HCL.HR

Recenzija

Heavy Rain [PS3]

Stjepan Fikter

Igra koja od početka nosi naziv “interaktivna drama” sigurno nije za široki krug igrača. Pogotovo ako još u obzir uzmemo činjenicu da se praktički cijela igra bazira na emocijama. No svi oni koji se odluče odigrati Heavy Rain, doživjeti će novi pogled na ovaj žanr, koji će im promijeniti dotadašnje iskustvo igranja video igara i zapitati će se određena pitanja oko radnje dotičnog naslova. No glavno pitanje ovdje je isplati li se uopće zainteresirani za igru gdje su sve odluke na vama i gdje praktički ne postoji pogrešan odabir. Mi kažemo da. Veliko debelo DA. A zašto to kažemo? Čitajte dalje.

Kada bi vas netko pitao da mu opišete radnju ove igre bez spoilanja, najlakše bi se dala opisati kao kriminalistička priča u kojoj tražite ubojicu, i to sa nekoliko likova. Kako se bližite završetku priče tako će se ti likovi susresti, ili pak neće, što ovisi o vašim odlukama tijekom igre. Kada bi na ovu igru gledali kao na interaktivni film, ono što bi tamo bila scena, ovdje je to poglavlje. Igra sadržava preko 50 poglavlja koja se isprepliću s likovima tokom cijele radnje. Više od ovoga zaista nije potrebno da znate o radnji, jer bi vam se tako uništio užitak igranja.

Čim pokrenete igru, praktički odmah ćete vidjeti što možete sve u njoj raditi. Postoji podosta objekata koje možete pogledati ili imati neku vrstu interakciju s njima. Odmah da kažem, ako niste ljubitelj QTE ilitga Quick Time Eventova, preskočite ovu igru. Naime, dobrih 80% igre bazira se na dotičnom sustavu. Ako niste spretni na kontroleru, a QTE vam pravi probleme, dobro je za znati da igra ima odabir težine tako da onima manje spretnima Heavy Rain neće biti težak.

Nažalost, onim igračima koji se pak dobro snalaze na kontroleru, igra neće biti previše izazovna, čak ni ako odaberu najtežu težinu. Ipak, na ovo nećemo gledati kao neki veliki nedostatak budući da igra ipak zahtjeva dosta koncentracije i obe ruke na Sixaxisu u svakom vremenu. Ipak, kao nedostatak bi mogli navesti kretanje lika koje je moglo biti nešto ljepše i preciznije izvedeno.


Dosta o kontrolama i načinu igranja, vrijeme je da objasnim što sam mislio pod “pravi odabir”. Kako u igri svaka vaša odluka utječe na radnju, jedno igranje neće vam biti dosta da vidite što sve Heavy Rain nudi. Ovo je pozitivno jer igra sadrži puno više od jednog završetka. Čak i kada mislite da donosite prave odluke ne mora značiti da ćete dobiti najbolji završetak. I to je upravo sva čar igre. Ako vam umre jedan lik igra neće biti gotova, čak štoviše, do kraja igre vam mogu umrijeti svi likovi pa ni nećete razriješiti glavnu zagonetku – tko je ubojica. Kako igra napreduje tako ćete se početi vezati za protagoniste koji kontrolirate i truditi ćete se da ih održite živima. Isto tako, male sitnice koje odlučite istražiti kao i odgovori koje budete odabirali, navoditi će vas na određene radnje koje ćete smatrati ispravnima ili pak pogrešnima. No ako vas odluka nije zadovoljila uvijek možete ponoviti poglavlje bez utjecaja na priču.

Kako u igri imamo četiri lika: oca, novinarku, privatnog istražitelja i FBI agenta, svaki ima svoju osobnost koja je ponekad mogla biti malo dublja. Isto tako ćete ponekad zamijetiti neke stvari koje će vam biti nelogične, ali to nije ništa strašno. Bilo bi nerealno očekivati da će ovakva igra, sa velikim izborom odluka biti savršena bez ijedne rupe i bez nelogičnih dijelova. No ono što igra odlično odrađuje su emocije likova koje će se prenositi na vas.

Heavy Rain će vas staviti u nekoliko situacija gdje vam baš neće biti svejedno što ćete napraviti, jer takve stvari možda nećete smatrati ispravnima. Tu leži najveća snaga igre koja će vam kroz emocije pokazati kako život može biti gorak. Ako pak netko nakon ove igre kaže da su sve njegove odluke napravljene bez ikakvog razmišljanja o posljedicama, nemojte mu vjerovati, jer je teško da ćete cijelu igru proći ne razmišljajući o svojim akcijama. Isto tako ako netko kaže da nije nimalo suosjećao sa likovima iz igre, onda dotični želi samo pokazati kako je on pravi mačo muškarac (a zapravo nije. Ha!).

Igra nas je oduševila svojom izvedbom koja se odvija glatko i bez problema. Grafički Heavy Rain izgleda odlično, iako ćete ponekad vidjeti koji grafički bug. Zvučna kulisa također je odrađena na istoj razini kao i spomenuta grafička prezentacija. No taj tehnički dio nije ono što čini igru, to su radnja, odabiri i emocije koje igra nosi.

Još jedna od pozitivnih strana ovoga naslova je nepredvidivost rezultata vaših akcija, odnosno onoga što će se dogoditi ako na primjer ne uspijete se osloboditi iz određene situacije i tome slično. To je ono što će vas natjerati da igru odigrate više puta, samo da vidite grananje radnje na temelju što bi bilo da sam napravio ovo umjesto onoga.

Kada sagledamo sve što nam je igra ponudila, možemo biti sretni što je David Cage odlučio raditi Heavy Rain, i što mu je Sony dao veliku podršku iako se znalo da ovo nije igra koja će biti za široke mase (iako se prodaje i više no solidno). Ako niste ljubitelj kriminalističkih priča, Quick Time Eventova te se smatrate previše mačo likom da pokažete emocije dok igrate, onda preskočite Heavy Rain. Svi ostali probajte igru, ako ništa drugo barem posudite je, jer vjerujte isplatiti će vam se. Pogotovo roditeljima, odnosno očevima koji će možda nakon igranja malo promisliti da li bi napravili sve ono što se traži od Ethana da spasi svoje dijete.

Konačno je do nas stigao i Heavy Rain, velikih hit naslov, kriminalistička drama, interaktivna štoviše! Pročitajte koliko nas je dirnula i zapitajte se želite li i vi to iskusiti.

90 Naša ocjena
 • radnja
 • odluke
 • prikaz emocija
 • kretanje
 • poneka rupa u priči

Stjepan Fikter

Jedini u redakciji na Windows 7. Hvata se čudnih i većini ljudi potpuno stranih igara ŽNJ produkcije. Važno mu je trzanje oružja u pucačinama. Član je jednog od najstarijih hrvatskih klanova, svojim suborcima poznat kao Mili Vođa.

Komentari (6)

 • Armor

  12.05.2010 - 18:26

  Super reca, genijalna igra

 • Lazy

  12.05.2010 - 18:42

  uUU obožavao sam Fahreheit, a mogu samo zamišljati što je ovo jerbo na PC ovo ne bu došlo!

 • DenyDog

  13.05.2010 - 07:48

  pre dobra igra

 • wozzie-

  13.05.2010 - 15:00

  sve je istina gore navedeno osim jednoe stvari!! igra je prekratka zato jer sam je ja ubio za manje od 11h!! kupio sam je kada je izašla i drugi dan odigrao do kraja!!nadam se da će sljedeći put igra biti puno duža!! tko nije odigrao neka je odigra!!ja ju prodajem na forumu pa koga zanima…. 8)

 • wyzard

  13.05.2010 - 15:37

  a čuj, igru se može proć na više načina, tako da ovo “manje od 11h” zapravo nije loše. nekad su igre trajale ispod šest sati pa se nismo toliko žalili.

 • The Last of Us

  17.12.2011 - 20:32

  interaktivni film i igra koja ima oko 16 različitih završetaka su pun pogodak

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?