HCL.HR

Recenzija

Killzone 3 [PS3]

Stjepan Fikter

Današnje tržište igara preplavljeno je FPS žanrom. Zato je sve teže naći originalnu pucačinu koja će uz to ponuditi kvalitetno singleplayer i multiplayer iskustvo. Nažalost sve je manje igara koje su jednako kvalitetne u oba aspekta, a rezultat toga su generične pucačine iz prvog lica koje su sklepane na brzinu, samo da bi pokupile još koju kunu od igrača. Killzone 3 nikako ne spada pod generične pucaljke, štoviše igra ima vrlo dobar singleplayer koji vas tjera da igrate dalje, ali i zanimljiv multiplayer koji će vas još dugo držati za ekranom nakon što završite kampanju. Osim naravno ako ne volite napucavanje protiv drugih ljudi, ali to je već druga priča.

Killzone 3 nastavlja tamo gdje je drugi dio igre završio. Glavni protagonisti su i dalje Sev i Rico dok su ostali likovi samo u službi priče. Nažalost ta priča baš i nema neke dubine, a likovi su mogli biti puno bolje okarakterizirani. Dok Sev i Rico imaju svoje istrošene rečenice koje slušamo u ratnim filmovima C produkcije, neprijatelji ipak imaju malo kvalitetnije odrađeni tekst. No sve u svemu, igrina radnja i likovi koji ju prate trebali su biti bolje osmišljeni, pa na taj segment svakako gledamo kao najslabiji dio singleplayer dijela. No na našu sreću taj nedostatak vrlo dobro nadoknađuje igrina atmosfera, imerzivnost i izvrstan osjećaj pucanja.


A upravo je taj osjećaj pucanja ono što je među najbitnijim stavkama svake FPS igre. Da se osjeti težina kretanja i nošenja oružja, a u tome Killzone 3 briljira. Kada ispalite rafal na slijepo bez ciljanja možete zaboraviti na to da ćete pogoditi neprijatelja, dapače – to može rezultirati vašom smrću. Isto tako, protivnici vas neće čekati na otvorenome i samo bacati glavu na vaše metke. Ako ste igrali Killzone 2 onda znate koliko je umjetna inteligencija bila kvalitetna, a ovdje je to još dodatno poboljšano. Helghasti će se skrivati, pucati naslijepo prema vama iz zaklona, bacati bombe da vas istjeraju na čistinu, pokrivati će se dok se povlače i slično. Da bi svaka akcija bila odrađena kako spada, Guerilla nas je počastila preciznim i responzivnim kontrolama koje nikada nećete kriviti za vlastitu, vritualnu smrt. Samo vaš skill, uvježbanost i taktika kojom pristupate borbi određuju hoćete li ostati na nogama ili ne. U svaki sukob treba ući pažljivo, jer trčanje kroz neprijateljske linije neće proći nekažnjeno. Isto tako kada padnete u borbi možete oživjeti svoje prijateljske jedinice, a novost koju uvodi ova igra jeste da će vam ta usluga biti vraćena. Samo ima jedna caka, ako Rica neprijatelj pritisne s paljbom, on neće moći doći do vas.

U prošloj igri nismo vidjeli previše različitoga okoliša zbog toga što se radnja odvijala većinom u gradu. Sada imamo priliku proći i upoznati različite dijelove planeta Helghan. Uz već uništene gradske ulice vidjeti ćete džunglu gdje ćete se skrivati u travi, ubijati pauke otporne na metke i koristiti biljke kao oružje za eliminaciju. Upotrebom jetpacka proći ćete preko ledenjaka i rafinerije, a zatim ćete hodati kroz smetlište i laboratorije, da bi završili na svemirskoj stanici, odnosno u kokpitu svemirskog broda. Iako je ovakva različitost dosta velik odmak od onoga što smo navikli viđati u Killzoneu, odluku dizajnera igre pohvaljujemo jer je dizajn svakog levela odlično odrađen i u neku ruku daje jednu novu dimenziju Killzoneu kao serijalu.


Drugi dio serijala pokazao je koliko snage PS3 ima, ali Killzone 3 pravi još jedan dobar korak unaprijed. Nije samo stvar u grafičkome prikazu. Zvuk, animacije, dizajn vozila i protivnika, fizika tijela, sve je to odrađeno vrhunski s namjerom da vam ponudi kvalitetni gameplay i iznimnu imerzivnost. Upravo će gameplay biti razlog zašto se možete tako lagano uživjeti u svijet Killzonea. A isti taj svijet neopisivo podsjeća na razdoblje nacizma. Otkako je prvi dio igre najavljen, moglo se vidjeti odakle dolazi glavna inspiracija za protivnike, ali tek ovaj nastavak to kompletno uprizoruje sa likovima poput Jorhan Stahla i admirala Orloca.

Kako je igra vrlo linearna kroz cijelu kampanju, dečki i cure u Guerrilli napravili su odličan posao jer zapravo nikad nema praznoga hoda između levela. Cijela kampanja puna je krasno izrežirane akcije, a kada se umorite od hodanja i pucanja vrijeme je za vozila. Njih ima i više nego dovoljno da upotpune svaki dio kampanje (dobro, nemojte očekivati sada “pecto” vozila), a iako ne nude ništa neviđeno, služe kao vrlo dobar odmak od standardnog trči i pucaj gameplaya. Budući da je ovo čistokrvni FPS, replay value nije osobito visok, iako je kampanja dovoljno dobra da ju poželite ponovno prijeći na većoj težini (na zadnjoj težini uistinu je svaki korak bitan). No ako imate prijatelja koji je također fan igre, po prvi puta u serijalu postoji offline co-op igranje. Nažalost svi oni koji su pomislili igrati s nekime na drugome kraju svijeta to neće moći, jer online co-op kampanja ne postoji.

Killzone 3 unosi nekoliko noviteta u svoj online multiplayer svijet. To se odnosi na broj modova kojih sada ima ukupno tri. Warzone mod poznat je iz prošle igre, gdje je cilj izvršiti različite zadatke zajedno sa svojim timom. Guerilla Warfare je pak najsličniji team deathmatchu, pa svi koji traže brzo i kratko napucavanje ovo je mod za njih. I tu je još Operations mod koji sadrži mini priču koja služi za povezivanje objektiva. Koncept poprilično podsjeća na Assault iz Unreal Tournamenta, a ako ste njega zaigrali onda znate koliko je bio zabavan.


Druga bitnija novost odnosi se na mp „karijeru“ i otključavanje mogućnosti unutar klasa. Sada je na vama izbor da birate na što se želite fokusirati. Sistem klasa poznat je iz dvojke i ovdje nema nekih velikih razlika u njihovoj funkcionalnosti. Broj mapa limitiran je na osam, dok se samo na određenim mapama nalaze jetpack, WASP i EXO koji će vam biti poznati nakon što odigrate singleplayer. U slučaju da nemate pristup globalnoj mreži, onda možete zaigrati Botzone, gdje možete provesti vrijeme u treningu sa botovima.

Killzone 3 kao cjelina funkcionira zaista odlično. Sadrži kvalitetan singleplayer koji igrivošću, imerzivnim dizajnom i atmosferom nadoknađuje poprilično slabu priču, te zabavan multiplayer koji između ostalog ima vrlo interesantan Operations mod. Killzone 3 je nadasve moderan naslov, jedan koji pored izvrsne grafike i fizike (koja nam još jasnije pokazuje za što je PS3 sposoban), pruža punu podršku za Move kontroler te 3D prikaz slike.


3D nažalost nismo stigli isprobati, ali igranje sa Moveom jesmo i možemo reći da radi vrlo, vrlo dobro. Prva je ovo hardcore igra koja pored standardnog Dualshocka koristi i Move kao kontroler, a Sony i Guerilla očito su se potrudili prikazati nam kako se FPS igre na PlayStationu 3 uistinu mogu igrati vrlo kvalitetno sa Moveom. Da se razumijemo, Move je vrlo zabavna alternativa i zaista dobro funkcionira u igri, no standardni Dualshock se ipak nameće kao nešto bolja opcija za preciznu i dugotrajniju kontrolu.

Ako ste fan Killzonea igru vam nećemo preporučiti, čisto zato jer to nema smisla – kao fan vjerojatno ste već na prvom viđenom screenshotu obavili predbilježbu. Možemo vam samo reći da razočarani nećete biti. Ako pak Killzone prije niste igrali i tražite odličan FPS za svoj PS3, znajte da je Killzone 3 vrijedan svoje cijene jer nudi detaljno, dugotrajno i impresivno iskustvo – kako za jednog, tako i za više igrača.

Do 12. ožujka, 2011. traje naša velika nagradna igra u kojoj vam dijelimo jedan Collector’s Edition Killzonea 3 sa Gun Attachement dodatkom za Move (glavna nagrada), kao i jedno standardno izdanje iste igre za drugoplasiranog.

Sve što trebate napraviti je smisliti najbolji hrvatski slogan za Killzone 3. Zvuči lako? Kliknite na link ispod, saznajte više o nagradnoj igri i pokažite nam svoju kreativnost!

NAGRADNA IGRA: Osmisli slogan i osvoji Killzone 3

Veselite li se danu kada i vi zaigrate Killzone 3? Jeste ga možda prednaručili? Ostavite nam svoje komentare, a kasnije i vlastite ocjene ove velike PS3 ekskluzive.

Guerrilla Gamesu trebale su samo dvije godine da serviraju novi nastavak Killzonea. Može li Killzone 3 zadovoljiti fanove i nove igrače kako radnjom tako i igraćim iskustvom?

88 Naša ocjena
 • Osjećaj pucanja
 • animacije
 • multiplayer
 • tehnički dio igre
 • Slaba priča i karakterizacija likova
 • nema online co-op kampanje

Stjepan Fikter

Jedini u redakciji na Windows 7. Hvata se čudnih i većini ljudi potpuno stranih igara ŽNJ produkcije. Važno mu je trzanje oružja u pucačinama. Član je jednog od najstarijih hrvatskih klanova, svojim suborcima poznat kao Mili Vođa.

Komentari (26)

 • eazy-e

  20.02.2011 - 17:28

  Nice

 • Figo

  20.02.2011 - 17:40

  igru sam prošao u jednom dahu, trebalo mi je samo 2 dana.. stvarno šteta što je Singleplayer tako kratak.. inače same pohvale, dečki su uradili dobar posao, samo tko će se sada načekati 4. dijela 🙂

 • Pajko

  20.02.2011 - 17:54

  koš sve to za Pi Si

 • bokapro

  20.02.2011 - 18:23

  Prednarucio sam Limited edition (metalna kutija), sad se ceka da dodje

 • trulex

  20.02.2011 - 18:36

  Sudeći po ovim slikama,grafika je loša

 • Kreza

  20.02.2011 - 18:46

  Ne mozes da sudis prema slikama!

 • Simo Häyhä

  20.02.2011 - 18:49

  A sudeci po tvom komentaru, ti si glup

 • Figo

  20.02.2011 - 19:07

  @trulex idi se pogledaj u zrcalo ja se kladim da ti na čelu piše budala 😀
  grafika ove igre je sami vrh dosadašnjih igara.. Crysis 2 će se morati potruditi da to nadjača,, moj savjet prvo zaigraj onda sudi.. ajme meni kakvi se sve likovi mogu naći..

 • HCL fan

  20.02.2011 - 20:25

  @trulex sudeći po jebanju tvoja mama je loša 😀

 • PandaLulz

  20.02.2011 - 21:34

  Killzone 3 bi rado kupio,doima se kao odlicna igra ali kako ja obozavam pratit price u igri tu postoji jedan problem jer nisam igrao ni prvi ni drugi dio.S obzirom da nemam beskonacno novaca,moram odluciti koje igre kupiti a koje ne.Zato cu pricekat dok izade crysis 2 koji mi izleda puno bolje ali jos nemogu presudit

 • Kreza

  20.02.2011 - 21:47

  Bolji ti je Killzone od Crysisa. Ali to i nije neka pohvala za Killzone, ne?

 • Cole™

  20.02.2011 - 22:02

  PandaLuiz

  Preporučujuem ti da probaš posudit/nabavit KZ2, a KZ3 jednostavno kupiš, KZ1 je na PS2-u bio, ja nisam igrao jedinicu, ali je dvojka zato fantastična…
  Trojku uzimam čim bude malo viška para…

 • Night Knight

  20.02.2011 - 22:10

  @Figo, Crysis je još uvijek majka šminke svih igara današnjice a o Crysis 2 ti je bolje da ne pričaš tako pogrdno, mogo bi kasnije biti prinuđen hvatati usranu motku.

 • Figo

  21.02.2011 - 10:06

  @Night Knight bez brige znam kako izgleda Crysis 1 i Warhead, obje sam prošao na entuzijast postavkama.. a drugi dio već igram na PC-u neko vrijeme.. no ta beta(cijela verzija) što je izašla ne daje maximalne postavke grafike pa stoga Killzone 3 izgleda ljepše.. kad izađe prava verzija koja će ponuditi maximalne postavke na grafičkim aspektima i direct X 11.. e to će onda biti to.. sada ovako Killzone odnosti nagradu.. bilo kako bilo KZ3 je vizualno najljepše ostvarenje koje je došlo na konzole.. ako ne vjeruješ HCL-u ili Gamereportu jednostavno pogledaj ostale gamerske stranice..

 • Ementaler

  21.02.2011 - 10:38

  Ljudi lijepo je da komentirate, ali nemojmo se međusobno vrijeđati, pogotovo ne tako ružno. Raspravljajte slobodno o grafici i svemu ostalome, ali bez tog ružnog vrijeđanja 😉

 • lukaa00

  21.02.2011 - 14:32

  @trulex odi okulistu, ne vidiš dobro
  igrica je predobra, grafika još bolja. to je sve od mene 🙂

 • stroke

  21.02.2011 - 17:37

  Možda malo više informacija o mp-u dobro bi mi došle.

 • movie

  21.02.2011 - 17:48

  Igra je zabavna, to joj je i svrha a sve ostalo je traženje dlake u jajetu …

 • movie

  21.02.2011 - 17:50

  Što se grafike tiče dao bi joj iz viđenog ( nisam prešao cijelu igru ) 8/10

 • HCL fan

  21.02.2011 - 18:16

  @ementaler lol sorry za psovanje 😉
  nazalost imam samo PC pa ne mogu imat KZ3….da bar sony ne izdaje samo za PS3….

 • Sniker

  21.02.2011 - 19:19

  Odigrao demo verziju 😀
  Igra ima poseban osjecaj (drugaciji od CoDa) te ima isti osjecaj puska u sp i mp 😛
  Ali nemojte vrijedati Crysis -.-
  Crysis 1 koji je izasao u 2007-2008 godini na maximali imao je specifikaciju po grafici za 2010 a novi dolazeci raden je u Unreal Engine 3 😛
  i Crysis bi bila kao i svaka normalna igra da nema grafiku tako da nemozete govoriti da niti jedna igra po grafici nie bilzu njoj 😛

 • EarlsJam

  22.02.2011 - 08:33

  SP je jako dobar, u skladu s mojim očekivanjima. Problem će biti MP jer sudeći po Beti to će biti nešto što mi neće odgovarati – manje energije, arkadnije kontrole, teže vidjeti protivnika… – dakle, GGames su poslušali žalopojke CoD fanova i olakšali KZ.

 • Pero Zdero

  22.02.2011 - 16:19

  Iss koja rasprava… Kao da je grafika najvazniji dio igre. Iskreno, meni cak i najmanje vazna. Igra mora biti zabavna. Za gledanje grafike mogu posluziti i slike…

 • movie

  23.02.2011 - 19:00

  Pa kada razvalim igru na 50″ ili na projektor pet puta veće dijagonale naravno da je i grafika važna … tko igra na malom monitoru tak mu je svejedno.

 • PC

  05.03.2011 - 21:24

  jeste čuli da je kilzone 3 bolji od bulletsstorma

 • The Last of Us

  17.12.2011 - 20:26

  uz Uncharted 3 i God of War 3 igra koja pokazuje pravu snagu PS3 konzole

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?