HCL.HR

Recenzija

Mission Impossible 3 [mobile]

Dario Šaravanja

Tom Cruise, kao velika zvijezda filmova, ne pojavljuje se prvi put u igri za mobitel, prije Mission Impossible III koju danas recenziram, na mobitelu se pojavio u igri War of The Worlds, također poznati filmski naslov popraćen igrom. U ovoj igri je glavni junak Ethan Hunt, tajni agent. Njegov zadatak je vratiti oteto biokemijsko oružje velike razorne moći koje se sada nalazi u rukama opasne terorističke skupine, čijem vođi se još uvijek ne zna identitet. Da biste to otkrili i vratili oteto oružje morate proći gotovo cijeli svijet, od Vatikana do Šangaja. Priča počinje time da spašavate drugu agenticu iz zatočeništva i smrtne opasnosti. Ona na kraju svejedno umre, ali kog’ briga kad je ispunila šta je trebala, dati vam sve moguće informacije koje zna. Nakon toga krećete u stvarnu potjeru za teroristima.

Misije vas vode od zatvora, vatikanskih vila do tajnih skrovišta naoružanih terorista. I sve je to lijepo dizajnirano. Morate skakati, puzati, penjati se po ljestvama, ići liftovima da biste bili sve bliže cilju, otkrivanju terorista i vraćanju pružja. Leveli će vam nuditi priličan broj raznoraznih prepreka. Od lebdećih bombi koje imaju senzore i čim vas osjete krenu prema vama, pa do teško naoružanih terorista. Naravno, ove potonje je poželjno da dokrajčite sačmaricom ili nekim uber potezom koji vam je na raspolaganju, a bombe će već i same eksplodirati. Igra nudi i dvije malo drukčije misije. Te dvije igrate kao pilot helikoptera, tj. vaš agent koji pilotira i trebate poubijati mnoštvo leteće gamadi koju šalju teroristi da biste pobjegli i dostavili povjerljive informacije svojoj tajnoj službi. Ove misije su najzabavniji dio igre jer se svode na čisto pucanje i izmicanje od protivničkih metaka, koji btw., idu za vama dok se ne izgube s ekrana.

Spomenuo sam poteze, tj. vještine koje naš agent ima. Ako se primjerice došuljate teroristu s leđa i pritisnete gumb 5, Ethan ga elegantno udari nogom dovoljno da mu polomi kičmu i on odleti par metara od vas. Najtragičnije je kad taj, već mrtav, čovjek u punom letu padne na drugog kolegu terorista i ubije i njega te vam olakša posao i tako smanji mogući trošak streljiva. Budući da ćete često naići na protivnike koji se skrivaju iza malih zidova, možete lagano dopuzati do zida, naglo skočiti i zatim uhvatiti iznenađenog terorista za kosu te udariti par puta njegovom glavom u taj zid, koji mu se malo čas činio kao sigurno skrovište. Također, kako prolazite levele i stječete iskustvo otkrivate nove poteze i mogućnosti za elegantno ubijanje protivnika bez buke.

Ako ste pak tip koji voli razaranje, u tome će vam pomoći veliki arsenal municije i oružja, sačmarice, automatske puške, bacači granata, elektrošok pištolji. Municije vam neće nikad faliti, bar meni nije dok sam igrao, budući da usput imate odložene kutije koje trebate razbiti i uzeti šta se krije u njima, od streljiva do healtha. Naravno, najljepši je prizor kad propucate spremnik s plinom ili bačvu sa zapaljivim materijalom koji onda uljepšavaju vaš display prekrasnim vatrometom, a još ako ih je više jedan do drugog imate pravu logorsku vatricu.

Da igra ne bi bila samo čisto napucavanje u stilu trči, pucaj, ubij, kreatori su postavili i male zagonetke na levelima. Ništa preteško, naravno. Tako recimo, da biste otvorili neka vrata morate probiti lozinku. Nemojte misliti da je to teško, imate ponuđene tri lozinke pa ih utipkavate da vidite koja radi. Ili da biste otvorili vrata, morate proći senzor za raspoznavanje lica, tako što ćete sastaviti lice koje on traži od ponuđenih dijelova. I to digitalno, da ne biste mislili od pravih dijelova. Glavni nedostatak koji me jako razočarao je sam kraj igre, otkrijete identitet terorista i slijedi boss fight protiv njega koji završava prebrzo i prelagano za vas, ubijete ga za nekoliko sekundi.

I što još reći? Igra je vrlo zarazna i zabavna. Nije savršena, ali nudi nekoliko sati pristojne zabave i ubijanja vremena. Pogotovo misije s helikopterom. Preporuka svima željnima zabavnoga platformera na mobitelu. Dostojno će ubiti vrijeme.

Novi nastavak filmskog serijala Mission Impossible je popraćen i prigodnom igrom za mobilne uređaje. Pitate li se: „Da li je igra bolja od filma? Da li je Tom Cruise realno dizajniran u igri?

85 Naša ocjena
  • Ethanove vještine
  • eksplozij(ic)e oružja
  • akcija na malom ekranu
  • Kraj igre

Komentari (1)

  • Ementaler

    25.07.2008 - 15:43

    Igra je odlična, posebno animcije pokreta. Prešao ju u nekih dva sata, bolje od bilo kojeg SC-a na mobitelu imho.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!