lupas komentare..

  • -Aragorn-

   @dragec, 06.11.2012 - 18:58

   true story- Zašto ovo nema za PC????????? Bolje da nisam ni čitao recu-ovako sam samo pao u očaj…:(

  • -Aragorn-

   @dragec, 06.11.2012 - 18:59

   zaaaaaštooooooo?

  • Apocalypse4987

   @dragec, 06.11.2012 - 19:01

   get a life

  • -Aragorn-

   @dragec, 06.11.2012 - 19:33

   dobro si mi reko-idem sad ubijat tugu u Dinamovoj predstavi(pobjedi!) protiv PSG-a 🙂

  • Apocalypse4987

   @dragec, 06.11.2012 - 19:59

   zapravo sam mislija na drageca 🙂

 • LRusso465

  06.11.2012 - 21:51

  Ne može sve ni za PC izaci. Mora nešto prodavati konzole.

  • dragec

   @LRusso465, 07.11.2012 - 12:11

   Dobar vic 🙂 Prije bi bilo obratno. PC je siromašan ekskluzivama,jedino igre koje su multiplaformske izađu za PC,a to i većinom bude da kasne ili su portovi s konzola…

  • apenac

   @LRusso465, 07.11.2012 - 12:25

   +1

  • Gamer4Ever

   @LRusso465, 02.05.2013 - 19:29

   Ali da sve ekskluzive izađu za PC niko nebi kupovao konzole…

 • manjamax

  07.11.2012 - 14:05

  Trebaju igre praviti da postoji PC/X360/PS3,a ne izostavit pc!!!

 • doky89vk

  07.11.2012 - 17:45

  PC gameri igrajte Need For Speed Most Wanted ako ste željni vožnje sexy autića. Igra je predobra!!!!

  • apach

   @doky89vk, 08.11.2012 - 12:47

   Haha onda je bolje da igraju bilo koji Burnout jer je svaki za spomenutu igru remek djelo :)),osim mozda sa graficke strane.
   Sto se tice samog Horizona igra je uradila ono sto su trebali uraditi NFS i Test Drive 2,
   igra je odlicna,zabavna,ima svu mogucu customizaciju,pogled iz kabine i to odradjen vrlo dobro,odlican vozni model itd,itd,tako da trenutno nema konkurencije bar sto se tice ovog koncepta,a sigurno ce u iducim nastavcima biti jos bolja i bolja.
   Jedina steta je sto je ne mogu igrati svi igraci na svim platformama,pa da konacno i ono smece od EA -NFS dobro zasukaju rukave ili se ostave napokon necega sto ne znaju raditi i ugase vec jednom tu sramotu od naslova.

 • Sandman

  29.12.2012 - 17:00

  igra je odlicna zato svi koji imate xbox i volite utrke ovo se ne prepusta……

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?