HCL.HR

Recenzija

Gears of War 3 [X360]

Juraj Bevandić

Ako kojim slučajem niste igrali drugi nastavak serijala ili se samo želite prisjetiti detalja, ova igra ima krasan video koji pokriva svu priču do sada i to na vrlo dobar i temeljit način. Gears of War 3 smješten je nekoliko godina nakon uništenja ljudske prijestolnice. Destruktivni plan ipak nije uspio nego je samo usporio invaziju Locusta na Zemlji. Ljudska se rasa nalazi na rubu opstanka. Vojne jedinice i ostala službena lica žive na velikim brodovima na kojima uzgajaju i hranu, a manje pučke zajednice se okupljaju u utvrde u starim razrušenim i opasnim gradovima.

COG jedinice su brojčano puno manje, te prolaze kroz teško razdoblje svoje službe. No nema razloga za brigu, nama najdraži likovi iz prijašnjih nastavaka još uvijek su tu. Dok je priča prijašnjeg nastavka bila fokusirana na predočavanje osjećaja enormnog sukoba, trojka ipak taj rat stavlja u drugi plan, a na površinu iznosi osobnu i dirljivu priču likova u igri. Stvarno ne bi bilo lijepo od nas spoilati ijedan dio ovako dobre fabule, stoga nećemo ulaziti u detalje no vjerujte nam kad kažemo da je u smislu priče ovo vrlo dobar kraj značajne trilogije.

Nema iznenađnja – novi Gearsi su zadržali isti onaj cover-health regeneration način igre no to ne znači da gameplay nije doživio razna poboljšanja. Pošto se priča bazira na osobnim sjećanjima, emocijama i nostalgiji, igru više ne igramo samo kao Marcus Felix. Uskačemo i u čizme već od prije nam poznatih boraca, a i u uloge nekih novih likova u serijalu. Za krvavu zabavu i napucavanje po kojima je Gears of War poznat brine se nešto veći arsenal oružja, kao i veći broj execution poteza. Gameplay raznovrsnim čine i novi neprijatelji od kojih gotovo svaki ima svoj specijalan način na koji ga je potrebno ubiti.

Igra predstavlja dovoljno dobar izazov. Težine su dobro pogođene, a dinamičan gameplay samo pomaže tome. Tako se pravilno izmjenjuju sekvence velikih borbi, dijelovi vožnje i masovnog klanja sa montiranim oružjima, kao i razni ostali, često neočekivani dijelovi koji čine igru što zanimljivijom i razbijaju monotoniju.

Ova kampanja koja nudi pregršt sadržaja i zadovoljavajuće dugo iskustvo nije namijenjena da ju se igra samo nasamo. U split screen co-op načinu igre možete igrati s jednim prijateljem, a do četiri igrača mogu igrati online co-op mod. Osim kooperativnog načina igre postoji i kompetitivni multiplayer.

Postoje ukupno tri multiplayer moda. Prvi je versus mode, koji je ustvari glavni mod online igre, a pregršt zabave nudi svojim zanimljivim konceptima poput Capture the Leader načina igre, a potom i ostalim već poznatim inačicama poput Team Dethmacha. U Horde modu igre vi i vaših nekoliko suboraca morate obraniti svoju poziciju od valova neprijatelja koji postaju sve jači i veći. Zanimljiv dodatak Horde modu je izgradnja fortifikacija i raznih obrambenih mehanizama novcima koje zaradite ubijajući neprijatelje.

Beast mode je novi mod koji svakako moramo pohvaliti. Odvija se na principu obrnutom od Horde načina igre. Dakle, vi ste Locust i cilj vam je ubijati COG vojnike i osvojiti njihovu bazu. Novcima koje dobivate ubijanjem vojnika kupujete likove koje želite upravljati, tako da ćete igrati sve od malog Tickera, preko Gruntova pa do snažnih Berserkera. U svakom slučaju, puno sadržaja, mnoštvo raznolikosti i sati zabave – sve to sadrži Gears of War 3 u svojim singleplayer i multiplayer modovima. Možemo zaključiti da je trojka okrunila serijal najboljim gameplay primjerom do sada i svakako zaslužuje sve pohvale i na ovom polju. Ovo je pomno dizajniran, visokobudžetni naslov, a to se osjeti na svakom koraku.

Na prvi pogled vam se možda neće činiti da je grafički prikaz igre u mnogočemu unaprijeđen. No što više igrate to ćete više opažati razne detalje i sve veće i raznovrsnije prostore koji rade i izgledaju apsolutno perfektno na ponešto ograničenom hardveru X360 konzole. Igra nije odustala od sivih i tamnosmeđih tonova, no ovoga puta dodane su na nekim dionicama i druge boje tako da je kontrast mnogo veći nego prije, a samim time – sve u globalu izgleda ljepše, detaljnije, pomnije dizajnirano.

Mjesta na kojima se odvija radnja drastično se mijenjaju i sigurni smo da će vam neka od njih ostati u lijepom pamćenju. Animacije likova su brojnije i prirodnije nego prije, a ekspresije prilikom razgovora su odlično izvedene te uistinu odaju dojam da likovi misle i osjećaju ono što govore. Zvučnu podlogu također treba pohvaliti. Od odlične prepoznatljive muzike u pozadini do napetih zvukova borbe. Sinkronizacija glasa s animacijama je vrlo fino odrađena, a sami glasovi likova su ugodni i prigodni, uvijek dobro pristaju situaciji. Vidljivo je da je u prezentacijski dio utrošeno puno truda, a rezultat je na kraju itekako pozitivan.

Gears of War 3 ispunio je gotovo sva očekivanja, pa možda i učinio nešto više od toga. Priča je uistinu teatralna i voljeli bismo viđati toliko maštovite i epske priče u što više igara. Gameplay je ispunio svoju najveću i najvažniju dužnost – a to je ono da bude zabavan. Nadogradnje na prošli nastavak, pa i recikliranje nekih elemenata lako se uočavaju, ali se isti i vrlo prirodno uklapaju u novitete ove igre.

Multiplayer je značajno popravljen od prošlog nastavka. Sada su svi modovi potpuno igrivi i zabavni, a dodani su i novi modovi koje svakako vrijedi isprobati (iako je krivulja učenja na nove modove malo preduga). Grafika je izvrsna. Biti ćete zadivljeni količinom detaljnog okoliša i sadržaja na pojedinim mapama u igri. Sve je to popraćeno bitnim elementom dobre zvučne podloge te izvrsnim glasovima likova. Predanost razvojnog tima u kreaciji ove igre osjeti se u mnoštvu elemenata, pa iako nije savršena, ovu igru svakako toplo preporučamo fanovima TPS igara i vlasnicima Xboxa 360. A ukoliko ste igrali prijašnje dvije igre, jednostavno dugujete sami sebi da iskusite ovaj fenomenalan kraj trilogije.

Zahvaljujemo se trgovini Infomark na ustupljenom primjerku igre za potrebe ove recenzije.

INFOMARK: Gears of War 3 – kupite online

Gotovo pet godina je prošlo od prvog nastavka Gears of War franšize. Tadašnji multiplatform naslov svojim se nasljednikom prebacio samo na X360 konzolu, a danas vam u našoj recenziji donosimo finalni dio trilogije.

91 Naša ocjena
 • priča
 • gameplay
 • grafika i zvuk
 • savršen i zaslužen kraj franšize
 • sporo privikavanje na nove MP modove
 • poneki bugovi u co-opu

Juraj Bevandić

Strastveni gamer od malih nogu, u HCL-u je ispunio dječački san pisanja gaming časopisa. Najviše voli rastavljati igre, analizirati mehanike i širiti dobru riječ o mediju videoigara. Povukao se iz aktivnog gaminga kako bi gonio znanstvenu karijeru, ali ćete ga još uvijek uhvatiti pred raznim ekranima.

Komentari (2)

 • The Last of Us

  17.12.2011 - 20:24

  ocjena 90, odlična igra ono što je Uncharted serijal za PS3 to su Gearsi za X360
  al ipak lošiji

 • Korto Malteze

  28.02.2023 - 17:27

  Prva dva su odlicna, a ovaj treci razvaljuje. Naravno ko voli pucacine. od mene 92.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?